Hoe zou je kind heten als niemand er verder iets van vond?

lijstjeHet zou een van de leukste onderwerpen op het to do lijstje moeten zijn, een naam uitzoeken voor de aanstaande baby. Behalve als er op zo’n beetje iedere naam iets aan te merken valt.

Leuke naam, maar… die irritante collega heet zo. Een schoonmaakmiddel. De overleden hond van je ouders. De ex van je echtgenoot.

Of misschien vind je het een naam die teveel lijkt op die van je eerste kind, is de naam te populair naar je smaak of wéét je gewoon dat je hockeyvrienden zullen gaan roddelen over de door jou gekozen ordinaam.

Je stiekeme favoriet

Daarom vandaag de vraag: welke naam zou je op dit moment geven aan een zoon en een dochter, als er maar niet dat éne zwaarwegende bezwaar was waardoor de naam het echt echt echt niet gaat worden? Welke verboden vruchten zou je kiezen en waarom?

Mijn keuzes

Bij mij staat Matilda al jaren hoog op het lijstje, vooral door het gelijknamige boek van Roald Dahl (en de verfilming)… Plus die vette M als beginletter en niks kort kort kort. Maar… ik kan mensen er vast niet van weerhouden een niet-leuke afkorting als Tilly te gebruiken. Plus, hij zal steeds als Mathilda geschreven worden, of erger: Mathilde, wat ik te sloom vind. En er is al een nichtje Mattie.

Voor een jongen kies ik Rover. Kort: ik vind die oo-klank zo leuk. En jongensnamen die op -er eindigen. Maar ik ‘ken’ een hond én een konijn genaamd Rover. En alleen huisdieren mag je dat soort stigmatiserende namen geven, geen mensenkinderen. Tenzij niemand anders er iets over te zeggen had natuurlijk!

Nu jullie!

193 antwoorden op “Hoe zou je kind heten als niemand er verder iets van vond?”

 1. Ik zou dan mijn zoontje “Rif” noemen of ander Max (maar die laatste gaat niet samen met achternaam van man, want begint met een S.

  Ik ken een “Vlinder” met achternaam “Struik”. Da’s ook zielig.

 2. Mijn kind geeft Alice of vanessa heette of misschien Lilly

  1. is het alice in wonderland ofzo en vannes van high school musical en lily van barbie! pour kids
   mijn naam is te minste mooi!

 3. Zeyneb vind ik erg mooi en mysterieus, maar zo heet een nichtje al. Ik zag op deze site de naam Dali voor een meisje prachtig! Vrees alleen dat de klemtoon op de eerste lettergreep zal worden gelegd, en dan klinkt het alweer een stuk minder. Voor een jongen heb ik mijn inmiddels overleden opa beloofd mijn eerste zoon naar hem te vernoemen, helaas staat deze naam niet op de toegestane namenlijst van het consulaat 🙁

 4. Leuk onderwerp.
  Ik trek me eigenlijk niet zo heel veel aan van wat anderen vinden. Een jongen gaat bij ons gewoon Jakob heten, ook al vind iedereen het een naam voor oude mannen, ziet iedereen er een grijs mannetje met een baard bij, en denkt iedereen aan het liedje “Vader Jakob”. Wel even de twijfel gehad of het kind geen problemen gaat krijgen met deze naam, dus dat niet iedereen spontaan “Vader Jakob” begint te zingen als hij zich voorstelt, maar ik denk niet dat ik me daardoor laat tegenhouden. En Jakob kan niet voor een klein kind? Daar zal iedereen vanzelf anders over gaan denken als ze een kleine Jakob kennen.

  Meisjesnamen. Tja, Sarah… Mijn absolute favoriet. Maar met een dochter met de naam Mara en een dochter met de naam Sari, zal ik de naam Sarah voor een volgende dochter maar niet meer kiezen. Lira vind ik ook een erg leuke naam, maar dat rijmt op mijn naam en dat vind ik wat raar. Daarnaast is Lira een munteenheid en als naam heel erg onbekend. Er is echt niemand die Lira kent als meisjesnaam. Dus daar zien we ook maar vanaf.

  1. Jakob = mooi!
   En Lira ook. Dat de naam rijmt op jouw naam lijkt me geen probleem toch? Ik ken ‘m trouwens wel als meisjesnaam. Uit een mooi jeugdboek (maar dan gespeld als Lyra zie ik nu). Ik zou zeggen: gewoon doen.

 5. Mercedes of Camille voor een meisje, maar gaat m niet worden in Nederland, helaas. Ook vind ik Katrijn erg leuk, maar vind mn man niks en tja, Jan Klaasen he….

  Voor een jongen Javier/Xavier, maar weer die uitspraak he…

 6. Ik trok me vroeger weleens iets van anderen aan maar tegenwoordig echt niet, waarom zou je ermee zitten wat een ander er van vindt? Ik ken zet mensen die een hoop commentaar leveren op een naam en dan een tijdje later zeggen, het past toch helemaal of ik vind het toch wel leuk. Of de namen die de mensen heel raar vinden zijn later opeens populair.

  En met pesten denk ik ook dat het weinig uitmaakt maar ddat het meer om het kind zelf gaat,

 7. Onze dochter heet Marée Sophie Louise, we noemen haar Marée, een naam die je niet veel hoort! Ik ben helemaal gelukkig met deze naam. Onze zoon heet Lucas (voluit Lucas Paul Christiaan), en hoewel deze naam hoog in alle lijsten van bekende namen staat, blijf ik het een superleuke naam vinden! Ik vind het daarnaast ook leuk om namen te bedenken die goed bij de roepnaam passen, maar ik niet echt als roepnaam aan het kind zou willen geven. Ook vernoemen via extra namen vind ik, en mijn vriend gelukkig ook, erg leuk. Op deze manier komt een naam van iemand die belangrijk voor je is wel terug, maar niet direct in de roepnaam. Voor eventuele volgende kinderen heb ik ook al verschillende namen in gedachten, hoewel mijn vriend hier nog niet vanaf weet dus geen idee wat hij ervan vindt…
  Bente Norah Linn (Bente)
  Anna Maria Marith (Anna)
  Irthe Ava Lente (Irthe)
  Robin Chiel Thias (Robin, jongen)
  Levi Beau Marijn (Levi)

 8. Ik vind Koen een heel leuke jongensnaam… maar de vele rijmmogelijkheden zijn de reden om hem in Nederland niet te kiezen, en in het buitenland is ‘ie volkomen onpraktisch…
  Xavier vind ik inderdaad ook erg mooi – maar wel op z’n Frans uitgesproken dan. Die zou ik wellicht nog wel als tweede naam kiezen, denk ik.

 9. Mijne:
  Mia Elize, Tobian Melle, Melody Fiore of Juna May

 10. Wurtaas is mooi maar hij mag niet ivm die ***lijst (jongen)
  Opaïk zo heet een meester van mijn zoontje van de basisschool (jongen)

  Saramine zo heet de kat van mijn moeder (meisje)
  Freelynn vind me man niet mooi (meisje)
  Dominiek rijmt op mijn naam en dat wil ik niet

 11. Ik zou een naam met streepje kiezen voor een meisje vind ik mooi lily-fleur
  Voor een jongen vind ik mooi semmy-jay

 12. Ik vind mila-sofia of benthe heel mooi en voor een jongentje kay of jayden

 13. Stiekem vind ik Zeiler een hele stoere en mooie naam maar ik zou hem nooit geven.

 14. wij hebben 4 kinderen
  en super blij met de namen
  maar er zijn ook namen die ik wilde geven maar het niet gewiorden zijn met een reden
  fay mooi maar beetje bang dat men denkt aan een fee
  wat ik schattig vond maar niet voor later als ze volwassen zou worden .
  djamila ook heel graag had ik die gegeven maar er zat een verwaand pest kop meisje op de middelbare school die zo heete waardoor ik de naam niet meer graag gaf. en mijn man zijn ex heet zo .
  en bij een jongetje delano vond ik leuk maar paste totaal niet bij de naam van ons derde dochtertje jasmijn helaas .

 15. en feline vond ik voor onze derde dochtertje een perfecte naam het voelde zo juist maar helaas vond mijn man de naam niks .

 16. Als ik nu een dochter zou krijgen zou ik haar Julie noemen (zjuulie)
  En als ik nu een zoon zou krijgen zou ik hem Duncan noemen

Reacties zijn gesloten.