Indiana en Dow Jones

Een groot aantal lezers wees mij op het verhaal van de 9-jarige Talula Does the Hula From Hawai. Het meisje uit Nieuw-Zeeland stapte naar de rechter omdat ze een andere naam wil hebben. Ze schaamt zich zo erg voor haar naam, dat haar vriendinnetjes haar alleen als “K” kennen. De staat heeft nu tijdelijk voogdij verkregen, zodat ze haar voornaam kan wijzigen.

In Nieuw-Zeeland spelen wel vaker zaken over wonderlijke voornamen, maar dan gaat het meestal om ouders die toestemming willen krijgen een bepaalde naam te geven. Zo wonnen de ouders van tweeling Benson & Hedges (een sigarettenmerk) hun zaak, maar ook Violence en een kind met de naam Number 16 Bus Shelter lopen nu rond.

Volgens The Registrar General of Births, Deaths and Marriages lukt het niet altijd om een bijzondere naam te geven. Fish and Chips, Yeah Detroit, Stallion en Sex Fruit werden bijvoorbeeld niet toegestaan.

Televisiezender CNN vroeg kijkers en websitelezers naar aanleiding van Talula melding te maken van rare namen in hun omgeving, en vond onder meer Indiana Jones (12) en haar broertje Dow Jones (7). Moeder Jennifer Jones verklaart dat haar dochter haar naam kreeg naar aanleiding van de geboortestaat van haar echtgenoot. Pas bij de zwangerschap van haar tweede kind kwam de gedachte op het Harrison Fordthema voort te zetten door het jongetje Ryan Jones te noemen, naar een andere heldenrol van de acteur.

Vaderlief besloot echter om zijn vrouw te verrassen: terwijl zij in het ziekenhuis bijkwam van de bevalling, gaf hij zijn zoon aan onder de naam Dow Jones. Net als de beurs in New York, inderdaad. De kersverse moeder huilde toen ze het hoorde, maar zag uiteindelijk af van een naamswijziging: ze vindt de naam nu juist wel passend voor iemand met zó’n doorsnee achternaam. Neemt niet weg dat ik niet zo blij zou zijn met een actie als die van vader Jones…

Grote zus Indiana Jones ergert zich in ieder geval niet aan haar naam: “Er is dit jaar een nieuwe Indiana Jones uitgekomen in de bioscoop, dus al mijn vrienden vinden mijn naam wel vet.”

Eén antwoord op “Indiana en Dow Jones”

Reacties zijn gesloten.