Jari Litmanen zoekt Nederlandse naamgenootjes voor documentaire

Jari Litmanen shirt Ajax
Shirt van Jari Litmanen bij Ajax (foto: Wikipedia)

Eind 1992 begon Jari Litmanen (nu 41) aan zijn zege als stervoetballer bij Ajax. De sympathieke Fin zorgde niet alleen voor een eindeloze doelpuntenreeks, maar ook voor een serie vernoemingen.

Vanaf 1994, toen Litmanen een basisplaats in het eerste elftal had veroverd als opvolger van Dennis Bergkamp, merkten de zwangere Ajaxfans hem op. In dat jaar werden er vanuit het niets 74 kleine Jari’s geboren. Op het hoogtepunt, twee jaar later, waren dat er maar liefst 205!

Daarna nam de populariteit van (de naam) Jari wat af, maar er bleven ieder jaar tussen 75 en 100 Jari’s ter wereld komen. Vorig jaar waren het er 85.

Populariteit voornaam Jari
Populariteit voornaam Jari (afbeelding: Meertens Instituut)

Documentaire

Vandaag meldde Het Parool dat Litmanen zijn oude woonplaats niet vergeten is – en zijn pubernaamgenoten ook niet. Er wordt dit jaar een documentaire gemaakt over zijn leven als als profvoetballer:

Litmanen, die nog altijd een huis in Amsterdam heeft, gaat in het programma over zijn 25-jarige loopbaan onder meer opzoek naar alle Jari’s die vanaf de jaren negentig geboren zijn in Nederland. In Finland een net zovaak gehoorde naam als Jan bij ons, maar tot de komst van de publiekslieveling hier zelden tot nooit voorkomend.

‘Ik heb wat Jari’s gesproken, en dat zijn er héél wat’, zegt de vandaag 41 geworden Litmanen, die nog altijd professioneel voetbalt bij Helsinki SK in eigen land, met een glimlach. ‘De meesten zijn groot geworden.’

Amsterdam versus de rest van Nederland

Opmerkelijk is dat de naam Jari door heel Nederland heen gegeven wordt, niet alleen in Amsterdam en omgeving. Ja, zelfs in Rotterdam.

In totaal zijn er nu bijna tweeduizend Jari’s in Nederland die tussen de 0 en 16 jaar oud zijn. Nog eens ruim 400 jongens dragen Jari als tweede naam. De ArenA maak je er niet mee vol, maar toch aardig.

23 antwoorden op “Jari Litmanen zoekt Nederlandse naamgenootjes voor documentaire”

 1. Ik vind het een leuke naam!
  En gezien de man hier in huis Ajax-supporter is, zal ik de naam t.z.t. zeker gaan voorstellen 🙂

 2. Mijn zoon is 7 en heet ook Jari.
  In het begin veel vragende gezichten gekregen. Jari was niet echt een bekende
  naam hier. Wij zijn er in ieder geval blij mee..
  Sommige noemen hem dan ook Litmanen… Niet slecht toch!

 3. Mijn zoon heet Jari en is 15 jaar en is vernoemd naar Jari Litmanen. En ja wij hebben ook een kaartje gehad van Jari litmanen!!!

 4. Op school had ik een Deense vriendin, die een (erg leuke!) broer had die Jari heette. Deze Jari moet nu een jaar of 40 zijn… Toen Litmanen bij Ajax speelde, moest ik nog wel eens aan hem denken. Ik heb de naam voorgesteld aan mijn man toen ik zwanger was van de eerste, maar anders dan ik houdt hij helemaal niet van voetbal. Helaas, het blijft een leuke naam.

 5. Jari vind ik een leuke naam!
  Een Fins familielid heet Jari.
  Maar dat spreekt je uit als jarrie.

 6. Ik vind het een vreselijke naam. Ajax als tweede naam vind ik helemaal vreselijk. Ik houd trouwens helemaal niet van vernoemingen naar voetballers, popsterren, tv persoonlijkheden etc.

  1. Ik zie nergens iets over Ajax als tweede naam staan? Wel Jari als tweede naam…

 7. Onze zoon wordt binnenkort 2 en heet ook Jari. Hij is niet vernoemd naar Litmanen, maar wellicht hadden we de naam Jari zonder Litmanen niet gekend… Niet bewust vernoemd, maar misschien wel veroorzaakt..

 8. Ja, hier ook een Jari, maar dan de hond.. mag die ook meedoen? Inderdaad vernoemd naar Jari Litmanen, als echte Ajax-fan was de naam doorslaggevend, ook toen de hond (uit praktische overwegingen) een teefje bleek te worden. Overigens wel een heerlijk rollende rrrrr als ze een keer niet wil luisteren 🙂

 9. Onze zoon van 12 jaar heet ook Jari en is vernoemd naar Jari Litmanen. Zijn vader is een Ajacied in hart en nieren.
  Wij wonen op het prachtige eiland Schiermonnikoog en vanaf daar ging mijn man elke week naar de thuiswedstrijden van Ajax. Dit werd steeds lastiger toen de kinderen kwamen. Ik denk dat onze Jari de meest noordelijke Jari van Nederland is. Onze droom is nog altijd dat onze Jari de “ajax”Jari ontmoet. In Barcalona is het vrienden van ons bijna een keer gelukt een foto van hem te bemachtigen. Onze Jari heeft Jari nooit in het echt zien voetballen. Wel heeft hij de vele verhalen van zijn vader gehoord en heeft hij de filmpjes op you tube bekeken.
  Groeten vanaf Schiermoninikoog,
  Cynthia de Jong “trotse moeder van Jari”

 10. Mijn zoon van bijna 14 heet Jari, en is zeker vernoemd naar Jari Litmanen.Geweldige voetballer en geweldig mens..en een mooie naam.

 11. hallo,ik ben Jari Boer,ik ben genoemd naar de voetballer,Jari,mijn papa,was een grote,fan,

 12. hoi ik heet ook Jari, ik ben 12 jaar.
  mijn mama was toen fan van Jari vooral omdat hij zo gewoon bleef en goed kon voetballen.

  groetjes Jari

 13. Hallo onze zoon heet ook Jari, dus wij vinden het leuk dat Jari Litmanen daar naar op zoek is. Jari is in 2004 geboren, en wij vonden het al heel lang een mooie naam.

 14. mijn zoon ,toen hij 12 jaar was fan van litmanen, en heeft nu zelfs zijn dochtertje Jary genoemd.

 15. Onze zoon van 4 heet ook Jari. Maar Ik kende Litmanen niet. Wat ik mooi vind aan de naam is dat het positief begint (JA) en eindigt met een IE klank waardoor mensen glimlachen als zijn naam wordt uitgesproken. En daarnaast geeft het me een gevoel dat het een Noormannen naam is.

  Groetjes aan alle Jari’s ook namens Jari
  Michiel

 16. Hoi,

  Ik Heet ook Jari, Mijn ouders zijn erg fan van Ajax.
  En dus noemden ze mij Jari .
  Nou het leuke! Ik houd niet van Voetbal!!

  Groetjes, Jari (12)

 17. Onze zoon van nu 8 heet ook Jari. Hij lag op de neonatologie op bedje nunmer 14 en nee wij zijn biede geen Ajax fan maar iedereen vond dit het wel grappig.

Reacties zijn gesloten.