Jeanne Maria mag haar naam niet in Jeanne d’Arc veranderen

Een trotse vader deed in januari 1945 aangifte van zijn dochter Jeanne d’Arc. De ambtenaar van de burgerlijke stand was echter bang met het toestaan van deze ‘verzetsnaam’ de toorn van de Duitse bezetter over zich te krijgen en maakte er Jeanne Maria van.

Haar familie en vrienden hebben de vrouw echter altijd Jeanne d’Arc genoemd en vorig jaar besloot ze op 64-jarige leeftijd haar naam dan eindelijk officieel te veranderen. De geraadpleegde ambtenaar van de burgerlijke stand geeft ditmaal een positief advies af:

“Voor 1970 werden afwijkende voornamen veelal niet geaccepteerd, maar sinds een aantal jaren is er een grote mate van vrijheid bij het toekennen van voornamen. Zou er nu een kind geboren worden dat de voornamen Jeanne d’Arc Maria zou krijgen, dan zou ik daartegen geen bezwaar hebben.”

De rechtbank oordeelt desondanks negatief: alweer door die moeilijk uit te leggen regel dat een voornaam niet overeen mag komen met een bestaande achternaam.

Had ze om Jeanne d’Arcy of Jeanne Arc gevraagd, dan was er namelijk niets aan de hand geweest: zowel d’Arcy als Arc komen tegenwoordig regelmatig voor als voornaam.

5 antwoorden op “Jeanne Maria mag haar naam niet in Jeanne d’Arc veranderen”

  1. Namen veranderen blijft helaas heel erg moeilijk in Nederland. In Belgie en Zweden is het heel makkelijk om je naam te veranderen en ik zou dit graag ook zo in Nederland zien. Ik snap ook niet dat we in de EU hier nog steeds verschillende regels per land voor hebben.

  2. @Louise: je voornaam veranderen is in Nederland niet zo moeilijk hoor, daar doet men niet zo moeilijk over. Kost natuurlijk wel geld.

    Vreemd dat Jeanne d’Arc niet mag, je vindt in Frankrijk toch ook wel voornamen als François d’Assise en Marie des Neiges. Maar kennelijk zijn d’Assise en des Neiges geen bestaande achternamen en d’Arc wel… Zo zie je maar hoe arbitrair zo’n regel is.

  3. Zij heeft in hoger beroep gelijk gekregen. Ik citeer van rechtspraak.nl (je kunt kennelijk niet naar individuele uitspraken linken:

    Uit het faxbericht en de brief van de ambtenaar van de burgerlijke stand van Amsterdam […] blijkt dat zijdens de gemeente geen bezwaar bestaat tegen toewijzing van het verzoek van appellante. Aangegeven wordt dat de gemeente zich op het standpunt stelt dat “[X]” niet als een bestaande geslachtsnaam aangemerkt kan worden en dat er, in tegenstelling tot vóór 1970, een grote vrijheid bij het toekennen van voornamen bestaat. Indien er nu een kind geboren zou worden dat de voornamen “[A] [X] [B]” zou krijgen, dan zou daartegen geen bezwaar zijn.

    Gelet hierop en op de overige stukken in het dossier, is naar het oordeel van het hof genoegzaam gebleken dat “[X]” in Nederland geen bestaande geslachtsnaam is. Het hof slaat in dit verband tevens acht op het feit dat in de periode waarin de historische figuur [A] [X] leefde (…), geslachtsnamen nog niet gebruikelijk waren.

    Nu niet ter discussie staat dat appellante een voldoende zwaarwichtig belang heeft bij de door haar verzochte naamswijziging, en overigens niet gebleken is dat de voornaam “[X]” ongepast is, zal de bestreden beschikking worden vernietigd en het inleidend verzoek van appellante alsnog worden toegewezen.

  4. Jammer dat Jeanne d’ Arc niets beter te doen heeft dan het Nederlands rechtssysteem lastig te vallen met dit soort banaliteiten!

    Denk dat de echte Jeanne d’Arc hier te stoer voor zou zijn geweest!

  5. Ik zou eerder het omgekeerde willen zeggen: waarom valt het Nederlandse rechtssysteem mensen lastig als ze hun kind Jeanne d’Arc willen noemen? Er is geen enkele goede reden waarom dat niet zou mogen.

Reacties zijn gesloten.