Joscelyn Savanna

Alhoewel ik wist dat ene Tanja zwanger zat te zijn onder de ogen van televisiekijkend Nederland, heb ik deze reeks Big Brother nooit zelf bekeken. Na Ruud en Bart ben ik afgehaakt.

Natuurlijk wel leuk om te zien wat “de” naam zou gaan worden. Er werd al iets gefluisterd over Lorena Savanna, maar BB-Tanja (27) is vanochtend uiteindelijk bevallen van Joscelyn Savanna.

Mooi om te zien hoe de namen de generaties zijn gevolgd. Geesje is echt een jaren ’50 naam, ik ken talloze jaren ’70 Tanja’s en nu dus een Joscelyn.

Geen populaire naam, maar wel typisch jaren ’90. De formule onder bepaalde soorten ouders is als volgt: neem een bestaande naam en spel die op unyque weyzeh.

Het meisje schijnt overigens vernoemd te zijn naar zangeres Joss Stone, die in werkelijkheid Joscelyn (in die spelling) heet.

De oorspronkelijke spelling van de naam is Jocelyn, oorspronkelijk een jongensnaam. Dit is ook de meest gebruikte spelling voor meisjes, ongeveer 7 keer per jaar.

Ook de spellingen Jocelyne en Joseline komen met enige regelmaat voor, namelijk 1-2 keer per jaar.

De talloze andere spellingen zijn zeldzaam, vaak zijn ze de afgelopen 25 jaar slechts aan één meisje gegeven: Joscelijn, Joselin, Joselijn, Joselyne, Joshelynn, Joshlynn en Joslynn.

BB-naam Joscelyn komt wat vaker voor; er zijn al vijf NL kinderen met deze naam.

Andere niet-unieke spellingen zijn: Jocelin, Joceline, Jocéline, Jocelynn, Joseline, Joselyn, Joshlyn, Joslin, Joslyn, Josselijn, Josselin, Josselyn en Josselyne.

En Savanna? Het blijft voor mij een vreemde gedachte om je pasgeborene naar een vermoord kind te vernoemen. Aan de andere kant: we vernoemen ook massaal naar overleden familieleden en vrienden.

De naam Savanna(h) was overigens al een stuk minder populair geworden gedurende de afgelopen paar jaar, daar heeft de dood van Savanna de Jongh in september 2004 niet veel aan veranderd. Er worden nog altijd zo’n 25 meisjes per jaar geboren die Savanna(h) als eerste naam kregen.