Prins Christian Geboren

De Deense kroonprins Frederik en prinses Mary zijn dinsdag ouders geworden van een zoon die op zijn beurt ooit koning van Denemarken zal zijn.

Er zijn weinig twijfels over de naam die de pasgebore zal krijgen. De meeste namenexperts denken dat het jongetje Christian zal heten. De Deense koninklijke namentraditie geeft namelijk aan dat er om-en-om een Frederik en een Christian op de troon plaatsneemt.

Volgens Susanne Vogt van het Copenhagen University Onomastic Institute, zal kleine Christian nog drie andere namen krijgen. De meest waarschijnlijke zijn Frederik, Henrik, of Henri, naar Frederiks vader.

De kans dat het prinsje naar de opa aan moederzijde, John Donaldson wordt vernoemd, lijkt haar klein. “Het is niet gebruikelijk dat de namen van de familie van de moeder worden gebruikt, kijk maar naar de kinderen van prinses Alexandra (…)”.

Leden van de koninklijke familie hebben geen achternamen. Als het kind prins Christian wordt, zal hij uiteindelijk koning Christian XI heten, de zevende monarch in de koninklijke Glücksborg familie.

Hij is een directe afstammeling van Koning Gorm de Oude, die Denemarken tot aan zijn dood in 958 bestuurde.

Lees meer op de officiële website van Denemarken