Jullie favoriete -te naam is Bente

Dit keer iets meer uitgesproken smaak onder de Voornamelijklezers, maar een echte winnaar is er toch niet. Zeventien procent van jullie vindt Bente de mooiste meisjenaam die eindigt op -te.

Nog eens 15 procent laat zich niet afschrikken door onze eigen Ugly Betty, Lotte. Of is daardoor geinspireerd natuurlijk. Klassiekers Charlotte (13 procent) en Juliëtte (12 procent) krijgen samen een kwart van jullie stemmen.

Aan nieuwkomers Lente (12 procent), Ninte (9 procent) en Inte (5 procent) moeten jullie nog even wennen. Met name Lente (en het lelijke Lenthe) heeft een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren: een mooie aanvulling op natuurnamen als Storm, Bloem(e) en Raaf.

Ninte (Ninthe) dook voor het eerst op rond 2005, nadat de toen 19-jarige Ninthe Kiemeneij had meegezongen op een single van Lange Frans en Baas B. en daarmee nationale bekendheid kreeg. Vorig jaar werden er bij elkaar al 74 Nint(h)e’s geboren, ongeveer evenveel als meer doorsnee namen als Inge en Marije.

Celeste (7 procent), Marte (7 procent) en Yvette (3 procent) zijn duidelijk uit de gratie. Jullie, of jullie tantes heten zo, maar ze zijn niet meer in trek als babynaam anno 2009.

21 antwoorden op “Jullie favoriete -te naam is Bente”

 1. Ik heb zelf Juliëtte gekozen, maar ik vind Charlotte, Lente, Ninte en Celeste ook mooi. Lente vind ik een prachtige natuurnaam, maar met de ‘h’ ertussen wordt het inderdaad wat minder.

 2. Bente vind ik nou juist één van de lelijkste namen uit het lijstje. Ik vind het net zo’n nietszeggende naam als Eline en Sanne en ik moet erbij aan een koe denken. Geen idee waarom.

  1. helemaal mee eens. doet me denken aan een aardappel. de bente lekker kruimig . en sanne en eline bleh… ik vind lotte ook echt jankerig. als ik mag kiezen ga ik zeker voor Ninthe !! lekker eigenwijs kind wordt dat 🙂

 3. Ik persoonlijk vind Bente niet zo geweldig. Las ooit een geboorteadvertentie van een Bente met als achternaam Smal. Als je dat uitspreekt, lijkt het net alsof je zegt: “Ben te smal.” En er zijn natuurlijk veel meer achternamen die datzelfde fenomeen met zich meebrengen (Klein, Flink, Rood etc.).

 4. Ik heb op Celeste gestemd, maar vind geen van de genoemde namen fantastisch. Van Inte had ik nog nooit gehoord, is dat een bestaande naam?

 5. Ik vind Bente ook verschrikkelijk, net als Marjolein, vind ik al die Sannes, Bentes en Lottes vreselijk saaaaaai.
  Mijn voorkeur ging uit naar Juliette, maar meer omdat ik iets moest kiezen.

 6. Ik vind Nint(h)e prachtig (ik zou het met een ‘h’ spellen) en de naam Lente vind ik ook wel iets hebben. Maar Bente? Zeker in combinatie met een achternaam als voornoemd Smal, Dik oid zal ik nooit Bente als voornaam kiezen. Het verbaast me echt dat deze naam heeft gewonnen.

 7. Ik heb op Inte gestemd, maar ik vind het allemaal niet zo.

  Bente en Lotte vind ik erg nietszeggend (heb ik ook bij Sanne, Lieke, etc.). Juliette vind ik of tuttig (zjuuliejet) of ordinair (juu-lie-jet-tuh). Celeste en Yvette vind ik beiden erg tuttig (en geweest). Charlotte vind ik zelf ook niet echt meer van nu (komt misschien omdat ik er een paar van mijn eigen leeftijd ken?). Ninte vind ik door de zangeres te hip.

  Marte vind ik stiekem dan weer wel lief (maar te lief voor mij) en klaar om terug te komen. Inte vind ik lekker pittig en orgineel. Maar over het algemeen houd ik gewoon sowieso niet van namen die op een doffe -e klank eindigen (te soft) dus dat verklaart vast waarom ik het allemaal niet zo vind.

 8. Ik had gestemd op Lente. Die staat echt in mijn top 3!

 9. @Marjolein. Associatie met Berta? 😉
  Dat vind ik toch wel de ultieme koeienaam!

 10. Als het er niet bij stond, had ik getwijfeld of het wel een meisjesnaam was. Dat is wsl waarom ik Bente geen mooie naam vind. Yenthe vind ik weer wel wat hebben. Hoezo storen jullie je zo aan die h?

 11. Ik denk dat ik niet zo van de “te” namen ben. Ik had voor Ninte gekozen, bij gebrek aan beter zeg maar.
  En ik zie namen ook liever zonder h. Ik vind meestal de meest eenvoudige spelling het leukst.

 12. Ik vind Ninte de mooiste naam die er tussen staat..de rest vind ik allemaal nét niks

 13. Mijn dochter heet Jinte… die vind ik het mooist! Maar helaas die staat er niet tussen. Dan zal het voor mij Ninte worden. Erg leuk die “te” namen. Heel lief. Wij zijn erg blij met de naam Jinte en iedereen reageert er zo leuk op!

  Ik ben wel van de spelling zoals je het zegt. Dus geen Yinte of Jinthe. Gewoon Jinte.

 14. Ik vind Ninthe erg mooi, lief en zacht klinken en dat is onze dochter ook..perfect gekozen voor haar..ik ken de zangeres niet, vond het gewoon een hele mooie naam en niet te algemeen

 15. Mijn oma werd ook altijd Ninthe genoemd (eigenlijk heette ze Nina Marinthe), maar nadat Ninthe Kiemeneij bekend werd is-ie inderdaad veel vaker als naam gegeven in Nederland.

  Ik houd best wel van -te namen. Bente, Juliëtte, Inte, Marte & Lente vind ik allemaal leuk. Lenthe daarentegen vind ik weer heel lelijk. Maar goed Lente is dan ook mijn tweede naam, dus vind daardoor Lenthe misschien een vreemde spelling? Juliëtte vind ik denk ik de mooiste -te naam.

 16. ik ben 33 en heet Lotte.
  Toen ik klein was moest ik altijd drie keer mijn naam zeggen voordat iemand begreep hoe ik heette. “goh, heet je zo. aparte naam ” was zo’n beetje de algemene reactie. waarschijnlijk van ouders die hun kinderen Marieke en Nienke hebben genoemd. En nu is mijn naam alweer als nietszeggend bestempeld.
  Vraag me af hoe jullie 25 jaar geleden over Lotte gedacht hadden. Lekker hip?

 17. Onze oudste dochter heet Marte. We vinden het juist wel leuk dat het een naam is die je niet heel vaak hoort.

 18. Ik hou echt superveel van de -te namen! Mijn favoriet is Ninte, maar ook Juliette vind ik super. Zou die graag als tweede naam aan m’n toekomstige dochter geven. Ook Lotte, Inte en Lente vind ik heel mooi.

 19. Ik vind -te namen (die ik vaak echter prefereer *met* -h-) over het algemeen mooi. Mijn allerfavorietste meisjesnaam – al meer dan 10 jaar – is Dorthe. Lente vind ik ook mooi (maar zonder -h-) en Myrthe, Marthe, Charlotte kunnen er ook best mee door.

  Inte zou ik mijn kind nooit noemen – dat is het Zweedse woord voor *niet* en *niets* :-S
  Nint(h)e klinkt wel leuk, maar om de een of andere reden vind ik namen die met een N beginnen negatief overkomen. Wellicht omdat veel negatieve woorden, zowel in het Nederlands als in andere Europese talen, met een N beginnen.

  Ik heb overigens een achternichtje dat Jente heet – die staat er blijkbaar niet tussen!

Reacties zijn gesloten.