Juna, June of toch Juno?

J-Lo noemde haar dochter Emme, een beetje rare variant op het veel vaker voorkomende Emma, of Emmy. Bij andere namen is het veel minder helder welke uitgang ‘normaal’ is.

Denk bijvoorbeeld aan namen als Fenna en Fenne, of Jade en Jada. Daarom een overzicht van namen die bijna hetzelfde zijn, maar waarbij de een populairder is dan de ander. Voorlopige conclusie: ouders kiezen bijna net zo vaak voor de -e variant van een naam als voor de -a. Een ‘regel’ heb ik niet kunnen ontdekken.

Net-iets-andere-meisjesnamen uit de top 1.000 (2009)

populair ook mogelijk (in top 1.000)
1 Amelie Amelia
2 Anna Anne
3 Anniek Annika
4 Celine Celina
5 Eline Elina
6 Elise Elisa
7 Elize Eliza
8 Ella Elle
9 Elsa Else
10 Emma Emmy
11 Eva Evi
12 Femke Famke
13 Fenna Fenne
14 Fiene Fien
15 Frederieke Frederika
16 Gabriëlla Gabriëlle
17 Hanna Hanne
18 Isa Ise
19 Isabella Isabelle
20 Ize Iza
21 Jade Jada
22 Jana Jane
23 Janne Janna, Janny
24 Joanne Joanna
25 Joëlle Joëlla
26 Jonne Jonna
27 Julia Julie
28 Juna June, Juno
29 Lina Liene
30 Linde Linda
31 Lisa Lise
32 Lize Liza
33 Lotte Lotta
34 Louise Louisa
35 Lucie Lucia
36 Mara Mare
37 Maria Marie
38 Martha Marthe
39 Medina, Medine
40 Natalia Natalie
41 Nika Niki
42 Nina Nine
43 Noëlle Noëlla
44 Nora Nore
45 Quinty Quinta
46 Rosanne Rosanna
47 Sabrina Sabrine
48 Sanne Sanna
49 Senna Senne
50 Sofie Sofia
51 Sophie Sophia
52 Suzanne Suzanna
53 Vera Vere
54 Yasmine Yasmina

NB De namen in de eerste kolom worden het meest gegeven. Als er in de tweede kolom meerdere namen in een cel staan, wordt de eerste het meest gegeven en de laatste het minst vaak. Alle namen in de lijst staan in de top 1.000 en worden minstens 10 keer per jaar gegeven. En ja, ik weet dat sommige namen een andere herkomst hebben (Anne en Anna bijvoorbeeld), maar het gaat om het idee.

12 antwoorden op “Juna, June of toch Juno?”

  1. Bij de meeste namen vind ik de ‘e’-variant het mooiste, met uitzondering van Anna, Emma, Eva, Famke, Hanna, Isa/Iza, Julia, Juna, Lina, Mara, Maria, Nora en Vera.

  2. Ik denk bij Quinta altijd meteen aan Brinta, maar dat zal wel een persoonlijke hersenkronkel zijn.

  3. Helemaal eens met Romy dit keer. En quinta vind ik een beetje een gekke naam, maar welja.

  4. Woensdag komt Juno op tv. Een goede film, die vernoemd is naar de hoofdpersoon. Ik heb hem in de bios gezien. Ik vond hem ontroerend. Alleen al daarom zou ik nooit meer overwegen om m’n kind Juna te noemen. Dat vind ik echt vreemd staan.

  5. Soms klinkt een naam ook net even anders met een a: Rosanne klinkt wel leuk, Rosanna een beetje hosanna-achtig. En Lotta en Louisa vind ik een beetje deutsch (op zich natuurlijk niks mis mee, maar ik stel me er gelijk vrij potige Duitse vrouwen bij voor, vriendinnen van Elfriede, Ursula en Irmgard, zeg maar). Het zijn dus meer de associaties. Hoewel ik verder juist erg voor a-namen ben: heb er in het echt zelf een, en in de meeste buitenlanden kun je daar beter mee terecht dan een naam op zo’n stomme e.

    Leuke lijstjes heb je trouwens de laatste tijd!

    1. Die duits klinkende namen, daar heb ik nooit zo bij stil gestaan. Maar je hebt helemaal gelijk! Maar ik ben ook over het algemeen ook van de a-namen. Ik vind ze toch mooier en inderdaad makkelijker als je met buitenlanders te maken hebt.

  6. Juna is Fins voor trein, ik zou er dus niet voor kiezen omdat ik die associatie nooit kwijtraak. Juno vind ik leuk maar wel heel trendy.
    Verder heb ik geen duidelijke voorkeur voor een -e of -a-uitgang. Het hangt echt van de naam af. Mare en Mara zijn voor mij wel echt twee heel verschillende namen, meer dan de andere namenparen in dit lijstje.

  7. Namen met een a-uitgang hebben vaak mijn voorkeur. Vind namen met een stomme ‘e’ op het einde vaak zo zoet. Leuke lijst weer inderdaad!

  8. De e lijst vind ik mooier, muv Emma, Anna en Vera.

    Linda en Linde, Mare en Mara zijn voor mij totaal verschillende namen, waar ik Linde en Mare erg leuk vind en de andere twee totaal niet.

  9. Nine vind ik trouwens ook wel een leuke naam, maar vraag me af of dit in engelstalige landen niet teveel als “negen” wordt gezien.

  10. @ Ingeborg: Nine kun je schrijven als Niene. Dan zal het, denk ik, niet als “negen” worden gezien. Maar heb je weleens bedacht dat Mare engels is voor merrie (vrouwelijk paard)?

Reacties zijn gesloten.