Lá Fhéile Pádraig

Gisteren vierde een groot deel van Ierland, Australië en de Verenigde Staten St. Patrick’s Day, ofwel Lá Fhéile Pádraig, zoals de officiële Ierse titel luidt. Was het vroeger een christelijke feestdag tijdens de vastentijd, inmiddels is het in sommige landen een nationale vrije dag die vooral een excuus vormt voor veel drankgebruik en het dragen van groengekleurde kleding.

Mooie aanleiding voor een blik op de populairste namen in Ierland (edit: zag net dat ik dat al eerder deed, volgende keer beter). Net als in Nederland (en de rest van West-Europa) zijn Emma, Sarah en Sophie enorm populaire meisjesnamen in Ierland. Voor de jongens ziet het beeld er gelukkig wat anders uit.

In 2007 kozen jongensouders vooral voor Jack, Sean, Conor, Daniel en James. Rhys, Oliver, Jayden, Louis, Lucas en Jacob stonden voor het eerst in de top 100, terwijl Edward en Reece terugkwamen van weggeweest.

Meisjes heten vaak Sarah, Emma, Ella, Katie en Sophie. Ook hier diverse nieuwe namen in de toplijst: Brooke, Millie, Taylor, Muireann, Freya en Maya. Sara en Lara waren een paar jaar minder populair, maar zijn nu weer in de mode.

Overigens is de naam Patrick in Ierland allang niet meer populair. Bij ons is de situatie nog erger, daar zijn zowel Patrick als zijn vrouwelijke tegenhanger Patricia na een hevige modegolf rond 1970 compleet uit de gratie.

De hele lijst vind je terug op het Ierse Central Statistics Office (pdf document).

5 antwoorden op “Lá Fhéile Pádraig”

 1. Wat een aparte namen allemaal. Ik vind Rhys een erg vreemde naam. Ik heb in Nederland ook nog nooit iemand gehoord met die naam. Sara, Lana, Emma en Sophie vind ik mooi. Maar Muireann vind ik wat minder. Spreek je dit uit als Maureen?

 2. Ik heb een zwak voor James, maar helaas klinkt die voor geen meter bij een Nederlandse achternaam. Mijn andere favoriet bij de jongens is Oliver, hoewel dat in Engelstalige landen wel de nieuwste modenaam aan het worden is geloof ik.
  Bij de meiden vind ik Freya, Katie en Sophie (te saai hier, helaas) wel leuk.
  @ Romy, op deze site kun je horen hoe Muireann en andere Ierse namen klinken: http://www.babynamesofireland.com/pages/girl-names-i-m.html

 3. Edward (ik zou kiezen voor Eduard)en Jacob vind ik de leukste jongensnamen uit de rij. De meisjesnamen zijn wat standaard en Millie, Taylor en Muireann zijn wel opvallend maar niet mijn smaak.

 4. Voor de jongens vind ik Jack, Sean, Conor, James en Oliver superleuk. Van de meisjesnamen vind ik er niet eentje echt leuk.

 5. Heb 2 vriendjes gehad die Patrick heetten, maar vind het bepaald geen mooie naam nee.
  Nou moet ik zegen dat ik jongensnamen sowieso
  veel moeilijker vind dan meisjesnamen. Ik pieker me weer suf wat het moet worden áls het een jongetje wordt…

Reacties zijn gesloten.