Lang Leve Wim

Er zijn boeken die je zelf geschreven zou willen hebben – en dan heb ik het niet over Ulysses of De Slinger van Foucault (alhoewel dat natuurlijk erg indrukwekkend zou overkomen), maar een boek dat leuk is om te schrijven.

Mijn belangstelling voor voornamen kreeg een regelrechte boost toen ik in begin jaren negentig het boekje ‘De Naam Is…’ van Wim Daniels kocht (hier vond ik er nog een voor de snelle lezer!). Eindelijk een boek met niet alleen maar saaie lijsten met namen die geen hond meer gebruikt, en zelfs niet meer aan honden gegeven worden, maar met verhalen van echte mensen.

En eind deze maand brengt diezelfde Wim Daniels ‘Lang Leve Wim’ uit, voor en over mensen die Wim heten. En wie heet er nou niet Wim? Of heeft een vader of opa die Wim heeft? Of misschien zelfs een stoere tante Wim (ik heb een oudtante Peter, dus).

Het boek is geschreven om de ontwimming van de samenleving een halt toe te roepen. Er worden de laatste jaren nog maar een paar kinderen geboren die de naam Wim krijgen. Ooit waren het er vele honderden per jaar. Maar de glorietijd van de naam Wim is allang voorbij. In Nederland lag die glorietijd tussen 1950 en 1960, in Vlaanderen tussen 1970 en 1980.

Maar nu is er een Wimcrisis, die veel en veel ernstiger is dan de kredietcrisis. En die crisis moet gestopt worden, want (zo luidt ook de ondertitel van het boek): ‘What is a world without Wimmen?’

Het boek over de Wimcrisis is niet alleen geschreven door een Wim, maar vormgegeven door een Wim en gedrukt door een Guillaume!

————

Je kunt Lang Leve Wim voor 10 euro (en 1,76 euro verzendkosten) bestellen door een mailtje te sturen naar info[at]kuux.nl of wim[at]wimdaniels.nl. Wie wil, kan een gesigneerd exemplaar krijgen (aangeven bij de bestelling). Je krijgt dan een nota, zodat je pas betaalt na levering.

(Nee, ik heb geen aandelen, maar juich ieder initiatief voor een namenboek-dat-geen-opsommingsboek-is toe!)

27 antwoorden op “Lang Leve Wim”

 1. Ik ken vreemd genoeg eigenlijk helemaal niemand die Wim heet. Wel een paar van de tv, maar niemand in mijn familie of omgeving. Zou Wim ook in de top 20 kunnen komen… Het is een korte naam, net zoiets als Pim of Tom. Why not.

 2. Zou hij de naamkeuze van Lange Frans dan ook wel een beetje okay vinden? Waarschijnlijk is dat NET op het randje 😉

 3. Ik ken heel veel Wimmen. O.a. mijn schoonvader heet zo (van Willem)

 4. Wat een leuk idee, zo’n boekje! Ik ken ook een aantal Wimmen. Ook een Wim van 8 jaar…

 5. Ik ken alleen een Wim van mijn leeftijd. Maar wel een leuk idee voor een boek. Misschien moet er ook zoiets komen voor Alie. Mensen weten tegenwoordig niet meer dat Alie echt een oerhollandse meisjesnaam is 😉

 6. Goeie tip voor de verjaardag van mijn vader (genaamd Wim) in mei.Bedankt!

 7. Ik heb mijn vader ooit het “Jannen-boek” cadeau gedaan.

 8. Zou “ontwimming” het woord van 2009 kunnen worden?

  Zelf in het bezit van 3x Ome Wim.

 9. Mijn vader heette Wim, en m’n beste vriend op de lagere school ook. Geen van tweeën meer in leven… mede daarom zeg ik ook: méér Wim!
  Maar ja, mijn kindje is een dochtertje hè, en ik herinner me van de kostschool-boekjes over Pitty wel een meisje Wim-die-eigenlijk-Wilhelmina-heette… en heel erg stoer was.
  En bij herlezing denk ik: duidelijk verliefd op de al even stoere juffrouw Peters, al stond dat er natuurlijk absoluut niet – het gaat om een vooroorlogs boek van Enid Blyton tenslotte!

  Maar om mijn dochtertje nou Wim (of Wilhelmina) te noemen: nee.

  En trouwens, da’s ook wel een bijzondere voornaam: Pitty.
  Het was een bittere teleurstelling toen ik er achter kwam dat Pitty in de oorspronkelijke Engelse boeken helemáál geen Pitty heette, maar… Darrell. Hè nee.
  Voor mij blijft het altijd Pitty, compleet met de twee staartjes van de eerste pocket-omslagen (en met kleding en make-up die volkómen in tegenspraak zijn met de inhoud…)

  Terug naar de Wimmen: bij een OJV in Delft lopen er twee Wimmen rond. Om verwarring te voorkomen werd besloten dat de ene toch net iets Wimmer was dan de ander. Dus heb je nu Wim en Wimmer…

 10. wim gaat graag van “bill”dat is precies wat hij wil.

 11. ik heet al sinds mij geboorte in 1961 wimmie later toen noemde ze mij gewoon wim ik ben zeer trots op mijn naam

  1. Ik ben jaren door mijn oma ‘Wimmie van Wim genoemd, Mijn vader heette Wilhelmus, en ikzelf Willem. In navolging van mijn zus hebben mijn vrouw en ik onze kinderen niet vernoemd naar opa’s, oma’s tantes en ooms, maar gewoon één eigen naam gegeven. Maar de naam ‘Wim’ mag van mij best wel weer hoor. Enne, ‘ what’s in the name?’ , geef je kind en naam waarmee het gelukkig door het leven kan.

 12. Weet iemand nog andere namen die op uitsterven staan?!

 13. Ik vermoed dat het niet zo florissant gaat met de naam Adolf, en -op een andere schaal- veel animo voor Volkert zal er nu ook even niet wezen, maar of die namen uitsterven zou ik niet durven voorspellen…

 14. Gelijk besteld! Leuk, maar wel erg veel achternameninfo.

 15. Veel achternamen in het oudere boek dus, niet in het Wimmenboek waarschijnlijk. Neem ik aan.

 16. Leuk!
  Mijn oom van 70 heet … juist ja, Wim!
  Ook hadden we op de basisschool waar ik werkte een 6 jarige kleuter Wim rondlopen.
  Eigenlijk jammer dat Wim op uitsterven staat!

 17. @Arthur:

  Jaap is een gangbare naam. Ik ken verscheidene 20ers die zo heten.

 18. Mijn zoontje (2) heet Haye en is vernoemd naar zijn opa. Ik hoor hem verder nooit. Ik ken wel Haye van der Heyden (schrijver) en vroeger had je een journalist Haye Thomas. Het valt mij op dat mensen heel vaak kiezen voor hippe namen of Engelse namen. Op de creche van mijn zoon heten veel kinderen hetzelfe. 3x Daan 3x Julia 2x Jip
  2x Sem 2x Hidde 2x Justin 2x Jimmy
  en 2x Jamie.

 19. Mh,
  Via Wim Wanten uit Roermond kwam ik achter Uw site.Bij deze ook nog een
  Wim
  Groetjes,
  Wim Janssen Hoeve 30a 6176 BH Spaubeek

Reacties zijn gesloten.