Leraar van het jaar 2013 heet vast Anneke of Maarten

Leraar van het jaar 2013
De leraar van het jaar 2013 wordt in oktober gekozen

In Het Parool werden Sultan Göksen en Elly de Jong gefeliciteerd met het overleven van de eerste juryronde van de Leraar van het jaar 2013 verkiezing.

Sultan is lerares economie op een middelbare school, terwijl Elly les geeft aan basisscholieren.

Hoe heten die andere 29 genomineerde leraren?

Genomineerde vrouwen

 1. Ankie
 2. Anneke
 3. Ans
 4. Astrid
 5. Elly
 6. Ine
 7. Jeanette
 8. Joyce
 9. Lucie
 10. Mendel
 11. Mieke
 12. Nathalie
 13. Rijan
 14. Sara
 15. Sietske
 16. Sultan
 17. Tingue

Genomineerde mannen

 1. Albert
 2. André
 3. Bas
 4. Jan Willem
 5. Jasper
 6. Jo
 7. John
 8. Joost
 9. Maarten
 10. Mans
 11. Marlon
 12. Robert
 13. Stijn
 14. Victor

Echte lerarennamen

In Vlaanderen heten relatief de meeste leraren Mark/Marc en An/Ann/Anne, terwijl je op grond van de populariteitslijsten in die leeftijdsgroep Jean en Maria/Marie zou verwachten. Dat bleek toen in 2007 de voornamen van 162.000 leraren onder de loep werden genomen.

Mannelijke leerkrachten hebben er veelal korte namen, zoals Jan, Luc, Bart, Jef, Paul, Koen en Frank. De dames heten behalve An vooral Maria/Marie/Mia en Hilde. Els, Katrien en Kristien zijn ook echte juffennamen.

Sommige namen komen in vergelijking met de populairste namen onder de hele bevolking maar weinig voor, zoals Eddy, Patrick en Rudy bij de mannen en Nancy, Sandra en Nathalie bij de vrouwen. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste leraren een middenklasseachtergrond hebben, waar Engelse en Franse namen een lagere status hebben dan typisch Vlaamse namen.

Ik krijg de indruk dat dat in Nederland niet anders is. Natuurlijk vormen de namen van deze 31 leraren in de verste verte geen doorsnee van de populatie, maar voor een eerste indruk is het toch wel leuk. Ik vind Nederlandse middenklassenamen Anneke, Elly, Mieke en Bas, Jan Willem, Joost en Maarten echt passen bij leraren.

Stemmen op de leraar van het jaar?

Je kunt niet stemmen op je favoriete naam leraar. In de jury zitten allerlei onderwijsbobo’s, aangevuld met de winaars van vorig jaar en leraren en leerlingen van allerlei scholen. De winnaar wordt op 6 oktober, de dag na de Dag van de Leraar, bekend gemaakt.

Wie was jouw leraar of lerares in groep 8?

Ben je juf, ken je een juf, wil je een juf zijn? Namen, namen, namen, ik wil namen!

Wat was naam van je juf/meester in groep 8? Die van mij heette Rob (voor de niet-bejaarden onder ons: we spreken van het jaar 1986, toen het nog nét zesde klas heette). Ook zo’n echte lerarennaam!

48 antwoorden op “Leraar van het jaar 2013 heet vast Anneke of Maarten”

 1. Ik ben docent. En ik heet Annelies 😉

  Mijn meester in de zesde klas (we zeggen 1975) heette gewoon “meester”. Ik heb geen idee hoe de goede man van zijn voornaam heette…
  Andere leerkrachten op die school heetten Jan, Huub, Joke, Fia, Miep en Vera

 2. Mijn meester van groep 8 heette Jan als ik het goed heb. De meeste docenten die ik nu heb heten Mark/Michel of Chantal/Marlies

 3. In groep 6 had ik nog een meester + achternaam. Meester + voornaam heb ik nooit gehad. Nu voel ik me oud. 😉

  Intrigerende naam trouwens: Tingue.

 4. De mijne was 27 geloof ik, hij heette Willian. Met een N ja.

 5. Meester Ton en juf Margot (ik zat in 2002 in groep 8) 😀

 6. Mijn meester in de zesde klas (1985) heette Gerard en was toen een jaar of 25. Zelf sta ik ook voor de klas en bij mij op de basisschool werken alleen al drie leraren die Maarten heten.

 7. Mijn meester in groep 8 (1999) heette Léon.

  Andere leerkrachten van eerdere jaren waren o.a. Ries, Gerben, Wim, Janny, Dineke en Wil.

 8. Even nog het rijtje leraren van mijn school. Anette,Anna,Anne(2x),Bianca,Brigit,Carianne,Daphne,Elke,Floor,Inge,Joline,Kathy,Leonie, Lienke,Linda,Manon,Marianne,Marieke,Mirjam,Monique,Nadine,Nicole,Sandra,Saskia,Siny, Toos,Trudy,Zillah. Aron,De,Jeroen,Maarten(3x),Sander

 9. Ik had Juf Marleen en Juf Eke in groep 8 (ik zat in 2002 in groep 8)

 10. Meester Cees en juf Neske (toen al beiden deeltijd).. We schrijven 1992.

 11. Ook ik maakte na de 5e klas nog net groep 8 mee, in schooljaar 1985-1986. Eeuwig had meester Piet als hoofdonderwijzer de 6e klas gehad, maar na die zomervakantie werd hij directeur zonder onderwijstaak. Ik kreeg meester Henk.

  De meeste indruk maakten juffrouw Ans, mijn kleuterjuf (ze is recent met pensioen gegaan want ze kwam indertijd -1978- vers van de kweekschool) en meester Jos in de 3e klas.

 12. In groep 8 had ik meneer André. Heb daarvoor Maaike, Rita, Yvonne, Karin, en Dick gehad. (van 1982 tot 1990). Ik heb zelf ook ooit een jaar pabo gedaan en kwam daar in het groepje Marinka (ikzelf dus) Marina Marieke en Elfi terecht. Ik vermoed dat ik niet de enige van die lichting ben met de typische eind-jaren-70-beginletter MAR. 😀

 13. Ik had een meester Rob en een juf Marieke in groep 8 (1998)

  Zelf ben ik juf Annabel.

 14. Ik had twee leraren. Een meester en een juf. De meester heette Ben en de Juf heette Marga. Dit was is 2010. Ze zijn beide al boven de 50

 15. Ik ben ook een juf. juf Linda dus.
  Mijn meester heette Eduard, in 1993. Zo dat lijkt ineens lang geleden! haha.

 16. Cees, in 2001, ik had daarvoor al een keer een Kees gehad en daarna ook nog een Cees als mentor op de middelbare school.

 17. In groep 8 had ik Meester Karel! Ook de enige meester die ik ooit heb gehad, voor de rest waren het alleen juffen met inderdaad heerlijk Hollandse namen (Esther, Marije, Miranda, Kim, Marianne)

 18. Hier een Nederlandse, academische lerares in spe 🙂
  Mijn meester in groep 8 heette Jan, maar samen met de directeur was hij de enige leraar die bij zijn achternaam genoemd werd.

 19. Mijn juffen en meesters op de basisschool: Roeleke, Karin, Margré, Willem, Martha, Jan en Rob.

 20. Meester Alfons
  Die naam heb ik later nooit meer gehoord.

  Ik realiseer me nu dat ik niet meer alle namen weet. Wat suf! Bij de meesten heb ik nog wel een beeld maar geen naam meer.
  Ik heb ook een juffrouw Ellen gehad en een meester Henk. Er was ook een meester Joop, maar daar heb ik nooit les van gehad.

 21. Mijn juffrouw in de laatste klas van de toen nog lagere school (1985) heette Heleen. Ik heb maar 1 jaar op die school gezeten.
  Daarvoor zat ik op een lagere school waar achternamen werden gebruikt in plaats van voornamen. Het was dus meneer (geen meester) Jansen en mevrouw Pietersen. Van de meesten heb ik de voornamen volgens mij nooit geweten.

 22. Ik zat in 1982 in de 6e klas, en alle leraren waren meneer en juffrouw. Ik weet alleen de voornaam van mijn juf in de 6e klas; ze heette Hedwig, was 60 jaar en wij waren haar laatste klas voor ze met pensioen ging. Ze was een ‘wereldse’ non, dus in gewone kleding, en gaf al jaren les. Ze kon fantastisch vertellen, en kende al haar oud-leerlingen nog bij naam, en alle ouders volgens mij ook. Wereldjuf, ik heb nog steeds warme herinneringen aan haar. Ik heb in 5 jaar lagere school (klas overgeslagen) trouwens 2 meesters gehad, eentje 2 jaar; we hadden 3 meesters en 3 juffen op school.

  Mijn kinderen hebben nu juf Jose (groep 8) en Juf Annemieke (groep 6).

 23. Uiteraard gaat Maarten winnen! 😉

  Ik had op de kleuterschool juffrouw Jannie en in groep 3, 7 en 8 meester Paul. Dan waren er nog juf Marion en juf Annette, verder weet ik het even niet meer.

  Een paar voornamen van leraren op de middelbare school (die we doorgaans natuurlijk niet bij hun voornaam mochten noemen): Ton, Rob, Willem, Marjan, Heiko Tiberius, Diederick, Alwin, Sanneke, Nina, Hanna.

  Sanneke en Nina vond ik destijds kinderachtige namen voor een lerares.

 24. Mijn meester heette Fokke. Een hele andere naam dan wat ik hierboven lees 🙂

 25. Mijn leraar in groep C (ik zat dat jaar op een LOM-school met een totaal onbegrijpelijke groepsindeling; een klas lager was groep E) heette Geert. Heel speciaal was dat hij een hond had en die nam hij gewoon elke dag mee naar school en die mochten wij om de beurt uitlaten. Die hond heette Bas.

 26. Mijn meester in groep 8 (1995) heette ook Fokke , dezelfde als *r*t* misschien?

 27. Ik zat in 1995 in groep 8, bij meneer van Steensel. We noemden meesters “meneer + achternaam” en juffen bij hun voornaam. Geen idee waar dat vandaan kwam 😉

 28. 1972: Jan
  Zoonlief in 2003: Jaap
  Dochterlief in 2005: Sandra

 29. Volgens mij heette hij Herman. Maar we spraken onze leraren bij de achternaam aan.

 30. Mijn meester in groep 8 1999/2000 heette Jean. Waren nog meester Rob, Mart, John en Jo. Juffrouw Ineke, Margot, Carin, Paulien, Marij en Elly. Later kwam nog een juf Brigitte.

Reacties zijn gesloten.