Li Lo Lindsay

Lindsay Lohan in Labor Pains
Lindsay Lohan in Labor Pains (foto: IMDB)

Op Net 5 was gisteren een niet zo boeiende film met een nep-zwangere Lindsay Lohan. Is de naam Lindsay ooit populair geworden in Nederland?

Het hoogtepunt van de populariteit van Lindsay (en de alternatieve spellingen Lindsey, Lindsy, Linsey, Lynsey, Linsy, Lyndsey) was tot mijn verbazing niet in deze eeuw, maar in… 1992. Toen moest actrice Lindsay Lohan (geboren in 1986) nog in haar eerste film verschijnen.

Lindsay Wagner

Het is aannemelijk dat zowel Lindsay Lohan’s ouders als die paar honderd Nederlandse ouders met een nu 20- tot 30-jarige Lindsay dezelfde inspiratie hadden: actrice Lindsay Wagner.

Deze knappe dame speelde een rol in de ook in Nederland erg populaire serie Bionic Woman (De Vrouw van Zes Miljoen), dat in de jaren zeventig door de Tros werd uitgezonden.

Een echte jaren tachtignaam

Blijkbaar hebben de jeugdige kijkers van toen de naam Lindsay – oorspronkelijk een Schotse achternaam – onthouden en deze aan hun in de jaren tachtig en negentig geboren dochters gegeven.

Opmerkelijk: ik ken wel wat kleuters die Lindsay zijn genoemd, maar heb nog nooit een volwassen Lindsay ontmoet. Het moeten er toch ruim tweeduizend zijn, geboren tussen 1974 en 1992!

Populariteit van de naam Lindsay in Nederland
Populariteit van de naam Lindsay in Nederland (afbeelding: Meertens Instituut)

Amerikaanse namen raken uit

Zo’n tien jaar geleden dreigde Lindsay in de vergetelheid te raken, net als al die andere Amerikaanse jaren tachtignamen: Jennifer, Stephanie, Wendy.

Maar daar komt dan toch Lindsay Lohan in beeld: in 2004 kreeg ze de hoofdrol in de succesvolle film Mean Girls. In diezelfde periode zag een (deels ander?) publiek tennister Lindsay Davenport klimmen in de ranglijsten van het vrouwentennis.

Het was maar een korte opleving: Davenport is uit de schijnwerpers verdwenen en LiLo staat er voortdurend in, maar niet op een manier die ouders willen koppelen aan hun vers geboren dochter.

Vooral in groeigemeenten

Lindsay is het populairst in gemeenten die snel in inwonertal groeien: Purmerend, Zoetermeer, Spijkenisse, Almere en Lelystad. In de provincies Friesland en Groningen (met uitzondering van de grotere plaatsen daar) wonen juist bijna geen Lindsays.

14 antwoorden op “Li Lo Lindsay”

 1. Op de lagere school zat in het jaar onder mij een Lindsay. Denk dat ze nu 23 of 24 is.

  In de serie Arrested Development (2003-2006) speelde Portia de Rossi de rol van Lindsay Bluth Fünke.

 2. Lijkt me inderdaad echt een vinex naam met een broertje Jordy.

  1. Sterker nog: ik ken in Hoofddorp (Vinex…) een tweeling Linsey en Jordy…

 3. Ik vind Lindsay echt geen mooie naam. Dat heb ik trouwens vaak met achternamen die ineens voornamen worden, op enkele uitzonderingen na. Hoewel bij deze naam het ordi-gehalte ook wel geholpen heeft. Zoals Evi al zei; je denkt er zo een broertje Jordy bij…

 4. Ik moet bij de naam Lindsay (of Lindsey) altijd denken aan de dochter van de Pfaff’s die zo heet…

  1. Ja! Met zussen Kelly en Debby
   Hele leuke vrouwen, alleen wat minder mooie namen.
   Maar dat doet er dan ook niet toe.

  2. Haha, maar dat schrijf je als Lyndsey volgens mij 😉

 5. Mijn schoonzus heet linsey, en haar broer/tje paul en randy. Ook een meisje van vroeger heette linsey en er heeft nog een lindsay bij mij in de klas gezeten. Dus ‘ken’ wel 3 volw linseys (misschien niet de juiste spelling)

 6. In mijn straat woonden vroeger 2 Linsey’s. Een met broer Johnny en de ander met broer Danny.

 7. Ik ben weleens een Lindsey tegengekomen met zus Kelley. Ik vind ze stiekem toch wel een beetje leuk…

 8. Ik hou niet van namen op -y of -ey. Mijn dochter heeft wel 2 Linsy’s bij haar op school, maar die schrijfwijze vind ik al mooier dan Lindsey

 9. Ken inderdaad een Lindsey met broertje Jordy (geboren begin jaren ’90)… Niet mijn smaak, zullen we maar zeggen.

 10. Haha!
  Ik ken Linsey uit 1992, Lindsay uit 1992 en Lindsey uit 1990!

Reacties zijn gesloten.