Lizzy Vedra

Lizzy Vedra en Wendy van Dijk
Foto van www.angeliquelemmens.nl

Twee weken geleden werd er weer eens een echte beroemde baby geboren: Lizzy Vedra van Dijk, dochter van Wendy van Dijk en haar vriend Erland Galjaard.

Vedra is geen fonetische spelling van de bekendere meisjesnaam Phaedra, maar de naam van “de magische berg Es Vedrà bij Ibiza,” aldus Wendy’s website (waarop nog meer babyfoto’s staan, voor de liefhebbers).

Het eerste kind van de presentatrice, met zanger Xander de Buisonjé, heet Sem Mike. Half Nederland raakte geinspireerd en nog altijd is Sem een heel populaire jongensnaam. Nu was Sem een naam die rond 2002 al aardig in populariteit aan het stijgen was, maar Sem van Dijk heeft zeker meegeholpen aan de top 3 notering.

Ik vroeg in een poll wat jullie van de naam van zijn halfzus Lizzy vinden. Bijna een derde (30 procent) van de 582 stemmers denkt dat Lizzy net zo populair zal worden als Sem nu is. Nog eens 45 procent ziet er maar weinig in en meent dat het net zo’n kinderachtige naam is als Wendy. Een kwart zegt: “Wat een leuke naam! Goed bedacht!”

Overigens is Wendy van Dijk niet de eerste bekende Nederlander die haar dochter Lizzy noemt: cabaretiers Diederik van Vleuten en Bianca Krijgsman (Plien & Bianca) gingen haar in 2002 voor.

Lizzy piekte voor het eerst rond 1990, toen er zo’n 70 meisjes per jaar geboren werden. Rond 2000 zakte dat weer in naar circa 40 meisjes per jaar, om vervolgens te stijgen naar 70 tot 95 geboortes in de afgelopen paar jaar. Misschien door actrices als Lizzy Caplan in True Blood of personages als Lizzy Vehmeijer in Onderweg naar Morgen?

De spelling Lizzie (zoals het populaire Disneypersonage Lizzie McGuire) is minder populair: de afgelopen jaren kregen steeds zo’n 15 meisjes deze naam.

Hoe dan ook: ik voorspel een grootste toekomst voor Lizzy, Lizzie (en Izzie!) omdat het precies de vrolijke meisjesnamen zijn waar ouders op dit moment naar op zoek zijn.

15 antwoorden op “Lizzy Vedra”

 1. Ik hou niet van namen die eindigen op -y / -i / -ie ik vind het van die eeuwige kleine kinderen namen. Hoewel ik het wel met je eens ben dat Lizzy een vrolijke meisjesnaam is en dat ik ook denk dat hij populairder gaat worden.

 2. Ik moet altijd even denken aan Juultje en Babetje…

 3. Ik vind Lizzy net als veel andere i,y,ie namen nogal ordinair, maar dat vind ik van Sem ook. En inderdaad ook nogal soft en kinderachting (ook net als Sem). Mijn keuze zou het niet zijn in ieder geval.

 4. Ik vind Lizzy ook geen succes, klinkt misschien lief maar ik vind het ook kinderachtig. Liz vind ik een heel stuk leuker.

 5. Helemaal eens met Roos! Met als toevoeging dat het daarom juist wel weer goed past bij Wendy…

 6. Ik houd helemaal niet van dit soort namen: Lizzy, Izzy, Suzie, Rosie, ik vind het allemaal helemaal niets. Misschien leuk voor kinderen, maar een volwassene met een dergelijke naam wordt naar mijn idee toch minder serieus genomen. Grappig genoeg eindigt de naam van mijn jongste dochter ook op een i-klank, maar vind ik die toch weer in een heel andere categorie vallen.

  Het kind Van Dijk kan zich later in ieder geval nog Liz noemen. Gewoonlijk zeg je dan: ze heeft in ieder geval nog een tweede voornaam, maar ik denk niet dat ze daar snel naar zal uitwijken…

 7. Ik vind het een superleuke en totaal niet kinderachtige naam en hij stond dan ook erg hoog op mijn lijstje voor de tweede. Maar… omdat mijn collegablogger bij VrouwOnline al een dochter met die naam had, vond ik dat ik het (ondanks dat zij het geen probleem vond) niet kon maken onze dochter eventueel ook Lizzy te noemen, vandaar dat de pop van onze eerste dochter al weer dik een jaar als Lizzy door het leven gaat… 😉 Zo hoor en zeg ik de naam toch dagelijks.
  Na een dochter kregen we overigens een zoon (Jippe, zoals sommigen van jullie wel weten denk ik). (Hé, en ik zie nu pas dat die naam ook wel een beetje op Lizzy lijkt, op een bepaalde manier dan: met een i erin en dan twee dezelfde medeklinkers..).

 8. En prachtige foto’s trouwens.

  Grappig, op een bepaalde manier voel ik me verbonden. We zijn even oud en hebben allebei 2 kinderen, een jongen en een meisje (ja, duh, wie niet?). Maar, zij groeide op in de plaats waar ik geboren ben en woont in het dorp waar ik opgegroeid ben. Haar kindje gaat naar school tegenover het huis van mijn moeder, en haar huis (de plek) sprak in mijn jeugd echt tot de verbeelding (toen Ralph Inbar daar nog woonde, of in een van de appartementen ernaast(?) wellicht). Heb een eerste nog-niet-‘echte’ zoen daar tegenover gekregen van een ex-vriendje en háár ex liep ik eens tegen het lijf bij de toiletten van de hoe-heet-die-tent-ook-al-weer in het Vondelpark.
  Nou ja, waarom ik dit allemaal vertel weet ik niet, maar ik wens Lizzy in elk geval een mooi en gelukkig leven toe!

 9. Ik vind het een leuke naam, lekker vrolijk. Als ze groot is kan ze zichzelf altijd nog Liz noemen, wat ook erg glam is.

 10. OFFTOPIC:

  In het NIW (Nieuw Israelietisch Weekblad) van 26 februari staat een geboorteadvertentie van een vijfling: Daniel, Ruben, David, Sara en Henk, kinderen van Ies en Mies.

  Mooie joodse namen, alleen Henk valt wat uit de toon…

 11. Nog even iets over het Offtopic bericht. Inderdaad valt Henk uit de toon. Ik vind Ies en Mies ook niet bepaald joods, of zie ik dat verkeerd??? En buiten het wel/niet joodse van Ies en Mies; ik vind dat dan absoluut niet passen bij Daniel, Ruben, David, Sara en Henk. De namen vind ik overigens top gekozen.

 12. @Melanie: Ies is wel een echt joodse naam, een afkorting van namen als Isaac, Israël, Isidoor.

 13. @Herculaas: die link had ik nog niet gelegd. En weet je dan ook waar Mies vandaan komt?

 14. @ Melanie: Ik ben geen Herculaas maar heb desalnietemin een antwoord. Mies kan een roepnaam zijn van Maria maar ook van Michiel, Michaël etc. Ik ben in Noord Brabant verschillende malen mannelijke 50+-ers tegen gekomen die met de naam Mies door het leven gaan…

 15. Haha echt hilarisch al die negatieve reacties over de kinderachtigheid van de naam lizzy/i/ie! 😀 Maar stiekem hoop ik niet dat de naam populair wordt, iedereen spelt mijn naam nu al vaak genoeg fout en ik heb hem ook nog niet zo heel vaak gehoord eigenlijk en dat vind ik wel leuk.

Reacties zijn gesloten.