Barbara, Noortje en Gravin

Bron: www.lambiek.net

In Amsterdam heeft deken Ambro Bakker (dat is zijn echte naam) gisteren de boormachine die een deel van het nieuwe metronetwerk moet graven ingezegend.

De twee reuzenboren die het zware werk moeten gaan doen hebben zelfs namen gekregen: Noortje (afgeleid van “Noord-Zuidlijn”) en Gravin. Ook het houten beeldje van Sint Barbara, beschermheilige van ingenieurs en bouwvakkers, moest eraan geloven. De stad Amsterdam hoopt zo allerlei onheil af te wenden.

De christelijke meisjesnaam Barbara was vooral tussen 1965 en 1975 erg populair. Anno 2009 is er niets meer over van die honderden jaarlijkse vernoemingen: in 2009 werden er nog maar 10 geboren!

Noortje daarentegen is een echte jaren ’00 naam. Na een daling in de jaren negentig is Noortje nu weer helemaal hip; de afgelopen tien jaar werden er steeds 100-140 meisjes geboren met Noortje als eerste officiele voornaam.

Ook grote zussen Noor, Nora en Norah zijn de laatste paar jaar een stuk populairder geworden: in totaal ongeveer 800 meisjes (ofwel 1 op de 100) kregen in 2009 een van deze namen.

Waar Nora al sinds het begin van de vorige eeuw een frequent gegeven meisjesnaam is, zijn Noor en Noortje dat pas sinds het eind van de jaren zeventig. Vanaf dat moment werd deze naam voor het eerst aan meer dan een handjevol meisjes gegeven, wellicht onder invloed van de nog altijd populaire strip Noortje in het meisjesblad Tina.

Norah ‘bestaat’ pas sinds 2003, nadat zangeres Norah Jones haar met opzet slaapverwekkende album Come Away With Me uitbracht.

En Gravin? Dat is Nederland een beschermde (adellijke) titel en mag dus niet als voornaam worden gebruikt. Gelukkig maar.

10 antwoorden op “Barbara, Noortje en Gravin”

  1. Ambro zal wel een afkorting/roepnaam zijn van Ambrosius. En dan vraag ik mij toch af of deze meneer die naam al vanaf zijn geboorte heeft. Sommige r.k. geestelijken nemen immers andere namen aan. Pater Ambrosius in plaats van pater Piet of zuster Godelieve in plaats van zuster Jet.
    Ik denk niet dat Ambro het in zich heeft om een populaire naam te worden, het klinkt bijna als AMRO, en dat heeft ook al weinig perspectief.

  2. Ambroos of Broos vind ik wel leuk. Ambro is niks.

  3. De voornaam van deze deken viel mij ook direct op tijdens de nieuwsuitzending (tja je hebt een namentic of niet natuurlijk)..Ik denk dat Laury gelijk heeft met haar verklaring.
    .-= postkantoor schreef op eigen site Een leuk nieuwtje =-.

  4. Ja, Ambro, geweldig 🙂
    Broos vind ik verschrikkelijk. Betekent voor mij “fragiel” en vind het dus helemaal geen jongensnaam. Ergens in een of ander tijdschrift (weet even niet meer waar) schrijft een vrouw een column die twee kinderen heeft: Broos en Melief. Elke keer weer denk ik: waarom?

    Nora heb ik altijd mooi gevonden, had hier een kanshebber kunnen zijn ware het niet dat die naam al dichtbij in onze omgeving is gegeven.

  5. Hier in Vlaanderen ook de Noor en varianten trend. Hier is ook Nore erg populair, ik weet niet hoe dat in Nederland zit?

    Ik vind Nora en Nore erg leuk. Noor vind ik te hard en Noortje vind ik enkel leuk voor een kleuter. Ik ken zo de combinatie Noortje en Maartje, jammer dat ze 18 en 16 zijn en geen 4 en 2.

  6. Nora vind ik mooi, Noor te Arabisch en Noortje te kinderachtig. Broos vind ik mooi, maar niet voor mezelf denk ik. Ambro vind ik niks.

  7. Ik vraag me af of Gravin mag. Kan misschien worden geweigerd wegens “ongepast”, maar de namenwet zegt niet dat namen niet overeen mogen komen met adellijke titels. Prins en Hertog zijn in ieder geval bestaande voornamen. (Hertog als variant van Hartog = Hartwig.)

  8. @ Herculaas

    Ik ben anders in Nederland nog nooit een Prins of een Hertog tegengekomen. Wel als achternaam. D’r hebben zeker weer ambtenaren zitten slapen dan…

  9. @Lorelei:

    In het Amsterdamse bevolkingsregister 1939-1994 kom ik tegen: Prins, Prins Eduard Adolf, Frederik Prins Bruno (2x), Prins Albert, Prins Ronald Jozef en Prins Salomon. Wat de herkomst van deze voornaam is weet ik niet.

    Hertog komt als voornaam onder Joden wel voor. Zoals ik hierboven al zei is het een variant van het (veel gebruikelijkere) Hartog, dat weer van de Germaanse voornaam Hartwig is afgeleid. Onder Nederlandse Joden is deze naam echter in gebruik gekomen als “vernederlandsing” (gebaseerd op klankovereenkomst) van de Jiddische voornaam Hirsch. Die naam heeft ook weer een interessante geschiedenis, maar dat voert nu te ver.

    Hertog is dus een “echte” voornaam en niet afgeleid van een achternaam of titel.

    Ook Meijer is trouwens een gebruikelijke Joodse voornaam (vernederlandsing van de Hebreeuwse voornaam Meïr) terwijl de meeste mensen die naam ook primair als achternaam zullen zien.

  10. Mijn naam heb ik gewoon van mijn ouders gehad hoor, en wel bij mijn geboorte. Op de lagere school noemden veel mensen me Abro (vanwege een populair wasmiddel dat toen in de handel was). Sinds de Amsterdamse en de Rotterdamse bank samen gingen schrijven velen Amro. Maar ik ben ouder dan die bank hoor! En het gebeurt nogal eens dat ik voor de telefoon zeg “met Ambro Bakker’ en voordat ik het weet verbinden ze me met de afdeling boekhouding. Ze verstaan natuurlijk Amrobank! Best lastig af en toe!
    De naam Ambro is een Griekse naam, die veel voorkomt ook in Italië. Het Griekse “brotos” betekent “sterfelijk”. En de “A” betekent “niet”. De naam betekent dus onsterfelijk! Vergelijk de naam Athanasios (betekent ook onsterfelijk). Thanatos = sterfelijk en de “A” weer “on”.
    De Griekse goden waren onsterfelijk vanwege het feit dat ze als drank nectar gebruikte en als voedsel ambrozijn.
    Alle goeds en veel plezier met jullie hobby.
    Ambro

Reacties zijn gesloten.