Lucas is niet langer nummer 1 (en ook Luuk zijn we een beetje zat)

Terwijl de babynamen top 3 voor meisjes er al tijden hetzelfde uitziet, is er bij jongens weer wat verschuiving. Als je de terugkeer van Daan op de eerste plek zo kunt noemen althans.

Het blijft allemaal nogal veel van hetzelfde: Lucas en Luuk blijven in de top 20 (en Luca net daarbuiten). Bij de meisjes vind je Saar, Sara én Sarah in de top 20, net als Lynn en Elin; Isa en Lisa.

Populairste babynamen 2012 (derde kwartaal)

rang meisjes jongens
1 Emma Daan
2 Julia Bram
3 Sophie Sem
4 Anna Lucas
5 Lisa Milan
6 Isa Levi
7 Eva Thijs
8 Saar Luuk
9 Fleur Tim
10 Lotte Jayden
11 Sara Finn
12 Lynn Thomas
13 Lieke Lars
14 Tess Stijn
15 Noa Jesse
16 Fenna (nieuw) Ruben
17 Sanne Julian
18 Mila (nieuw) Noah
19 Sarah Mees
20 Elin Sam (nieuw)
eruit Roos, Evi
Gijs

Bron: Sociale Verzekeringsbank 2012

Nieuwe meisjesnamen!

Ondanks dat er weinig veranderingen in de top 20 zijn, gebeurt er toch wel wat spannends onderin de meisjeslijst.

Evi mag dan uit de top 20 zijn verdwenen: reken er maar op dat dat een tijdelijke zaak is. Samen met Evy en Evie bestormde ze de ranglijsten de afgelopen drie jaar. Er moeten gebieden in met name Brabant zijn waar hele kinderdagverblijven gevuld zijn met Evi’s.

En dan twee interessante nieuwe binnenkomers van de laatste tijd: Elin, Fenna en Mila. Daarover later deze week meer.

64 antwoorden op “Lucas is niet langer nummer 1 (en ook Luuk zijn we een beetje zat)”

 1. En ik ken inderdaad een Fenna (nu 3 maanden oud) en een Elin (nu anderhalf)!! Had vroeger een juf die Fenna heette en dat vind ik altijd een leuke naam. En dat Elin nu weer zo populair is, verbaast me wel, dacht dat het na die serie op Net5 (hoe heet die ook alweer?) wel zo’n beetje over was. ik vind het erg mooie namen, wel jammer dat ze nu zo populair worden. Evi is inderdaad hier in Brabant een ontzettend veel voorkomende naam, inclusief alle varianten erop, waaronder Eefje.

 2. Ik ken 3 Elin’s, alledrie 1,5-2 jaar. Fenna en Mila vallen me op, ken geen baby’s die zo heten. Heb ook niet gemerkt dat die populairder zijn geworden. Ik ken wel een Evy, maar die is al 14 ;).

 3. Mila komt bij ons op het KDV 2 keer voor, wel jammer zo groot is de plaats niet waar ik woon. 4 weken geleden is er een Elin geboren en ik ken een Evy, ook nog maar 4 mnd. Leuke namen, maar mij/ons te populair!

 4. Dat zijn dus weer twee namen (Fenna en Mila) om van het lijstje voor ooit weg te strepen, blijft qua meidennamen niks over zo.

 5. Waarom moeten er in met name Brabant veel Evi’s voorkomen? Ik ben een import-Brabantse en snap het dus niet?
  Mila heb ik het afgelopen jaar 2 keer voorbij horen komen. Niet mijn smaak.

  1. Emma heeft eerder een blog geschreven over dat Bart en Evi de populairste Brabantse namen zijn!

 6. Ik ken inderdaad ook een Fenna en een Fenne (j) trouwens. Ook twee keer Elin. Het verbaasd me dat de naam Roos uit de top 20 is. In mijn omgeving zijn het afgelopen jaar drie keer een Roos en een keer een Roosmarijn geboren! Ook valt mij bij de jongens de naam Nout/Noud op! Ineens lijkt het of je hem overal ziet en hoort!! Ook hadden we een invasie van de naam Stan!

  Gek genoeg ken ik geen Emma of Daan!!

 7. Mila vind ik leuk! Beetje jammer dat het dan ee top 20 naam is.. Vind de lijst weinig spannends.

 8. Elin vind ik helemaal niets, teveel associatie met elien. Evi vis ook niet mijn smaak. In de klas van mijn oudste zitten van de 6 meisjes 3 evi’s. Fenna vond ik altijd wel verfrissend, jammer dat het zo populair is.
  De jongenslijst vind ik helemaal niet leuk qua namen. Bij de meisjesnamen blijf ik een zwak houden voor Emma en Sophie.

 9. @Andere Roos… als er niet veel overblijft zo, dan begrijp ik dus dat je de populaire namen eigenlijk het leukst vindt? (vandaar de populariteit denk ik dan..) Dan zou ik niet moeilijk doen en gewoon zo’n hippe naam geven. Het gaat niet om orginaliteit. Liever 3 Lucassen, 2 Emma’s en 3 Evy’s dan Bloesem Jade en Rock A. Billy… Mijn kinderen hebben enorm populaire namen bleek.. ik stoor me er echt niet aan.

  1. Mijn probleem is meer dat ik sowieso weinig meisjesnamen écht mooi vind, niet dat het me ervan zou weer houden om een naam niet te geven (Sophie/Sofie is wat dat betreft nog steeds kanshebber). En zou het ook niet heel fair vinden tegenover Sofie (of Fenna of Mila) als haar broertjes/zusjes een naam hebben die een stuk minder populair is. Gelukkig heb ik nog wel een aantal jaar voor dat ik echt een naam nodig ga hebben.

 10. Een top 10 zou geen top 10 zijn als het een rij spannende namen zou betreffen.

 11. Mila betekent lief in het ‘Slavisch’, en ik vind het ook een lieve naam. Wilde ik wel voor m’n dochter, maar m’n man niet.

 12. Mila komt bij ons op school wel voor, met name meisjes van een jaar of 6 a 7.
  Net als Evi, Evi vind ik echt een leuke naam!
  Elin ben ik nog niet tegen gekomen.
  Fenna verbaasd me aan de ene kant wel, ik kom uit een heel erg boerendorp, en daar wonen heel veel volwassen vrouwen met de naam Fenna, van rond de 30 a 40. Ik had in die tijd ook veel Fennas op school, toen ik klein was.
  Het verbaasd me dat die naam nu weer fris is. Hte heeft voor mij ook wel een frisse klank, maar ergens is het echt een boerennaam denk ik.

 13. Fenna is hier ook een naam voor dames die nu 50-60 zijn. Die heten natuurlijk eigenlijk allemaal Fennigje/Fennechien/Fennechina en dat werd haast altijd Fennie, maar als je wat sjieker was, maakte je er gauw Fenna van. Onze dochter heeft Fenna als tweede voornaam (vernoemd naar haar oma, natuurlijk :)) en ik vind de naam erg mooi. Aards en ouderwetsig, maar leuker dan Gea, Trea of Roelie (om maar eens de bekendste namen uit de regio te noemen).

 14. Fenna komt ook uit tv-land, van Moordvrouw. Fenna Kremer wordt gespeeld door Wendy van Dijk.

 15. Ken ook een Mila (naar Mila Kunis de actrice) en Evi (zelfs nichtjes van elkaar). En ik vind het heel bijzonder dat ik geen baby Daan ken. Wel heel veel leeftijdsgenootje (30-ers) met die naam. Wie weet komt Jeroen ook nog eens terug in de lijst. Gelukkig ook nooit een Jayden gezien, wanneer verdwijnt die uit de lijst (Bryan, Wesley etc vind ik ook niks en hoor ik zelden meer). En voor Andere Roos: wat vind je van Linde? Wordt volgens mij ook populairder, maar geen top 20.

  1. Waarom ‘gelukkig nooit een Jayden gezien’??? Hebben al deze kindjes een enge besmettelijke ziekte of zijn het de toekomstige criminelen???

 16. Leuk, nieuwe namen in de top 20.
  Ik hoop dat Sanne, Lieke, Daan en Luuk nog een keer eruit vliegen, die ben ik zoooo zat.

   1. Sanne, Lieke en Daan vind ik nog steeds leuk.
    Luuk mag er wel een keer uit. Dat is een naam die ik zat ben. Lucas, Milan, Emma en Julia zo langzamerhand ook wel trouwens.

    1. Tim en Thomas was ik nog vergeten. Die mogen er ook uit.

     1. En Jayden niet te vergeten. Snap totaal wat die naam in de top 20 doet. Ik vind de naam echt niet mooi, net zoals de namen Joey, Wesley, Davey, Jeffrey, etc.

   2. Ik vind het geen lelijke namen hoor :-). Eigenlijk is geen 1 naam uit de top lelijk, daarom worden ze zoveel gegeven.

    1. @ Anouk: Ik las een keer de naam van een jongen: Jefferie. Ook erg!

 17. Ik vind Jayden wel mooi! Maar hou niet van Davey, Jeffrey, Joey en al die andere namen die eindigen op ‘ey’, ik vind Jayden dan ook totaal niet in dat rijtje thuis horen!

   1. Het ligt eraan waar je woont, hier wordt Jayden denk ik eerder als ‘hip en trendy’ gezien dan als ‘aso’!!! Onze Jayden woont in de straat bij Juliëtte, Sanne, Ezra en Micha!!! En verder geen ‘ey’ namen, kan ook wel zeggen dat we een boven gemiddeld inkomen hebben!!!

    1. Lange teentjes, Amy … al ben je van lid van het koninklijk huis en eventueel multimiljonair, de naam Jayden blijf ik persoonlijk niet mooi vinden. Maar daar hoef jij je toch niet zo druk over te maken want smaken verschillen.

     1. Smaken verschillen uiteraard Rob, maar het lijkt erop of alle Jayden’s in een hokje worden gezet en als ‘aso en ordi’ worden gezien, maar er zijn nog altijd uitzonderingen hoor Rob!!!

     2. Het zou wel interessant zijn om te zien hoe vaak de naam Jayden in welk milieu gegeven wordt. Mijn beeld is dat de naam zeker in 80% van de gevallen gegeven wordt in ‘volkswijken’. Geen idee of dat klopt, is enkel mijn inschatting.
      Ik ben zelf de naam nog niet tegengekomen bij mensen met een bovengemiddeld inkomen. Maar ja, ik woon dan ook niet in zo’n wijk. 😉

     3. Ik heb geen gegevens op postcodeniveau, wel op gemeenteniveau.

      Jaydens wonen relatief vaak in Almere, Lelystad, Nieuwegein, Spijkenisse, Zoetermeer. Met name in de oude en nieuwe groeisteden in de Randstad dus, waar veel kinderen worden geboren: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verspreiding/relatief/man/eerstenaam/Jayden#data

      Een naam als Jeffrey komt meer voor (want bestaat al langer), maar vooral ook veel in plekken als Almere en Zoetermeer: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verspreiding/relatief/man/eerstenaam/Jeffrey#data Dat mensen Jayden en Jeffrey aan elkaar koppelen is dus niet heel gek.

      Vergelijk het maar eens met een wat meer ‘hockeyachtige’ naam als Tijmen, die veel gegeven wordt rond het Veluwemeer, maar veel minder in plaatsen met jonge gezinnen: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verspreiding/relatief/man/eerstenaam/tijmen#data

     4. Ik kom uit het midden van het land en Jayden komt hier minder vaak voor dan Tijmen denk dat er daarom ook anders tegen aangekeken wordt.

  1. Wat is voor jou dan het verschil tussen de naam Jayden en de namen Jeffrey,Joey, Wesley, Davey etc. Het zijn toch allemaal Engelse namen? Ik snap niet helemaal waarom je die andere namen dan niet mooi vindt?

   1. Volgens mij worden alle namen die je op zijn engels uitspreek en met een j begint, dus uitspraak dje, gekoppeld aan ordi. Dat was voor ons een reden om onze dochter geen Julie te noemen. Wij waren echt bang dat mensen haar djoelie zouden noemen in plaats van zjuulie.

    1. Had je wel moeten doen! Ik hoor (bijna) nooit Djulie, altijd Zjulie! 🙂

   2. Klopt zijn allemaal Engels ik vind dat ook niet erg, maar ik vind het zelf verschrikkelijk als namen eindigen op ‘ey’. En dat is de reden dat ik Jayden wel mooi vind en Davey, Jeffrey, Joey en Wesley’s niet.

    1. Grappig. Voor mij vallen die namen dus echt in dezelfde categorie. Al zie ik hier om mij heen dat de Davey’s en Jeffrey’s vooral gegeven wordt door de autochtone bevolking en de allochtone mensen kiezen hier in de regio vaak voor Jayden.

     1. In onze gemeente wonen er vooral Davey’s en Jeffrey’s (tussen de 10 en 25 jaar oud) in de goedkopere wijken en Jayden’s (van 0 tot 5 jaar oud) in de duurdere wijken! Ik ken verder geen allochtonen, met één van deze namen. Als ik vragen mag uit welke regio van het land kom jij?

    2. Namen die op ey eindigen hebben inderdaad het imago van ordinair( in het Engels betekent dit gewoon) maar wordt hier- in Nederland -meer als aso gezien.

     Mijn eigen naam is Jeltje, ik heb dit vroeger- toen ik vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisde- een beetje gemoderniseerd naar Jelly, maar wel met de gewone jè uitspraak. Maar toen ik in de zeventiger jaren een Engelse vriend had, heb ik er naar engels gebruik Jelley van gemaakt. Aangezien dit alsnog als djelly(gelei) werd uitgesproken, maakte ik er Yelly van en later een palindroom YELLEY, zodat de uitspraak mij weer bekend voorkwam.

     Nu ik weer in Nederland woon heet ik weer Jelley en heb ik de extra e gewoon gelaten voor wat het is, omdat het woord jelly hier ook steeds vaker wordt gebruikt.

     Zie mijzelf niet als ordi of aso. Dit zit niet in een naam maar meer in wat en hoe je overkomt, dus je gedrag..

     ps. ik ken in Engeland een Geoffrey(uitspraak jeffrie) en deze Geoff heeft zelfs een titel. so what’s in a name?

 18. Pingback: De zoveelste Sarah
 19. Maar het komt toch ook wel eens vaker voor dat je een hele selectie namen niet mooi vindt, maar net eentje daartussen wel. In alle namen zit verschil.
  Ik hou hoofdzakelijk ook niet van Dje namen, maat Djula vind ik bijvoorbeeld wel weer heel leuk.

 20. Sinds ik een jaar geleden naar Purmerend ben verhuisd, houd ik een namenlijstje bij van de hier sinds oktober 2011 geboren kinderen. De meest voorkomende beginletter is de “J”
  Meisjes;
  Joy
  Jady
  Jila
  Jasmina
  Jacey
  Jools
  Jaidy
  Jazzley
  Jainey
  Jaydi
  Jade
  Joëlle
  Jaylin
  Julie
  Jeslynn
  Jaysley
  Jennifer
  Jasmin
  Jolien
  Jaimy
  Jill 3x
  Juul
  Jessy
  Jamie
  Julia 3x
  Jasmijn
  Jaylen
  Jente
  Jailey
  Josslyn

  jongens;
  Jamie 3x
  Jake
  Jasper
  Jari
  Jim
  Jesse 2x
  Jason
  Johannes
  Jay
  Jenson
  Joey 3x
  Javian
  Jayden
  Jax
  Jazzley
  Jase
  Jacob 2x
  Joris 2x
  Joe 2x
  Jurre
  Jonah
  Jan Joep
  Jesper
  Jerome
  Jorian
  Jens 2x
  Jelle
  Joëll
  Joep

  Dit is dus net van één jaar, laat staan in de toekomst het zou nu al verboden moeten zijn om nog langer deze letter te gebruiken.
  Ik heb nu al medelijden met de onderwijzers van deze kinderen. En sinterklaas mag wel een extra voorraad chocoladeletters J meenemen.
  jENSO

  1. oké ik kom uit het midden van het land en woon in een dorp met weinig allochtonen en ken er ook weinig, denk dat dat ook verschil maakt in de naam keuzes die mensen maken!!!

 21. Bij de jongensnamen vind ik Finn, Ruben, Mees, Lucas en Daan echt heel erg leuk. De populaire meisjesnamen vind ik dan weer veel minder. Niet één naam uit de top 20 zou eventueel in aanmerking komen. Jammer dat Roos eruit ligt.

  1. Mila. De slavische betekenis van de naam is volgens mij “lief”

  2. Ik ga voor Florine! Ik vind de klank erg mooi en ik hou van wat langere namen 🙂

  3. Ik ga voor Florine! Ook afgekort tot Floor vind ik super.

   1. Ik ga nu weer twijfelen. Want idd. Florine afgekort tot Floor vind ik ook mooi!
    Aan mij heb je ook niks 🙂

    1. Florine! Wij hebben net gehoord dat onze baby een jongen wordt, als het een meisje was geweest, hadden we voor Florine of Flore gekozen.

 22. Ik had nooit geweten dag Jayden zo populair zou zijn.
  Ik heb die naam al een jaar in mn hoofd en ben hem nog niet 1 keer tegen gekomen.
  Ik wou mijn zoon zo noemen,maar nu twijfel ik omdat ik hou van aparte niet populaire namen.
  Mijn eerste zoon heet Dylan 🙂

 23. Wij twijfelen nu tussen Fedde (mij favoriet), Mats of Mees. Graag jullie mening…

  En als voorletters, welke combinatie is beter: F.C. Of C.F.

  1. Tenzij jullie erg van voetbal houden, zou ik voor C.F. gaan.

 24. Ik vind Fedde een leuke naam!

  Wat betreft Jayden, bij ons op school zit een jongen die Cayden heet, uitgesproken als K, net even anders…

Reacties zijn gesloten.