Madelief en Flores

Lodewijk Hoekstra
Lodewijk Hoekstra (foto: Papa Magazine)

Hoe maak je je gezin een echte eenheid? We hadden het er al eens eerder over: je zou je kinderen allemaal dezelfde tweede naam kunnen geven. Of hun voornamen laten rijmen.

Als je dat toch iets te veel van het goede vindt, zou je nog wel namen kunnen kiezen die iets met elkaar te maken hebben.

Ik vind Madelief en Flores, de tweede namen van celebrity tuinman Lodewijk Hoekstra wel goed gevonden:

“Mijn zoontje heet Mels Flores en mijn dochter heet Diese Madelief. Hun eerste namen zijn Zeeuws, mijn verloofde Kristel komt namelijk uit Zeeland. Hun tweede namen hebben allebei met de natuur te maken. Flores is Latijn voor ‘bloeiend’ en Madelief is natuurlijk de bloem.”

Haar grootvader van moederskant werd Dies genoemd en zo kwamen de binnenkort getrouwde Lodewijk Hoekstra en zijn Kristel aan de naam van hun dochter. Opmerkelijk is trouwens dat vrijwel niemand zijn kind Diese heeft genoemd nadat het meisje in 2007 werd geboren. Er was toen zoveel aandacht voor, dat ik toch wel een klein oplevinkje had verwacht.

Maar goed, terug naar het onderwerp: matching namen voor de verschillende kinderen in één gezin. Of nog romantischer (of is het: wanstaltiger?): als je beste vriendin haar kind Zilver noemt en jij kiest voor Platina of Diamond voor jouw kind. Jip en Janneke. Brooklyn en Sydney. Storm en Sterre.

Wie kent thema-gezinnen? En wat zou je zelf nog overwegen?

80 antwoorden op “Madelief en Flores”

 1. Ik vind het zelf nooit zo leuk als mensen een bepaald thema voor hun kindernamen kiezen, zeker als het echt heel duidelijk is. Als er wel overeenkomsten zijn, maar het is niet heel erg duidelijk, dan vind ik het nog wel oke.

  Ik ken zelf niet echt gezinnen waarbij de kinderen themanamen hebben. Wel gezinnen met kinderen die allemaal hetzelfde aantal lettergrepen in hun naam hebben. Ook ken ik een aantal gezinnen waarbij alle kinderen Bijbelse namen hebben, maar dat zijn dan ook christelijke gezinnen. Ik heb wel ooit gehoord van mensen die hun dochtertje Summer hadden genoemd, en hun tweede dochter wilden ze Autumn noemen. Dit hebben ze uiteindelijk niet gedaan, maar het scheelde weinig.

 2. Een thema voor de namen van je kinderen… Ik houd er niet van. Ken ook geen mensen die dit wel hebben gedaan. Wel herkenbaar dat mensen kiezen voor evenveel lettergrepen of dezelfde klanken. Zo hoorden we afgelopen week op de radio een 18 jarige tweeling: Greetje en Grietje. Ik ken ook wel wat gezinnen waarbij de kinderen met dezelfde letter beginnen, bijv: Marloes, Marit en Maaike. Lijkt mij vrij lastig met de post…

 3. In Twente is onlangs de tweeling Jaylin en Jayleen geboren. Dat vind ik dan weer teveel van het goede. (hoewel ‘goede’ hier misschien geen goede keuze is 🙂 )

  1. Had Herman Finkers daar niet ooit een stukje over? “En hoe gaat de kleine heten? Oh, Kevin Jeffrey Michael Olde Riekerink…” Lekker wanstaltig.

 4. Thema namen doen me niet zoveel, en ik vind het een stuk praktischer om namen uit te zoeken met verschillende beginletters. Wel gaan we voor een eventueel 2e kind de naam wel weer in de scandinavische hoek zoeken.

 5. Ik heb twee inmiddels volwassen nichtjes: Iris en Viola. Vind ik wel kunnen.

  Zag in een Flair of Viva deze week een Wulf en een Bear. 3x niet mijn smaak vanwege: de combi, het engels en de dierennaam.

  Wel oké: namen uit dezelfde taal en zelfde aantal lettergrepen. Engels en Frans of heel kort en heel lang combineert niet zo lekker. Verder vind ik gelijke beginletters, alles eindigen op -e, of heel opzichtige thema’s niet mooi. Als je al een Tristan hebt, het zusje Isolde noemen bijvoorbeeld.

 6. O ja, in de laatste paar boeken die ik las, kwam ik er ook een aantal tegen! Wel geestig.

  In “Lieve Céline” over een zwakbegaafd meisje in Amsterdam-Noord: Sue Ellen en Brooke. Moeder is soapfan.

  In “Bonita Avenue” over een universiteitsdirecteur wiens kinderen ontsporen:
  de zusjes Joni en Janis.

 7. Ik ken wel twee zusjes Fleur en Jasmijn, maar zo’n bloementhema is ook niet zo raar. Noemde laatst geloof ik al de kruidige familie Marjolein, Dille en Roosmarijn, vind ik al iets gezochter (maar het zijn mooie namen).

 8. Wat een leuk artikel!
  Ik ken zusjes Sandra en Sana, oh en broers Darnell en Darrell. Niet echt een thema overigens, maar de namen klinken wel heel erg het zelfde..
  Thema-gezinnen ken ik overigens niet. Ben heel benieuwd of iemand ze wel kent!

 9. Wegens een heftig jeugdtrauma (mijn zusje heeft zes letters meer in haar twee voornamen dan ik, boehoe) heb ik mijn drie kinderen ieder drie namen gegeven met ieder in totaal achttien letters. Zo kan het ook.
  Helaas malen die ondankbare spruiten er totaal niet om.

  1. Ai, ik zat me toevallig laatst af te vragen of mijn oudste het niet vervelend zou vinden dat haar twee voornamen in totaal drie letters en 1 lettergreep minder tellen dan die van haar zusje. Ik dacht nog: nee, dat zal niemand ooit opvallen behalve mij. Maar nu begin ik toch weer te twijfelen 😉

   1. Het is ook niet eerlijk dat mijn naam korter is dan die van jou 😉

 10. Ik vind het wel wat hebben als de voornamen dezelfde klank hebben, zo zie je toch dat het een gezin is. Ik heet Anouk, en mijn broertje Youri. Beide de oe-klank. Maar zo vergaand als Darneel en Darrel vind ik echt verkeerd.

 11. Ik ken een Amber, Merel en Linde. Dat vind ik nog wel kunnen, zelfde thema, maar niet over the top.
  Verder ken ik een Daphne, Phaedra en Niké, alledrie op en top Grieks, heeft ook wel wat vind ik.

  Voor mijn eigen kinderen zou ik er niet snel voor kiezen. Ik hou wel van namen die bij elkaar passen, maar geen thema’s voor mij.

  1. Ik vind Amber, Merel en Linde en heel leuke meisjesnamen en inderdaad een heel mooi thema en goed bij elkaar passen..
   Verder ken ik twee zusjes, Sterre en Lenthe. Dat is dan weer twee thema´s door elkaar.

 12. Zat jaren geleden bij een Nymphea in de klas. Zij had een tweelingzus die Dymphna heette.

  Verder zusjes Rosa en Iris

  Friese of Scandinavische combi’s ken ik ook wel (Lars en Sven, Femke & Nienke)

  1. Ik ken ook een meisje (Roos) die een tweelingzus Iris heeft! Ik realiseer me nu pas dat dit inderdaad hetzelfde thema is.

 13. Ooit heb ik gehoord van twee zusjes, Sterre en Sunny. Het planeten-thema, dus. En inderdaad, de zusjes Jasmijn, Roosmarijn en Dille ken ik nog van de basisschool. En dan nog de broertjes Felix en Victor waarvan de ouders vast en zeker het gymnasium hebben gedaan.

 14. Ze bestaan echt, welliswaar inmiddels op leeftijd, maar een tweeling met de naam Hans en Grietje. En ik ken uit de buurt twee broertjes: Romeo en Tristan. Een overduidelijk thema vind ik zelf vreselijk. Maar ik heb er wel op gelet dat alle gezinsleden in elk geval de letter i in hun voornaam hebben. De i is gewoon een leuke letter, met dat eigenwijze puntje, waar je in een melige of romantische bui een bolletje of hartje van kunt maken. Mijn beide kinderen hebben ook een naam van drie lettergrepen gekregen.

 15. Ik snap niet wat het thema is bij Amber, Merel en Linde? Ik ken een ‘dieren’ gezin: Arend, Wolf en Beer. Vind dat zelf wel leuk.

  1. Amber is een edelsteen, Merel een vogel en Linde een boom. De natuur is dus het thema.

 16. Broertjes Wolf en Mus figureren in een weblog dat ik wel eens lees.
  En in de speeltuin kwam ik laatst zusjes Luna en Sterre tegen.

  1. hmm, bij Mus heb ik toch wat rare assosiaties, maar waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die teksten van Catullus heeft moeten vertalen voor Latijn?

   1. excuus voor de typfout, moet natuurlijk associaties zijn

    1. Nee hoor, die moest ik ook vertalen. Ik kan dus goed begrijpen dat je daar rare associaties bij hebt!

 17. Op de school van mijn dochter komen een paar combi’s voor die ik zelf nooit zou kiezen. Nog afgezien van de namen zelf, die helemaal niet mijn smaak zijn, lijken de namen gewoon te veel op elkaar. Zo zijn er de zusjes Alicia en Kalisha en de zussen Erdona en Erjona. Namen die niet op elkaar lijken maar die uit dezelfde streek komen vind ik wel weer leuk. Zo ken ik Lars en Britt, Erik en Lars (die ook nog een broertje met een vergelijkbare naam hebben, maar die ben ik vergeten) en Rixt, Jelmer en Hidde.

 18. Hm. Als je broer Wolf heet en jij het moet doen met Mus. Kweenie of dat scheve ogen geeft? Zou gek zijn als Mus veel steviger en stoerder is dan zijn bijvoorbeeld huilerige verlegen broer Wolf. Mja, smaken verschillen en dat maakt deze weblog zo leuk!

  1. Ik had dus precies dezelfde gedachte over deze namen. Ben zelf geen fan van dierennamen maar dat is prima, ieder zijn meug. Maar twee dierennamen met een zo verschillende associatie in één gezin vind ik toch wat risicovol.

 19. Een combinatie die ik ben tegengekomen: broer Ayrton en zus Senna (die 2e is nog gesuggereerd, moeder had er zelf in eerste instantie niet aan gedacht…). Verder natuurlijk de kinderen van Willem-Alexander en Maxima, en een gezin met 3 Italiaanse namen op -o; volgens mij geen Italiaanse afkomst.

  1. Oh ja, Tim Alfa en Tom Romeo (dus het thema in de tweede naam) Coronel. Ze hebben nog een broertje, Glenn.

   1. Heeft Emile Ratelband niet ergens in zijn kinderschare een Rolls en een Royce rondlopen?

    1. Meteen even opgezocht, inderdaad! De kinderen van Emile heten (in volgorde): Minou en Rolls (1977 een tweeling), Charles (1981), Georgine (1989), Beau Aimee (2001), Royce (2007) en Emile Senna (2009). Hij zal wel heel erg autofan zijn 😉

  2. Heb wel eens de broertjes Barry en Mike ontmoet, die voluit Barrichello en Michael heetten…. Ook hier heeft papa denk ik de namen verzonnen.

 20. Ik heb wel eens gehoord dat de dochters van Rob Verlinden (de vorige tuinman van Eigen Huis & Tuin) Fleur en Roos heten.

  Ook ken ik in één gezin zus Bridget en dan tweelingjongetjes Brian en Ryan (op z’n engels, dus Braaijan en Raaijan) daar ben ik geen fan van…

 21. Ik weet niet zeker of Hans Kazàn (eigenlijk Mulders) zijn naam heeft gewijzigd voor of nadat hij kinderen kreeg. Ervan uitgaande dat het voordien was, vind ik de namen van zijn kleinzonen Kian Lorenzo en Kenzo Kazàn, vader Renzo ook aardig eh… met elkaar verbonden.

  1. Kenzo Carlos Kazàn, las ik in de sectie “baby’s van..”. Het is te hopen dat-ie niet gaat stotteren…

   1. Nee, ze heten officieel gewoon Mulders, Kazàn is alleen een artiestennaam.

    1. Volgens wikipedia (zeer betrouwbaar haha) heeft Kazàn zijn naam offcieel veranderd. Maar zijn onderneming staat inderdaad op naam van Hans Marten Mulders. Toch jammer 🙂

 22. Ook hier “natuurgezinnen”: Storm & Jasmijn, Iris & Merel en Wolf & Luna.

  Ik ken een tweeling Marieke & Margriet, best een tongbreker als je ’t snel probeert te zeggen. Thema: Mar- en -ie

  En ik ken de twee zusjes Ramona & Romana. En ook Marianne en Annemarie.
  Beiden in het thema: dezelfde letters? Of telt dat niet?

 23. Ik ken drie broers: Jan, Piet en Klaas. En vader was oprecht verbaasd toen iedereen de naam van zijn 3e zoon wist te raden.
  Ook twee broers: Ricardo en Romero.
  Vier zusjes: Muze Mijntje, Mare Liesje, Mint Roosje en Mella Hetje.
  Twee zusjes: Lotus en Vlinder
  En wat te denken van de drieling Chet, Miles en Nina ?! (Overigens broertjes en zusje van Hugo, Lily en Jules dus dat thema is ‘nieuw’) Zag ik eens in Nrc.

 24. Ik ken zelf best veel gezinnen met thema’s. Ken een gezin met een Luna en Stern, en zelfs 2 gezinnen met Luna en Sterre, alleen bij de een nog een dochter: Indy. Ken een India, Roma en Lissa (steden/landen). En natuurlijk weer een bloemengezin: Annefloor, Rozemarijn, Madelief en Bellefleur. En Jonah Noah en Emmah. Vind het zelf wel leuk zo’n thema.

 25. Ik ken ook een gezin met Merel en Fleur.
  Ook een gezin met 2 zoons: Saffier en Onyx en zusje Jade (achternaam=Silver!)
  Gezin met 3 meiden: Jenthe, Mirthe en Famke
  Gezin met 2 meiden: Noortje en Doortje
  En ander gezin met 2 dochters: Droom en Liefde.
  Vroeger heb ik ook ooit kennis gemaakt met en meisje die een naam had die begon met de C. Ze verder dat in hun gezin de eerste een voornaam met een A heeft, de 2e een B, zij was de 3e met een C en zo ging het door tot de F.

  Nu ik erover nadenk is bij mijn moeder in het gezin ook een soort thema. Alle meisjes hebben een voornaam die eindigt op een A en een tweede naam die eindigt op een E.

  Verder moest ik ook denken aan het Babyboomstel Anoeska & Quintus: Quincy Anoeska en Nouchka Quincy. Thema: namen van pa en ma…

  Mijn ding is het niet. Ik vind het wel mooi om namen uit een regio in een gezin te hebben (Wiebe en Tjebbe, Lars en Niels) maar een dieren/bloemen/edelstenen thema gaat mij echt net even te ver.

 26. Mijn neef en zijn broer heten Hendrik Lucas en Lucas Hendrik.
  Ze konden vast geen mooiere namen bedenken en gebruikten ze gewoon opnieuw.

 27. De namen van mijn dochters hebben:
  -allebei een /ie/ klank geschreven als ‘i’
  -allebei 2 lettergrepen (en 4 letters)
  -de ene naam betekent ‘lief’ de andere is er een anagram van.
  Je kon de naam van de jongste op 4, voor ons mogelijk. manieren schrijven, toen hebben we voor dat anagram gekozen.

  En toch hebben we ccht alleen maar gekeken wat we mooi vonden, het kan raar lopen… Jongensnamen hadden dat totaal niet gehad.

  1. Nu ben ik toch benieuwd hoe je dochters heten, want het klinkt interessant!

   1. Mila en Elfi, maar het had natuurlijk ook Elfie, Elvie of Elvi kunnen zijn. Hier in de buurt is pas ook een Elvy geboren. Een /y/ in een naam, dat was voor ons dus geen optie. De versie die we nu hebben vinden we zelf ook het minst zoet en voor de stoere dame die ze is, is dat maar goed ook. 🙂

 28. Elfi en…. Ik laat mijn hersens nog even kraken 🙂

 29. Over thema’s gesproken: wat vinden jullie van Esmay en Naomy?

 30. Misschien vinden veel mensen het wat cheesy, maar ik vind het wel wat hebben, zo’n soort thema. Het moet er niet te dik bovenop liggen natuurlijk. Ik denk dat bijna niemand aan zijn gezin begint met het vaste voornemen om een themagezin te worden. Het zal eerder zo groeien. En dan kan het wel mooi zijn. Beetje een verbintenis tussen de broertjes en zusjes.
  Voorbeelden die ik ken : de ABC drieling (Astrid, Bea en Cindy).
  En ook het stedengezin Milan en Berlinn. Ik zie ruimte voor zusje Paris 😉
  en nog een gezin met voor alle vier de kids twee lettergrepen, en vier keer een verstopte ‘h’ en bij de drie jongens de eerste letter een j. Laatste jochie was zo te raden 🙂
  Kende ook nog een gezin met een hele rits kinderen die namen hadden uit de aftiteling van Russische films. Die voornamen dan gecombineerd met een heel gewone Jan Modaal Nederlandse achternaam. Beetje gek, vond ik zelf.
  Grappig, als je even nadenkt weet je er een heleboel: thema-gezinnen!

 31. Namen met teveel samenhang zijn niet altijd leuk (vaak ook wel), maar totaal onsamenhangende namen zijn nog vreselijker. Zoals een Quirine, Daantje, Nienke en Jayden.

 32. Ik ken 2 meisjes die Romy en Julia heten. Lijkt toch wel erg op Romeo&Julia. Hun jongere broertje heeft ook een naam uit een verhaal van Shakespeare, ben alleen vergeten hoe hij heet!

 33. Waar geboorteadvertenties in de krant al niet goed voor zijn:
  Sterre en Storm
  Summer en Sky
  Rosalinde, Rozemarijn, Constantijn, Valentijn en Rose-romee(helaas is zij dood geboren)

 34. Mensen die wij kennen hebben hun vierde kind Annemijn genoemd, terwijl hun andere dochter Annefleur heet. Dat zou ik zelf dus echt nooit doen. De jongensnamen beginnen allebei met een ‘T’ maar kunnen wel goed bij elkaar.

 35. Ik ken mijn twee siblings hebben namen waarin een R en een T zitten. Niet bewust gekozen trouwens 🙂

 36. Onze beginletters vormen het woord HART. vader Herman, moeder Ans, dochter Rosita, zoon Thijmen. Anderen valt dit natuurlijk niet op maar mijn ouders hebben dit wel bewust als leuke link gekozen.

  Verder ken ik een gezin die hun kinderen als volgt genoemd hebben: dochter Yamuna (rivier in noord India) dochter Indira (betekent schoonheid in het sanskriet of India) en zoontje Rivas (iemand die bij een rivierkant of aan de kant van een meer woont.

  Twee zussen die Jolanda en Jessica heten.
  Een tweeling met de namen Mandy en Michelle

 37. jullia
  silvano
  willeke
  melvin
  kees
  mike
  melissa
  dennis

 38. Ik vind Vlinder een geweldige naam, en mijn a.s. man is helemaal dol op de naam Sterre. Wij houden dus ook wel van ‘natuurnamen’.
  Parel heeft ook een grote plaats in mijn hart maar of dat hem echt zou worden, weet ik niet.

  Voor jongens zou ik dan eigenlijk ook zulke namen willen, maar ik ben echt niet dol op namen als Storm, Bliksem, Wolf..

 39. leuk leuk! namen zijn fascinerend!!!! Kunnen jullie de combi Elf en Fee al als zusjes!? Hoe lief! Zelf meer aan het puzzelen met de verdere namen…. beide dochters 3 namen. 1e deels vernoemd naar mij, 2e naar papa, alle 3 dames een zelfde klank of letter in 3e naam… dochter 1 en ik delen ook weer begin letters, dochter 2 en ik delen heel veel letters van naam…. en ga zo maar door;-)) haha, wat een puzzel, maar in de praktijk zie je het niet terug hoor!

 40. Hier in de straat is van de week een zoon geboren in een gezin met twee bloemenmeisjes: Roos en Jasmijn. Nog niet gehoord hoe hij heet – we gokken op Floris of Florian of zo!
  Verder ken ik nog:
  Roos en Fleur
  Willemijn en Rozemarijn
  Arno, Aline, Annet, Alfred en Annemiek
  Josefine, Johan en Jonna

  Zelf ben ik geen groot fan van zulk soort combinaties als ik mijn eigen kinderen namen zou moeten geven. Allemaal van dezelfde taal/achtergrond is prima, maar veel verder hoeft het voor mij niet.
  Het thema in mijn eigen voorkeuren is meer klankrijkheid: de namen die ik over het algemeen kies hier hebben heel duidelijke en doorgaans meerdere verschillende klinkers, bijvoorbeeld Idhuna, Maryse, Ilja, David, Josja, Eloise, Angelo, Aquiel, Ewijn, Felipe, Xavier, Fidesse, Gabriela, Odilia, Salomé, Annick, Linnéa – ja, en toch ook wel Dorthe, al is die minder duidelijk 🙂

  1. Ken ook nog een Lenno en Leone – en het is geen tweeling!

 41. Ik ken een gezin met thema “Ch” en “Sv”:
  Charlotte
  Charles
  Sven
  Sverena

Reacties zijn gesloten.