Marie & Leon populairst in Duitsland

Waar Marie bij ons een oma-naam is (om precies te zijn: in ieder geval die van mijn oma) en Leon een kortstondige jaren zestig hit, zijn het in Duitsland de populairste babynamen over 2007.

rang in 2007 jongens (tov 2006) meisjes (tov 2006)
1 Leon (-) Marie (-)
2 Maximilian (-) Sophie/Sofie (-)
3 Alexander (-) Maria (-)
4 Paul (+1) Anna, Anne (-)
5 Luca (+1) Leonie (-)
6 Lukas/Lucas (-2) Lena (+2)
7 Felix (+1) Johanna (+1)
8 Elias (+2) Charlotte (+4)
9 David (-) Hannah/Hanna (+9)
10 Jonas (+1) Sophia/Sofia (+7)

Er gebeurde overigens weinig spannends tussen 2006 en 2007: de top 5 bleef er bijna hetzelfde uitzien, met traditionele jongens- en meisjesnamen. Marie gaat al sinds 1999 aan kop; Leon is pas sinds 2006 lijstaanvoerder.

Opvallend is de hoge notering van wat in Nederland alleen nog doopnamen zijn, maar in Duitsland populaire meisjesnamen: Maria en Johanna. Ook namen als Leonie en Lena zijn bij ons allang uit de lijsten verdwenen.

Overeenkomsten zijn er ook, zoals de opkomst van Sophie, Sophia en de diverse overige spellingen in alle West-Europese landen, en bij de jongens de aanwezigheid van Lucas en Luca in de top 10.

Namen die steeds vaker voorkomen, maar nog niet in de top 10 staan zijn Amelie, Emma, Louise (Luise) en Mia bij de meisjes en Ben, Jakob, Louis (Luis) en Noah bij de jongens.

Dat de Duitsers zich minder dan Nederlanders laten beïnvloeden door de media mag duidelijk zijn, daar kon zelfs het schattige ijsbeertje Knut geen verandering in brengen. De naam wordt nog altijd zeer zelden gegeven, en dan meestal als tweede of derde voornaam.

7 antwoorden op “Marie & Leon populairst in Duitsland”

 1. Wow, Duitsers hebben blijkbaar best een goede smaak qua voornamen, veel namen in de top 10 vind ik erg mooi, eigenlijk zijn alleen Luca en Johanna niet mijn ding.

 2. Het zoontje van ’n goede vriendin heet Leon, is in 2003 geboren uit een Duitse vader en mijn Nederlandse vriendin (Nederlandse moeder).
  Een trend-voorlopertje dus :).

 3. De volgende namen vind ik mooi:
  Voor meisjes:
  Sophie (Sofie vind ik minder mooi)
  Anna (Anne vind ik minder mooi)
  Leonie
  Lena
  Charlotte
  Hanna (Hannah vind ik minder mooi)
  Sophia (Sofia vind ik minder mooi)
  Voor jongens:
  Maximilian (afgekort tot Max)
  Paul
  Luca
  Lucas (Lukas vind ik minder mooi)
  Felix
  David
  Jonas
  Leon

  Duitsers hebben dus best mooie namen.

 4. Best goed idd, die Duitse namen.

  Lena vind ik een prachtige naam voor een meisje en bij de jongens is Elias mijn favoriet.

 5. “Opvallend is de hoge notering van wat in Nederland alleen nog doopnamen zijn, maar in Duitsland populaire meisjesnamen: Maria en Johanna.”

  De GfdS neemt trouwens alle gekozen namen – roepnamen en niet-roepnamen – in de statistiek op. Maria is dus ook een heel populaire tweede naam (met name in zuid-Duitsland). Maria als roepnaam is echter heel zeldzaam. Hetzelfde geldt voor Marie, Sophie en een beetje zeker ook voor Maximilian, Elias, Alexander, Anne en Johanna.

  Op beliebte-vornamen.de staan (niet officiele) statistieken van alleen maar de roep- en tweede -namen.
  http://www.beliebte-vornamen.de/2007.htm
  http://www.beliebte-vornamen.de/2007-zweitnamen.htm

 6. Voor mijn gevoel is het in Duitsland ook meer gewoonte om namen af te korten, in bredere kring dan hier. Karl-Heinz wordt Kalle, Marie-Luise wordt Ise (Isa), Katharina wordt kati, enz. Misschien is dat alleen in de kringen van mijn schoonfamilie zo hoor :), maar dat zou wel namen als Johanna en Maximilian verklaren, als er bijna geen hond is die ze voluit gebruikt.
  Overigens dachten wij dat we Sophie (2006) een originele tweede naam gaven: Lena. Niet dus..

 7. ja duiters hebben echt een goeie smaak van voornamen!

  persoonlijk vindt ik de namen in Friesland vèèèèèèèèèèl beter!

  zoals marlies lisanne lyan of wobke doedle! :):):):):):):):(:(:(:(:(:(:(:(:(:

  goeie en oant moarn!

Reacties zijn gesloten.