Weer twee nieuwe baby’s: Tristan en Jesse

Gisteren twee berichtjes van nieuwe wereldburgers. Nannette en haar man Peter hebben hun eerste zoon gekregen: Tristan. Tristan is broertje van Esmee, Rosan en Jente.

Is Esmee een populaire naam (alhoewel nog niet toen dit meisje werd geboren): Rosan, Jente en Tristan zijn unieker. Rosan kwam in 2007 maar 15 keer voor (plaats 863) en Jente 92 keer (plaats 161).

De nieuwste aanwinst – Tristan – kreeg 232 naamgenoten, goed voor een 76e plaats in de jongenslijst. Tristan doet natuurlijk denken aan de Keltische sagen Tristan en Isolde, en betekent waarschijnlijk weinig anders dan ‘droevig, bedroefd’. Een zoon van Lodewijk IX kreeg de naam door de problemen die zijn vroeggeboorte veroorzaakten. Niets daarvan bij deze Tristan, die gezond en welkom ter wereld kwam!

Mijn college Jelle en zijn vrouw Ineke kregen een achtponder: Jesse. Jesse is het broertje van Sem en Jolijn. Een hoop J-namen! 

Jesse is inmiddels een klassieker in Nederland: vorig jaar stond de naam op de zesde plaats in de ranglijsten, met 786 naamgenoten. Jesse’s grote broer Sem voerde de lijst echter aan (912 keer). Jolijn is wat dat aan gaat een bijzondere naam: met 44 meisjes op de 346e plaats – net zo populair als Amal, Eveline en Froukje.

Voor de betekenis van de naam Jesse zijn meerdere verklaringen te vinden. De meest voor de hand liggende is een afleiding van het hebreeuwse Isaï: ‘man’. In Nederland kan de naam ook ‘zwaard’ of ‘schrik’, naar diverse Friese namen die uit het Germaans komen.

4 antwoorden op “Weer twee nieuwe baby’s: Tristan en Jesse”

  1. Tristan vind ik een erg mooie naam, in tegenstelling tot de naam Jesse. Van de naam Esmee ben ik helemaal gek, ik zou het zelf alleen schrijven als Esmé. Dat vind ik persoonlijk mooier staan.

  2. Tristan vind ik ook erg mooi. Sem en Jesse zou ik gezien de enorme populariteit van de namen zelf nooit kiezen, maar er is niks mis mee. Het is in ieder geval een stuk beter dan Diamond of Money in de eerdere post 🙂

  3. Vind Tristan afschuwelijk, een beetje een aanstellerige naam. Bij Jesse is het lastig dat deze naam zowel aan jongens en meisjes gegeven wordt. Maar goed een naam is ook iets zeer personlijks en het zou saai zijn als iedereen dezelfde naam mooi vind.

  4. Ik vind Tristan een prachtige naam!

    Jesse is leuk, maar je hoort het te vaak.

Reacties zijn gesloten.