Max, voor honden en baby’s

Vorig jaar schreef ik al eens over Max, omdat ik de indruk kreeg dat er minstens zoveel katten, honden en hamsters met deze naam zijn als kinderen. Iets soortgelijks gaat op voor Bo, een naam die onder het kort-en-stoergevoelige deel van Nederland veel populariteit geniet, zowel in wieg als mand.

Het was (voor mij) dan ook even slikken toen ik vorige maand las dat RTL Boulevardpresentatrice Anouk Voorveld en haar paparazzo-echtgenoot Edwin Smulders hun tweede spruit Bo hadden genoemd. Zusje van Max.

Max heeft (voor mensenkinderen) sinds begin jaren ’90 in de top 20 gestaan – in 2000 bereikte de naam zelfs de tweede plaats (na Thomas). Inmiddels is Max over zijn hoogtepunt heen, hij stond het eerste kwartaal van 2009 nog maar op plaats 19.

In de rest van Europa is Max, of een grondvorm, redelijk populair. Zo hebben onze zuiderburen Maxim/Maxime (plaats 7) en de Duitsers Maximilian (plaats 10). Ook in onder meer Zweden en Schotland is Max in trek, maar gek genoeg is dat minder het geval in Engeland en Ierland.

In Amerika stond Max honderd jaar geleden al in de top 100 en werd daarmee na de Tweede Wereldoorlog een typische ‘oudemannennaam’. Vanaf halverwege de jaren tachtig werd de naam ineens weer regelmatig gegeven aan pasgeboren kinderen en in 2008 kwam Max voor het eerst weer in de buurt van de top 100.

populariteit_naam_max_amerika

Wellicht dat die trend alleen maar doorzet nu diverse ‘celebs’ hun kind Max hebben genoemd, zoals Celebrity Babies signaleert? Charlie Sheen, Christina Aguilera, Lance Armstrong en Jennifer Lopez kregen daar de afgelopen tijd een Max, waarmee de grootste nog meer in het nieuws kwam.

Namengoeroe Pamela Redmond Satran vindt dat Max “pretentieloos en vriendelijk [klinkt] maar tegelijk stoer.” En dat is waarschijnlijk waarom ouders van zowel honden als baby’s voor de naam vallen.

3 antwoorden op “Max, voor honden en baby’s”

  1. Ik vind Max ook een erg leuke stoere naam. Maar ook ik had dezelfde slik bij het horen van de combinatie Max en Bo. Dat is meer een combinatie voor twee hondjes.

  2. Ik vind max idd ook stoere naam.

    En ik kan ook tweeling. Bo & Max. zijn 2 jongens..

  3. Ik vind Bo misschien wel de lelijkste naam van de afgelopen tijd….
    Max is nog wel een leuke klassieke naam, maar ook al zoveel gehoord….gaap.
    Mijn broertje (nu 28) had bijna Max geheten, maar mijn opa vond dat een honden- en paardennaam, hij heet nu Lex. Toch wel een stuk beter.

Reacties zijn gesloten.