Moet een Ginger rood haar hebben?

ginger - katZou je bij de geboorte van je kind al moeten nadenken of een naam wel past – en blijft passen – bij je zoon of dochter?

Dat vroeg lezeres José zich af:

‘Mag’ je je dochter Noelle noemen als ze hartje zomer is geboren? Of je oudste zoon Benjamin? Of Ginger als je zeker weet dat je kind onmogelijk rossig haar zal kunnen hebben?

Zijn er meer van zulke namen die alleen maar ‘mogen’ als er aan een voorwaarde is voldaan? Mogen uiteraard tussen aanhalingstekens; van mij mag alles en de meeste Daphne’s zijn natuurlijk helemaal niet van laurier gemaakt maar gewoon van vlees en bloed, maar ik vroeg me af hoe jij en de lezers van je blog er tegenaan kijken.

Een verlegen Bink, de derde Uniek in een jaar, een 120 kilo wegende Puck, een vegetarische Wolf of een hoogblonde (van zichzelf) Shakira de Vries; het zijn de namen die blijven hangen, juist als ze niet bij de persoon passen.

Ik vind van die namen met een duidelijke betekenis vaak wel aardig, omdat ze wat persoonlijkheid laten zien. Maar omdat dat wel eens de verkeerde persoonlijkheid zou kunnen zijn en je dat van tevoren niet weet, zou ik er niet snel voor kiezen. Jullie?

[poll id=”25″]

 

41 antwoorden op “Moet een Ginger rood haar hebben?”

 1. Je kunt van tevoren nooit zeggen of een naam qua betekenis bij een kind past. Een blonde baby kan als volwassene donker haar hebben (ik was hoogblond maar heb van mezelf inmiddels donkerbruin haar). Plus van veel namen weten de meeste mensen niet eens wat het betekent. Ik denk niet dat mensen bij Bianca (betekent ‘wit’) meteen zullen denken ‘Ze heeft gitzwart haar, wat raar, dat past totáál niet bij haar naam’.
  Met namen als Bink, Bikkel, Rebel of weet ik veel wat neem je natuurlijk wel een gigantisch risico dat het kind een totaal ander karakter heeft, maar ik zou sowieso niemand deze namen aanraden.

  1. Ik ken een meisjestweeling. Een meisje heeft blond haar en heet Melanie(de donkere) en de ander donker haar en haar naam is Bianca(de witte). Deze namen corresponderen niet echt met het uiterlijk. Waarschijnlijk een persoonsverwisseling als baby.

 2. niet altijd vind ik dat het ‘moet’passen, maar toch wel meestal: een lente die in de winter geboren is vind ik minder leuk dan een lente die in de lente geboren is.
  hier in israel wordt daarom vaak gewacht tot de geboorte en zo een passende naam gegeven. voorbeeld: wordt het kind geboren rond pesach, dan zal het aviv ( lente) of moshe ( naar het pesach verhaal) heten. is het kind geboren rond chanuka dan kan het lior ( mijn licht) of neriah ( gods kaarslicht) worden.
  onze zoon kwam rond rosh ha shana, de tijd van de vergeveingsfeesten, men draagt witte kleding, en begint over nieuw, een nieuw jaar met nieuwe kansen. men vast om zichzelf te zuiveren. we noemem hem Tohar, stralend, zuiver, wit betekend zijn naam

  1. Joodse namen werden toch heel vaak gekozen vanwege hun betekenis?

   Mijn schoonzoon heet Ruben en toen hij voor een bedrijf werkte, welke ook een vestiging had in Tel Aviv en hij zijn naam noemde, werd hem ook steeds gevraagd, of hij de oudste zoon was. Hij vond dat altijd heel vreemd want hij kende de betekenis van zijn naam toen nog niet.

   Mijn vriendin die joods is, haar jongste broertje heet inderdaad Benjamin.

   Ik vind de naam Tohar erg mooi en houd hem in gedachten als naam voor een witte kat.

  2. Wat mooi! Ik hou erg van namen met betekenis. Tohar heeft een mooie naam!

 3. Een beetje wel. Zo wilde mijn vader mij graag Lisette noemen terwijl mijn moeder wist: ‘een kind van mij zal nooit een Lisette worden, Lisettes zijn lieve blonde meisjes, ik krijg waarschijnlijk een donkerharig krengetje zoals de rest van mijn dochters’ en dat klopt;-)

 4. Ik ken een Noëlle die in de zomer geboren is, en nog steeds hoort zij mensen die zeggen: Dan ben je zeker rond Kerst geboren? Uh, nee…
  Benjamin vind ik altijd erg moeilijk. Je weet immers nooit zeker of het je laatste kind wordt.

  1. Precies! Mijn jongste stiefzoon heet Benjamin, en toen kregen wij een dochter…;)

 5. Ik weet nu niet of het erger is om Noël te heten omdat je met kerst geboren bent of Valentijn op 14 februari, dan om met een van die namen midden in de zomer jarig te zijn… Ik denk dat het gewoon moet kunnen eigenlijk, voor iedereen ligt de grens over wat kan toch ergens anders (en eerlijk toegegeven hebben we ook allemaal wel zo’n naam die we graag zouden geven). Daarnaast is het misschien ook wel een beetje wishful thinking, dat we ergens toch wel hopen dat Rebel een beetje rebels is en Belle mooi.

 6. Ach… Als iemand zijn/haar dochter graag Noëlle wil noemen maar het kleine meisje midden in de zomer geboren gaat worden, kan ik me daar niet druk om maken. Met namen als Bink en Bikkel (waar ik toch al geen fan van ben) zou ik toch wel wat meer ‘uitkijken’.

  Persoonlijk voorbeeldje: mijn nichtje had halverwege juni geboren moeten worden, maar ze kwam drie weken te vroeg (een paar dagen voor het einde van de maand mei) ter wereld. Haar naam? June!

 7. Soms passen namen ook volgens jezelf op een of andere manier onbewust niet bij iemand, meestal is dat bij mensen waar ik me telkens in naam vergis.
  Zo ken ik een Jennifer waarvoor ik m’n best deed haar gewoon Jennifer te noemen, maar elke keer als ik haar zag noemde ik haar Joelle. Geen idee waarom? Inmiddels heb ik het hardnekkige ‘Joelle’ afgeleerd en noem ik haar gewoon Jennifer. 🙂

 8. Tegenwoordig zijn de ouders veel meer bezig met het geven en kiezen van namen aan hun kinderen, dan vroeger. Toen werd je meestal vernoemd naar één van de grootouders.

  Ik vind niet dat je persé naar de betekenis van en naam moet kijken, vaak heeft het kind al de naam en kom je pas later achter de betekenis. Maar als je van te voren sommige dingen of kenmerken kunt weten, dan is het misschien wel iets om rekening mee te houden.

  Is je dochter of zoon echt op kerstdag geboren is het misschien wel een leuk idee om als extra naam Noël(le) of Nathalie te geven. Of met pasen Pascal.
  Maar natuurlijk mogen deze namen gegeven worden in welke maand dan ook, als je die leuk vind.

  Geef je je kind een naam, die heel erg gekozen is nav een populair persoon, dan zal het kind daar toch vaak mee geasocieerd worden.

  Ik had trouwens voor mijn roodharige kater de naam Ginger gekozen en de andere Amber, vanwege zijn geelbruine ogen. Mijn vorige zwarte kat heette Ebony dus duidelijk gekozen op hun uiterlijk.

  Met een naam als Beauty voor een meisje zou ik toch wel oppassen, als het later toch niet zo’n beauty blijkt te zijn is het wel sneu met zo’n naam.

  Maar ja bij een pasgeboren baby weet je niet precies hoe dat er uit gaat zien in de toekomst. Mijn nichtje heet bv Rhonwen, wat slank als een lans betekent, terwijl zij om en nabij de 100 kilo weegt, ze wordt dan ook steevast vergeleken met een stormram. Maar als pasgeborene woog ze net vijf pond.

 9. jebe
  joodse namen worden idd gegeven om hun betekenis, maar daardoor dus vaak passend bij de tijd, of iets rondom de bevalling

 10. Ik heb het niet zo op namen eindigend op -tje. Schattig voor een babymeisje, maar straks is ze 1,86m en/of 123 kg en/of 52 jaar. Ik zou kiezen voor een ‘volwassen naam’; koosnaampjes komen vanzelf wel.

 11. De betekenis van namen is voor mij persoonlijk niet zo belangrijk. En namen als Bloem, Vlinder, Bink of Stip kwamen al helemaal niet in aanmerking. Het moeilijke is dat je vooraf niet weet hoe je kindje eruit gaat zien of hoe het karakter zich ontwikkeld. Dus al zou je het willen… het is niet mogelijk om bij de geboorte al een “passende’ naam te geven.
  Mij lijkt het dat het vooral voor de ouders zelf een betekenisvolle naam moet zijn. Wat anderen ervan vinden… Dus ook Joelle in september, omdat dat verwijst naar de leuke Kerstdagen die de ouders hebben gehad het jaar ervoor 😉

 12. Het hele gekke is wel dat als je mensen voor het eerst ontmoet, je soms wel weet hoe ze zouden kunnen heten, en als je er dan een naam bij denkt dat klopt het soms werkelijk. Net of bepaalde namen echt bij bepaalde types horen.

  Ik zelf vind dat je gewoon een naam moet kunnen geven die je mooi vind. Wel vind ik bepaalde namen meer bij bepaalde uiterlijkheden passen, en waar dat dan aan ligt? Misschien omdat je het met bepaalde mensen associeert, die je al kent bijvoorbeeld.
  Zo vind ik de naam Romy, echt een naam voor een donkerharig meisje, het voegt voor mijn gevoel niet zo bij een blond kind.
  En Evi vind ik echt weer bij blond passen. maar als je een donkerharige Evi hebt wen je er vast ook aan, en is dat weer normaal-

  1. Precies. Mijn vriendin heet Sanne en heeft heel blond haar met lichtblauwe ogen. Dus toen ik een Sanne tegenkwam die getinte huid had, zwart haar en donkerbruine ogen, moest ik daar wel even aan wennen 😉

   1. Ik ken juist een blonde Romy en een donkerharige Evi 😉

 13. hier spreekt een roodharige en heb serieus nagedacht over de naam ginger als ik ooit een roodharig meisje zou krijgen, maar engelse namen zijn niet helemaal mn ding. ik kan het niet helpen maar zie ook echt een roodharig meisje voor me bij die naam. het zelfde geldt voor Lent(h)e zou ik ook alleen bij een lente kindje doen, noel/noelle met kerst en valentijn zou ik een leuke 2e of 3e naam vinden bij een kindje dat met valentijn geboren wordt. hetzelfde met june, juli/julie. ruben 1e zoon, benjamin de jongste…
  namen als bickel, rover, storm, etc vind ik sowieso riskant…

 14. Inderdaad hoef je niet bij iedere naam naar de betekenis te kijken, maar bepaalde namen zijn zo voor de hand liggend, als bijvoorbeeld lente wordt in de lente geboren en niet in de herfst. En een lang stel met breed postuur die hun kind puck noemen, vraagt hoe jammer ook om problemen.

  Maar aan de andere kant zijn dit namen die op het moment zo populair zijn en ook al behoorlijk ingeburgerd dat er niet meer naar de betekenis wordt gekeken

 15. Ik ken een kleine vrouw die Mega heet en een lange vrouw die Minie heet, en het zijn ook nog collega’s van elkaar 🙂
  Maar goed, ik hou me er niet zo mee bezig. Een Noël uit april, of een oudste zoon Benjamin, ik vind het allemaal prima.
  Een klein tenger verlegen ventje dat Bikkel heet, tja dat zou ik wel apart vinden.

 16. Ik heb nu 2 jongens in de klas die Max heten. En de ene wordt (om duidelijke redenen) mini-Max genoemd…
  En ik was eind juli uitgerekend van mijn dochter. Maar Juliëtte besloot op 1 augustus te arriveren 😉

 17. Stond nog een artikel in de Ouders van Nu, over een mama wiens zoontje Rover heette. Een heel lieflijk, bangig jongetje die heel bang is voor boeven en eeh…rovers. Die zat toen hij vijf werd enorm in over zijn naam, dat het een gemene naam was. Nu noemen ze hem bij zijn tweede naam.

  1. Mooi voorbeeld van een verkeerde naamkeuze zeg.
   Wel goed dat ze hem nu anders noemen. Anders zou het echt zielig zijn.

 18. Ik ben een Finse lezer en hier in Finland mag men tot twee maanden na de geboorte wachten met het geven van een voornaam voor een kind. Veel ouders gebruiken deze twee maanden ook om te kijken wat voor een kindje hun babytje is. Gedurende die tijd dat het kindje geen officiele voornaam (of voornamen, de meesten hebben er twee, drie is het maximum) heeft gebruikt men “werknamen” (“työnimiä”). Letterlijke betekenisnamen zoals Onni (Geluk), Myrsky (Storm), Urho (Dapper) en Veikka (Broertje) (voor jongens trouwens) en Tuuli (Wind), Lumi (Sneeuw), Rauha (Vrede, Rust) en Hertta (verkort van het woord “herttainen”, “schattig”) (voor meisjes) zijn hier gebruikelijk (google de betekenis van mijn veelvoorkomende voornaam maar), nogsteeds populair en niet té zweverig gevonden ofzo zoals misschien in Nederland.

 19. mijn zoontje heet Ramon en is heel erg blond – we vonden het gewoon een schitterende naam – toch hebben veel mensen Spaanse/donkerharige associaties bij de naam – maakt ons niet uit, de naam past hem en de kans is groot dat hij ergens in zijn pubertijd zijn blonde lokken inwisselt voor donker (Pappa is donker vandaar).

 20. Ik las net op nu.nl het bericht dat Bryan Adams een achttien maanden oude dochter heeft met de naam Bunny. Daar moest ik in de trant van dit Ginger ja of nee-artikel even hartelijk om gniffelen… 🙂

  1. Overigens ben ik van mening dat het voor gangbare namen als Benjamin of het hierboven genoemde Ramon (mooie naam trouwens!) niet echt uitmaakt, maar dat je met namen als Ginger, die zo duidelijk naar uiterlijke kenmerken verwijzen, wel moet oppassen.

 21. ik wist eigenlijk niet dat Ginger om rood haar ging. Snap nu ineens de bijnaam van die Spice Girl 🙂 Dacht ook dat het gewoon gember was.

  Verder heb ik die betekenis/associatie vooral met verkleinvormen. Voor mij geen -tje/-ke als je zelf 1.81 bent. Ik heb aan Arthur (onze zoon) moeten wennen qua naam toen hij er eenmaal was. Zo’n klein mannetje (4kg, maar toch), en dan zo’n “stevige” naam. Het is overigens een heel lief en zachtaardig kind. Gelukkig heet hij niet ook nog “Melle” ofzo. Ik kies voor jongensnamen in elk geval wel heel bewust voor stevige klanken/letters.

 22. Ik vraag me af waarom je zegt; gelukkig heet hij niet ook nog Melle ofzo? Omdat dat een zachte naam is? Vind het een mooie naam trouwens… maar goed smaken verschillen.

  On topic; ik ken een Lieve, en dat is echt een kreng! Haha. Ik was altijd blij dat ik geen -tje naam heb, gezien mijn kleine postuur, wat deze dan benadrukt zou hebben…

  1. Ik ken juist een ontzettend lief, schattig meisje met de naam Lieve 😉

 23. Ik vind een naam geven als Fee of Vlinder altijd wel een risico. Een stevige grote vrouw die Fee heet… nee, daar wordt toch altijd om gelachen. En Lieve, op zich een mooi naam hoor maar je vraagt wel wat van zo’n kind 😉

  1. Vergeet ik nog Merel. Moet ook een slank klein vogeltje zijn vind ik.

 24. Stiekem moet ik elke keer als ik de naam van dat kleine meisje in de buurt hoor wel denken: ‘Dat wordt vast een lelijkerd’.
  Ze heet Doutzen…

 25. Ik vind het juist andersom: een naam die perfect past vind ik zo vreemd. Van sommige namen is de betekenis onduidelijk en/of lang niet bij iedereen bekend, en dan stoort het mij niet. Maar Lente die in april is geboren, of Noëlle die met kerst is geboren, dat vind ik best raar.

  Overigens ken ik een Noëlle die op 17 december jarig is. Haar ouders hadden de link met kerst helemaal niet gelegd, die konden zichzelf wel voor hun hoofd slaan toen iemand ze erop wees dat ze wel toevallig vlakbij kerst geboren is. Het had net zo goed eerste kerstdag kunnen worden, en net zoals ik vinden ook zij een Noëlle die geboren is met kerst niet leuk.

  1. Ik snap (denk ik) waarom je het JUIST niet leuk vindt. Maar ik snap niet waarom je het raar vindt.

 26. De meeste ouderwetse namen hebben een glorieuze betekenis. De mijne betekent de ‘schitterende’, wat dat dan ook voorstelt. Je stond er niet bij stil maar van de moderne namen ken je meestal de betekenis. Dan wordt het anders, misschien moet het kiezen wat zorgvuldiger gedaan worden.
  Ik herinner me een triest kort verhaal (of heb ik het al eens gemeld?) over een onaantrekkelijke vrouw die Virginie heette…

 27. Ik vind het juist zielig als een roodharige ‘Ginger’ heet…

 28. Mijn zoon heet Noël. Hij is hoogblond en hartje zomer tijdens een hitte golf geboren. Ik heb de naam gekozen omdat ik hem warm stoer en lief tegelijk vond. Het kon dus alle kanten op. Het is nu 3 jaar later een lief manneke met ronde wangen en dol op gezelligheid. De naam past dus bij hem. Maar moet ook wel toegeven dat ik van de vraag ‘een kerstkind zeker’ ook wel gek word juist vooral rond de kerstdagen. Ik heb daar namelijk de naam niet op uitgekozen.

Reacties zijn gesloten.