Ouders willen dochter Bloem Pot noemen

bloempotOver voornamen als Jihad of Jezus zijn de meeste Nederlandse en Vlaamse gemeenteambtenaren niet zo enthousiast, maar over Bloem heb ik nooit klachten gehoord.

Dat veranderde toen een kersverse Belgische vader zijn dochtertje vorig jaar Bloem wilde noemen. Achternaam: Pot. En bij Bloem Pot lag toch echt een grens.

‘Ouders mogen hun kinderen eender welke naam geven, maar belachelijke combinaties zoals Bloem Pot, Peter Celie of Beau Ter Ham worden steevast geweigerd. Muisje werd bijvoorbeeld ook geweigerd’, zegt de Gentse schepen van Bevolking Catharina Segers (Open VLD).

Wat vind jij? Gemeenteambtenaren hebben het recht voornamen af te keuren, maar zou dat ook moeten mogen voor bijzondere voor- en achternaamcombinaties?

[poll id=”24″]

PS Sylvie Zuidam, Sill, Igor Pletsers, Nancy en Paulo Ferrada stuurden mij een linkje naar het artikel over Bloem Pot, waarvoor dank.

PS2 In Nederland wonen geen mensen die Muisje heten – Muis daarentegen komt wel voor. En Bloemen zijn er genoeg: een stuk of 200 in Nederland.

28 antwoorden op “Ouders willen dochter Bloem Pot noemen”

 1. Ik weet wel dat er in Nederland een Pluk Bloemen is geboren. Tsja

  1. Dan is die Nederlandse ambtenaar van de burgelijke stand in kwestie in ieder geval minder verstandig dan zijn Belgische collega. Ik vind overigens dat mensen zelf mogen bepalen welke naam ze hun kind meegeven. Maar er zijn uiteraard grenzen. Bloem Pot?? , arm kind! Deze ouders hebben kennelijk niet verder nagedacht dan hun neus lang is. Je kunt als ouders toch zelf wel nagaan dat als je achternaam Pot is en je wilt je dochter de voornaam Bloem meegeven dat je grote kans hebt dat dit niet geaccepteerd wordt?? Dat is puur uit bescherming voor het kind moet je maar denken en dat lijkt mij logisch.

 2. Ja het lijkt misschien wel leuk, maar serieus gezien is de lol voor het kind in kwestie er wel gauw af, wat zal het gepest worden met zo’n naam.

  Ken zelf mensen die als achternaam Ceelie hebben en toen de vrouw zwanger was zeiden we voor de grap, als het een jongen wordt, dan noemen jullie hem zeker Peter. Een ander voorbeeld; familie Hoed, die hun zoon Robin hadden genoemd, echt waar!

  Dus ik vind dat de ambtenaar groot gelijk had, toen hij die naam weigerde.

 3. Tsja….wat zal ik zeggen… toen ik 6 jr gedleen zwanger van mijn eerste was, hebben wij dit ook naar ons hoofd gekregen aangezien mijn man ook Pot heet en de kids ook die achternaam kregen. Bloem en Jack waren de meest gemaakte namen als men wilde weten hoe het kind zou heten. Gelukkig waren het werktitels….hun echte namen zijn gelukkig zorgvuldig geselecteerd en geen schaamnamen….

  1. Ik vind Jack wel een erg leuke naam, en Jack Pot een stuk minder vervelend dan Bloem. Heeft toch een positieve klank, zal ik maar zeggen 😉

   1. vond ik ook, maar toch niet gedan, we vonden een andere naam nu eenmaal leuker….geen spijt van gehad!

 4. Het ligt eraan, ik ken een aantal families die Pot heten maar er nooit last van gehad hebben.

  1. Ook ik ken een aantal mensen die de achternaam Pot hebben. Ook zij hebben nooit problemen gehad met hun achternaam. Maar ja, zij hebben dan ook allemaal een gangbare voornaam die niet raar staat in combinatie met de naam Pot. En waarom zou je het met de achternaam Pot niet getroffen hebben? Beetje ver gezocht eerlijk gezegd. Als je een gangbare voornaam hebt is er toch niet zoveel aan de hand?

   1. precies, je kunt de naam er heel goed op afstemmen en dat hebben wij denk ik gedaan met Vera en Simon. Ook met de initialen goed nagedacht, dus geen WC Pot e.d…..

 5. Binnenkort is er op 3fm weer de schaamnaam verkiezingen, hier komen al dit soort namen weer voorbij!

  1. Ja, dat is waar! In de Coen en Sander-show op 3 fm.
   Vorig jaar was Louwe Pruim de Schaamnaam van 2011 en het jaar daarvoor wa het geloof ik Fokje Modder.
   Dan heet ik liever toch stiekem maar Bloem Pot denk ik…..:-)

   1. Een naam als Fokje, Folkje, Tietje of Lolkje komt nog vrij veel voor in Friesland, al generaties lang. In het Fries spreek je bv Tietje uit als Tietsje. Hierdoor kijkt men er hier (zeker de Friestaligen) anders tegen aan dan in de rest van het land. Toch zou ik een dergelijke naam nu ook niet meer als roepnaam aan mijn eigen kinderen geven. Ze zullen vast als tweede of derde voornaam nog wel eens voorkomen bij de nieuwe generatie als vernoeming naar beppe?

 6. Onze achternaam is Bos. Mijn zusje kwam bij de eerste zwangerschap met de suggestie om een jongetje Roy te noemen 😉
  Denk echt dat de mensen in dit artikel niet helemaal wijs zijn! Blij dat er ingegrepen wordt.

 7. Ik vind het goed dat de ambtenaar de ouders hier op heeft gewezen. Uiteindelijk vind ik wel dat de keuze bij de ouders zelf moet liggen en als zij er op staan dat hun dochter echt Bloem Pot zou moeten heten, dat zij als zodanig ingeschreven zou moeten worden. Maar er op wijzen dat dit wellicht niet zo’n verstandige keuze is, vind ik eigenlijk wel zo netjes.

  1. Ik vraag me af of ze Bloem als roepnaam mogen registreren. Ik dacht dat de regels daarvoor iets soepeler zijn. Maar sowieso kunnen ze het kind altijd nog Bloem noemen. Misschien zien ze wel in dat een serieuzere echte naam handig kan zijn. Ik hoop het in ieder geval.

   1. Roepnamen worden niet geregistreerd. In het dagelijks leven kun je je kind natuurlijk noemen zoals je wilt en je kunt je kind ook onder de roepnaam op school inschrijven (al moet je de officiële naam natuurlijk ook opgeven. Dus bijvoorbeeld Wilhelmina Cornelia Pot, roepnaam Bloem.

    1. In dit geval wordt het alleen nog maar erger Wilhelmina Cornelia Pot,
     W.C. Pot.
     Arm kind!!!!!!!!Dan toch maar liever Bloem.

  2. Je kunt je kind natuurlijk noemen zoals jij dat wilt. Maar inschrijven bij de burgelijke stand, dan staat je naam wel vast. Waarom dit kind op latere leeftijd op kosten jagen, als zij haar belachelijke naam wil veranderen.

   Op zich is er natuurlijk niks mis met beide namen, maar in combinatie, zorgt het wel voor lachertjes. Stel dat dit meisje later een beroep krijgt als arts of advocaat, dan wordt zij meteen niet serieus genomen, toch wel iets om over na te denken of je je kind wel echt een plezier doet met zo’n naam.

   En dat er tijdens de zwangerschap grappige combinaties zijn gemaakt is heel begrijpelijk.

 8. Bloem Pot
  Tja… Kinkt nog wel gezellig, waar ligt de grens?
  Siska Pot
  Pol Pot

  Dus de ambtenaar als vangnet voor ‘onnadenkende’ ouders?
  Ik pleit voor het Zweedse model. Ruim na de geboorte de naam van je kind pas aangeven. Kun je er iets langer over nadenken welke naam past bij jouw kind.

  1. Ik vind dit niet eens zo’n slecht idee, maar misschien zou er ook een wet kunnen komen, dat het kind zelf op 18 jarige leeftijd kan beslissen of het kosteloos en éénmalig de voornaam mag veranderen, om welke reden dan ook.

   Ik heb een nichtje met de mooie naam Rhonwen, hetgeen zoveel betekent als; “slank als een lans”. Maar zij weegt wel om en nabij de 100 kilo. Als mensen de betekenis van haar naam kennen, maken zij steevast de opmerking; je lijkt meer op een stormram!

 9. Ik ken een jonge heer met de naam Wiliam Christian Pot, W.C Pot ..
  Tja..

 10. Hallo lezers er zijn veel meer erge namen dan alleen Bloem Pot!!!
  Wat dacht je van deze:
  Sytze Vliegen
  Bo ter Ham
  Anna Nas
  Conny Plassen
  Charrel Kip
  Bente Dick
  Han Doek
  Kenny Boeien
  Aard Appel
  Mien Billeks- Jeuken
  Nou hahaha dit is echt heel grappig heb net slap gelgen met mijn familie
  Doegg!!!!!

  1. Bij mij in de klas zat een meisje: Sybille Uittenbroek – erger kan toch niet?

 11. En trouwens niet te vergeten er zijn er nog veeeeeeel meeer
  Bennie dood
  Mervrouw potappel- stroop
  Bill naatjes hihi
  Tom Aat loll
  Doeggg

 12. Ik ken wel een Pluk. Pluk Bloemen welteverstaan..
  Ik wilde mijn dochter Bente noemen maar dat leek mij niet zon goed idee omdat wij Zwart heten. Bent-te-zwart..nope!

Reacties zijn gesloten.