Nederlandse vijfling geboren!

Er is een vijfling geboren in Nederland! Behalve 60 vieze luiers per dag hangt er nog een ander luchtje aan.

Het is nog eventjes vakantie in dit deel van het land en dat betekent ieder jaar dat zich vervelende tieners op babyforums weer hele families bij elkaar verzinnen, altijd inclusief een Sterre en Luna gedoopte tweeling, waarvan er een in het ziekenhuis belandt. En of we dan met suggesties willen komen voor het volgende kind, want er is natuurlijk ook weer (onverwacht) een nieuwe baby in aantocht.

Maar niet alleen meisjes met een teveel aan fantasie en een tekort aan vakantiebaantjes maken zich aan dat soort praktijken schuldig. Zo kan ik me het ‘diepgaande onderzoek’ van een groep studenten herinneren, die daartoe aangifte deden van de geboorte van Sanne Jongbloed. En wie kan zich de nepadvertentie van Legal Match in de NRC nog herinneren?

Er is natuurlijk altijd baas boven baas: afgelopen weekend (18 augustus 2012) werd in de NRC de geboorte van een vijfling aangekondigd. Toevalligerwijs dragen zowel de ouders als hun kinderschare allen namen uit de bovenste regionen van de populariteitslijsten en zelfs hun achternaam is een zeer vaak voorkomende: Van Leeuwen. Geen woonplaats.

Vijfling NRC augustus 2012

VIJFLING! Tim, Job, Raf, Cas en Sem – Zoons van Lucas en Emma van Leeuwen – Broertjes van Thomas, Julius, Rosalie, Chris en Sophie

Gek, dat vind ik dan gewoon irritant. Halverwege of eind jaren zeventig, toen deze ‘ouders’ zo’n beetje geboren moeten zijn, heette nog geen 1 op de 1000 jongens Lucas en misschien 1 op de 10.000 meisjes Emma. Had die ouders minstens Jeroen en Linda genoemd, of Sander en Monique, dan was het geheel een tikkeltje geloofwaardiger geweest.

Dit alles nog los van het feit dat De Telegraaf vandaag breed uitgepakt zou hebben met een moeder van vijf kinderen die bevallen was van een vijfling (en dat heeft aangekondigd in een andere landelijke krant). Maar ook de razende reporters van De Telegraaf hebben de gelukkige ouders niet kunnen traceren, vermoed ik.

Maar dan ben ik nog wel nieuwsgierig naar de achtergrond van deze advertentie. Dus in zoverre is de plaatser alvast succesvol geweest 🙂

NB 1 Dank voor alle tweets en mailtjes die me op deze bijzondere geboorte wezen!

NB 2 De laatste Nederlandse vijfling werd 20 jaar geleden geboren.

NB 3 Deze vijfling werd vorige maand geboren. En deze ook.

35 antwoorden op “Nederlandse vijfling geboren!”

 1. Heb je ook gezien dat alle zoons de voorletters van de andere vijf kinderen hebben in dezelfde volgorde? Dus ieder eerder kind heeft een ‘eigen’ broertje. 😉
  Ze zijn lekker bezig geweest.

 2. Ik had de advertentie ook gezien, wilde er vandaag een artikeltje aan wijden, maar je bent me voor 😉

  Erg vreemde advertentie, kan haast niet echt zijn. Maar wat zit er dan achter?

 3. Dit kon niet waar zijn, zoals ook de mensen hierboven al aangaven. Ik las gisteren wel ergens dat er een programma op TV zou komen over vijfling van 20 jaar geleden (en dan met name hoe het in die periode met hen en ouders is gegaan). Linkje daarmee misschien??

  Ik ben nu toch wel benieuwd naar degene die deze ‘stunt’ heeft uitgehaald. Goede PR in ieder geval.

 4. Zie bij toeval dit bericht en of het waar is of niet ? ik oordeel daar niet over waarom iemand dit doet ? watde rede is etc Maar de Namen EMMA/ Lucas komen al eeuwen voor en worden ook in div talen gebruikt Namen die nieuw lijken te zijn zijn dat vaak niet komen vaak vd namen Kijk maar eens in Engels /Hebreeuws woorden boek v Alfred JKoltatch net als je dat bij andere tradities vind. Succes met jullie website groeten Carien

  1. Het lijkt me ook sterk dat er een vijfling geboren wordt bij een gezin dat al vijf kinderen heeft…het kan, natuurlijk, maar het lijkt me van niet.

 5. Wie weet is het wel een gevangenisboodschap, of iets in die richting. De ontvoerders van Heineken communiceerden ook via advertenties met het thuisfront van Heineken 😉

 6. Vanwege mijn zwangerschap Heb ik in april en mei in het Sophia Kinderziekenhuis Te Rotterdam gelegen. Ik heb toen een kamergenoot gehad die zwanger was van een vijfling en ze is op donderdag 24 mei bevallen ( bij 27 wk).
  Doordat de vijfling geboren werd, moest ik overgeplaatst worden naar ander ziekenhuis, omdat de couveuses bezet waren op de Nicu. Toen ik de kop van dit artikel las, dacht ik, ga ik nu te weten komen hoe ze heten? Maar helaas, de namen zoals hier vermeld, zijn niet zoals mijn kamergenoot en haar man heten. Ik heb haar nog wel een kaart gestuurd ( met mijn mailadres), maar geen reactie op gehad, te druk natuurlijk;-). Het waren trouwens Turkse Nederlanders en ze hebben 4 meisjes en 1 jongen gekregen. Ze zouden Turkse namen krigen, zei ze.

  1. Ik kwam op de NICU van een ander Rotterdams ziekenhuis inderdaad drie kindjes van een Turkse vijfling tegen, twee meisjes hebben het helaas niet gehaald. Waarschijnlijk een van de redenen dat de ouders uit de publiciteit wilden blijven.

 7. Het zou een stunt kunnen zijn, maar net zo goed waar. Er wordt toch nog wel eens een vijfling geboren, ook soms door IVF en dergelijke dat je meer kans op vrijflingen hebt. Als je er dan al vijf kinderen hebt, dan kan het nog, er zijn tegenwoordig echt nog wel grote gezinnen. Wij hebben er hier eentje in de buurt met 12 kinderen. En het kan ook nog zo zijn dat het of aangenomen kinderen zijn, of kinderen uit een eerder huwelijk. Kennisen van ons hebben twee kinderen, maar hij had er al 4 vanuit een ander huwelijk en die stonden ook gewoon op het kaartje.
  En Lucas en Emma zijn hier ook veel voorkomend onder de al wat oudere mensen, dus niet perse vreemd.

  1. Ik vind het toch wel allemaal een beetje te toevallig. Alle hippe namen bij elkaar, en de letter volgorde. Ja, Lucas en Emma kwamen heus vaker voor, maar de meeste mensen die nu een kind krijgen heten toch eerder Jeroen of Mirjam. En als er echt een vijfling geboren zou zijn, wat echt heel uitzonderlijk is, waarom is er dan geen nieuwsbericht over geschreven?

   1. Over de vijfling die in mei geboren is, is geen nieuwsbericht geschreven, omdat de ouders het in dat geval niet wilden. Ik sprak vanavond nog een oud-kamergenoot (ja, je houdt nog contact over aan een ziekenhuisverblijf) en die wist zich te herinneren dat de zwangere vijfling moeder had gezegd dat ze de enige in Nederland is die op dat moment zwanger was van een vijfling.
    Voor kij klopt deze advertentie dan ook niet!

 8. Zou het een stunt van een studentenvereniging kunnen zijn?

 9. Ja, het riekt. Ik denk dat iemand zich gewoon verveelde.

 10. Hoewel het goed mogelijk is dat er een stel rondloopt die Lucas en Emma heten, lijk het inderdaad een grap. Het is deze week (volgens mij) introductieweek dan wel KMT of ontgroening in het studentenleven. Misschien een dispuutsgrap? Of andere studentenclub of -huis? Ik ben benieuwd naar de ontknoping!

   1. Het was sarcastisch 😉 Ik vind het er daardoor juist ontzettend nep uitzien.

 11. Uh sorry hoor, stomme vraag misschien, maar wordt zoiets niet eerst gecontroleerd? Burgerlijke stand misschien, lijkt me niet heel moeilijk.
  Zeker als het om een vijfling gaat….
  Over die namen trouwens, dat is geen reden om het niet te vertrouwen, toeval bestaat hé. Ik vind het ook wel een goed idee, alle kinderen van de vijfling met de letters van de ouderen laten beginnen. Ik zelf zou ook echt geen tien namen kunnen bedenken met verschillende beginletters. En om te voorkomen dat kinderen zich benadeeld gaan voelen, maar twee om twee dan… Al met al is het misschien vreemd, maar het kán.

 12. Ik snap heel goed dat die ouders geen woonplaats vermelden, als je alleen al ziet wat het op deze site losmaakt… Zeker als je net een vijfling hebt gekregen, kun je wel wat rust gebruiken lijkt me. Wat hebben wij allemaal nou met die vijfling te maken? Het is bijzonder, ja, maar daar kunnen die kinderen toch niks aan doen? Doe niet zo moeilijk…

  1. Ik vind de hele advertentie er sowieso een beetje raar uitzien. Als ik een vijfling zou krijgen, zou ik er echt niet boven zetten; vijfling! Dan lijkt het net reclame of aandacht ofzo.

   1. Ja, dat is waar. Maar goed er zijn twee opties: Of het is niet waar, en is het ontzettend lachwekkend dat wij hier met z’n allen zo over doorgaan. Of het is wel waar en hebben we nu een stel ouders ontzettend gekwetst, wie weet hoe het met die kinderen gaat. Ik hoop dat het eerste waar is, maar ik vrees het tweede….

 13. Waar of niet waar, als de eventuele ouders geen publiciteit hadden gewild, hadden ze ook geen advertentie geplaatst lijkt mij.
  Ik blijf het jammer vinden, die verzonnen gezinnen op het namenprikbord. Of mensen die onder verschillende namen prikken. Maar goed, niet reageren is dan gewoon de beste optie.

  1. Dit heeft niks met het namenprikbord te maken toch? Of heb ik iets gemist?

   1. Het krantenbericht heeft niks met het prikbord te maken, maar Emma verwijst er wel naar.

 14. Lucas en Emma zijn namen van ziekenhuizen, Lucas Andreas z’huis en Emma kinderziekenhuis. Van Leeuwen kan duiden op Antonie v Leeuwenhoek? Dubieus verhaal 😉

 15. Over meerlingen gesproken, de 19 jarige eeneiige vierling (de enige in Nederland) krijgt nu een eigen tv serie. Tijd om daar weer een item aan te weiden? Tessa, Esmé, Lisa en Bo uit Hardenberg, vanaf 10 september op Net5.

Reacties zijn gesloten.