NL blijft braaf kiezen voor Daan en Sophie

In Gelderland houdt een dorpje moedig stand. In Overbetuwe waren Lars en Alieke het afgelopen jaar de meest gekozen voornamen, waar dat in de rest van Nederland Daan en Sophie waren.

Het was gelukkig wel het jaar waarin Sanne voorgoed van de eerste plaats werd verdreven – voor het eerst kwam de naam niet verder dan de vijfde plek.

Bij de meisjes is Tess (het zusje van Britt en Finn) de enige echte nieuwe binnenkomer; Amber is terug van (even) weg geweest.

Jayden is nog steeds de snelst stijgende naam, en haalde dit jaar zelfs al de top vijf! Levi is hier de enige nieuwe naam op de lijst; Nick en Sam stonden er al eerder in.

jongens

1    Daan
2    Tim
3    Sem
4    Jayden
5    Thomas
6    Thijs
7    Jesse
8    Ruben
9    Lars
10    Milan
11    Lucas
12    Stijn
13    Finn
14    Sven
15    Luuk
16    Bram
17    Levi
18    Nick
19    Max
20    Sam

meisjes

1    Sophie
2    Julia
3    Lieke
4    Emma
5    Sanne
6    Anna
7    Lotte
8    Eva
9    Anne
10    Lisa
11    Isa
12    Noa
13    Maud
14    Jasmijn
15    Fleur
16    Sara
17    Iris
18    Anouk
19    Tess
20    Amber

29 antwoorden op “NL blijft braaf kiezen voor Daan en Sophie”

 1. Jayden op 4, waar gaat het heen met dit land!
  En Nick weer terug in de ranglijsten. Zal wel de invloed van dat Volendamse duo zijn, en dat terwijl Simon een vele malen mooiere naam is…

  Wat de meisjesnamen betreft: driewerf gaap. Maar ja, dat krijg je met een top-20.

 2. Bij de jongens weinig wat ik leuk vind, allemaal van die eenlettergreepnamen. Lucas vind ik veruit het mooist en Ruben (meer voor een ander) en Nick (tweede naam, is voor mij vernoeming) kan ik ook nog wel waarderen.

  Bij de meiden meer dingen die ik leuk vind, Eva, Iris en Jasmijn vind ik erg mooi. Sophie vind ik leuk, maar ik ben er wel wat op uitgekeken (gaap ), liever Sofia nu. Anna vind ik prachtig, maar dat is echt de ultieme klassieker, veel te populair om te geven. Niet dat ik de rest nou wel zo kiezen trouwens.

  En leuk dat Sem en Sanne van nummer een zijn. Zijn allebei namen die ik echt niet mooi vind. Sanne vind ik echt klinken als een meelopertje (heel erg doorsnee). En Sem vind ik ronduit kinderachtig, gejat van Wendy van Dijk en de fonetische spelling van Sam (Engelse uitspraak). Wel jammer dat Jayden aan populariteit wint, echt ongelooflijk ordi.

 3. Alieke? Ik heb eigenlijk nog nooit van iemand gehoord met die naam:w

  Ik vind Jayden ook een vrij ordinaire naam. Bij ons achter woont een jongetje dat Jay heet, dat vind ik toch wel iets leuker. Voor de rest vind ik bijna alle namen uit de top 20 leuk. Alleen zou ik van Tess liever Tessa maken, en heb ik nooit iets gehad met de namen Noa, Maud en Sven. Levi en Iris zijn mijn favorieten uit de lijst.

 4. gohgoh,,,, jayden ordinaire nog wel!!!!! me zoon heet zo en ik ben er erg blij mee!!! en trots op dat ie zo heet!!!! moet je kijken met wat voor naam je aan komt zetten ANNA zo heet me tante van 80!!!!! het is toch maar wat je mooi vind
  !!!!!!

 5. Jayden vind ik ook vreselijk! Jesse, Ruben en Stijn vind ik de leukste namen uit het rijtje.
  Wat betreft Sophie deel ik de mening van Roos, op die naam ben ik echt uitgekeken (terwijl het op zich een hele mooie naam is). Eigenlijk is alleen Emma een naam die ik altijd mooi zal blijven vinden (ook al heet heel NL zo). Toch heb ik er voor gekozen mijn dochter geen Emma te noemen, omdat ie helaas zo populair is.

 6. Tja, Daan is toch altijd mijn favoriet geweest, dus de naamkeuze voor mijn zoon was niet moeilijk! 😀 Ondanks dat het een populaire naam is kom ik hem in mijn omgeving nergens tegen.
  Voor een meisje twijfelden we tussen Lotte en Floor.
  Ik hou wel van lekker gewone namen, zou persoonlijk dus nooit voor Jayden kiezen! 😉

 7. De enige namen die ik leuk vind zijn Ruben, Bram, Emma, Eva, Sara en Jasmijn. Van de rest word ik zo ontzettend moe (bovenstaande namen hoor ik niet veel in mijn omgeving).

  Ben blij dat Sem en Sanne eindelijk gedaald zijn, wat een saaie namen zijn dat zeg. Jayden blijf ik ordinair vinden. En Finn en Noa komen zo langzamerhand ook m’n neus uit… Ben benieuwd hoe de lijst er aan het begin van het volgende jaar uit ziet!

 8. Ik snap eigenlijk helemaal niet hoe Jayden in de lijst is gekomen, de rest van de jongensnamen zijn toch van een hele andere categorie, laten we maar zeggen.
  Maar goed, ik vind het een ontzettend lelijke naam, maar heb sowieso niets met engelse namen.
  De meisjesnamen vind ik bijna allemaal leuk, maar wie noemt zijn kind nu nog Sanne?????? Ik snap niet dat die naam niet helemaal weg is uit de top 20.
  Over 3 weken moet ik bevallen en hoewel we er nog niet helemaal uit zijn qua namen, wordt het iig niets uit die top 20.

 9. Wat betreft taalgebruik en spelling past het perfect bij de moeder van een Jayden! Het valt dus niet meer te ontkennen…

 10. Bij de oudste wilde ik een hollandse naam ,die goed bij onze hollandse achter nou zou passen,dus werd het marieke( in 1980 een nummer 3 naam!)Nu hoor je hem niet zi heel veel, ze is 9 jaar.
  bij nummer 2 koos ik een romantische naam, Sophie kwam al veel voor, dus kozen we voor emma.
  helaas hoor je die hier nog meer in de buurt! maar ik ben nog steeds blij met die naam.
  Vooral oude mensen vonden het een fantastische naam!

  En jayden,smaken verschillen,maar ik hou niet van amerikaanse namen en snap ook nietr dat die op 4 staat!

 11. Ontzettend jammer dat er zulke reacties gegeven worden om een naam.1 van mijn kinderen heet idd Jayden, gelukkig ver voor deze “Jaydenhype” . Toch blijft het kwetsend om te lezen dat de naam die wij met zorg hebben uitgekozen, passend bij de andere namen in ons gezin, zo als ordinair neergesabeld wordt. Wij zijn namelijk een ver van ordinair gezin, die destijds voor bijzondere niet veel voorkomende namen hebben gekozen….
  @ Loes: Ik snap wel hoe de naam in de lijst terecht gekomen is, door Britney Spears die haar jongste Jayden heeft genoemd.

 12. Ik vind Lars en Alieke misschien nog wel lelijker dan Sophie en Daan geloof ik. En het allerergste vind ik Noa voor een meisje… (dan moet ik toch echt denken aan een oude man met een lange baard op een schip vol dieren)

 13. Ik had best Alieke willen heten 🙂 Verder vind ik geen van de 40 namen erg bijzonder lelijk of mooi. Behalve dan Jayden, die vind ik vreselijk.

 14. Haha, hilarisch die reactie van Anonymous: ‘me zoon’, ‘me tante’, het absurd hoge aantal uitroeptekens. Tja, bij zo’n reactie moet je wel je kind een ordinaire naam geven 🙂 Die heeft vast broertjes/zusjes in de categorie Jeffrey of Maikel.

  Iedereen die een Van Dale heeft en zijn kind Sanne wil noemen: opzoeken die handel.

  Voor de rest vind ik Lars en Levi erg leuke namen. Ik was altijd voorstander van Milan, totdat die opeens overal opdook. Voor de rest heb ik echt helemaal niks met de meisjesnamen. Het zullen ongetwijfeld mooie namen zijn, maar je hoort ze zo ongelooflijk vaak tegenwoordig…

 15. Hihi, wat een pittige discussie! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ook ik Jayden geen mooie naam vind, en dat alle andere top-namen mij ook niet bekoren. Vooral Iris en Fleur vind ik voor de meiden net zo slecht gekozen als Jayden bij de jongens. Maar zoals men zegt..over smaak valt niet…..

 16. Over smaak valt idd niet te twisten, maar zeg dan gewoon dat het jouw smaak niet is en dat je hem niet mooi vindt. Ik vind het kwetsend om een naam als ordinair te bestempelen. Het is prima dat je de naam “Jayden” niet mooi vindt, maar breng dat dan op een andere manier.

 17. Jayden.. tja.. het past idd totaal niet bij de rest van de top 20 & echt mooi vind ik hem ook niet. En verder ook niet echt veel moois.. bij de jongens: Lucas, Thomas & Ruben, bij de meisjes.. alleen Anna vind ik nog iets.
  De meest verschrikkelijke vind ik wel Tess. Tessa vind ik dan wel weer mooi, maar zonder die a wordt hij er niet mooier op.

 18. Waar ik nou benieuwd naar ben, om hoeveel kinderen per naam gaat het eigenlijk? Zijn er dit jaar 1000 Sophies en Daans geboren of gaat om een stuk minder. En hoe zit dat met de rest van de top 20?

 19. Ik doe even een gok op basis van de cijfers van de svb site (over 2007 http://www.svb.nl/internet/nl/regelingen/kinderbijslag/kindernamen/2007/index.jsp) In 2007 werd nr. 1 Sem 883x gegeven en nr. 20 Jasper 445x. Bij de meisjes werd Sanne 718x gegeven en nr. 20 Roos 461x. De top 20 namen werden dus grofweg tussen de 400 en 900x per jaar gegeven. Volgens wikipedia telt Nederland op 1 januari 441 gemeenten, dat wil zeggen dat iedere top 20 naam, bij een gelijke spreiding over de gemeenten, 1 a 2 keer per jaar voorkomt. Alleen worden in de ene gemeente (veel) meer kinderen geboren dan in de andere. En bovendien kiezen mensen niet overal voor dezelfde namen. In een bijbelbelt gemeente zijn Johannes en Maria waarschijnlijk aanzienlijk populairder dan in de rest van Nederland. Mohammed en Zeynep zullen in grote steden meer voorkomen dan op het platteland. Enzovoort, enzovoort.

 20. Ik vind Jayden wel een mooie naam;) Ik zou alleen wel twijfelen of IK die naam aan mijn kind zal geven, met een echt Nederlandse achternaam…

  En ik heb juist helemaal niks met de top-20! Veel en veel te gewoontjes! Dat vind ik zonde

 21. @ Roos: dank je wel, had die cijfers nog niet gezien. Ons gezin zit op een leuk gemiddelde: de namen van onze kinderen werden in 2007 respectievelijk 10x, 203x en 472x gegeven. Die laatste is dan ook een top 20 naam… we konden er dit keer niet onderuit.

 22. @ Roos: dank je wel, had die cijfers nog niet gezien. Ons gezin zit op een leuk gemiddelde: de namen van onze kinderen werden in 2007 respectievelijk 10x, 203x en 472x gegeven. Die laatste is dan ook een top 20 naam… we konden er dit keer niet onder uit.

 23. @ Roos: dank je wel, had die cijfers nog niet gezien. Ons gezin zit op een leuk gemiddelde: de namen van onze kinderen werden in 2007 respectievelijk 10x, 203x en 472x gegeven. Die laatste is dan ook een top 20 naam… we konden er dit keer niet onder uit, vonden de naam te mooi en werden het niet eens over een naam buiten de top 20.

 24. Wat een grappige reacties allemaal op die namen. Zelf heet ik al 44 jaar Sophie – officieel Sophia (uiteraard naar m’n oma, zoals dat destijds ging) en ja, als ik een jongetje was geweest had ik ‘Daan’ geheten (naar m’n opa: Herman Daniël). Dus wat is modern en wat is ouderwets …?!

 25. Dan woont een groot deel van de Alieke’s die het afgelopen jaar geboren zijn in de gemeente overbetuwe, volgens de svb zijn er namelijk maar 6 geboren het afgelopen jaar.

 26. Ik vind Jayden een leuke naam!
  Ik zou ‘m zelf kunnen gebruiken voor een zoon, maar wél juist gespeld: Jadon.

 27. Alieke? Verrassend!

  Daan, Sem, Finn en Milan vind ik leuk.

  Lieke, Isa, Noa en Anouk bij de meisjes.

 28. Ik ben nog steeds een fan van de naam MAX, superleuke
  naam, stoer, fris, niet ordinair en je schrijft de naam net zoals je hem uitspreekt, wat ik wel handig vind.

  Verder vind ik Ruben leuk, had eigenlijk geen idee dat die naam zó populair is….

Reacties zijn gesloten.