NRC-namen voor drielingbroers (en hun broertje Quinten)

drielingbroers nrc quinten
Afbeelding: NRC Weekblad 18 april 2009, blz. 41

Vandaag drielingbroers met een jonger broertje – Quinten – en een oudere zus op mijn favoriete pagina in het inmiddels ter ziele gegane NRC Weekblad: de familiefoto.

Mijn stapel NRC Weekbladen is nu echt op, maar dit (18 april 2009) is een mooie laatste om te hebben gelezen.

Hockeynamen

Lezer Quinten Izeboud werd in 1969 geboren en vertelt hoe het leven was in een al wat groter gezin met een berg kleine kinderen.

“Quinten Benvenuto heet ik. Die tweede naam hebben mijn ouders bewust gekozen, om er blijk van te geven dat ik welkom was. Ik was hun vijfde kind, en kwam twee jaar na een drieling, dus zelfs in hun Zeeuws gereformeerde kringen kon het geen kwaad dat nog even te benadrukken.”

Zijn zus Marjolein (1965) kreeg een Maria-variant in opkomst en zijn drielingbroers Arthur, Gilles en Pieter (1967) keurige hockeynamen.

Quinten Benvenuto

Maar voor het jongste broertje Quinten Benvenuto werden pas echt bijzondere voornamen gekozen: Quinten betekent ‘vijfde’ en Benvenuto ‘de welkome’.

Daarmee moet hij bij zo’n beetje de tien eerste Nederlanders met deze naam horen, want pas tien jaar later begon Quinten aan een voorzichtige stijging.

populariteit quinten
Populariteit jongensnaam Quinten (afbeelding: Meertens Instituut)

De ontdekking van de hemel

In 1992 verscheen Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel, wat gezien de naam van een van de belangrijkste personages voor veel aanstaande ouders eerder de Ontdekking van Quinten bleek.

In 1999 speelde toenmalig lekker ding Winston Post in de toenmalige succesvolle soap Westenwind de rol van Quinten Borgia; in 2001 werd een succesvolle verfilming van Mulisch’ boek uitgebracht en in 2002 speelde een aandoenlijke Quinten Schram de rol van Pietje Bell in de gelijknamige film. Dit alles was genoeg om de populariteit van Quinten tot ongekende hoogte te doen stijgen.

De afgelopen jaren is de naam langzaam maar zeker uit de mode aan het raken, maar ik denk niet dat ‘ie snel zal verdwijnen. Het hockeytintje is er allang vanaf, maar een ‘moderne’ klassieker is het inmiddels wel.

Wat vinden jullie van Quinten? Kan het nog?

19 antwoorden op “NRC-namen voor drielingbroers (en hun broertje Quinten)”

 1. Ik vind Quinten een soort opvolger voor Michiel, voor Sander, voor Jeroen. Zo’n naam zonder veel kraak of smaak, gewoon prima.

 2. Het zou niet mijn keuze zijn, maar ik vind het op zich een prima naam. Wel zou ik zelf Quint of Quinn leuker vinden.

 3. Ik vind Quintus leuker, maar alleen voor een vijfde kind.

 4. Ik heb nooit van de naam gehouden, omwille van de Q. Maar op zich is het een prima naam, kan in allerlei soorten gezinnen gegeven worden.
  Zoals Jelke zegt, prima opvolger voor namen als Michiel, Jeroen, Sander, Wouter…

 5. Vindt Quinten wel een leuke naam. Maar zou eerder gaan voor Quinn

 6. Prima naam. Maar zoals Meike zegt: liever Quinn.

 7. Prima naam, maar als ik moest kiezen zou het Quinn worden. Vind ik net wat vlotter.

 8. Niet mijn smaak. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ik geen enkel leuk jongetje ken dat Quinten heet. Integendeel zelfs…

  Pieter daarentegen blijft mijn favoriet. Zo zou een derde zoon geheten hebben… Helaas kwamen er daarna alleen nog meiden.. 😉

  1. Oh ja Pieter vind ik ook zo leuk! Helaas geen optie voor ons. Teveel Pieters in onze omgeving. Bovendien past hij niet bij de naam van onze zoon…

 9. Ik vind Quinten prima, maar de namen van zijn broers alle 3 leuker!

 10. Als onze dochters jongens waren geweest….
  Quinten stond hoog op mijn lijstje, maar mijn man vond het helaas niets.
  Juist ook een Q als begin letter vond ik erg leuk!!

 11. Mijn neefje heet Quinn. Was behoorlijk wennen, maar uiteindelijk is het best een leuke naam!

 12. Ik heb niets op de naam Quinten tegen maar zou er zelf niet voor kiezen. Dan nog eerder voor Quentin, als eerbetoon aan Q. Tarantino of Edith Blyton.

 13. Ik ben niet zo dol op Q-namen, dus Quinten is niks voor mij.

 14. Hier iemand met een zwak voor Quinten, zou hier wel een kans maken, net als Quentin overigens. Met Quinn en Quint is niks mis, maar dat zijn dan weer geen namen voor mij.

 15. Ik ken een Quinten die de 60 al gepasseerd is. Wellicht was dat dan de eerste Nederlandse Quinten?

Reacties zijn gesloten.