Waarom Marjan Berk haar oudste zoon Peter noemde

Marjan Berk noemde oudste zoon Peter
Afbeelding: Margriet 24 (2013)

In de serie Waarom mijn kind zo heet vandaag het verhaal van Margriet-columniste Marjan Berk, die haar oudste zoon in 1955 Peter noemde.

Marjan Berk vertelt in Margriet 24 van 2013 (blz. 83) over haar onverwachte zwangerschap in 1955, toen ze als net-afgestudeerd verpleegkundige vers op de toneelschool was begonnen.

Marjan Berk: romantisch!

“Tijdens de zwangerschap kreeg ik van een kennis een enorme stapel Margrieten. Ik kende het blad alleen van naam. Gretig dook ik eropaf, vooral op het vervolgverhaal, een romantische geschiedenis, waarin het personage van een buitengewoon knappe jonge dokter mij zéér aansprak. Deze held heette Peter.

Nadat ik al die oude Margrieten had doorgespit en het vervolgverhaal helemaal had gespeld, was ik zo gecharmeerd van de jonge medische held dat ik besloot mijn eerste kind, wanneer het een jongen zou zijn, ook maar Peter te noemen.

Geen gedoe met familienamen, gewoon de naam mij op dat moment in mijn leven het allermeeste aansprak. En dan moest er nog een tweede naam bij, want als je achternaam ‘Berk’ is, staat het een beetje kaal om alleen een ‘P’ voor je naam te hebben. Zo werd het ‘Peter Michiel’.”

1 op de 20 heette Peter

Prachtig verhaal, maar heel uniek was Marjan Berk natuurlijk niet met een jaren vijftig Peter (wel met jaren zeventignaam Michiel overigens).

In 1955 werd zeker 1 op de 20 jongens Peter, Petrus of Pieter genoemd (zie deze afbeelding), waarbij die laatste twee ook vaker wel dan niet Peter zullen hebben geheten. In de jaren vijftig kwamen er elke dag rond de 35 ter wereld.

Populariteit jongensnaam Peter
Populariteit jongensnaam Peter in % (afbeelding: Meertens Instituut)

Mooi hoe dat werkt in het hoofd van aanstaande ouders. Een schrijver van een vervolgverhaal in een veelgelezen tijdschrift noemt de hoofdpersoon Peter (omdat dat een op dat moment populaire jongensnaam is en dus lekker klinkt).

Zo’n naam was ook al elders opgedoken, zoals bij de babybroertjes van de buurkinderen, waarmee zo’n naam ‘vers en toch vertrouwd’ gaat klinken en er in rap tempo nog meer kinderen bijkomen met zo’n modenaam.

Ja dat is Peter

Hoe het afliep met Peter? In 1960 brengt het Nederlandse meisjeskoor Sweet Sixteen nog de hitsingle Ja dat is Peter uit, maar vanaf 1965 is het snel gedaan met de enorme populariteit van de naam. Terwijl in 1955 nog bijna 6.300 jongens (5,5 procent) Peter, Petrus of Pieter werden genoemd, waren dat er in 2012 (bij een iets lager aantal geboorten) nog maar 280 (0,3 procent). Het gros daarvan (230 stuks) was nog een Pieter ook.

PS De B-kant van de single Ja dat is Peter was… Peter Koelewijns tweede single Marijke (qua naam natuurlijk de perfecte Peter-tegenhanger!)

11 antwoorden op “Waarom Marjan Berk haar oudste zoon Peter noemde”

  1. En toch zijn Peter en Pieter nog steeds namen waarmee je goed voor de dag kunt komen als jongen. Onverwoestbaar die naam. Geen vluchtige modenamen.

  2. Pieter vind ik leuk, maar Peter juist erg belegen. Ik ken ook twee broertjes van 5 en 7 die Piet en Jaap heten, erg grappig bij van die kleine mannetjes.

    1. Ik heb nu ene brugklas met een Cor, een Jaap, een Kees en een John. Ik vind het verfrissend!
      Kees is bij ons op school sowieso een meer voorkomende naam.

  3. In de contactlijst van mijn telefoon staan zeven Peters/Pieters. En één Petra. 😉

  4. Leuke serie. Leuk om te lezen waarom iemand kiest voor een bepaalde naam.
    Marijke zou ik niet kiezen. Peter laat m’n hart niet sneller kloppen, maar vind ik een prima naam.

    Ik ken 2 Marijkes (één van middelbare leeftijd en een dertiger), volgens mij geen Peters, wel een Pieter (ook een dertiger).

  5. Toen ik in Brabant kwam wonen heb ik erg moeten wennen aan de afkorting Peer, veel Peters worden hier zo genoemd. Nu klinkt het heel vertrouwd. Marjke vind ik echt te oudbollig

Reacties zijn gesloten.