Romantische namen: Isabella en Stefano

Deze week een miniserie van namen die vaak binnen een gezin worden gegeven. Vandaag deel 3: de romantische Italiaanse en Spaanse namen.

In de jaren zestig werden we al verblijd met een Italiaanse naam als Marco, maar die was toch eigenlijk vooral handig als vernoemingsnaam met een modern tintje. Oma Maria en opa Cornelis konden in elk geval niet klagen.

De opmars van romantische namen die voor meisjes op een -a en voor jongens op een -o eindigen, kwam pas in de jaren tachtig en negentig. Dit keer niet onder invloed van immigranten, maar door Amerikaanse films en televisieseries waarin personages met Zuid-Europese of latino roots een prominente rol hebben.

Op Isabella bij de meisjes en Delano, Luca en Nino bij de jongens na, klinken de meeste namen alweer redelijk gedateerd.

meisjesnamen jongensnamen
Gina Angelo
Isabella Armano
Lucinda Delano
Rilana Diego
Romana Enrico
Rosita Enzo
Virginia Fernando
Gianni
Gino
Giovanni
Lorenzo
Luca
Luciano
Manuel
Marciano
Moreno
Nino
Ricardo
Rico
Roberto
Romano
Stefano

.
NB Er komen natuurlijk nog veel meer ‘romantische’ Zuid-Europese namen voor in Nederland. De namen in deze lijst zijn echter allemaal namen die relatief vaak met elkaar in een gezin voorkomen.

6 antwoorden op “Romantische namen: Isabella en Stefano”

  1. Afgezien van Isabella vind ik deze lijst een hoog ordi-gehalte hebben. Leuk voor kleine Italiaantjes, maar niet voor Hollandse kaaskopjes.

  2. Isabella en Manuel zijn de enige namen die niet meteen heel erg ordinair aan doen. Niet dat er echt iets voor me bij zit, maar voor in Italië vind ik Lucinda en Rosita wel sprookjesachtig klinken.

Reacties zijn gesloten.