Snelle namen: de Formule 1-coureurs van 2014

jarno trulli 2010 formule 1-coureur
Jarno Trulli zorgde met zijn overwinningen in de Formule 1 voor populariteit van zijn naam in Nederland (foto: Morio)

Lui kijken naar mannen die rondjes rijden: het is voor velen een vertrouwd ritueel op de zondagochtend. Deze week werden de namen van de Formule 1-coureurs van 2014 bekend gemaakt.

Formule 1-coureurs zorgen er niet zelden voor dat hun naam in populariteit toeneemt na een overwinning.

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Jochen (Rindt), Riccardo (Patrese) en Niki (Lauda) in de jaren zeventig en tachtig, later bij Ayrton en Senna, Nigel (Mansell), Damon (Hill), Mika Häkkinen en Jarno (Trulli) en recentelijk bij Lewis Hamilton.

Coureurs 2014

  1. ADRIAN Sutil (Duitsland/Sauber)
  2. DANIEL Ricciardo (Australië/Red Bull Racing)
  3. DANIIL Kvyat (Rusland/Toro Rosso)
  4. ESTEBAN Gutierrez (Mexico/Sauber)
  5. FELIPE Massa (Brazilië/Williams)
  6. FERNANDO Alonso (Spanje/Ferrari)
  7. JEAN-ERIC Vergne (Frankrijk/Toro Rosso)
  8. JENSON Button (Groot-Brittannië/McLaren)
  9. JULES Bianchi (Frankrijk/Marussia)
  10. KAMUI Kobayashi (Japan/Caterham)
  11. KEVIN Magnussen (Denemarken/McLaren)
  12. KIMI Räikkönen (Finland, Ferrari)
  13. LEWIS Hamilton (Groot-Brittannië/Mercedes-AMG)
  14. MARCUS Ericsson (Zweden/Caterham)
  15. MAX Chilton (Groot-Brittannië/Marussia)
  16. NICO Hülkenberg (Duitsland/Force India)
  17. NICO Rosberg (Duitsland/Mercedes-AMG)
  18. PASTOR Maldonado (Venezuela/Lotus)
  19. ROMAIN Grosjean (Frankrijk/Lotus)
  20. SEBASTIAN Vettel (Duitsland/Red Bull Racing)
  21. SERGIO Perez (Mexico/Force India)
  22. VALTTERI Bottas (Finland/Williams)

Kansen

De meeste namen van de huidige Formule 1-coureurs zijn te gewoon, of teveel uit de mode om weer snel in te raken, of domweg ’te buitenlands’: Daniel, Daniil, Esteban, Felipe, Fernando, Jean-Eric, Kamui, Kevin, Max, Nico, Pastor, Romain, Sergio en Valtteri.

Maar dat maakt dat er toch nog wat kanshebbers overblijven:

  • Adrian: heeft al een voorzichtig begin gemaakt (maar ik moet eerder aan Adriaan van Bassie denken, of aan – jeugdsentiment – Adrian Mole, dan aan een coureur)
  • Jenson: past prima in de Jayden/Jason/Jensen-trend
  • Jules: alles met JU is populair (Juda, Julan, Julian/Julien/Juliën, Juliano, Julius, Jur, Jurre, Just, Justin, Juul etc.)
  • Kimi: als je over de kiwi-rijm heen kunt kijken best bruikbaar
  • Lewis: ik zie ‘m zo als broertje van James of Kate
  • Marcus: frisser dan Lucas
  • Sebastian: voor ouders die van lange hockeynamen houden – volop afkortingsmogelijkheden mogelijk

Wat denken jullie?

Zit er iets bruikbaars tussen voor jezelf? Of een naam die er anderszins uitspringt? Ik vind Pastor wel een mooie. Los van het ‘pastoor’-verhaal best een aardige klank toch?

PS Vijf vrouwen probeerden zich ooit te kwalificeren voor deelname: Maria Teresa de Filippis (in 1958) en Lella Lombardi (tussen 1974 en 1976) slaagden daarin, maar wonnen niet. Desiré Wilson (in 1980), Divina Galicia (in 1976 en 1980) en Giovanna Amati (in 1992) deden mee aan de kwalificatierondes, maar kwamen er niet tussen.

23 antwoorden op “Snelle namen: de Formule 1-coureurs van 2014”

  1. Voor mij zit er nu niets bij.
    Vond wel altijd Mika een leuke naam maar niet echt bij een oer-Hollands gezin passen, dus dat gaat het ook niet worden.

    Ik had een paar jaar geleden in mijn kleuterklas een jongetje Senna, ook echt vernoemd naar de coureur

  2. Lewis stond een jaar of 8 geleden nog hoog op mijn lijstje, een zekere charme heeft hij nog steeds, maar inmiddels vind ik hem toch wat te ordinair om zelf te geven (geen broertje van James en Kate, maar eerder van Jayden en Kayleigh). Hetzelfde geldt voor Jenson, de naam heeft zijn charme, maar mij toch wat te ordinair. Marcus is op papier prachtig, past ook qua klank in mijn straatje, maar er zit voor mij een donkere kant aan die naam, geen idee waarom, maar ik kan me geen aardige Marcus voorstellen.

    Ik heb een zwak voor Adrian, maar dat wordt in Nederland een drama met de uitspraak (ik geef de voorkeur aan het Engels in dit geval). Blijven alleen Jules en Sebastian als serieuze kanshebbers over. Mika vind ik ook niet verkeerd, maar zie liever de schrijfwijze Micah.

    1. Voor een aardige versie van Marcus zou je es de serie McLeod’s Daughters kunnen kijken, en dan vooral de laatste 2 of 3 seizoenen (6 t/m 8) 😀

  3. Jules, erg mooi, maar ben bang dat dat in NL vaak Sjuul wordt (gebeurd nu ook met de Julia’tjes in mijn omgeving, wordt afgekort naar Juul). Nico vind ik stiekem toch best leuk – wellicht een come-back als hij het goed doet?

    1. Hoe spreek jij Jules uit dan, volgens mij is zjuul namelijk wel de meest gangbare uitspraak.

      1. Ik zou zeggen, djoels of djuuls, beetje ertussenin qua oe/uu.

        1. Spijt me zeer, maar het is een Franse naam, geen Engelse. Jouw uitspraak is gewoon fout.

  4. Max is de enige naam die echt kans zou maken bij mij.
    Ik heb een collega die een zoon heeft die Kimi heet. Ik heb ma altijd afgevraagd waar die naam vandaan kwam (en het nooit gevraagd natuurlijk ;-))

  5. Max vind ik leuk. Sebastian ook niet gek, al vind ik Sebastiaan mooier. Marcus ken ik vooral als achternaam.

  6. Marcus frisser dan Lucas?? Grappig, dat vind ik nou absoluut niet 🙂 Mark zou wel een naar zijn die een revival mag maken wat mij betreft. Leuk, stoer en passend bij de kort-trend.
    En Nico? Zou die niet meer kunnen. Bram, Thijs en Nico. Waarom niet!

    1. Mark vind ik altijd een beetje lastig qua uitspraak. De een zegt dan mar-ruk, de ander marrrk. Zou voor mij een reden zijn om m niet te kiezen. Ik wil mijn kind graag een naam geven die maar op 1 manier uitgesproken kan worden 🙂

      1. Oei, dat wordt een behoorlijke klus, want ik weet niet hoe, maar mensen krijgen het voor elkaar om de bijzonderste dingen te maken van namen (oa van mijn kinderen, terwijl je voor mijn idee ze echt maar op één manier kan zeggen). En weet je, als je een naam nou helemaal mooi vind, dan neem je voor lief dat andere mensen het soms verkeerd zeggen. Dan maakt een paar keer verbeteren ook niet uit.

        1. Je hebt gelijk, als ik uiteindelijk een mooie naam vind, zal ik daar gewoon voor gaan 🙂 Al moet ik wel zeggen dat ik vind dat er verschil zit in het ‘verkeerd’ of ‘anders’ uitspreken van een naam. Mark wordt verschillend uitgesproken doordat men verschillende rr-en heeft. Het is of maRRk (met rollende r) of marrrk (met ‘Gooische r) – die twee vind ik dan nog wel hetzelfde, maar als je meer zo’n ‘g’ r hebt (achterin je keel), wordt het marruk. En dat vind ik er niet leuk aan. Dit is voor mij iets anders dan wanneer je kind bijvoorbeeld Khalid heet, maar mensen Kalliet gaan zeggen in plaats van Galliet, omdat ze niet weten dat de KH klank een G wordt. Dan wordt het echt verkeerd uitgesproken. Snap je? (overigens wordt in deze naam de a eigenlijk ook nog meer een e-klank, maar dat terzijde)

          1. Tis misschien maar net waar in NL je woont; mijn broer heet ook Mark maar dan met de Friese r, al zeiden we als kind wel es Ma-ruk als we boos op hem waren omdat hij ons plaagde 😉

  7. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar Olympische voornamen… Ik had voor de OS nog nooit van de naam Sjinkie gehoord, namelijk 😀

      1. Ik lees dat zijn overgrootvader en oom Sjing Tjing heetten.Die oom werd Sjinkie genoemd.

  8. Felipe vind ik zelf wel mooi in dit rijtje, al zou ik mijn zoon wellicht niet gauw zo noemen. De rest doet me niet zoveel – al ben ik het persoonlijk gloeiend oneens met je rijtje revival kansen! LOL

    Maar wat is er te buitenlands aan namen als Max en Daniel? Heel gewone namen toch?

  9. Mijn zwager is een f1 fan. Wij keken er dus niet raar van op toen mijn eerste neefje Mika werd genoemd (2009) en mijn tweede neefje Kimi (2012).

  10. Vind Ayrton wel een gave naam 🙂 Zie geen comments hierover. Wel origineel. En mijn dochter heet Thura dus past wel in het rijtje…

  11. Wordt Ayrton qua Nederlandse uitspraak dan geen ‘erwten’? 🙂

Reacties zijn gesloten.