Waarom Emile Ratelband koos voor Rolls Royce en (niet) voor Tsjakkalotje

Emile Ratelband Tsjakkaa
Emile Ratelband werd halverwege de jaren ’90 bekend dankzij zijn kreet ’tsjakkaa!’

In de serie Waarom mijn kind zo heet vandaag het verhaal van positiviteitsgoeroe Emilie Ratelband, die nogal bijzondere namen koos voor een aantal van zijn kinderen.

Emile Ratelband vertelt in NRC Next (15 januari 2014) wat er nu precies aan de hand was met de namen Rolls Royce en Tsjakkalotje (niet: Tsjakkalotte), waarover zoveel te doen is geweest:

“In 1977 zouden we een tweeling krijgen, jongens. Ons idee was om ze Rolls Jan en Royce Frans te noemen. Tot onze verbazing bleken het bij de geboorte een jongen en een meisje te zijn.

Bij het aangeven heb ik voor de jongen de naam Rolls Royce Frans opgegeven. Dat accepteerde de ambtenaar niet. Volgens de ambtenaar zou het kind gepest worden met zo’n naam, maar kinderen worden altijd gepest met hun naam, ik werd Miele wasmachine genoemd. Mijn zoon mocht wel Rolls heten. Hij is nooit gepest met zijn naam en hij is er erg tevreden mee.

In 2007 kregen we een dochter, die hebben we Royce genoemd.

De dochter die ik in 2001 kreeg, hebben we Beau Aimée genoemd. Als roepnaam had ik Tsjakkalotje opgegeven, toen wist ik al hoe het zou gaan en de ambtenaar accepteerde dat ook niet. Achteraf ben ik daar wel blij mee.”

Zeven kinderen voor Emile Ratelband

De entertainer (geboren in 1949), die inmiddels vanuit China werkt, heeft uit drie relaties zeven kinderen.

Met Jenny kreeg hij tweeling MINOU (naar verluidt officieel: Bethke Christine Minou) en ROLLS (naar verluidt officieel: Frans), geboren in 1977. Daarna kwamen CHARLES (vastgoedondernemer) en in 1989 GEORGINE (modeontwerpster).

Uit de relatie met Sylvie Schmeitz kwam in 2001 dochter BEAU AIMÉE (naar verluidt officieel: Ninette Corita Emily Chanal, terwijl ze Tsjakkalotje had moeten heten).

Met Monica ‘Moon’ van Buren, van wie hij onlangs scheidde, kreeg Ratelband in 2007 dochter ROYCE ROMÉE en in 2009 zoon EMILE JUNIOR (naar verluidt voluit: Emile Senoa, hoewel Senoa ook niet officieel voorkomt, dank Maarten).

Dochter Minou kreeg in 2011 een zoon, die ze WOLF EMILE heeft genoemd. Gezien de vernoeming is de animositeit tussen vader en dochter blijkbaar over.

7 antwoorden op “Waarom Emile Ratelband koos voor Rolls Royce en (niet) voor Tsjakkalotje”

 1. Interessant dat hij er zelf eens wat over vertelt, maar heet Rolls Ratelband echt officieel Rolls? Volgens krantenberichten uit die tijd is hij aangegeven als Frans en als “Frans Ratelband” kom je hem ook tegen op verschillende officieel ogende Franse bedrijvenwebsites (hij werkt in Frankrijk).

  Emile Senoa is ook een raar verhaal: die tweede voornaam komt volgens Meertens helemaal niet voor.

 2. Volgens kranten uit die tijd werden Rolls en Royce alleei niet als voornaam geaccepteerd. Alleen de voornaam Frans werd geaccepteerd.

  zie :
  http://kranten.delpher.nl/nl/results/index/query/rolls+royce+ratelband/coll/ddd/page/1

  Ratelband heeft ooit bij RUR van Jan Lenferink beweerd, dat hij daarop boos weg is gelopen bij de Burgerlijke Stand en zijn zoon helemaal niet meer heeft ingeschreven.
  Dat kan natuurlijk niet, want dan bestaat die jongen niet en is hij ook niet verzekerd, enz.

  Ik neem die verhalen van Emile Ratelband nooit zo serieus.

  1. Als ambtenaar jouw naam weigert vult ie die zelf in! Hij heeft Frans gekozen en rolls is voor ons rolls

 3. Het blijft een beetje een duister. Ik denk alles overziend ook dat Rolls eigenlijk Frans heet. Zelfs als zijn vader hem hardnekkig Rolls blijft noemen.

  Idem met dochter Tsjakkalotje, alias Ninette Corita Emily Chanal, alias Beau Aimée (soms ook mét verbindingsstreepje). Feit is dat die kinderen allemaal een eh… interessante vader hebben. Het schrijven van een biografie zal alleen een vermoeiende aangelegenheid worden 🙂

 4. Verwarrend hoor met al die namen die toch geen officiële namen zijn en er ook niet op lijken en dan ook nog een bijnaam die weer een uiterste uithoek is… Zou hij zelf wel weten hoe ze allemaal heten?
  Maar Georgine, Ninette, Romée en Aimée zijn toch mooie namen.

Reacties zijn gesloten.