Charlene Heineken is een van de 20 rijkste moeders ter wereld

heineken ijsemmerCharlene de Carvalho-Heineken is niet alleen de rijkste Nederlander, maar ook een van de 20 rijkste moeders ter wereld, zo meldde Forbes (in 2011). Opmerkelijk: de dochter van biermagnaat Heineken had eigenlijk De Carvalho-Petersen moeten heten.

Alfred ‘Freddy’ Henry Heineken (1923-2002) wist dat zijn grootvader niet Gerard Heineken was, maar huisvriend Julius Petersen. Freddy’s vader (Henry Pierre) kreeg echter niet de achternaam van zijn biologische, maar van zijn juridische vader.

Zo bleef de familienaam nog een tijdlang bewaard en heet Heinekenbier vandaag de dag Heineken en niet Petersen.

Nazaten Freddy Heineken

Er zijn anno 2014 maar weinig mensen over die Heineken als achternaam dragen. De kleinkinderen van Freddy Heineken, allen van zijn enige dochter Charlene, droegen tot een paar jaar geleden hun vaders achternaam, De Carvalho. Naar verluidt liet moeder Charlene hun achternaam uit strategisch oogpunt een paar jaar geleden in Heineken wijzigen.

Charlene kreeg met acteur Michel de Carvalho vijf kinderen: opvolger Alexander Alfred Charles (verloofd met Stephanie Teresita Francisca Maria Annunciata Walpurga Thekla Gräfin und Edler Herrin von und zu Eltz genannt Faust von Stromberg, dus), dochter Louisa, tweeling Isabel en Sophie en zoon Casper Ray.

Rijkste moeders ter wereld

Terug naar de rijkste moeders ter wereld. Het gros van de dames is afkomstig uit de Verenigde Staten, gevolgd door wat Duitsers en Zweden.

Ze hebben bijna allemaal ‘stevige’ namen waarmee je echt voor de dag kunt komen. Antonia, Dorothea, Elizabeth, Georgina, Johanna en Rosalia worden thuis vast gewoon Annie of Ellie genoemd, maar ze hebben in elk geval échte namen voor in hun leven op kantoor.

 1. ABIGAIL Johnson (VS, investeringsmaatschappij)
 2. ANNE Cox Chambers (VS, Cox Media)
 3. ANTONIA Johnson (Zweden, ‘zaken’)
 4. BIRGIT Rausing (Zweden, Tetra verpakkingen)
 5. BLAIR Parry-Okeden (VS, Cox Media)
 6. CHARLENE de Carvalho-Heineken (Nederland, Heineken bier)
 7. CHRISTY Walton (VS, Wal-mart)
 8. DOROTHEA Steinbruch (Brazilië, staal)
 9. ELIZABETH Mohn (Duitsland, Bertelsmann media)
 10. GEORGINA Rinehart (Australië, ijzererts/kool)
 11. IRIS Fontbona (Chili, kopermijn)
 12. JACQUELINE Mars (VS, Mars snoep)
 13. JOHANNA Quandt (Duitsland, BMW)
 14. LILIANE Bettencourt (Frankrijk, L’Oréal)
 15. MARION Macmillan Pictet (VS, Cargill voedselproductie)
 16. PAULINE Macmillan Keinath (VS, Cargill voedselproductie)
 17. ROSALIA Mera (Spanje, Inditex kleding)
 18. SAVITRI Jindel (India, staal)
 19. SHARI Arison (Israël, bank)
 20. SUSANNE Klatten (Duitsland, BMW)

Mijn guilty pleasure is Blair. Dat klinkt zo heerlijk aanstellerig, maar is hier helaas volstrekt onbruikbaar dankzij het werkwoord blèren. Zit er voor jullie nog iets tussen?

PS Nooit geweten dat de Mars chocoladerepen niet genoemd zijn naar de planeet, maar naar de oprichters van de fabriek: de familie Mars.

16 antwoorden op “Charlene Heineken is een van de 20 rijkste moeders ter wereld”

 1. Elizabeth!!! Net stip op 1. Liever met een s. En gewoon als roepnaam hoor!

 2. Liliane! Maar dat komt omdat die naam sprekend op mijn eigen naam lijkt. 😉 En die naam hoor je niet vaak.
  Shari vind ik ook wel wat hebben, maar dan nog liever Sari.

 3. Blair vind ik ook geweldig, naar de fa-bu-lous Blair Waldorf uit (guilty pleasure tiener-serie) Gossip Girl! Liliane klinkt heel mooi, maar doet mij te veel denken aan het Liliane Fonds. Verder mooi: Elizabeth, zou best een tweede naam kunnen zijn van een van mijn kinderen, naar mijn oudste zus.

  Rosalia vind ik niet echt heel leuk. Rosalinde vind ik een wel heel mooi, Rosalie is leuk voor een ander.

 4. Dorothea, Pauline en Suzanne. Gewoon mooi! Zou ik zó kunnen geven. (Oudste zoon zou Suzanne geheten hebben als hij een meisje zou zijn)

 5. Kleine correctie: het is Edle Herrin (vrouwelijke vorm van Edler Herr).

  De familie Eltz zal het wel lastig hebben met die naam, zeker omdat adellijke titels in Duitsland sinds 1919 officieel een deel van de achternaam zijn. Die vrouw heeft dus daadwerkelijk ‘Gräfin und Edle Herrin von und zu Eltz genannt Faust von Stromberg’ in haar paspoort staan.

  Maria de Mercede Johannes Jakob Erwein Karl Augustinus Emmeran Paulus Antonius Johannes von Nepomuk Graf und Edler Herr von und zu Eltz genannt Faust von Stromberg was overigens de opa van de omstreden Duitse minister Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg. Prachtig!

 6. Ik heb een zwak voor Birgit, niet dat ik hem zou geven, maar vind het wel een stoere vrouwennaam. Iris vind ik ook wel aardig anno 2014. Dorothea, Elizabeth, Georgina, Johanna, Liliane, Pauline, mooi maar toch niet echt meer van nu.

 7. Iris vind ik wel een bruikbare pleasure, dus niet echt guilty 🙂
  Dorothea en Rosalia vind ik stiekem wel leuk, maar wel een beetje té. Misschien leuk voor een excetiek (Dorothea) en enorm meisjesachtig (Rosalia) karakter uit een kinderboek. Ik zie het helemaal voor me! 😀

Reacties zijn gesloten.