Socialist

Wie dacht dat vroeger ‘iedereen’ elk kind Johannes of Maria moest heten, komt bedrogen uit. In januari 1872 wilde een kersverse vader zijn zoon Socialist noemen.
.

In de vorige week begaf zich te Velp een man naar den ambtenaar van den burgerlijken stand, om een zoon aan te geven, aan wien hij verklaarde den voornaam Socialist te willen geven. Het koste den ambtenaar eenige moeite hem te doen begrijpen, dat zulks niet aanging; doch eindelijk moest de socialistisch-gezinde vader wel besluiten zijn kind met een minder karakteristieken naam te begiftigen.

Bron: Leidsch Dagblad, 3 februari 1872

De naam Socialist is sindsdien nooit gegeven aan een Nederlandse baby. Wel wonen er hier enkele mannen en vrouwen die buiten Nederland zijn geboren die Socio, Societte of Society heten. En tientallen mannen met voornamen als Engels, Marx, Mao, Lenin, Stalin.

4 antwoorden op “Socialist”

  1. Dan zou ik als PvdA-er gaan voor Joop of Drees. Beide best leuk eigenlijk. Job is ook niet zo verkeerd. Maar vernoemen naar iemand die leeft is altijd lastig.

  2. Oh, wat grappig! Je vraagt je af hoe vader zijn kind dan genoemd heeft. Misschien wel gewoon naar een bekende Nederlandse socialist, of iets als Vladimir. Ik kan me iig voorstellen dat bepaalde namen wel en niet gangbaar waren onder die-hard socialisten.

    Je zal als brave Hollandsche burger toch Lenin gedoopt zijn, trouwens. Al kun je dat nog gunstig afkorten tot Len.

Reacties zijn gesloten.