Tim, Tom en Thomas

Casanova Bootcamp is Veronica’s nieuwste realityprogramma: drie hopeloze vrijgezellen worden omgetoverd in begerenswaardige bachelors.

Wat mij opviel was niet de enórm originele insteek van deze show (gaap), maar de namen van de deelnemers. Op een rijtje werden Tim, Thom en Thomas voorgesteld. En om de verwarring compleet te maken, worden ze gecoacht door ene Tom (en een Caspar en een Roderik).

Iedereen kent een Tim, Tom of Thomas

Tim en Tom waren typische modenamen. Zo’n 15 jaar geleden waren er bijna 3.500 jongens die Tim, Tom, Thom, Thomas of Tomas werden genoemd (een op de 30 pasgeborenen). Anno 2012 is dat aantal gehalveerd.

Populariteit jongensnamen Tim, Tom en Thomas
Populariteit jongensnamen Tim, Tom en Thomas (afbeelding: Meertens Instituut)

Jaren negentig

Thomas (’tweeling’) begon eind jaren zeventig aan zijn megastijging en vanaf 1990 was het na Johannes en Kevin zo’n beetje de belangrijkste jongensnaam van de eeuw geworden. Na 2000 werd Thomas gaandeweg steeds minder populair, maar het is nog altijd een top-10 naam voor jongens.

Roepnaam Tom heeft de populariteit van zijn grote broer als officiële eerste naam nooit kunnen evenaren, maar laat door de jaren heen eenzelfde patroon als Thomas zien. Thom is nog weer minder in trek dan Tom, maar ook daarvan worden er al twee decennia lang meer dan honderd per jaar geboren.

De opmars van Tim (‘Gods eer’) begon nog voor die van Thomas en Tom en deze korte en stoere jongensnaam is al sinds halverwege de jaren zeventig niet meer uit de top 100 weg te denken. Het langere Timothy heeft rond 1990 een paar honderd naamgenoten gekregen, maar is verder nogal obscuur gebleven.

Echte Vinexnamen

Als een naam in de top 10 staat, kun je ervan uitgaan dat ‘ie door heel Nederland veel gegeven wordt. Daarom is het altijd interessant om te kijken waar zo’n naam relatief vaker voorkomt. Voor Tim, Thomas en Tom blijkt dat dat vooral in de overloopgemeenten van de grote steden is.

Met name in Hollandse en Flevolandse plaatsen als Almere, Lelystad, Zeewolde, Purmerend, Edam-Volendam, Leiderdorp, Zoetermeer, Nieuwegein, Krimpen en Capelle aan de IJssel waren ouders erg dol op deze échte jongensnamen. Daar draagt meer dan 5 procent van de mannen een van deze namen. Ook in het Brabantse Veldhoven moeten er flink veel rondlopen.

In Friesland, Drenthe en op de Zeeuwse eilanden zijn ze juist weer minder gecharmeerd van de drie T’s.

Verspreiding jongensnamen Tim, Tom en Thomas over Nederland

Al met al

Ik vind Thomas prachtig, maar Tim te ‘dun’ (Tom klinkt wat ‘ronder’). Al deze namen zijn zó vaak gebruikt, dat ik ze hoe dan ook niet meer zou willen geven. Bijna 100.000 mannen die Tim, Tom of Thomas heten is mij te veel. Jullie?

30 antwoorden op “Tim, Tom en Thomas”

 1. Ach…
  En verder: als Tim je te “dun” of te ielig klinkt, ga dan voor Timo. Prachtige naamsvorm!

 2. Thomas vind ik ook prachtig. Ik weet nog dat rond 2005 Thomas de populairste jongensnaam was. Maar wanneer precies…
  Tim vind ik ook minder dan Tom.

 3. Bij Tom moet ik altijd aan Tommie van Sesamstraat denken. Daarom voor mij nooit een optie geweest. Tim vind ik echt niet mooi. Thomas gaat nog, maar mijns inziens een beetje saai.

 4. Waar ik bij Tom (Thom) en Thomas in ieder geval nog een beetje een algemeen beeld heb, ken ik te veel verschillende Tims om nog het idee te hebben dat die naam iets uitstraalt. Geen Tim voor mij dus, hoewel Tom en Thomas ook niet echt kanshebbers zijn. Thom dan misschien nog net wel én Tommie/Tommy, een tikkie fout, maar ik heb er een zwak voor. Timo vind ik overigens ook niks, ik vind het iets voor een hond of een hippie Duitser (ja die associatie heb ik).

 5. Ik ken meerdere Tims, Thomassen en Toms ….

  Bijna allemaal jonger dan 30

 6. Ik moet bij Thomas altijd aan het spreekwoord een ongelovige Thomas denken…
  Tom neigt dan weer naar Tom is dom.Ik vind het opzich wel een leuke naam maar het komt gelijk in mijn hoofd op. Tim gaat ook wel.

  Het wordt wel steeds lastiger zo om een leuke vlotte naam te geven, liefst Nederlands, die niet te verzinselig is, en die niet veel voorkomt. Maar wel vlot en leuk is.

 7. Niet echt mijn smaak, hoewel Thomas wel aardig is.

  Heb ook wel eens Tomme gehoord, want overigens ‘gvd’ in het Drents betekent. En Rusland heb je de wel heel mooie naam Timoer.

 8. Ik ken geen enkele Tim, Tom of Thomas. Ik vind het ook geen leuke namen.

 9. Ik ken zelfs twee broertjes: Tim en Tom…. Hoe origineel!

 10. Mijn neefje heet ook Thomas, hij is geboren in 2008, toen ook een populaire naam. In de woonplaats van hem wonen niet veel jongens met de naam, dus dan valt het nog wel mee. Bij hem in de klas is hij de enige met die naam.

 11. Ik moet bij Thomas ook meteen aan een ongelovige Thomas denken. Bij Tom heb ik dat niet. Tim en Tom vind ik wel leuk. Maar ik denk niet dat ik ze zelf zou geven. En de combinatie is uit den boze. (Als klein meisje vond ik het overigens wel een leuke combi voor een tweeling, net als Lies en Loes.)

 12. En of ik een Tim ken! Mijn man heet zo, maar dan met een h, zoals bij Thom. Hij is van voor de top-100, dus van zijn leeftijd lopen er niet zo heel veel met dezelfde naam rond.
  Het geeft soms wel eens verwarring bij anderen als ik het over ‘m heb en ze weten niet dat dat mijn mans voornaam is. Dan denken ze dat ik het over mijn zoontje heb! 🙂

 13. Thomas is nog wel mooi.
  Maar Tom en Tim is voor mensen die écht geen inspiratie hebben om een naam te verzinnen voor hun kind…

 14. Ik ken drie Timmen, twee Tommen en twee Tomassen. Gaap.

 15. Ik ken 2 Timmen, 3 Tommen en 3 Tomassen (soms met een h)

 16. Even denken, ik ken 2 Timmen, 4 Tommen, geen Thomas. Allemaal volwassen trouwens.

 17. Als we dan toch bezig zijn, ik ken zo’n 8 Timmen (waarvan er twee ook nog dezelfde achternaam hebben), 3 T(h)ommen en een Thomas (leeftijden ergens tussen de 12 en 30)

 18. 4x Tim, 6x Thomas en 3x Tom. Gaap!!

  Thomas vind ik niet verkeerd, maar ongelooflijk saai. Er zijn er gewoon echt teveel ;).

 19. Ik ken er ook zooooo veel. Tom en Thom vind ik wel leuk, Tim en Thomas vind ik saai.
  Er zitten meerdere Tom’s bij mijn kinderen op school, en ze worden altijd met hun achternaam erbij genoemd.

 20. Bij Thom moet ik de neiging onderdrukken om t-Hom te zeggen. Ik vind het geen uitgesproken lelijke namen maar zo inwisselbaar en flets… Een beetje de Jan en Piet van nu. Kleurloos.

 21. Ik vind het prima namen, niet heel leuk maar ik hoor ze een heel stuk liever als Ricardo of Valentijn (om maar iets te noemen)

 22. Zelf ken ik eigenlijk geen mensen van mijn eigen leeftijd (ik ben nu 21) die Tim, Tom of Thomas heten. Wel ken ik een gezin waar ze drie jongens hebben: Thom, Thijs en Thijmen. Ik haal ze constant door elkaar, want ze lijken ook nog eens als druppels water op elkaar.

 23. Onze zoon is geboren in augustus 2011 en heet Tommes. Niet bedoeld als afgeleid van, maar gewoon omdat we dit een stoere jongensnaam vinden. Hij heeft een oudere broer en hij heet Wessel.

Reacties zijn gesloten.