Toch maar een modenaam kiezen?

Namen als Britney en Shania worden heel snel populair, maar vallen even zo snel weer uit de toplijsten. Onderzoekers keken naar Franse en Amerikaanse data en ontdekten dat modenamen niet alleen maar korte tijd in trek zijn, maar dat ze ondanks die hoge aantallen uiteindelijk veel minder ‘naamdragers’ zullen hebben.

Dat lijkt logisch, als je het zo leest, maar is interessante informatie voor ouders die met opzet zoeken naar een naam die niet zo populair is, omdat ze bang zijn voor teveel naamgenoten.

Uiteindelijk kunnen ze misschien juist beter kiezen voor het op dit moment heel populaire Jayden, omdat die naam snel weer in de vergetelheid zal raken, dan voor bijvoorbeeld Bram. Die naam heeft nooit in de top 10 gestaan, maar wel vele jaren rond plek 20. Al met al zullen er op een gemiddelde werkvloer veel meer Brammen rondlopen dan Jaydens.

10 antwoorden op “Toch maar een modenaam kiezen?”

 1. Dat is altijd wel mijn stokpaardje, dat zoveel ouders hun kind Sem of Sophie noemen. Uiteindelijk beperkt het zich tot één generatie maar het is wel stomvervelend op de crèche, school en sportclub omdat je daar je leeftijdsgenoten tegenkomt. Ik ben van de generatie Barbara en Michiel daar ken ik er resp. 8 en 12 van.

 2. Ik merk wel dat mensen vaak zoiets hebben van ‘Die naam hoor je al zo vaak, laat ik dat maar niet kiezen…’. Zelf zou ik me van de top 10/20 niet zoveel aantrekken. Ik kies liever een naam uit de top 10 waar ik helemaal weg van ben, dan dat ik een originelere naam kies alleen om het niet-zo-standaard-zijn. Levi vind ik bijvoorbeeld een hele mooie naam, maar hoor je redelijk vaak. Maar ach, misschien is die naam over een jaar of acht wel helemaal UIT.

 3. In die zin zou het juist slimmer zijn, om een naam te kiezen die decennia geleden helemaal in was. Dan hoef je niks te voorspellen. Je weet dat de hype echt over is. Maar dan moet je wel uitkijken, dat je je kind niet opzadeld met een “oma-naam”.

 4. @Lorelei: dat gebeurt volgens mij ook best veel: ik ken twee meisjes die Jans heten (inmiddels een jaar of 6 allebei), en verder zijn er ook weer aardig wat Teuntjes, Keesjes, e.d.

 5. Valt mij ook op dat er zoveel ouderwetse namen zijn. Veel Guusjes en Mijntjes. Hoorde laatst iemand die haar dochtertje Riet had genoemd. Heel ouderwets maar ook een natuurnaam en dan vind ik het wel mooi. Beter dan Zon Zee en Zomer

 6. Ik ben voor een naam die niet zo veel voorkomt, maar soms komen namen die wél in de top-zoveel staan in je eigen omgeving amper voor. Dat valt me op met een naam als Lars of Sophie. Leuke namen. Van de eerste ken ik er geen een en van de tweede alleen mijn nichtje. Terwijl ze toch al een paar jaar onder de modenamen vallen.
  Voor ons eerste kindje dachten we ook een naam te hebben die niet veel voorkwam, maar die bleek je ineens toch veel te horen.
  Het scheelt soms heel erg per regio. Een naam die je hier in de buurt waar ik woon in Den haag veel tegenkom is Olivier. Die staat niet in de top 10, maar je wordt er mee doodgegooid. Net als in de geboorteaankondigingen van de NRC op zaterdag. Daar staat ie ook vaak bij.
  Leuke naam vond ik eerst. Maar als je ‘m te vaak hoort…

 7. Nou ik zou m’n dochter nevernooit Teuntje, Dirkje, Guusje, Pietje, Keesje of Hendrikje noemen. Dat is inderdaad precies wat in mijn ogen “oma-namen” zijn. Vroeger was het blijkbaar gebruikelijk om je kind op die manier in de eerste naam te vernoemen, ook al was het een meisje. Maar tegenwoordig wordt het, denk ik, gedaan omdat de ouders het stoer vinden klinken.

 8. Ben het eens met Denise. Sophie (al jaren mijn lievelingsnaam, lekker origineel), staat al jaren op 1. Maar in de zes jaar dat onze kinderen naar creches en scholen gaan ben ik hem nog nooit tegengekomen. Ik denk inderdaad dat het sterk wijkgebonden is (lees het boek van Emma maar eens). Bij ons in de wijk worden alleen maar kinderen met wonderlijke namen geboren, geen pijl op te trekken… De laatste twee jaar: Flynn, Tees, Hein, Maxime, Marre, Erik, Corriene, Mila, Tycho, Duco. Maar een Daan of Sophie vind je hier niet.

 9. @ Ellen:
  Mila is geen wonderlijke naam hoor. Mijn dochter van 4 heet zo en de naam komt, helaas helaas helaas, redelijk vaak voor. Tycho vind ik trouwens ook echt niet apart voor (in, omstreeks) deze tijd.

 10. De naam die voor ons al jaren favoriet is, heeft de afgelopen tijd helaas een flinke vlucht genomen. Ook een modenaam dus. Ik ben niet bang voor veel klasgenootjes of collega’s met dezelfde naam. Ik wil ook niet per se een originele naam kiezen. Ik vind het alleen niet leuk dat het echt een naam is geworden van de jaren ’10 en daardoor wellicht al vrij snel een bedaagde naam wordt en passé is. Dat je aan de naam kunt zien uit welke generatie iemand komt…

Reacties zijn gesloten.