Valentijn bestaat pas 40 jaar (als voornaam)

Valentijn hartEen paar jaar geleden doken ze ineens overal op, jongetjes genaamd Valentijn.

Terwijl de meeste van hun generatiegenoten het moeten doen met een stoere/korte naam, kozen hun ouders tegen de stroom in voor een romantische hockeynaam.

Natuurlijk is Valentijn prima af te korten tot Tijn, zodat hij toch mee kan in de stroom van kinderen die Tim, Thijs of Tijmen heten.

Valentijn kwam tot de late jaren zestig maar een enkele keer voor in Nederland en is de afgelopen twintig jaar verworden tot doorsnee jongensnaam.

Op het hoogtepunt in 2010 werden ruim 170 jongens Valentijn genoemd; in 2011 waren het er naar schatting zo’n 20 minder.

Populariteit jongensnaam Valentijn
Populariteit jongensnaam Valentijn (afbeelding: Meertens Instituut)

Oorsprong

De naam is afgeleid van het Latijnse ‘valens’, wat volgens het Meertens Instituut zoveel betekent als ‘sterk, gezond, invloedrijk‘. Geen slechte betekenis dus.

Sint Valentijn was een martelaar wier kerkelijke feestdag op – je raadt het al – 14 februari valt. Valentijnsdag had vroeger weinig te maken met Milka-chocoladeharten of eenzaam uit Kenia ingevlogen rode rozen, maar meer met prille liefde.

Het was op verschillende plekken in Engeland bijvoorbeeld de dag “waarop jonge mensen meenden te kunnen raden wie hun aanstaande zou zijn.”

In Nederland

Valentijn en Valentinus waren oorspronkelijk nogal Brabantse namen (ook wel verbasterd tot Velten), maar dat is anno 2012 niet meer zo.

Tegenwoordig komt de jongensnaam overal regelmatig voor; iets vaker in grote steden en gebieden met een hoog gemiddeld inkomen dan elders.

Verspreiding jongensnaam Valentijn
Verspreiding jongensnaam Valentijn in procenten (afbeelding: Meertens Instituut)

IJshockey

Ik zei het al: een hockeynaam, Valentijn. Broertjes heten Julius, Florian, Olivier of Alexander; zusjes zijn Flore, Juliette, Rosalie of Madelief.

Of Puck, want dat is ook best (ijs)hockey.

36 antwoorden op “Valentijn bestaat pas 40 jaar (als voornaam)”

  1. haha ik ook 🙂 in R’dam? Alleen is Julius het broertje van Valentijn 🙂

 1. Hier een zoon genaamd Valentijn. Vandaag weer leuke reacties gehad :).
  Noem hem ook veel Tijn waarop dochterlief ( geen hockeynaam) dan roept: Hij heet Valentijn! :). Verder ken ik niemand wiens zoon ook Valentijn heet.

  1. Goedemorgen !

   Ken je de kunstenares Maureen Knobben uit Nijverdal ?
   .
   Haar zoon ( 10 jaar ) heet ook Valentijn .

 2. Was er hier toen ook niet een moeder met Valentijn en Pim-Pepijn ?

  1. Jaa, dat ben ik. Ik heb toen heel lang getwijfeld. Uiteindelijk heet ons zoontje (broertje van Valentijn) Olivier… Zijn tweede en derde naam zijn nu Pim-Pepijn.

   1. Ik heb dat toen ook gevolgd idd! Heb me eigenlijk altijd afgevraagd hoe je je dochtertje na Olivier hebt genoemd.

 3. Ik ken ook één Valentijn, geboren op valentijnsdag 🙂

 4. Mijn zoon is op valentijnsdag geboren, maar we hebben hem maar geen Valentijn genoemd. Er waren wel mensen die dat jammer vonden… 🙂

  1. Ik had deze naam zeker als tweede naam gegeven. Ik heb zelf een koe gehad, die op valentijnsdag is geboren, haar naam was Valente.

 5. Valentijn op Valentijnsdag vind ik best sneu, eigenlijk;) “Ja, hij is op Valentijnsdag geboren en we hadden toch niets anders”
  Buiten Valentijnsdag vind ik hem best kunnen, maar voor mezelf toch maar niet. Afgekort tot Tijn wel leuk!

 6. Ja hoor, ik ken een Valentijn met inderdaad broer Olivier ! En nog broer Laurens en zus Merel als ik me niet vergis.
  En op de lagere school zat bij mij een meisje Valentina. Dat is ahum zo’n 30 jaar geleden.

 7. Nee, ik vind de naam niet zo leuk. Kwestie van smaak. Het is wel lekker af te korten tot Tijn inderdaad (wat ik wel weer een leuke naam vind).

  1. Dat heb ik nou net andersom. Valentijn oké, maar Tijn brrrr. Net of er wat af is gevallen (Valen-, Mar-). Hoewel Tijn altijd nog beter is dan Tijl, dat kan toch geen mens lekker uitspreken 😉

   1. Tijn vind ik ook afschuwelijk, maar Tijl is inderdaad nog erger. Hier op het kinderdagverblijf zit ook een Tijl, die vaak Tijltje wordt genoemd. Ik hoor dan gewoon Teiltje, vind het echt lelijk.

 8. Valentijn vind ik best leuk eigenlijk. Zou best een broertje kunnen zijn van Willemijn 😉
  En de zoon van Charlie en Nick uit GTST heet ook zo.
  En waarom mag je een kind wel valentijn noemen maar is dat op Valentijnsdag ‘not done”? Als je die naam al had bedacht dan kun je er toch niets aan doen dat dat kind dan precies op die dag geboren wordt?

 9. Onze zoon heet ook Valentijn, we zijn erg blij met onze naamkeuze! We krijgen veel leuke reacties, blijkbaar past de naam goed bij de romantische krullen op zijn hoofd… Valentijn is van augustus, maar veel mensen feliciteren hem automatisch op Valentijnsdag. Nu zwanger van de tweede, een meisje en de naam moet natuurlijk goed bij Valentijn passen.

 10. Wij hebben een zoon Valentijn. Onze andere zoon heet Samuel. En dan ook nog dochter Noor. Blijft kwestie van smaak, maar wij zijn blij met de namen van onze kinderen, en ik hoop zij later zelf ook!

 11. Valentijn is zeker niet mijn smaak!
  Vaak is die naam ook in combinatie met een andere hockeynaam.
  (Olivier, Friso, Samuel, Laurens, Marnix, Julius, Pepijn, Willemijn, Floor, Sophie).

  Ik vind het zo veel verfrissender om er een totaal andere naam bij te doen!
  Zie liesbeth Kamerling met Valentijn en Jack.

 12. En ik vind het een geweldige naam, gelukkig niet zo’n mode-naam.

  1. Valentijn staat met ruim 150 jongens per jaar (ofwel eentje om de andere dag) nét niet in de top 100, dus is inderdaad een redelijk veilige keuze. Gefeliciteerd, oma Wilma!

 13. Ik ken een Valentijn die nu 26 jaar is en een Russchische jongen, die Valentin heet.

  In Russisch sprekende landen is de naam Valentine een veel voorkomende meisjesnaam.

  Ik vind Valentijn wel een naam, die ik associëer met blonde jongetjes.

  Mijn koe-die op valentijsdag is geboren-had de naam Valente.

 14. Wij hebben een prachtige (hockeyende 😉 ) zoon uit 2006 die Valentijn heet.
  Hij heeft een (eveneens hockeyend) broertje uit 2008 die Jonathan heet en ook nog een zusje uit 2011 die Annelotte heet. Wij, hun ouders, heten heel kort Tim en Kim 😀

 15. Gisteren is onze zoon geboren. We hebben hem Max Daniël Valentijn genoemd. Roepnaam Max. In 2008 op Valentijnsdag begon onze relatie. Zodoende. Max is de broer van Pim, Gijs en Senna.

  1. Gefeliciteerd! Mooie namen. Is Senna een meisje of jongen?

 16. Mijn zoontje heet Florian. Over 3 maanden krijgt hij er een broertje bij dat ik dolgraag Julius wil noemen, maar mijn man is het er niet mee eens. Valentijn en Olivier staan vervolgens het hoogst op mijn lijstje. Het klopt dus helemaal :-).

 17. Mijn achternaam is Valentijn ben van 1947 familie terug tot 1700 italie

 18. Vreemde kop boven het stukje. Ik het Valentijn er n ben toch evt puurder dan 40. Ben v 1958 en mede door mijn moeders invloed werd mijn naam niet afgekort. Leuk dat ik nu vaker mijn naam hoor. Niet afkorten ouders, dat is zonder.

Reacties zijn gesloten.