Van Janneke tot Jip: moeilijk namengedoe

Ik kwam – op zoek naar heel iets anders – terecht op de wikipediapagina van actrice Jip Wijngaarden. Als twintiger werd zij bekend door haar rol als Anne Frank in een toneelstuk onder regie van Jeroen Krabbe.

Jip Wijngaarden werd in 1964 geboren als ‘Janneke’ maar dat werd toen ze een jaar of 16 was door vrienden verbasterd tot ‘Jip’; de naam die ze vervolgens bijna 25 jaar gebruikte.

Sinds haar veertigste werkt ze vooral als kunstenares en daar hoort (blijkbaar) een nieuwe artistiekerige naam bij: Yanneke. In haar biografie staat: “Zij gebruikt voortaan niet langer haar toneelnaam Jip, maar haar werkelijke naam, zij het geschreven op zijn Frans: Yanneke.”

Is het heel erg dat ik daarom moet grinniken? Het doet me terugdenken aan de tijd dat ik nog vaak op het Namenprikbord kwam en we allemaal Aimah, Phique of mijn favoriet – Phaimque – heetten.

14 antwoorden op “Van Janneke tot Jip: moeilijk namengedoe”

 1. Ik vraag me dan meteen af hoe je het in het Frans zegt…..
  Vind wel het stukje van Janneke Jip worden wel erg grappig.
  Mijn nichtje heet ook Janneke (1983) en wordt door de familie, met als voortrekker haar vader, Jip genoemd. Komt waarschijnlijk omdat haar broer Jan heet. (vernoemgedoe) Maar officieel is het nog steeds gewoon janneke

 2. Ze woont/woonde in Frankrijk. Yannick is ook een franse naam, de uitspraak van de Y is daar misschien anders dan de J en heeft ze het daarom veranderd. Wie weet spreken ze daar de Y wel uit als onze J .

 3. De lach van de dag… Phaimque… serieus, dat meen je niet?

  Hoewel ik weet dat jij het een gruwel vindt, Emma, vind ik Jip voor een meisje bést leuk, oftewel… Jip is hip ! 🙂

 4. Whaha, ja!

  Jip is leuk, Janneke ook, maar Yanneke hoeft dan weer net niet…

  Groet,
  Phaimque (de enige echt ;))

  (je bent Achnez vergeten by the way…)

 5. Ze verzinnen het ook steeds gekker. Maar Jip voor een meisje vind ik nog wel leuk..

  Hoe zeg je die namen van jullie eigelijk gewoon? 😉

 6. Toen een vriendin beviel van haar Jip begreep ik niet zo goed waarom je je kind een jongensnaam zou willen geven. Inmiddels is Jip zo veelvoorkomend dat ik er wel aan gewend ben geraakt. Maar ik blijf het raar vinden.

  Dat een meisje dat Janneke heet de bijnaam Jip krijgt vind ik echt grappig. Net als Phaimque, maar dan anders.

 7. Sorry… lees ‘je dochter’ ipv ‘je kind’. (Was een soort van selectieve perceptie, of bv-dementie 😉 )

 8. @lizz: Achnez zal wel voor Agnes staan, Phaimque zou van Femke kunnen komen en Aimah is vast en zeker Emma. Allemaal veel voorkomende namen, die daarom dus vervormd zijn tot iets aparts. Maar Phique kan ik niet echt plaatsen…

  BTW Jip vind ik helemaal niks. Jet vind ik dan bijvoorbeeld veel leuker.

 9. Herkenbaar stukje zeg! Ik werd op de middelbare school ook altijd Jip genoemd! Heb nog een doos oude kaarten hier thuis en sommige van die kaarten zijn ook echt geadresseerd aan Jip + achternaam 🙂
  Inmiddels ga ik toch echt weer als Janneke door het leven en daar ben ik heel tevreden mee! Vind Jip trouwens wel een leuke meisjesnaam!

 10. @Lorelei

  Volgens mij wordt met Phique Fieke bedoeld, heeeel grappig, want mijn dochter heet zo.
  Nog nooit aan gedacht om het zo te schrijven. En ik vind het dan altijd stom als mensen aan me vragen hoe je het schrijft….maar die hebben dan misschien deze schrijfwijze in hun hoofd.

  Ben niet zo weg van Jip, zowel niet voor een jongen als voor een meisje.

 11. Ow ja Phaimque, dat was in mijn begintijd op het namenprikbord. Ook toen al om dubbel van te liggen. Leuk om de spot te drijven met de idiote spellingen die mensen soms bedenken. In de svb lijst zag ik net alweer juweeltjes als Djaego, Djéden, Djeet, Djaydi, Sjannel en Sjehroná. Yanneke ziet er in mijn ogen niet uit, maar goed.

  Jip vind ik stiekem best leuk voor een jongen, voor een meisje vind ik hem dan weer echt vreselijk.

 12. Op mijn opleiding had ik een jaargenote die Janneke heet, met tweelingbroer… jawel… Erg he!

 13. Hé, da’s toevallig dat je dit de 21e hebt geplaatst… Ik ben de 21e bevallen van een zoon. Jip overwogen, maar het is Jippe geworden, naar de Friese ‘roots’ van mijn vriend (die overigens ook Indisch en Spaans bloed heeft, maar dat terzijde). Op een forum waar ik de naam eens opperde werd de naam Jippe volledig afgekraakt (‘Dat kun je je kind niet aandoen!’ – ‘Wat als hij straks 50 is?’) , maar nu het op mijn weblog staat reageert iedereen zó enthousiast! Echt heel leuk! Het grappige is dat ook haast niemand de naam kende!

Reacties zijn gesloten.