Wat spookt jouw naamgenoot uit?

Jack de Vries
Jack de Vries (foto: FaceMePLS)

De combinatie van mijn voor- en achternaam is voor zover ik weet uniek. Nederlanders met een doorsnee achternaam hebben echter al snel meerdere naamgenoten.

Dat is verwarrend als je beiden bij dezelfde club voetbalt, of elkaar niet kent, maar in hetzelfde vakgebied opereert. Oud-staatssecretaris Jack de Vries (die eigenlijk Jacob heet) heeft bijvoorbeeld zeker 15 naamgenoten die ook ‘iets’ doen als manager.

Intermediair waarschuwde van de week tegen dubbelgangers in Online naamgenoten, zo ga je daarmee om:

Nu zo’n beetje iedereen iedereen googelt – of opzoekt in social media als LinkedIn en Facebook – doen potentiële werkgevers dat natuurlijk ook. En liggen misverstanden dus op de loer. Bij een naam als Jan de Vries voelt een recruiter wel aan dat hij misschien nog even verder moet kijken dan de eerste vijf hits in Google. Maar ook ogenschijnlijk unieke namen zijn zelden echt uniek.

Googlegevaar

Pas echt vervelend lijkt het me als jouw naamgenoot op een nare manier in het nieuws is geweest.

Zo vond ik naast het bestuurslid van ‘pedoclub’ Martijn, Marthijn Uittenbogaard nóg een Martijn Uittenbogaard, zij het dat zijn voornaam zonder ‘h’ wordt geschreven. Opmerkelijk genoeg is dit iemand die zélf mensen werft voor zijn werkgever, dus hopelijk valt hij niet in de Google valkuil.

Hoe zit het met jouw vindbaarheid op Google?

Ben je de enige met jouw naam, of merk je wel eens iets van je extreem-rechtse / punnikende / bReeZaH-taal-uitstortende naamgenoot?

Wil je voor je eigen kind een zo unieke mogelijke combinatie van voor- en achternaam, of vind je Jan Smit juist een veilige keuze, omdat hij op zal gaan in de internetmassa?

28 antwoorden op “Wat spookt jouw naamgenoot uit?”

 1. Bij ons in het dorp woont een meisje met dezelfde voor- en achternaam als ik maar die is iets van 7 dus daar vind ik geen google hits op 😉 verder vind ik eigenlijk alleen mezelf dus ben ik nog vrij “uniek”.

  Het is overigens niet iets waar ik bij stil sta als ik een naam kies voor mijn kinderen. Mijn man heeft een heel veel voorkomende achternaam (vooral hier in deze regio) dus de kans is groot dat er meerdere mensen met exact dezelfde voor- en achternaam zullen zijn, jammer dan. Ik kies een naam die wij mooi vinden, dat is al lastig genoeg. De naam van onze dochter staat dit jaar opeens in de top 10, in 2010 toen ze geboren was, niet. Tsja, dat gebeurt. Ik kan daar niet zo mee zitten.

 2. Op Hyves is een vrouw te vinden die hetzelfde heet als ik. Voor en achternaam. Maar zij is wel meer dan twintig jaar ouder.

 3. Ik weet zeker dat ik de enige ben met mijn naam. Mijn voornaam komt niet meer vaak voor en mijn achternaam zeker niet! Ben nu zwanger van een zoon, die krijgt de achternaam van zijn vader. Dat is ook geen gebruikelijke achternaam, dus ik denk wel dat wij een unieke namencombinatie op de wereld gaan zetten.
  Maar goed, een achternaam is natuurlijk iets waar je niks aan kunt doen. Toch zou ik mijn best doen, als ik bijvoorbeeld De Vries had geheten, om mijn zoon een niet heel gebruikelijke voornaam te geven.

 4. Ik ben voor 99,9% zeker dat ik de enige ben met mijn voornaam/achternaam. Aan de ene kant vind ik dit heel leuk, maar op interent ben je dan wel heel zichtbaar. Nouja, moeten we maar mee om leren gaan.

  1. Hihihi, ik zie net via Google dat mijn dochter een naamgenoot heeft: en het betreft geen mens, maar een hond! Weliswaar met het Duitse ‘von’ ipv het Nederlandse ‘van’ in de achternaam, maar toch!

 5. Ik heb pas ontdekt dat in 1 naamgenoot heb, in Amerika. Dat laatste vind ik wel apart, omdat mijn achternaam zelfs in NL bijna alleen in Zuid-Holland voorkomt. Mijn echte voornaam (niet Lorelei) is wel een gangbare engels-amerikaanse naam. Ik heb een foto van haar gevonden. En daarop is te zien dat ze blank en blond is, net als ik. Dus misschien zijn er ooit familieleden van mijn voorouders vanuit de bible-belt naar Amerika geëmigreerd…

 6. Ik heb een aantal naamgenoten. persoonlijk vind ik dat wel een grappig idee. Zeker omdat er één bij is die heel sportief is en wier sportprestaties breeduit op het internet staan.

 7. Ik heb ook een paar naamgenoten.
  Tijdens mijn zwangerschappen heb ik wel altijd ge-googled op de combinatie naam en achternaam van de spruiten, je weet maar nooit!

 8. Zelf heb ik geen naamgenoten, mijn achternaam komt niet vaak voor. Mijn man heeft wel een naamgenoot: een scholier op een reformatorische scholengemeenschap 🙂

  1. Ik heb dezelfde achternaam 😉 en ben ook uniek. Er is wel één persoon met dezelfde voornaam als ik die is getrouwd met iemand met mijn achternaam, maar die gebruikt op internet vooral haar meisjesnaam. Googelen op mijn naam leidt je dus meteen naar mij. Ik moet dus net iets beter opletten wat ik op internet zet dan iemand die bijvoorbeeld Petra Jansen heet.

 9. Ik heb een donkere Amerikaanse als naamgenoot, ook wel weer typisch.

  En onder mijn dochters naam loopt ook een bolle vijftiger rond met een slechte kledingsmaak, dat had ik voor haar geboorte al eens opgezocht, en er geen conclusies aan verbonden.

 10. Mijn meisjesnaam is een zeer veel voorkomende naam in NL.
  In combinatie met mijn voorletter ook. Alleen al binnen de familie heel veel.
  Denk : J. de Vries
  De naam van mijn man komt maar heel weinig voor, dus nu heb ik een originele naam gelukkig.
  Onze kinderen hebben zeer originele namen en in combinatie met de achternamen vind ik niks op google. gelukkig !

 11. Ik heb net even gegoogeld: ik heb een naamgenoot met dezelfde haar- en oogkleur en van dezelfde leeftijd. Ze woont ook in Nederland dus mogelijk word ik ooit nog verwisseld. Verder heb ik nog erg veel duitse naamgenoten.

 12. Ik heb wat naamgenoten die in de medische wereld werken, een pedicure en iemand die iets met kunst doet. En ook nog een paar tienermeisjes die vrij creatief taalgebruik bezigen zie ik nu.
  Mezelf heb ik nog niet gevonden :).

 13. Ik heb geen enkele naamgenoot wat voor- en achternaam samen betreft. Er zit wel een hele clan met mijn achternaam in Amerika en Canada, maar de naam komt bijna niet in NL voor en mijn voornaam is Oost-Europees, dat zal ook wel niet snel in Amerika/Canada gebeuren…

  1. Is jouw familienaam misschien Jelley????? dit is een Schotse familie, die naar Amerika is geemigreerd.

   1. Nee, Vredegoor. In ongewijzigde spelling in Amerika te vinden. Geen idee whatsoever hoe je het daar uitspreekt…

 14. Haha, best leuk om te zien! Na veel zoeken heb ik 1 naamgenootje van ongeveer 8 jaar jonger gevonden en een met ‘van’ voor de achternaam. Toch is het grootste gedeelte google hits toch echt van mij (door het sporten)

 15. Eén persoon gevonden met precies dezelfde naam. Deze dame is in 1895 geboren en in 1978 overleden.

  Wel frappant want zowel mijn voor als achternaam zijn beide niet veel voorkomende namen. Mijn familienaam is van Franse origine.

 16. Ik heb verschillende naamgenoten.

  Mijn tandarts had ooit het verkeerde dossier voor zich omdat hij nog een patiënt (cliënt?) genaamd Maarten van der Meer heeft. Gelukkig is er niets gebeurd! Er is ook een fotograaf Maarten van der Meer en een voormalig GroenLinks-raadslid in Amsterdam.

  Zelfs met mijn voorletters (M.H.J.) heb ik een naamgenoot. Op Schoolbank zit een M.H.J. (Rietje) van der Meer.

  Een andere M a a r t e n H e r m a n J o h a n n e s v a n d e r M e e r zal er wel niet zijn, maar er bestaat wel een M a a r t e n H e r m a n J o h a n n e s L e e v e r, nota bene geboren in hetzelfde jaar als ik.

 17. Ik weet zeker dat er niemand anders heet zoals ik. Wat mijn achternaam betreft, er leven momenteel een paar honderd mensen die net zo heten en die wonen op 2 handenvol na, ook allemaal hier in het dorp/omgeving. Hier is die naam dus superbekend en er zijn 2 schrijfwijzen van. Daar wordt hier dus ook altijd naar gevraagd, als je zegt hoe je heet. Alle mensen met deze achternaam, beide schrijfwijzen, stammen aantoonbaar van dezelfde voorouder af.

  Mijn officiële voornaam is ook al bijzonder en komt binnen deze familie verder niet voor, tot op heden. De naam die ik dagelijks gebruik als voornaam, ook niet.

  Googlen op mijn naam brengt je dus regelrecht naar alles wat ik ooit op internet gezet heb. En dat is nogal wat. Ik scherm om die reden wel mijn Facebook account af. Dan kan ik dáár tenminste zeggen wat ik wil. Niet iedereen hoeft álles te weten.

 18. Ik ben ook de enige nederlandse met mijn voor- en achternaam. Maar mijn achternaam kun je op veel verschillende manieren schrijven.
  Google je me, dan staat er: ‘bedoel je soms’….

  Dan staat mijn naam daar, met in de achternaam 1 letter verschil. En dan komen er allemaal artikelen tevoorschijn van een belgische hoogleraar in de taal en letterkunde. Ik denk dat de meeste mensen wel direct door hebben dat ik dat niet ben.

  Overigens woonde er ongeveer 20 km van waar ik ben opgegroeid ook een meisje, even oud als ik, met mijn naam in een andere schrijfwijze. Heb haar helaas nooit ontmoet.

  Heel leuk artikel dit! Ik ben trouwens wel blij dat mijn achternaam niet zo vaak voorkomt (500x), maar moet deze wel altijd spellen helaas. Een naam die een beetje uniek is lijkt me wel leuk voor je kind. Geen Bart Smit bijvoorbeeld!

 19. Mijn officiële naam levert op google geen hits op. Mijn roepnaam + achternaam meer dan genoeg, zowel van mij als van mijn minstens 4 naamgenootjes. Er zit een lerares bij, een golfster en helaas vind ik ook hits met een playmate van de maand. Gelukkig leert pagina 1 van google al dat er minstens twee van ons zijn, aangezien de eerste twee hits twee verschillende linkedin profielen zijn.

 20. Ik heb in ieder geval een andere naamgenoot, met dezelfde voorletters en we zijn op dezelfde datum geboren. Daar kwam ik vroeger in de Mariastichting achter, bij het maken van een ponspasje (zo’n ruim 30 jaar geleden). Die naamgenoot bleek een man te zijn. Ik kreeg het adres van de receptioniste & stuurde een kaartje.
  Rietje van der Meer

 21. Mijn echte voornaam (niet Lizzie) is vrij uniek en mijn achternaam ook. Wanneer ik die combi intik op google, zie ik alleen resultaten van mijzelf.

 22. Mijn voornaam en achternaam zijn beide redelijk veel voorkomend, maar ook niet dat je de combinatie vaak hoort. Toch woont er heel toevallig twee straten verder iemand anders die precies zo heet als ik, en zij is ook nog ongeveer van mijn leeftijd. Ik krijg ook heel vaak post van haar, en zij post van mij.
  Op Google vind ik o.a. een dame van een kinderdagverblijf en verder allemaal links naar mij. Op sociale media e.d. ben ik niet actief, maar wel op heel veel ander soort sites zoals fora enzo. Ik krijg dus vooral veel links naar mezelf.

 23. Mijn voornaam is een populaire jaren ’60 en ’70 naam, maar mijn achternaam komt maar 700x voor (volgens het Meertens instituut). Toch vind ik minstens 3 andere naamgenoten als ik mijn naam Google. De meeste Google-hits verwijzen naar mezelf (veel sociale media en hardloopuitslagen). Verder kom ik een veel jongere naamgenoot tegen (uit de tijd dat Jolanda allang geen populaire naam meer was), een kapster en leidster van een showdansgroep.

Reacties zijn gesloten.