Westbury & Brighton

Door het grote aandeel thuisbevallingen en de korte afstanden tot ziekenhuizen in Nederland gebeurt het hier gelukkig niet zo vaak: bevallen langs de kant van de weg.

The crime scene
Creative Commons License photo credit: selkovjr

Een Engelse moeder was deze week minder gelukkig, toen ze op weg naar de gynaecoloog haar eerste kind kreeg. Brian Sterry en Kate Flello’s zoon werd een maand te vroeg geboren op de vluchtstrook langs de A48 in Westbury-on-Severn.  Na alle schrik besloten de verse ouders het jongetje Toby Westbury te noemen, zodat hij nooit zal vergeten waar hij ter wereld kwam.

Dean en Kelly Hernandez kregen hun dochter gewoon in het ziekenhuis van Columbus (Ohio, VS), maar noemden haar desondanks Isabel Brighton. Ze waren zo gelukkig geweest tijdens hun (met een prijsvraag gewonnen) huwelijksreis naar het Britse Brighton dat ze hun vier jaar later geboren kind naar deze stad noemden. Heel romantisch, toch?

8 antwoorden op “Westbury & Brighton”

  1. Ik vind die twee namen niet eens zo heel erg misstaan. Naar mijn mening kun je je op de tweede naam zoveel uitleven als je maar wilt, als het maar geen vreemde combinatie vormt met de eerste naam en de roepnaam een naam is waar je enigzins mee kunt leven.

  2. Ik ben het eens met Romy. Vind hier ook niets mis mee.

    Als je je kind maar niet noemt naar de plaats waar het verwekt is, wat ook wel gebeurt. Dat vind ik alleen maar vulgair.

  3. Ik vind het wel wat hebben, een naam geven die aan een bijzondere geboorte doet denken. Gebeurt erg vaak bij vondelingen, waarbij ik het wel mooi vind dat er toch nog iets van de oorsprong van het kind in de naam te vinden is (doorgaans is dat immers je achternaam).

    Een erg mooi, zij het ook droevig, voorbeeld vind ik het doodgevonden pasgeboren meisje Engel van het Meer, omdat zij bij, ik meen, het Engelermeer was gevonden.

    Een ander voorbeeld zijn kinderen die op boten of in vliegtuigen geboren worden. In het befaamde naamwoordenboek van Van der Schaar staat als voorbeeld het meisje dat als tweede naam Lufthansa kreeg nadat ze in een vliegtuig van die maatschappij was geboren.

  4. Herculaas@

    Wat is er vulgair aan om je kind een naam te geven van de plaats van verwekking, daar begint het leven toch. Misschien zit er wel een mooi verhaal aanvast.

    Ikzelf als ik toen tijdens de vakantie in Italië zwanger was geworden mijn kind wel de naam van die plaats gegeven, als het een meisje was nl; Perla, naam van het hotel in Riva (ook wel een mooie naam) aan het Gardameer

  5. @JéBé:

    Denk je eens in de positie van het kind zelf. Het is een verwijzing naar seks, naar een plaats waar je ouders seks hebben gehad. Voor de ouders zelf is het misschien een mooie verwijzing, maar kinderen gruwen doorgaans van het idee dat hun ouders “het” wel eens doen – en dan ben je er nog naar vernoemd ook!

    Maar goed, smaken verschillen uiteraard.

  6. @JéBé: ik ben het wel eens met Herculaas. Stel je toch eens voor dat het zo gelopen was dat je een dochter inderdaad Perla had genoemd. Die naam komt niet vaak voor, dus er zal vaak worden gevraagd waarom ze die naam heeft. Het lijkt mij niet fijn om dan te moeten zeggen “zo heette het hotel waarin mijn ouders mij verwekt hebben”.

    Een vriendin van mij is ooit tijdens een vakantie in Frankrijk door haar ouders meegesleurd naar een camping en kreeg toen de mededeling dat zij daar verwekt was. Ik kan me nog steeds het afgrijzen in haar stem herinneren toen ze mij dat vertelde (tien jaar na dato, ze was al jongvolwassen), en dan was ze er nog niet eens naar vernoemd…

  7. Wij hebben alledrie onze kinderen verwijzingen naar mooie plekken gegeven. Onze oudste heeft als tweede naam Victoria (naar de stad), onze zoon is vernoemd naar Bryce Canyon en onze derde wilden we als tweede naam Brighton geven omdat ik daar graag was. Het is toch River geworden. De namen hebben niks met het verwekken te maken, maar we wilden namen die wat betekenden voor ons.

  8. @Judith
    Ik ben het niet eens met jouw stelling; Kinderen gruwen van het idee, seks van hun ouders. Als kinderen jong zijn hoef je ze nog niet te vertellen, dat ze genoemd zijn naar de plek waar ze verwekt zijn.

    Als ze ouder zijn, moetten ze maar aan het idee wennen, dat hun ouders seks hebben. Daar groeien ze wel overheen. En als ze later volwassen zijn, vinden ze vaak, het verhaal er achter wel romantisch.

    Bovendien de kinderen vertoeven bijna dagelijks op de plek waar ze verwekt zijn, nl de slaapkamer van hun ouders. Dus waarom moeilijk doen over een mooie vakantieherinnering.

    Mijn vriend zijn zoon is ook genoemd naar de plek in Frankrijk waar zijn ouders toen op vakantie waren, nl Bourg st Maurice, hij heet Maurice. Hij heeft er geen moeite mee.

    cynisch;
    Neem dan de kinderen die via IVF worden verwekt, dat is pas romantisch, kijk in die kliniek ben jij verwekt!!!

Reacties zijn gesloten.