Zoé Renault wil geen auto met haar naam

Veel bedrijven zitten bovenop hun merknamen om het opgebouwde imago te beschermen. In sommige landen zijn zelfs rechtszaken gevoerd tegen ouders die hun kind bijvoorbeeld Chanel wilden noemen.

Merknaam Chanel als voornaam

In Nederland zou dat weinig zin meer hebben, omdat sinds de vroege jaren tachtig al bijna 700 meisjes de achternaam van de Franse modekoningin hebben gekregen. Nog eens ruim 200 meisjes kregen met gouden glitters besprekelde varianten als Chanelle, Chanell, Shanelle, Shanell, Shanel en Sjanelle. De piek lag rond het begin van de jaren ’00.

Chanel

Meisjesnaam Zoé wordt autonaam

Maar de strijd tussen grote concerns en individuen is nog niet gestreden. In 2012 brengt Renault een elektrische auto op de markt die het bedrijf Zoé wil noemen. Dat is niet alleen een naam die ‘leven’ betekent, maar ook nog eens een woordspeling op zéro emission. De auto stoot dus geen CO2 uit.

Een Franse studente, genaamd Zoé Renault, heeft er helemaal geen zin in om dezelfde naam te dragen als de hippe auto en heeft de automaker verzocht een andere naam te verzinnen. In De Gazet van Antwerpen zegt haar advocaat:

“We maken er Renault op attent dat de vereniging ter verdediging van onze voornamen (ADNP), Zoé Renault en anderen met de naam Zoé, zich sterk verzetten tegen het gebruik van Zoé voor een automodel”, aldus de advocaat.

Zoé en Zoë in Nederland

De kwestie zal in Nederland niet zo snel spelen. Ten eerste zijn er in Nederland maar vijf mensen die de achternaam Renault dragen en ook Zoé (uitgesproken als zoo-wee) is hier met 127 meisjes in 30 jaar tijd maar matig in trek.

Zusje Zoë (uitgesproken als zoo-wie) daarentegen is sinds het begin van de jaren negentig wel razend populair, wellicht onder invloed van Lenny Kravitz’ Flowers for Zoë? Op het hoogtepunt in 2001 werden er 570 meisjes met die naam geboren. Anno 2009 staat Zoë met ruim 400 geboortes nog net in de top 25.

Opmerkelijk genoeg is een andere spelling van de meisjesnaam Zoë wel aan een opmars bezig. Het afgelopen jaar werden er voor het eerst meer dan 100 meisjes Zoëy of Zoey genoemd.

Eddy Zoëy is de artiestennaam van een sympathieke 43-jarige presentator, maar ook op andere plekken komt de hippe spelling voorbij. Zo is er Zoey 101, een Amerikaanse jeugdserie met in de hoofdrol het zusje van Britney Spears. Zoey is ook een Pokémonfiguurtje

En oh ja. Wow! Een vereniging ter verdediging van onze voornamen. Zoiets serieus kan ook alleen in Frankrijk.

6 antwoorden op “Zoé Renault wil geen auto met haar naam”

 1. Hier in Vlaanderen is de naam Zoé erg populair, ook wel gespeld als Zoë. Maar ook Zoë wordt hier uitgesproken als Zowee, een trema staat immers voor een klankverandering en niet voor die uitspraak ie van de letter e als ik me niet vergis.

  Zooey Deschanel was me inderdaad ook al opgevallen, zuslief het gelukkig gewoon Emily en geen Emiily of iets dergelijks.

 2. De uitspraak Zoo-wie is gewoon, Zoé/Zoë op z’n engels.
  Het komt van het Griekse Zooè, met de betekenis “leven”.

  Waarom zo moeilijk doen als er een auto is met dezelfde naam, wat dacht je van Mercedes Benz (Mercedes was de naam van de dochter van de oprichter van het automerk Benz.

 3. Hier een mama van een Zoe! De eerste keer dat ik de naam tegenkwam was in een boek van J.D. Salinger, toen ik 13 was: Franny and Zooey. Uitspraak was wel anders, en in het boek is het een jongen, maar ik was geintrigeerd door de z, o en e. Rond die tijd werd idd Lenny Kravitz vader van Zoe en toen was het voor mij duidelijk: mijn dochter moest zo heten. Vijftien jaar later kreeg ik een dochter. Zo-wie is overigens niet helemaal juist; het zit ergens tussen de -ie en -ee klank in. Veel mensen denken dat het een moderne naam is, maar er is een Byzantijnse heerseres die ook zo heette.

  Overigens is de Zoe Renault al een project dat jarenlang aan de gang is. In het boekje dat ik bij houd voor mijn dochter heb ik al een nieuwsartikeltje uit 2004 staan over deze auto.

  In Sesamstraat zit ook een Zoe, evenals in de BBC-serie Spooks.

 4. De zoon van David Bowie, heet ook Zowie (Bowie is niet de echte achternaam van David, maar Jones) Deze Zowie is inmiddels al een man van rond de veertig, denk ik.

 5. En Zowie is maar wat blij met z’n naam…
  Op twaalfjarige leeftijd besloot hij zichzelf
  Joey te laten noemen, toen hij iets ouder werd
  veranderde hij dit in Joe. Uiteindelijk besloot
  hij dat dit toch niet de juiste keus was en noemde
  hij zichzelf Duncan. Hij heeft nu officieel
  Duncan Zowie Heywood Jones, zijn bijnamen zijn Zowie Bowie
  en Joey Bowie gebleven. Pijnlijk.

Reacties zijn gesloten.