10 Retronamen voor 2012

Eline VereDe afgelopen tijd zie ik ze steeds vaker voorbij komen, meisjes die Lena, Mia of Joan heten.

Ook deze tien namen met een retrotintje werden het afgelopen jaar vaker gegeven dan daarvoor:

 1. Aurelia (7 > 13)
 2. Doortje (8 > 17)
 3. Fiep (12 > 24)
 4. Isobel (4 > 12)
 5. Jans (9 >  20)
 6. Joanna (24 > 55)
 7. Liselot (15 > 30)
 8. Marta (5 > 13)
 9. Saar (240 meisjes in 2010, 623 in 2011!)
 10. Wiep (11 > 49)

Saar is natuurlijk een extreme uitschieter, maar ik sluit niet uit dat al die nu nog zeldzame kort & stoernamen voor meisjes de komende jaren zullen volgen. Goede trend, of niet?

37 antwoorden op “10 Retronamen voor 2012”

 1. Ik vind “kort en stoer” voor jongens al niets… Laat staan voor meisjes!

  Retro vind ik wel leuk, maar tot op zekere hoogte. Wiep/Fiep vind ik bijvoorbeeld eigenlijk geen naam. Er komt bij mij op werk een vrouw genaamd Evadoor, dat vind ik dan wel weer leuk. Liselot, uit het rijtje, vind ik ook leuk.

 2. Niets mis met kort en/of stoer, maar er is een grens,
  Saar is bij mij een afkorting/koosnaampje voor Sarah.
  Doortje is een afkorting/koosnaampje voor Dorien of Dora.

  Sarah en Dora vind ik wel leuk, Saar en Doortje niet.
  Retro-namen die wel leuk zijn: Pia, Mia, Martha, Gemma

 3. Ik heb een oudtante Milia (officiële voornaam: Emilia). Aangezien de populariteit van Emilia en Mia de laatste tijd sterk toeneemt, maakt Milia misschien ook wel een kans. Momenteel is deze naam, als officiële voornaam althans, nog zeer zeldzaam.

  1. Millie is ook leuk! Zal wel eigenlijk de afkorting van Millicent zijn, maar kan hier ook goed voor vind ik.

 4. Ik vind Isobel best wel een leuke retronaam!
  Wiep vind ik ook leuk maar is inderdaad geen echte voornaam.
  Was Wiep vroeger een aparte naam of een afkorting van een naam?

   1. Ik ken Wiep (en Wies) als koosnaam bij Louise. Maar het is vast ook een afkorting van iets prachtig maar onhandig ouderwets als Wibichje.

    Fiep is voor mij inderdaad een koosnaam bij Sophie, maar ook bij Filippa. Handig, van die inwisselbare Mien/Fien/Fiep/Wiep/Wies/Mies namen. Ik voel een Nick/Rik/Tim/Tom/Sem/Sam trend aankomen 🙂

 5. Maar we moeten korte voornamen toch loszien van de langere namen?
  Althans dat vind ik.
  Ik heb zelf een hekel aan de ‘sjiekere’ lange namen zoals thomas, samuel, hendrik.
  Nu zijn tom, sam en rik toch op zichzelfstaand?
  Ik vind dat ook met de namen: wies, mies, saar, fien etc.
  Als ik mijn kind later zo noem, wil ik niet dat er gedacht wordt dat ze (oorspronkelijk) wel een langere naam hebben!

  1. Ik vind niet dat dat moet. Ik vind afkorten leuk. Wat mij betreft blijft het erin.

   1. Dat is niet echt een reactie op wat ik zei :p.
    Als kinderen gewoon Lot, Julie, Sien, Wies, Tom en Rik heten. Moeten mensen er niet zomaar van uitgaan dat ze oorspronkelijk langere namen hebben. Dat bedoel ik meer!

    1. Oh, okay. Ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Mijn echte naam (niet Lorelei dus) wordt ook weleens afgekort. En ik vind het wel handig dat mensen die afkortig herkennen als zijnde een afkorting. Als je snapt wat ik bedoel. 😉

 6. Mia is tof! Ik zou het zelf nog niet durven, maar vind het wel stoer retro.

  1. oh, wat jammer. Ik vind Mia een erg mooie naam, maar dan wordt ‘ie me te populair.

 7. Volgens mij ben ik hier de enige die Mia helemaal niet leuk vind…heel ouderwets en de klank spreekt me totaal niet aan. Ik hou sowieso niet zo van die harde i-klank. Lena vind ik wel erg leuk en helemaal niet ouderwets, eerder een naam van nu. Joan is prima maar niet mijn smaak. Ook zou ik het zelf niet durven om mijn dochter Joan te noemen, aangezien ik hem alleen als de Engelse variant ken (djoon) en de Nederlandse variant (joo-an) vreselijk vind. Veel mensen de ik ken spreken hem op z’n Nederlands uit. Aurelia mooi voor een 2e/3e naam, maar als eerste naam te klassiek. Doortje en Fiep toch wat kinderachtig, maar niet verkeerd. Zelf zou ik ze nooit geven. Wiep ook niet. Isobel super, ik wist niet dat die retro was. Ik dacht eerder dat het een eigen creatie was van iemand, die net wat anders wou dan Isabel. Dat dacht ik ook bij Isabeau, maar is dat wel zo? Jans en Marta erg boers en lelijk dus. Joanna ook super! Alleen spreek ik hem uit op z’n Engels. Zo vind ik hem ook veel mooier. Uitgesproken als djoo-en of djoo-en-naa. Liselot erg leuk, maar als Liselotte mooier. Saar prima, niet mijn smaak.

 8. In onze omgeving heel veel van dit soort namen: Saar, Juul, Noor, Pien, Suus. maar ook veel “je” namen als Guusje, Kaatje, Doortje, Floortje, Claartje,

  Verder op school nog vele retronamen: Ida, Fenna, Stien, Claar, Fiene, Fien.
  Ook voor de jongens: Huub, Kees, Wout, Leo, Jan, Guus, Koos, Klaas, Willem.

  Wij hebbenonze dochter Sarah genoemd, maar we noemen haar heel vaak Saar, of Saartje. Maar echt als naam kies ik dan toch liever de lange versie van de naam.

 9. Volgens mij is Isobel de Schotse vorm van Elizabeth, terwijl Isabelle de Spaanse/Franse variant is. Maar het kan een geval klok-klepel zijn 🙂 Isobel staat in de Engelse top 50, net als Isabel én Isabelle én Isabella.

 10. Ik vind het een heerlijke trend. Ik ken iemand wiens kinderen Toon, Hendrik en Hannah heten (jongste is volgens mij iets van 7 of zo), dus die mag volgens mij met recht trendsetter worden genoemd 🙂

 11. Ik vind korte namen echt geweldig, maar ik zou mijn kind dan als officiële naam een langere klassieke naam geven. Isa -> Isabelle, Liz -> Elizabeth, Tom -> Thomas. Zo kunnen ze later zelf beslissen en als het kind dan 40 jaar is, zit zij/hij niet vast aan een naam als Saar(tje), maar dan gewoon Sarah.

 12. Lena is al een tijdje mijn stille favoriet! Sinds ik die 3 jaar geleden voor het eerst hoorde, blijft die naam in mijn hoofd. Wat mij betreft hoeft deze naam dan ook helemaal niet populairder te worden…

  En mijn oma heette Jans, grappig om deze naam hier te lezen. Hou wel van deze echte retronamen geloof ik!

  1. Ik ben afgelopen september bevallen van een dochter en heb haar Lena genoemd… Hij was bij mij ook al een paar jaar favoriet. Ik ben er nog elke dag blij mee!

 13. Ik wist niet dat Isobel een retronaam is, vind ‘m erg leuk! Persoonlijk vind ik Isobel veel mooier dan Isabel/Isabelle/Isabella. Saar ook erg leuk, maar ik zou dan inderdaad ook als volledige naam Sarah geven.

  Lena vind ik ook wel leuk, maar ik blijf toch ook wel denken aan die Lena Braams uit ’t Schaep met de 5 Pooten.

 14. Ik las in een tijdschrift over baby Betty. Wel schattig. Denken nou heel veel mensen daar ‘ugly’ voor? Ik niet namelijk, maar ik vraag me af of anderen die link leggen. Haar zus heette Pia, dacht ik. Retro!!

 15. ik ken iemand met 2 kinderen Toon en Leentje, super!

 16. Leuke retro-namen, toen ik mijn dochter afgelopen september Lena noemde was ik me niet bewust van een nieuwe trend, haar tweede naam is Ava – ook een retro-naam? Ik vind Mia ook heel erg leuk!

 17. Mijn ‘probleem’ met al die -je en -tje namen is dat je kind altijd klinkt alsof ze 5 jaar oud zijn. Leentje Jansen, minister-president of Lena Jansen, minster-president. Lena Jansen klinkt volwassener en wekt meer vertrouwen dan Leentje.
  Officieel een langere naam en als ze klein zijn een afkorting daarvan. Wij hebben een Suzanne (18), die Sanne/Sannie genoemd werd als baby/peuter, veranderde dat zelf in Suusje op de basisschool en daarna naar Suus op de middelbare school. Ze heeft zelf een keus hoe ze zichzelf wil noemen. Nu staat er straks Suzanne op haar diploma en niet Suusje. Ze kan Suzanne gebruiken op al haar officiele papieren, CV en paspoort en dat klinkt toch een stuk volwassener dan Suusje.

 18. Mijn dochter van 8 maanden heet Lena! Zag pas achteraf dat deze naam ‘in opkomst’ is, terwijl ik dat toch altijd wel in de gaten hou. Ik had hem trouwens als Griekse naam gehoord (afkorting van Helena). Maar het leuke is dat het zowel een naam van vroeger als nu is, veel oudere mensen vinden het leuk klassiek, jongeren vinden het leuk modern.

 19. Heb je ook zo’n retrolijstje met jongensnamen, of heeft iemand tips? Ik zoek een leuke naam (zowel jongens als meisjes trouwens) die past bij Teun* en Saar. Meisje zijn we wel bijna uit, maar jongens nog niet…. kan dus wel wat inspiratie gebruiken!

 20. ik heb een dochter die heet Cornelia Catharina roepnaam Cornelia, en een zoon Jannes Anthonius roepnaam Jannes. echt namen uit grootmoeders tijd.krijg leuke reacties op de namen.

 21. Ik vind dit soort korte retro, ouderwets-wordt-weer-nieuwerwets klinkende namen ook helemaal super!

  Voor meisjes zou ik gaan voor Wies of Fien.
  Of voor jongens.. Jos of Koos.

  Een vriend van ons heet Daaf. Ik moest er erg aan wennen, jaren geleden, kende alleen maar Dave of David. Maar hij heet echt Daaf, net als Raaf bijvoorbeeld. En nu vind ik het echt een leuke originele naam. Lekker anders en klinkt goed. Zou ook passen in dit rijtje.

 22. Mijn jongste dochter heet Lena. 5,5 jaar geleden werd ze geboren en ik vond het een super leuke naam maar durfde ‘m niet zo goed te geven, was bang dat mn omgeving de naam ouderwets zou vinden en het niet zou snappen. Achteraf zo blij dat ik de naam toch gegeven heb. Vindt nog steeds een leuke naam en leuk dat ie helemaal hip is! 🙂

 23. Mijn dochter van 2 heet ook Lena. Heb het een keer gelezen in een boek en zodra we wisten dat het een meisje zou worden kwam die naam gelijk bij me op. Nog altijd heel blij mee! We noemen der zelf en eigenlijk iedereen om ons heen “Leentje”.

Reacties zijn gesloten.