Caitlin en meer dan 100 varianten

Dat Kate en Lynn op dit moment populaire namen zijn, is wel duidelijk, maar van Caitlin wist ik dat eigenlijk niet.

Dat komt waarschijnlijk omdat Caitlin weliswaar een redelijk veel voorkomende schrijfwijze is, maar dat er meer dan honderd varianten in omloop zijn.

Betekenis Caitlin

Caitlin is de verengelsing van de Ierse naam Kathleen, die daar als kotsj-lien (yummie!) wordt uitgesproken. Kathleen is een afgeleide van de naam Catharina, die (vanuit het Grieks) ‘puur’ betekent.

In Nederland begon het ook met die oorspronkelijke vorm, Kathleen, hier uitgesproken als kat-leen, een naam die in de jaren zeventig kort populair was (in Vlaanderen zelfs érg populair) en nu meewaait op de Caitlin-trend.

In diezelfde tijd werd de eerste Cathelijne geboren, de hockeyversie van oma Trijntje of Kaatje. Vanaf de jaren ’90 is Caitlin in opkomst, tegelijk met andere ‘Amerikaanse’ namen als Kimberley en Emily.

1 op de 400 meisjes

Er lopen in Nederland meer dan 3.500 meisjes met de naam Caitlin (of een variant daarvan) rond, vrijwel allemaal geboren na 1989. Vanaf 2000 werd Caitlin pas echt populair, met als voorlopig hoogtepunt 2010, toen er ruim 235 Caitlins (en zusternamen) bijkwamen. In dat jaar werd 0,26 procent van de Nederlandse meisjes zo genoemd.

populariteit voornaam caitlin
Populariteit meisjesnaam Caitlin en ruim 100 varianten (afbeelding: Meertens Instituut)

Voor wie bang is dat deze naam ’te populair’ is: dat is iets meer dan 1 op de 400 meisjes. Ofwel: je zult zo’n 25 schoolklassen doormoeten om er eentje tegen te komen. Bovendien lijkt Caitlin ietwat over haar hoogtepunt heen.

Desalniettemin: Caitlin is zo’n ‘nieuwe’ naam die ondanks haar vele naamgenoten nooit echt in beeld komt.

Spelling & varianten

Dit zijn de meest voorkomende varianten (minstens 20 meisjes totaal):

 1. Caitlin (1.776 meisjes)
 2. Kathleen (719)
 3. Caitlyn (409)
 4. Catelijne (326)
 5. Katelijne (282)
 6. Caithlyn (214)
 7. Caithlin (189)
 8. Katalin (158)
 9. Katelijn (129)
 10. Caitlynn (94)
 11. Kaitlyn (89)
 12. Kaitlin (61)
 13. Catelijn (58)
 14. Caithlynn (57)
 15. Kaithlyn (54)
 16. Katelyn (39)
 17. Catalijne (37)
 18. Cathlyn (29)
 19. Katelynn (25)
 20. Cathleen (20)

Deze spellingen komen tussen de 6 en 25 keer voor:

Caitlinn, Catalijn, Catelyne, Cathlijn, Cathlin, Catlijn, Catlin, Kaithlynn, Kaitlynn, Katalijn, Katalijne, Katelin, Katelyne, Kathlijn, Kathlyn, Katleen en Katlijn.

En deze 5 keer of minder:

Caetlin, Caitelynn, Caitelynne, Caithlijn, Caithline, Caithlinn, Caithlyne, Caithlynne, Caitlijn, Caitline, Caitlyne, Caitlynne, Catalene, Catalien, Catalin, Cataline, Catalinn, Catalyne, Catalynn, Catelien, Catelin, Cateline, Catelinn, Catelyn, Catelynn, Cathaleen, Catheleen, Cathlene, Cathlien, Cathliene, Cathlijne, Cathline, Cathlynn, Catleen, Catlen, Catlien, Catliene, Catlijne, Catline, Catlyn, Catlyne, Catlynn, Cattelijn, Cattelijne, Caythlyn, Caytlin, Caytlynn, Kaitlinn, Kaitlynne, Katalene, Katalien, Kataline, Katalyn, Kateleen, Katelene, Katelien, Kateline, Kathaleen, Katheleen, Kathelene, Kathlen, Kathlene, Kathlien, Kathlijne, Kathlin, Kathlin, Kathline, Kathlyne, Kathlynn, Katlen, Katlene, Katlien, Katlin, Katline, Katlyn, Katlyne, Kattelijne, Kattelyne, Kaythlin, Kaytlin, Kaytlinn, Ketelyn, Ketlien, Ketlin, Ketline, Ketlyn en Kettlyn.

Caitlin of Kaythlynn?

Als jullie zouden moeten kiezen, werd het dan het oorspronkelijke Kathleen? Het moderne Caitlin? Hockey-Catelijne? Of het bijzondere Kaythlynn?

[poll id=”31″]

PS ‘Variant’ Cataleya was de hoogste nieuwe binnenkomer van 2012.

28 antwoorden op “Caitlin en meer dan 100 varianten”

 1. Ik mis Cathelijne! Met h dus, vind ik de mooiste versie.

 2. Inderdaad, Cathelijne. Voor mij ook de mooiste versie!

 3. Is inderdaad niet Cathelijne de meest gangbare spelling onder de hockey-versies? En veruit de mooiste ook.

 4. Hoeraa, ik ken een Caitlin van voor 1989, ze is namelijk geboren in 1987. Haar ouders zijn zeker tredzetters!

 5. Geen idee waarom ik Cathleen had neergezet in dit rijtje? Ik zal er Cathelijne dus nog even als keuzemogelijkheid aan toevoegen. Dan moeten de hockeynaamliefhebbers na jullie haar score maar even zien op te krikken 🙂

  1. Wat toch altijd blijft bij dit soort namen is de C/K discussie. Wat wordt het? Een C vind ik meestal wel mooi staan, maar zo serieus, een K staat speelser en vrolijker, maar minder mooi.

 6. Ik zou ook voor Cathelijne gaan. Dat zou een serieuze kanshebber zijn.

 7. En vergeet Kathelijne niet 🙂

  (K)(C)at(h)elijne is overigens al een oude naam, denk aan de Belgische plaats Sint-Katelijnewaver en de Sint-Katelijnekerk in Brussel.

 8. Caitlin is al jaren een favoriet van me maar is me toch iets te populair geworden de laatste tijd.
  Er was vroeger op RTL toch zo’n serie: Caitlin’s Way of zoiets? Kan ook met de stijgende populariteit te maken hebben gehad.

  1. Dat zou best geholpen kunnen hebben. De (jeugd)serie werd in 2000 in onder meer de VS, Canada, Engeland en Australië voor het eerst uitgezonden, geen idee wanneer Caitlin’s Way naar Nederland kwam. Dit zegt RTL erover:

   Caitlin is een gehard, weesmeisje van de straat en heeft moeite om het verleden te laten rusten. Ze besluit daarom om haar geboorteplaats Philadelphia te verlaten en de wijde wereld in te trekken. Ze gaat naar haar neven in Montana in de hoop dat ze hier haar leventje weer op orde krijgt. Vanaf nu wil ze alle obstakels met een glimlach overwinnen.

   Een soort stoere versie van The Prince of Bel Air 🙂

 9. Emma, waar staat (het inmiddels veelbesproken, en ook ik ken een Cathelijne-kleuter) Cathelijne in de ranglijsten? Ik zie hem nergens terugkomen in je blog.

  De tijd is rijp voor een algemene Catharina-blog. Met alle varianten. 🙂

   1. PS Cathelijne kwam in 2012 12 keer voor en zus Kathelijne 9 keer (evenveel als respectievelijk Jacqueline en Marijke, in het kader van niet geheel relevant maar toch grappig). Daarmee zitten ze beide zo’n beetje rond plaats 1.000 in de meisjestoplijst. Zeer veilige NRC-keuzes dus.

    Onder meer Catheleine, Cathlijne, Katelijne, Kathelijn en Kathalijne kwamen ook nog ieder een keer voor.

 10. Wel leuk een moderne variant voor Catharina. Maar ik vind Catharina dan toch mooier. Ik had graag mijn tweede kidnje naar mijn beide oma’s willen vernoemen die allebei Catharina heten, dus ik was druk op zoek naar varianten op de naam. Het blijkt alleen een jongen te worden! Daar nog voor iets in de aanbieding dat van Catharina afkomt? 🙂

  1. Gefeliciteerd! Oppernamengoeroe Van der Schaar geeft in zijn Prisma Voornamen als mannelijke Catharina-varianten: Cathalinus, Catharinus, Catherinus, Cathrinus, Kallie, Katharinus, Katrinus, Rinus, Trienco, Trienus, Trinus, Trynko, Trynus.

   Hmmm. Niet veel soeps. Ik zou zelf of gewoon Catharina als tweede/derde naam geven aan een jongen (het staat toch alleen in zijn paspoort). Of een beetje smokkelen en kiezen voor iets dat niet is ‘afgeleid van’ maar wel als zodanig klinkt, zoals Caja, Carel, Kaj, Kalle en er dan op het kaartje bijzetten dat het een vernoeming naar de oma’s is.

 11. Jullie kennen mijn mening over Engelse namen (zo niet: hierover heb ik de mening die een academicus hóórt te hebben 🙂 ). Daarom vind ook ik Cathelijne e.d. de meest geschikte. Toch zou ik die naam evenmin geven: het klinkt te aanstellerig, alsof je té graag bij de elite wilt horen (zo subjectief als de neten natuurlijk, maar men vraagt naar onze mening…). Als volgnaam zou hij minder misstaan, mits de eerste naam er een beetje bij past.

 12. Cathalijne heb ik altijd mooi gevonden!

  Mijn nichtje heet Caitlin, zoals het ‘hoort’. Ze moet echt altijd en overal haar naam spellen. Daarom alleen al zou ik niet die naam geven.

 13. Ik ga voor Kathleen, hoewel het K3 gehalte wel erg hoog is bij die naam..

 14. Ik ‘ken’ twee mensen met een Caitlin-naam: Cathaleyne en Catheleijne. Zou zelf denk ik voor Cathelijne gaan.

 15. Mijn vriendin heet Karlijn, dat heeft hier niet heel veel mee te maken, maar de meeste mensen heten: Carlijn of Carlein. Wat ik echt vreselijk vind staan. Met een K lijkt alles speelser dan met een serieuse C. Daarom ga ik voor een C/K naam altijd voor de K.

 16. Cataleya lijkt er niet eens op! Dit is een Colombiaanse naam dat lelie betekent, en word gebruikt in een geweldige actie film die colombiana heet! Waag het niet die naam te gaan vergelijken met het kakkerige cathelijne of Kathleen van K3 ofzo

Reacties zijn gesloten.