Cateautje

Voor mij zijn – flauwe woordspeling – namen als Cateautje een cadeautje:

Cateautje Hijmans van den Bergh
Cateautje Hijmans van den Bergh (bron: Intermediair, 25 februari 2011)

Haar voorletters zijn C.M.L. en iets zegt me dat Cateautje niet als zodanig geboren is, maar met een naam als Catharina Maria Lucia. Zou ze zelf voor Cateautje hebben gekozen, of haar ouders?

Feit is dat het al met al een fantastische retronaam is. Zowel ‘Cateautje’ (die prozaïsch Toos wordt genoemd) als de familie ‘De Woude van Bergh’ komen in Louis Couperus’ Eline Vere voor. Wie zou er niet vallen voor dit soort teksten?

Dag juffrouw Vere, sprak Cateau en reikte Eline haar hand. Eline
gevoelde plotseling een onbeschrijflijke, onberedeneerde sympathie
voor dat kind, zoo eenvoudig en onbewust-innemend, en ze moest haar
aandoening, terwijl ze opstond om heen te gaan, verbergen door Cateau
met een brusk gebaar, al spelende, te omhelzen.

7 antwoorden op “Cateautje”

 1. ik las het ook en moest drie keer kijken om me er van te vergewissen dat het geen drukfout was. Zelden een naam gelezen die zó in tegenspraak is met het voorkomen van de naamdrager. Vaak past een Wesley wel bij de naam Wesley, of een Frederique wel bij Frederique, maar deze naam is een hele bijzondere mismatch met de naamdrager :-). Misschien een onderwerp voor een volgend blog? Namen en personen die niet bij elkaar passen?

 2. Haha, lol! Ze heeft op dezelfde school gezeten als ik (Utrechts Stedelijk Gymnasium).
  Ik vind de naam Cateautje ook niet bij haar passen. Misschien dat het anders is voor mensen die haar kennen – meestal als je iemand kent en diegene heeft een naam die niet echt bij diegene past, dan raak je er op een gegeven moment wel aan gewend en weet je niet beter.

 3. Ik begrijp de ophef niet helemaal? Ik denk dat ze best Cateautje kan heten, maar ze zal tegenwoordig wel Cateau genoemd worden. En ik vind haar er ook wel uit zien als iemand met adellijk bloed, dubbele achternaam of in ieder geval corpslid.
  Ben het wel met je eens dat de “eau” spelling wat overdreven is.

 4. Ook ik vind de non-match tussen persoon en naam hier opvallend!
  Heerlijke Couperus-quote, hij is een van mijn favoriete schrijvers 🙂

 5. Grappig, zag het ook al in dat blad staan en dacht ook dat ik het verkeerd gelezen had. Ik houd zo wie zo niet van volwassenen met een -tje naam.

 6. Verkleinnamen vind ik altijd een beetje jammer nadat een kind de peuterleeftijd is ontgroeid, maar zij is een grote dame. Ik snap niet wat jullie bedoelen met mismatch van naam en drager – maar uit haar cv begrijp ik wel dat als onder haar relaties de naam ‘Cateautje’ valt, dat dan bij iedereen wel duidelijk is over wie het gaat!

 7. Misschien komt mijn gevoel van mismatch ook wel vanuit de associatie met Catootje uit Jan, Jans en de Kinderen. Een blonde tomboy met pittige staartjes; niet echt een lid van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouworkest.
  Als haar naam Cato Heijmans van den Berg was geweest had ik die associatie daartentegen volstrekt niet gehad.

Reacties zijn gesloten.