Emotionele gemeentenaamverkiezing

Luuk Keunen volgde de afgelopen dagen het referendum waarin de inwoners van de gemeente Aalten mochten beslissen of die naam gehandhaafd zou worden. In 2005 werden de plaatsen Aalten en Dinxperlo al samengevoegd onder de werktitel ‘Aalten’, maar daarmee voelde iedereen, behalve de Aaltenaren natuurlijk, zich tekortgedaan.

Vorig jaar wilden burgemeester en wethouders een eind aan de discussie maken door zowel gemeentenaam als -wapen definitief vast te leggen, wat tot een hoop discussie leidde. Gisteren mochten de inwoners van de kernen Aalten, Barlo, Bredevoort, Dale, Dinxperlo, Haart, Heurne, De Heurne, IJzerlo, ’t Klooster en Lintelo zich dan uitspreken. Op het stemformulier kon men kiezen tussen Aalten, Aalten-Dinxperlo, Grensland, Heerlijkheid Bredevoort en Heurneland.

Dat het onderwerp meer leefde dan de landelijke en waterschapsverkiezingen bij elkaar werd duidelijk toen maar liefst 64 procent van de stemgerechtigden kwam opdraven. Waarvan vervolgens nog eens bijna tweederde koos voor handhaving van de overkoepelende naam ‘Aalten’. En dat is dat, zou je denken.

De discussie op onder andere de site van De Gelderlander woekert echter al pagina’s lang voort. Zoals dat in het verleden ook gebeurde toen Rijswijk, Leidsendam en Voorburg ‘geannexeerd’ dreigden te worden door Den Haag, maar ook bij de naamgeving van wat nu Gemert-Bakel heet. Of Lansingerland – de gemeente die zijn naam kreeg na het uitschrijven van een prijsvraag (prijs: 800 euro) onder de bevolking. Soortgelijke emoties zie je normaal alleen bij namen van mensen, en dan vooral verontwaardigde als iemand het waagt om zijn kind Apple of Pilot Inspector te noemen.

Vertel eens, zijn jullie ook zo gehecht aan de naam van de gemeente waar jullie wonen, of vandaan komen? Zou je het erg vinden als je gemeente wordt samengevoegd met een buurgemeente en je dan ineens ‘ergens anders’ woont?

4 antwoorden op “Emotionele gemeentenaamverkiezing”

  1. Hmm… Ik ken een gevalletje waarbij ooit is bedacht dat de Hilversumse Meent dichter bij Bussum ligt, en daarom of Bussumse Meent zou moeten gaan heten (incl. dus een nieuwe overkoepelende gemeente) of überhaupt gewoon Bussum zou worden. Het voorstel heeft de gemeenteraad nooit bereikt, maar op voorhand waren de reacties al enorm heftig!

  2. ik ben opgegroeid in ‘Waterland’, (gemeenten monnickendam, ilpendam, watergang, marken, broek in waterland uitdam) een naam waar niemand eigenlijk volgens mij bezwaar tegen had

  3. Ik zou het niet prettig vinden als Maastricht opeens Heerlen werd..maar ja, ook dan geen probleem: ik ben en blijf een Tukker.

  4. Eigenlijk zou heel Zuid-Oost Barabant EINDHOVEN moeten heten…

Reacties zijn gesloten.