Indonesische ouders kiezen natuurnamen

Het grootste deel van de bevolking van Indonesië is moslim en het was de afgelopen jaren mode om je kind een Arabische naam te geven. Dat gebeurt niet zo strikt als onder moslims in (bijvoorbeeld) Nederland, die vooral voor traditionele namen kiezen.

Ika Karlina Idris (25) bijvoorbeeld koos onlangs voor Mikail Azka Wijaya, onder invloed van de dood van popster Michael Jackson, die naar verluidt een bekeerde moslim zou zijn geweest.

De afgelopen tijd boren ouders echte nieuwe bronnen aan. Zoals veel Nederlanders kiezen voor Luna, Storm of Bloem, zo kiezen steeds meer Indonesische ouders voor natuurnamen, daarmee terugkerend naar hun roots.

Populaire namen zijn Bintang (‘ster’), Langit (‘lucht’), Angkasa (‘ruimte’) en Bumi (‘aarde’), aldus Ayahbunda hoofdredacteur Tenik Hartono.

Scriptschrijvers Ginatri S. Noer en haar echtgenoot Salman Aristo uit Jakarta noemden hun dochter Biru Langit Fatiha Argiputri. Biru Langit betekent ‘blauwe lucht’, terwijl Fatiha het openingsvers van de koran is. Al met al kun je de naam volgens Biru’s moeder lezen als ‘het begin van een zonnige dag’, daarmee refererend aan hun verlangen naar een minder door smog vervuilde woonplaats.

Ze voegt eraan toe dat ze wel vijf kinderen kent die Langit heten. “Misschien hebben de ouders zich laten inspireren door de film Banyu Biru (‘blauw water’).”

Tekenaar Kelik Wicaksono en zijn vrouw weten al dat ze hun kind Senyumpagi gaat noemen: ‘ochtend lach’. “Ik word helemaal blij om iemand te hebben die naar ons lacht en ons aan het lachen maakt als we ’s ochtends wakker worden.”

5 antwoorden op “Indonesische ouders kiezen natuurnamen”

 1. Ik vraag me af of je dit echt een trend kunt noemen.Ik ben zelf van Indische afkomst en ken wel wat Indonesische en Indische personen met een naam afgeleid van de natuur.Zo ken ik Melati (“jasmijn”),Intan (“diamant”) en Bulan (“maan”).De eerste twee namen zijn naar mijn weten heel populaire namen in Indonesië.
  Ik denk zelf dat de natuurnamen eerder de namen zijn die voor de Arabische trend al werden gegeven.

 2. Wat ik zelf een heel mooie Indonesische(maleis) naam voor een meisje vind is “Adinda” wat eerstgeboren dochter als betekenis heeft.
  Voor een jongen is Timur mooi, wat oosten betekent.

  Mijn vriend komt uit Indonesië maar in zijn familie hebben ze allemaal westerse namen zoals Franciska, Eleonora, Yvonne, Ruth, Timothy Pieter, John en Frans, allemaal geboren rond 1925

 3. In Indonesië zijn verschillende invloeden. Ja, er zijn Indonesische mensen met Nederlandse namen, Islamitische namen en Maleisische namen. De Maleisische namen, vind ik mooi, vanwege de betekenis en dat is vaak afgeleidt uit de natuur.

 4. In Indonesië zijn verschillende invloeden. Ja, er zijn Indonesische mensen met Nederlandse namen, Islamitische namen en Maleisische namen. De Maleisische namen, vind ik mooi, vanwege de betekenis en dat is vaak afgeleidt uit de natuur.

 5. in Indonesië worden veel stammen van ras en religie niet verbaasd als je keindonesia en menenmukan andere namen verschilt

Reacties zijn gesloten.