Is Vajèn de nieuwe Britney?

UPDATE 14 januari 2014: Vajèn is (voorlopig) een blijvertje.

In 2012 werden 174 meisjes Vajèn genoemd, tegen 140 in 2013. Toch stéég de naam van de jonge zangeres in populariteit, dankzij de enorme hoeveelheid varianten.

Ouders kozen het afgelopen jaar niet alleen voor de oorspronkelijke spelling, maar ook voor Fayenne (70 meisjes), Fayèn (53), Vayèn (41), Fayen (35), Vayen (28), Vayenne (24) en nog eens 25 andere al dan niet prachtige verzinsels (Vayénne, Fajenne en het wellicht wat vergezochte Fayeanah).

Al deze spellingen bij elkaar geteld, zou Vajèn – tussen Noa en Sanne – net het staartje van de Nederlandse top 20 van 2013 halen! Toch opmerkelijk voor een naam die in 2011 (het jaar vóór de eerste The Voice Kids) met 9 verschillende spellingen slechts 12 keer voorkwam in Nederland.

Britney Spear - Baby One More Time
Britney Spears bracht in 1999 Baby One More Time uit (afbeelding: iTunes)

23 januari 2013: Behalve hun zangkwaliteiten hebben zangeressen Britney en Vajèn maar een ding gemeen: de snelle populariteit van hun voorheen onbekende voornaam. Gaan hun namen langer mee dan hun carrières?

Ik ben het onderwerp eigenlijk al weer zat, maar voor de geschiedschrijving dan toch nog even over Vajèn.

Sommige van jullie hadden dé naam van 2012 begin vorig jaar al als favoriet gespot. Zangeres Vajèn van den Bosch zou uiteindelijk runner up worden in The Voice Kids, wat zorgde voor een ongekende populariteit van haar voorheen obscure naam.

Namenfans wisten het al

Toen jullie er in de zomer verschillende in je omgeving tegenkwamen en er in de herfst van 2012 een NRC-Vajèn én een ‘bekende’ Vajén werden geboren, wisten we zeker dat er een trend was.

Vajèn van den Bosch - single Show me Heaven
Vajèn van den Bosch in 2012: Show me Heaven (afbeelding: iTunes)

Jullie voorspelling is uitgekomen: er zijn geheel vanuit het niets 174 meisjes Vajèn genoemd. Als je er de bizarre hoeveelheid (40!) alternatieve spellingen/varianten bij optelt (van Fayenne tot Fayénn), zijn het er maar liefst 431. Dat is, tussen Zoë en Evi in, voldoende voor een plek in de top 25 van meisjesnamen.

En dan is er in 2012 nog een eenzaam jongetje genaamd Vajèn, dat altijd zal moeten uitleggen dat hij geen meisje is.

Vajèn over haar voornaam

De aanstichtster zelf zegt in een interview met Vernoeming haar naam en de aandacht ervoor “wel leuk” te vinden. Haar moeder wilde graag een originele naam voor Vajèn, omdat ze zelf Monique heet en altijd met naamgenoten in de klas zat.

Ik vrees dat de inspiratie in huize Van den Bosch daarna op was, want haar jongere zus heet Venna. In dit verband toch toevallig dat Fenna (met een F) de tweede snelst stijgende naam van 2012 is.

Blijft Vajèn?

Of Vajèn een blijvertje is, betwijfel ik. Kijk eens wat er gebeurde met Britney, een voormalige méga-modenaam, die ook zo duidelijk met een beroemdheid verbonden is:

populariteit britney
Populariteit meisjesnaam Britney (afbeelding: Meertens Instituut)

Het lot van Britt

De kort & stoervariant van Britney, Britt, die in dezelfde tijd populair werd, bleek veel langer houdbaar. Maar ook daar – net als tijdens Britneys haarafscheeracties – bleek negatieve publiciteit de doodsteek voor het aantal kinderen dat Britt genoemd wordt.

Ouders van vers kroost houden er niet zo van om ‘hun’ naam in de Playboy terug te zien. Britt was al niet meer zo in trek, maar in 2012 was het een van de allersnelst dalende meisjesnamen. In 2011 kreeg ze er 319 naamgenoten bij; in 2012 waren dat er nog maar 138. Ofwel: meer dan gehalveerd.

Modenamen hebben alleen kans om hun initiële populariteit te overleven als de naam redelijk ‘neutraal’ is (en dat is Vajèn niet), of als een persoon aan wie zo’n naam direct gelinkt is positief in het nieuws blijft. En daar zal de beroemde Vajèn de komende jaren voor moeten zorgen.

19 antwoorden op “Is Vajèn de nieuwe Britney?”

 1. Zouden de vele spellingvarianten niet zijn opgekomen 1) om de bepaald niet ‘neutrale’ spelling Vajèn (met die v, die j en die è) te normaliseren en 2) om de associatie met Vajèn van den Bosch te verminderen?

  De op een na populairste schrijfwijze Fayenne ziet er al een stuk vertrouwder uit. Een mix tussen Faye en Fabiënne die goed past in de huidige f-namentrend (Fenna/Fenne, Philine, Feline, Phileine, Viënna enz.).

  Britney stond – volgens mij – veel meer op zichzelf en is altijd sterk verbonden gebleven met Spears.

  Misschien vergaat het Vajèn hetzelfde als het al veel te lang populaire Jayden. Ook die naam komt uit de showbizzwereld, maar dat weet bijna niemand meer en de tegenwoordig gangbare spelling wijkt af van die van het ‘voorbeeld’ (Jaden Smith, 1998, zoon van Will Smith).

  1. Komt het ‘voorbeeld’ van Jayden niet gewoon van Jayden James Federline (2006(zoon Britney Spears)?

   1. Zowel in Nederland als in de VS was Jayden voor 2006 al erg populair. Maar goed mogelijk dat Britney de naam wel een duwtje in de rug heeft gegeven.

 2. Wat grappig, die ophef over de naam Vajèn. Ik vind het een überlelijke naam, zowel wat de uitspraak als het woordbeeld betreft. Dat laatste punt wordt dan nog gecamoufleerd door de schrijfwijze Fayenne, maar ik vind namen die met een f- of v-klank beginnen heel hard klinken, geen fan van…

  1. Ja, het ís ondanks het sympathieke van de dame in kwestie een behoorlijk lelijke naam, met die j in het midden en het accent op de e. Maar dat mogen we vast niet hardop zeggen 🙂

 3. Ik denk dat de naam Vajen, weer een scrabblenaam is, die is ontstaan na een verkeerde uitspraak cq spelling van het Franse Viënna(Wenen), want voor de rest kijkt het mij een fantasienaam. Vind het trouwens wel als een leuke naam, maar zou hem gezien de stijgende populariteit, nu niet kiezen als naam voor een dochter. Persoonlijk zou ik toch voor Viënna zijn gegaan. Ben niet zo voor het vernederlandsen van een buitenlandse naam.

 4. Ik krijg echt jeuk van de naam Vajèn, wat lelijk. In mijn omgeving was er onlangs een tweeling geboren: Sem en Vajèn, ik vind het ordi ten top!

 5. Las vandaag een opmerkelijk artikel in Metro over een stel dat hun zoon Lance had genoemd naar Lance Armstrong en er ondanks de dopingschandalen geen spijt van had dat ze hun zoon 11 jaar geleden geen Henk hebben genoemd, omdat die naam al zo vaak voorkwam. Er zijn door de jaren heen in Nederland niet veel Lance-jes bij gekomen en dat zal ook wel niet zo gauw meer gebeuren denk ik, dus de associatie zal blijven hangen.

  1. Ik heb dat artikel ook gelezen, maar die man maakt natuurlijk een denkfout. Hoeveel jongens van 11 heten er tegenwoordig nog Henk? Het had prima in de retro & kort-trend gepast, en zoveel mooier dan de naam Lance…

   1. De naam Henk is toch echt wel een naam waarvan de meeste mannen 50+ zijn. In mijn familie en vriendenkring ken ik er al zeven. Maar ja zo ging het voor 1960, je werd meestal naar je grootvader genoemd.
    Ik zou niet kiezen voor de naam Henk., Lance is ook niet mijn smaak, Heb al twee “lenzen” in mijn ogen.

    1. Vajèn ordinair?! Namen als Samantha, Angelina, Kaleigh etc dat is pas ordi! Onze tweede dame gaat toch echt zo heten….een naam die we overigens al lang op ons lijstje hadden. Bovendien matcht hij goed met Maxime, onze oudste dochter (vind ik).

     1. Helemaal met je eens hoor, wat betreft Vajén. Ik vind het ook een mooie naam, al worden er wel erg veel meisjes zo genoemd tegenwoordig. En je hebt ook helemaal gelijk wat betreft Samantha, Angelina en Kaleigh , dát zijn pas ordinaire namen. Ieder zijn smaak moet je maar denken. Noem je dochter maar mooi Vajén. De combi vind ik overigens best aardig.

 6. Overigens in mijn omgeving (’t Gooi) ken en hoor ik 0 Vajèns! Waar zouden al die baby Vajèns dan wonen….? Ik ben daar best benieuwd naar!

 7. Wij hebben onze dochter fayenne genoemd..wij hoorden deze naam nooit in deze omgeving..en prompt ken ik nu al ondertussen 5 babymeiden met de fayenn ..gelukkig zonder e..dan is het toch nog een beetje origineel

Reacties zijn gesloten.