Tess en Sem zijn de populairste babynamen van 2013!

Tess Milne - populariteit meisjesnaam Tess
Presentatrice Tess Milne is een grote inspiratie voor nieuwe ouders (foto: wikiportraits via Wikipedia)

Ze zijn er: de populairste babynamen van 2013 voor Nederlandse pasgeborenen!

Dit keer gaan Sem – terug van nooit echt weggeweest – bij de jongens en Tess bij de meisjes aan kop. Vorig jaar zag de lijst er nog zo uit: Emma, Sophie en Julia delen de top 3, terwijl Daan, Sem en Lucas elkaar bij de jongens afwisselen.

Ontwikkelingen

Er zijn op de komst van Tess na maar weinig verrassingen in de top 20 van populairste voornamen. Zoals eerder voorspeld is Mila een sterke stijger, net als Evi (en vlak haar zusters Evie en Evy niet uit). Bij de jongens doet Finn het dit jaar goed.

Populairste babynamen van 2013

rang meisjes jongens
1 Tess Sem
2 Sophie Levi
3 Julia Bram
4 Emma Daan
5 Lisa Finn
6 Fenna Milan
7 Mila Lucas
8 Sara Luuk
9 Lotte Jesse
10 Zoë Jayden
11 Eva Tim
12 Anna Thomas
13 Fleur Thijs
14 Isa Noah
15 Lynn Julian
16 Evi Ruben
17 Lieke Liam
18 Saar Lars
19 Noa (‘nieuw’) Stijn
20 Sanne Sam
eruit Roos

Bron: Sociale Verzekeringsbank 2014

Vraagje

Ik ken eigenlijk helemaal geen jonge kinderen die Zoë of Evi heten en de meeste nieuwe jongetjes op mijn geboortekaartjesprikbord hebben lange namen, in plaats van eenlettergreepnamen als Bram, Daan, Finn, Lars, Luuk, Sam, Sem, Stijn, Thijs of Tim. Klopt het een beetje met de baby’s in jullie omgeving?

134 antwoorden op “Tess en Sem zijn de populairste babynamen van 2013!”

 1. Ik hoor juist bij de jongens veel korte namen! Thijs, Gijs, Bram hoor ik veel.

  Ik vind het vooral leuk om de alfabetische lijsten te lezen. Wat zitten daar toch soms aparte (zacht uitgedrukt) namen tussen….

 2. Met 2 kinderen op de basisschool (groep 6 en groep 2) en werk op een BSO, zie ik veel bekende namen in de rijtjes. Maar eigenlijk van de meeste namen maar een kind. Het is niet zo dat ik een heleboel Emma’s ken ofzo. Ik ken de meeste Sophies en Thomassen.
  Dus hoef je niet bang te zijn dat er een klas vol kinderen met dezelfde namen zijn. Althans in mijn omgeving (Veluwe)…

 3. Ik ken geen enkele Tess of Sem. Ligt denk ik sterk aan je maatschappelijke omgeving.

  Procentueel vind ik (ruim) 700 op de ongeveer 85000 kinderen ook te verwaarlozen.

 4. Ik hoor op school wel veel Sem, Bram, Luuk varianten. Maar ben zelf ook wel klaar met 1 lettergreep namen. Mijn dochter heeft drie lettergrepen maar die wordt dan wel weer vaak afgekort tot een!

 5. Emma, hoeveel tijd gaat er overheen (in het verleden) dat er echt een verandering komt in de top 5 a 10. Voor mijn gevoel is het al zo lang “hetzelfde”. Overigens in mijn omgeving recentelijk, 2x Juliette, 2 x Evi, 1x Fenna, 1 xTess, 1 x Ella en 1x Menke (meisje, ik ken ook een jongen met deze naam) en bij de jongens een aantal Scandinavische namen zoals Kalle, Thor en Lasse, maar ook een Gijs, Bram en Jens.

 6. In het kader snelle stijgers…ik kijk altijd even naar “onze namen”: cleo en elfi. Voor Cleo zag ik niks bijzonders maar bij Elfi:

  Elfi zelf slechts 3x (komt overeen met de afgelopen jaren), maar Elvi inmiddels “al” 12x…meeliften met Evi/Evy/Evie?
  Ik ken de naam Elvi trouwens niet, de oorsprong bedoel ik, weet iemand dat? Het ziet er uit als Elvira zonder ra…

  1. Ik ken wel een Elvy, misschien als je die op zoekt? Of Elfy? En dat opgeteld met Elvi en Elfi.
   Die 4 samen wordt de naam wellicht al veel populairder in aantallen zeg maar.

   1. Elfi ken ik de betekenis van, in alle andere “varianten” geeft Meertens geen verklaring.

    In totaal (Elfi, Elfy, Elvi, Elvy, Elfie, Elvie) 29x, nog altijd niet veel, maar ik vind dan de 12x Elvi (plus 6x Elvie) opvallend aangezien ik dus nergens kan vinden waar die naam vandaan komt/wat het betekent…gevalletje zelf namen knutselen? En wat is dan de inspiratie? Toch Elfi? Maar waarom dan die V? Of Evi/Elvira? Wellicht blijft het een raadsel 🙂

    1. Elvi is de verkorte vorm van Elvira/Elviira, inderdaad. Het wordt in Scandinavië weleens gebruikt.

    2. Onze dochter heet Elvy geboren 2012 ik heb de naam ooit eens ergens gehoord en vind het een prachtige naam. Simpel toch apart en komt niet veel voor. Wij zijn er blij mee en krijgen veel complimenten over haar naam

  2. Ken in duitsland iemand die elfie heet is afkomstig van Elfriede

 7. Ik ken in mijn omgeving geen enkel meisje dat Tess heet en ik ken maar 1 jongetje met de naam Sem. Zijn ouders kennen in hun omgeving ook geen enkele andere Sem. Ik ben het met Ida eens: ligt denk ik sterk aan je maatschappelijke omgeving. Vind Tess overigens een hele lelijke meisjesnaam maar dat is persoonlijk. En bij de jongens blijf ik Jayden echt afschuwelijk vinden. De rest van de top 20 namen: prima!

 8. Sem, Levi, Bram, Daan… na de Scandinavische namen geeft nu iedereen zijn zoontje joodse namen! Al zullen de meeste ouders dat niet weten… Misschien komt het door de alom bekende kort-en-stoertrend: mensen geven hun kinderen graag korte namen, maar het moet geen Jan, Piet en Klaas worden. De joodse namen zijn algemeen bekend, maar werden vroeger door niet-joden nooit gedragen. Daarom klinken ze nog wat nieuwer. Dat is natuurlijk relatief, want deze namen gaan allemaal al een tijdje mee (soms een heel tijdje). Alleen: nu viel het me voor het eerst op.

  Verder zie ik, om het af te maken, nog Jesse, Noah, Ruben en Sam. Bij de vrouwen heb je natuurlijk Saar (van Moos? blijkbaar is Max Tailleur ook vergeten), Sara en Eva, maar die staan wat minder hoog.

  1. vergeet Noa bij de meisjes niet, is ook een Oud-Testamentische naam (één van de zusjes die het voor elkaar krijgen dat landbezit in de familie blijft, ook via de vrouwelijke lijn…weet niet meer waar, maar in de tijd van Mozes)

   1. misschien niet verwacht, maar ook Julia is bijbels, het was een vrouw die paulus op zijn reis ontmoet heeft..

  2. Nou, in mijn (katholieke) familie kwamen al voor 1940 veel Brammen en Danen voor hoor. Dus of Bram en Daan nou zo typisch joods zijn, ik weet het niet.

   1. Nou ik denk dat abraham en daniel joods zijn bram en daan zijn afleidingen.

 9. En vergeet Anna (de moeder van Maria) niet, wat betreft Bijbelse namen.

  1. Natuurlijk, maar die naam wordt, met varianten als Annie of Anne, al eeuwenlang op grote schaal door christelijke (niet-joodse) ouders gegeven, dus die liet ik even buiten beschouwing.

 10. Hier geboren een:
  – Lieve
  – Ruben
  – Jip
  – Tim
  – Liva
  – Joas
  – Tobias

  1. leuk ja! ik heb alleen een hekel aan namen als jip, joep en pim.

 11. Toevallig! Gisteravond bij De Slimste Mens een lijstje met de populairste jongens- en meisjesnamen in de periode 1870-1947:

  Alie
  Annie
  Ansje
  Bep
  Cor
  Corrie
  Gerard
  Gerrit
  Greetje
  Hans
  Henk
  Jan
  Johan
  Jopie
  Kees
  Lenie
  Marie
  Mien
  Peter
  Piet
  Rudi
  Tinie
  Willie
  Wim

  –> ook al veel met maar één lettergreep…

  1. Heb ik ook gezien! Ik ben benieuwd welke namen uit dit rijtje over een aantal jaren weer gaan opduiken. Heb gezien dat de naam Jan bij de jongens in ieder geval al best wel hoog in de lijst staat.

   1. Ook de naam Gerrit is vorig jaar verbazend vaak gegeven.

 12. Als leerkracht zie ik veel van bovenstaande namen voorbij komen! Ik ken alleen geen enkele Fenna en ook Levi zie ik zelden…. Voor mijn eigen (toekomstige) kinderen voor mij in ieder geval niets van dit alles!

 13. Het afgelopen jaar heb ik in mijn omgeving veel ouders hun dochter Evi/Evy horen noemen. Dit klopt dus wel met de lijst. Ook de overige namen hoor ik heel vaak, behalve Mila. Daar ken ik er maar 1 van.

 14. Bij de jongensnamen staan mijn favorieten erbij. Bij de meisjesnamen totaal niet. Dit is mijn top 5 uit de top 20:

  1. Liam
  2. Finn
  3. Noah
  4. Milan
  5. Lucas

  1. Sophie
  2. Isa
  3. Zoë
  4. Noa
  5. Lieke

  Emma, Lisa, Fleur en Jesse zijn hier wel populaire namen.

 15. Een vriendin van mij is in november bevallen van een Evi. Dat is dan ook de enige Evi die ik ken. Ook ken ik een Fleur die in 2013 geboren is en een Sara. Maar van alle drie niet meer dan één. Van de jongensnamen ken ik er geen één die in 2013 geboren is.

 16. De meeste namen uit de top ken ik wel, maar veelal voor wat oudere kinderen en leeftijdsgenootjes (10-25). Het buurmeisje van mijn ouders heet Lynn en de kleindochter van de andere buurman Tess. Ik heb er in mijn omgeving een Liam bij, een collega van mijn moeder kreeg een Lex en de andere namen zijn minder dan 25 keer gegeven 2 unieke (die ik dus niet ga noemen), Onno, Bink en Arya.

  1. Mijn favoriete meisjesnamen blijken vooralsnog heerlijk onontdekt, alleen Maeve is meer dan 10x gegeven (11x), de jongensfavorieten zitten qua populariteit wat meer verspreid, maar daar is Anton met 21x wel de minst voorkomende :(.

   1. Ik vraag me af hoe je Maeve uitspreekt? ‘Meef’?
    Echt een heel ander type naam dan Anton.

    1. Meejv is ongeveer fonetisch denk ik, zo in ieder geval: http://www.babynamesofireland.com/maeve

     Maeve is wel een beetje het buitenbeentje bij mijn meidennamen, samen met Éowyn (past wel mooi samen). Er zijn op zich ook wel meer Ierse namen die ik mooi vind, maar bijvoorbeeld meisjesnamen als Niamh (niejv) of Aoife (iefa) of jongensnamen als Eoin (owin) en Faolan (feejlawn), worden niet zo’n succes met uitspreken hier in Nederland.

     Overigens passen andere meidenfavorieten Flora, Edith en Hazel passen dan weer wel keurig bij Anton. Net als jongensfavorieten Felix, Arthur, Oliver en Hugo

     1. Ok!
      Op papier vind ik Maeve een hele mooie naam, maar uitgesproken wat minder.

      Hazel, op z’n Nederlands uitgesproken, vind ik ook leuk.

     2. Ik vind de uitleg van de uitspraak die je link geeft wel duidelijk: May + V
      Ik vind de uitspraak overigens wel mooi juist. Maar ik vraag me wel af of mensen de naam goed gaan schrijven (Meave) en uit gaan spreken (Miev). Aan de andere kant, hoe erg is dat? De eerste (paar) keer moet je het ze vertellen, maar uiteindelijk doen de mensen die er toe doen het goed.

      Anton vind ik ook leuk. Vroeger vond ik het een beetje een oude mannen-naam maar door dat kinderboek over de Anton die kan toveren, zie ik nu ook wel een knulletje voor me.

     3. Het is erg leuk om je kind een afwijkende naam te geven. Onze dochter heeft ook een naam die in nederland eigenlijk niet voorkomt. Ik was ook van mening, een paar keer uitleggen hoe je het uitspreekt en klaar, dat is dus helemaal niet waar, je moet het uit blijven leggen en dan spreken ze het nog verkeerd uit, zelfs onze dochter spreekt het anders uit dan wij dat doen. Ze is wel heel erg gelukkig met haar naam, maar toch.

    2. Lijkt me toch vervelend, als je eigen kind haar naam niet eens goed uit kan spreken.

   2. grappig, ik kwam pas 2 Maeva’s tegen, vind ik iets leuker klinken als maeve

 17. Ik vind die kort-en-zogenaamd-stoer-trend vreselijk. Al moet ik zeggen dat ik meisjesnamen als Julia, Sophie of Fenna daar niet echt onder vind vallen. Daarnaast vind ik deze namen sowieso mooier omdat die namen uit meer dan drie letters bestaan haha… Ik houd zelf nou eenmaal van langere namen.

  Overigens snap ik die dubbele medeklinker op het eind nooit zo goed. Wanneer wel en wanneer niet? Blijkbaar is het wel teSS en fiNN, maar niet leXX of seMM. In ieder geval zullen mijn kinderen niet zo snel een naam uit deze top 20 krijgen, al vind ik Sara wel mooi maar voor mijn gevoel toch iets te ‘standaard’.

  1. Roep niet te hard, straks krijgen we wel Lexx, Semm (die ik weleens vaker heb gezien hoor), Samm, Jann, Keess enzovoorts 😉

 18. In mijn omgeving zijn recent de volgende baby’s geboren:
  Levi, Jula, Matthijs, Norah, Liene, Stijn, Dieke, Willem, Nina en Nout.
  Weinig uit de top 20 dus.

  Mijn eigen dochters hebben ook geen top 20 namen.
  Ik vind het toch niet zo leuk wanneer je kind altijd als kleine of grote Sophie door haar schooltijd gaat.
  Of blonde Sem en bruine Sem. Of erger nog als Emma G of Emma K.

 19. Afgelopen half jaar zijn in mijn omgeving geboren:
  Jongens: Thijs, Ryan, Dax, Guus en Seb (tweeling) Beau en Jur
  Meisjes: Jenthe, Ninthe, Elise, Evi, Olivia en Lise
  Ben benieuwd welke namen er in 2014 bij komen!

  1. Dax, hoe komt iemand bij zo’n naam? En Beau vind ik meer wat voor meisjes.
   Ninthe vind ik ook erg leuk!

   1. Een mix van Dex en Max?? Dat was het eerste wat in mij opkwam..

  2. Ja eigenlijk zijn alle namen al oud, en die namen die er bijkomen zijn vaak weer afleidingen. B.v Vince en Vinn komt van Vincent en Vincent is afgeleid van het bijbelse heilige Vincencius. Ik zelf een engelse naam spreken ze ook vaak verkeert uit maar dat krijg je toch met veel engelse namen. Maggy en Megan, en Margery zijn weer afleidingen van Margaret. En dat is weer afgeleid van het griekse Margaretha. Margo en Marga zijn ook varianten. Heb zelf 2 dochters Jenna (Djenna uitspraak) is engels. Andere dochter heet Laura ( is latijn) maar komt in engelsetalige landen veel voor. Net als Leona ook latijn. Zo ook met franse namen die verengelst worden uitspraak dan B.v Valerie,Charlotte, Sophie etc. Ja en ligt ook aan omgeving waar je woont daar komen bepaalde namen meer voor. Mark, Kevin, Robin, Linda, Laura hebben ook tig jaren op een gestaan en nog jaren in de top.Hier hoor je veel Tim,Daan,Sem,Finn,Sepp,Bram,Vince,Mats,Ruben etc.Sophie,Elisah,Lisa,Demi,Tess,Lynn,Maud,Evy,Julia,Hannah etc. Ja en smaken verschilen.

   1. Sorry voor wat taalfoutjes ging te snel. Verschillen nu met 2 els.En ff dit nog er word ook vaak naar een ander gekeken dat zie je ook vaak. B.v in de jaren 70,en 80 zag je veel bij 2 broers Mark En Roy, Mark en John, Mark en Linda, Mark en Brenda, Mark en Kim, Mark en Robin. En bij naamwijzer schijnen die namen goed te passen. Toevallig dat Jenna en Laura ook goed passen. Bij Laura kan trouwens veel bij ligt ook aan de klank van de naam.

 20. Bij mij in de omgeving (in ieder geval: mijn vrienden/kennisenkring) ook veel namen met een of maximaal twee lettergrepen. In de straat ook allemaal korte namen als Noor, Tess en Isa en Noud, Mees en Siep.
  In de familie zijn de jongsten Brian, Levy* en Lynn.

 21. Ik hoor weer veel ‘oude’ namen terugkomen als Arie, Kobus, Willem, Teunis, Jacob. Persoonlijk niet mijn smaak..

  1. Jacob vind ik dan weer wel leuk, maar de rest…. ik zie nog geen baby’tje in z’n wiegje liggen met de naam Kobus of Arie.. Kobus doet me aan een paard denken, en Arie aan een opa met n sigaar in z’n tandloze mond

 22. Vorig jaar op t bord met geboortekaartjes ontdekt dat de helft van de namen bestond uit twee lettergrepen, (meestal) 5 letters en eindigend op e. Ik ken er zelf ook veel: Bente, Jesse, Femke, Sanne, Yme, Libbe, Lobke, Janne, Lotte, Jikke, Renze… Da’s ook opvallend, toch?

 23. wat vinden jullie van Julian voor een meisje? ik ken iemand die zo heet, maar de naam is niet zo bekend omdat hij heel populair is voor jongens. uiteindelijk noemen de meeste mensen die julian ‘juul’ maar dat maakt natuurlijk niet uit.

  1. Julian is en blijft een jongensnaam, zelfs al noem je een meisje zo. Wil je wel zoiets, ga dan voor Julia, Julian(n)e, Julian(n)a, Gillian, Juliet(te).

   1. na wat studie ben ik er achter dat de naam julian voor meisjes in engelstalige landen vaker voorkomt. de engelse uitspraak, joeliën, klinkt wel stoer, mooi, en ook een beetje vrouwelijk.

  2. Julian vind ik een echte jongensnaam. Er zijn zoveel Juul-achtige meisjesnamen waar uit te kiezen valt.

  3. Zou ik niet kiezen als meisjesnaam. Ik zou dan kiezen voor Julianne. Maar ik ben eerlijk gezegd geen fan van de naam Julian, ook niet als jongensnaam.

 24. mijn favouriten zijn ook niet populair, gelukkig! voor een jongen vind ik Ethan erg leuk, en voor een meisje Jael, Jael word wel vaak te snel uitgesproken, en met de klemtoon op el is het wel het mooist, maar meestal leggen mensen de klemtoon op ja.

  1. Uitspraak van Ethan is wel lastig voor Nederlanders.
   Yael vind ik heel mooi.

   1. je kan Ethan ook gewoon op z’n Nederlands uitspreken, maar ik kwam de naam inderdaad 2x tegen in Engeland.

  2. en ik heb er een nieuwe bij: Jiska, geweldig leuk, fris, vrolijk, en niet al te bekend en populair

 25. Mijn zoon (5) zit bij 3 evi’s in de klas. Ook in onze omgeving wordt die naam veel gegeven. Tess komt ook regelmatig voor. Ik heb zelf weinig met die korte namen. Onze 4 kinderen hebben allemaal langere namen van het nrc assortiment.

 26. In mijn omgeving zijn in 2013 geboren:
  Evy, Bregje, Jaylinn, Marten, Dex, Daniel en Evi

  De Evi-trend klopt hier dus 😉

  1. Jaylinn, ook weer zo’n naam waar ik, ik zal maar zeggen: ” niet zo goed tegen kan”. En Dex vind ik een naam voor een grote hond, maar ook dat is weer persoonlijk. Evi zou bij mij ondanks de populariteit een kanshebber kunnen zijn.

   1. Ja ben ik met je eens Jaylynn vind ik typisch zo’n verzin naam heeft weer met Jayden te maken denk ik. Hoewel Jayden eigenlijk ook bijbels is en dan wordt het zo geschreven Jaden.Ja en dat krijg je ook met Jenna zag laatst ook Jennae, en jennalyn. staan vindt ik ook wat nepperig, sorry voor de liefhebbers.

 27. Wij zijn bezig met het kiezen van een naam voor onze dochter. Een hele verantwoordelijkheid nu het zo voor je eigen is. We hebben inmiddels een shortlist met niet hele bijzondere maar ook zeker geen standaard namen. Maar ook nog een andere een iets wat bijzondere naam die je niet vaak hoort. En die wij erg mooi vinden. We zijn alleen bang dat we ons inmiddels blind staren op deze naam. Dus wil ik deze naam erns voorleggen aan jullie aangezien jullie ook actief zijn opdeze site. Het gaat om de naam Lenthe. Wij hebben zelf een achternaam beginnend met de harde klank K.Graag jullie mening en welk gevoel roept deze nasm bij jullie op.Alvast bedankt voor de reacties!

  1. Lenthe: Ik vind het een prachtige naam. Vooral met die h erin, het maakt de naam krachtig maar ook heel lief! Ik zeg doen! 😉

  2. Lenthe is prachtig! Lief en stoer tegelijk. Ik zeg doen.

  3. Dat wordt een leven lang verbeteren en aangeven. Lente…

 28. Bij dit topic moet ik sterk denken aan een stukje van de Vliegende Panters over voornamen.
  Het is al wat ouder, maar als je zoekt op Youtube met “dat is toch zielig” zul je het vast vinden.
  Het stukje is al wat ouder, maar blijft leuk en herkenbaar.
  Een van de drie wordt zogenaamd vader van een meisje en de andere twee geven commentaar bij zijn suggesties.
  Zelf ook weer zwaar in de weer met namen voor onze derde, bij de laatste echo was het geslacht niet duidelijk te zien, dus nog steeds bezig met zowel jongens als meisjesnamen en het is enorm lastig.
  We vinden Bram best leuk, maar dat blijkt dus een top 3 te zijn, wisten wij veel… Aan de andere kant ken ik niemand uit mijn omgeving die zo heet, niet op de school of de speelzaal van de kinderen in ieder geval, dus wellicht toch een optie….

 29. Weet niet of er ergens anders op deze site al een topic over is, maar bij sommige geboortekaartjes krijg ik echt de kriebels als ik een tweede naam in combinatie met de eerste naam zie.
  Ik ken bijvoorbeeld een Fleur Violet. Ligt het aan mij of is het echt een beetje afgezaagd? Vind de naam ook echt niet bij het meisje passen als ik haar zie!
  Verder ken ik meisjes die May of June als eerste of tweede naam hebben, vernoemd naar de maand waarin ze geboren zijn. Vind ik ook wat afgezaagd…
  sorry, moest even van me af zeuren…

 30. Ik vind de mooiste naam Anna en ik heb vlak bij mijn huis een buurjongen en een buurmeisje die heten Sem en Tess

 31. Ik zie Yael voorbij komen als meisjesnaam. Ik ken meerdere kinderen met deze naam (onderwijs), allen jongens. Misschien alleen in bepaalde culturen (met name de culturen waar Jailano populair is en geschreven wordt als ‘Djeelano’) komt deze naam veel voor als jongensnaam. Ik zie deze in dezelfde lijn als Djeelano, Destiny en Precious. Een tikkie ‘aso’

 32. Een doopnaam hoeft geen roepnaam te zijn. Sommige namen zijn idd ordinair, dat linkt al gauw aan voetballers, de Wesley’s, de Jari’s, de Johnnies en de Frenkies. Jacqueline hoor je niet meer nadat de weduwe van JFK trouwde met Onassis. Laatst wel tot mijn verbazing een blond meisje met de naam Soraja. De verstoten onvruchtbare vrouw van de laatste Shah van Perzie. Mijn advies is dat je je kind meerdere namen geeft, zodat het kan kiezen, want met een beetje pech wordt het zomaar 100. En bedenk dat een naam wordt afgekort, Sletvana wordt slet, Delania wordt del.

  1. Sletvana… LOL Is dat een Hollandse variant? Of een tikfout?

   Ik ben het overigens met je eens wat betreft het geven van meerdere namen zodat het kind wat te kiezen heeft – al moet het natuurlijk niet al te gek worden met het aantal. Zelf zou ik overigens nooit mijn ‘middle names’ gebruiken, ook al kan ik moeiteloos een dozijn namen bedenken die ik mooier vind dan mijn gebruikelijke voornaam. Maar “Nelly” of *Antoinette* (naar respectievelijk oma en opa) zijn nou niet bepaald inspirerend… Dan gebruik ik liever varianten op mijn eigen naam – zoals Margherita 😀

   Ik blijf overigens wel een beetje huiverig voor de bestempeling van namen als ordinair. Ik begrijp dat er een beetje een algehele ‘nationale’ stemming kan hangen om bepaalde namen, maar die hoeft lang niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Jij vindt Wesley een voetbalnaam blijkbaar, voor mij is die echter verbonden aan Star Trek – aan een personage dat ik niet bepaald ordinair zou willen noemen. Jari vind ik zeker niet ordinair; Johnny en Frenk inderdaad wel. Jacqueline weer absoluut niet. Wordt een naam misschien als ordinair gezien zodra er een bekende voetballer met die naam rondloopt? Of een anderszins bekende Nederlander? Dat zou wel heel erg *random* wezen…

   1. Vind ik ook Margherita, dat vind ik ook zo’n onzin. Mijn oudste dochter heet Jenna (Djenna) uitspraak. Je hebt ook een bekende pornoactrice inmiddels ex Jenna Jameson. Dus nou deugt die naam dan ineens niet meer. zeg maar. Ja en laura komt veel voor in boeken ook in detectives soms en heb je ook een nr van Ray Patterson Tell Laura i love her. Ja dan is het einde zoek. Ja en Jaqueline is een franse naam Jacques is mannelijke variant. Jaqueline Kennedy- Bouvier was van vaders kant van franse afkomst. Hoort de naam wel veel in frankrijk. Jacky is de engelse variant.

 33. Een meisje dat ik ken heet Maeve. Je spreekt het uit als: Meeve.

 34. Hallo,

  Wij zijn bijna 6maand en half zwanger.dus is het tijd om een naam voor onze dochter te vinden!
  Graag had ik eens wat commentaar gekregen over de naam Júle,wordt dit vaak als meisjesnaam gegeven? Hoe verklein je deze naam dan?
  Alvast bedankt!

  1. Ik vind Jule een prachtige naam, of wil je Júle? Zou voor mij niks toevoegen….. Afgekort toch Juultje?

  2. Wa Kuuk zegt: het streepje voegt niets toe. Afgekort inderdaad Juultje.

  3. En op de site van het Meertensinstituut kun je zie hoe vaak een naam gegeven is. In 2013 is Jule 21 x gegeven. En bijv. Juul 113 x.

  4. Waarom dat streepje? Vind ik raar staan. Afgekort inderdaad Juul of Juultje.

 35. Ik ben wel van België,hier hoor je de naam erg weinig! Ik wou het streepje er zetten omdat ze het niet in het engels zouden uitspreken.
  Dankuwel voor jullie reactie!!

 36. Weet iemand nog een goed alternatief voor de meisjesnaam “Feline”? We vinden de klank erg mooi maar zien de connotatie in het buitenland – “feline” is Engels voor “kat” – niet echt zitten. Het liefst ook iets dat met een F begint, want we vinden het “fee” aan het begin juist zo leuk (“Fee” zelf vinden we te kort).
  Alvast bedankt!

  1. In eerste instantie kwamen mijn hersenen al aanzetten met Celine, Eline, Neline en dergelijke 🙂 maar als het met een ‘fee’klank moet beginnen:
   Felice, Felicia, Felia, Felicita e.d.
   Febe
   Febronia
   Fedora
   Felipa
   Feonia
   Ferentia
   Feria
   Ferida
   Ferina
   Ferona, Feronia, Feronica

   Om maar een greep uit Van der Schaar te doen 😀

  2. Felicya
   Fedoua
   Fay-Lin / Fay-Lynn
   Felisa
   Feliz
   Femi
   Feodora

   En varianten:
   Phaedra
   Feija

  3. Feline is volgens mij een franse naam. En Fiona is dat niets?

  4. Ik heb precies zo’n dilemma als jullie haha ! De klank van feline vind ik zo leuk ! Maar toch vind ik de naam net niet .. heb al zitten puzzelen maar bij ons wordt t waarschijnlijk toch wat anders… Dacht eerst aan Feli/ Felie… Succes met het kiezen van de naam !

 37. Een meisje uit mijn klas heet Skyler. Meestal kort iedereen het af naar Sky. Ik persoonlijk vind het meer een jongens naam. Wat vinden jullie?

  1. Eens! Dacht persoonlijk ook dar Skyler een jongensnaam was en Sky een meisjesnaam. Heb overigens wel eens SkylAr gezien als meisjesnaam.

 38. Ik ben nieuwsgierig naar suggesties van anderen. In november ben ik mijn broer verloren. Inmiddels ben ik weer zwanger (van de 2e) en zou ik graag de naam van ons kindje willen vernoemen. We weten het geslacht niet. Mijn broer heet Frodo. Vrij lastig om daar een mooie verbastering voor te vinden ervaar ik.. ik ben benieuwd..

  1. Gecondoleerd. Mooi dat je de naam van je broer door wilt geven.

   meisje:
   Fran / Francis / Frances / Francien / Franca
   Freya
   Frea
   Froukje
   Frior
   Fronia
   Fronda / Fronde

   jongen:
   Francois
   Freedy
   Friso

   1. Kijk hierboven ook eens bij de opmerkingen van 19 april, varianten op Feline. Staan mooie namen tussen die ook lijken op Frodo.

 39. Oma’s Roepnamen zijn ina en Gea
  geertje
  Roepnaam: ina
  catherina johanna

  Heeft iemand suggesties?
  Bij de jongens naam was het zo gebeurd
  Opa’s heette jaap en kees = jake
  Meisjesnaam met deze Namen lijkt onmogelijk.

  1. Gina/Geena
   Inge
   Gianna
   Geanna / Geanne (djeanne/a of zjeanna/e)
   Gean/ Geanny (djien, djienie)
   Gaia
   Caatje (caterina/geertje)
   Gerlina
   Ginger
   Gigi
   Gayane
   Gerlynn
   Giovanna

    1. Waarom je kind niet een roepnaam geven die je zelf écht leuk vindt en dan de namen van de oma’s/ opa’s als tweede en derde naam geven? Hoef je ook niet ongewild te “knutselen”. Maar dat is slechts mijn mening.

 40. Ja hoor, ons meisje heet Zoë 🙂 En ik ken in de omgeving ook een heleboel andere kindjes mer de top 20 namen.

 41. Hoi,
  Onze dochter heet Zoë, nu zwanger van de 2e. We zijn een beetje inspiratieloos… Nog leuke namen die jullie bij Zoë vinden passen. We willen niet weten wat het wordt dus voor een jongen en een meisje!

 42. Volgens mij ben ik de enigste dat Marjenne heet!! Dat zou wel cool zijn

Reacties zijn gesloten.