Net-niet hockeynamen voor jongens

Als je aan echte hockeynamen denkt kom je toch al snel uit op weinig gebruikte jongensnamen als Roderick en Lodewijk. Misschien nog een Valentijn of retro Boele of Duco.

Hoewel ik die namen in hun soort best aardig vind, zijn ze vaak toch iets te ‘zwaar’. Een bejaard poezenstel genaamd Diederik en Constantijn, dat zou nog een optie zijn.

Goed, maar wat dan wel, als je een beetje in de hogere kaksferen wil blijven? Slechts dertien van de honderd echte hockeynamen eindigen op een -r, maar toch vind ik veel -r namen duur klinken.

Uitspreken kan ik ze overigens niet: Werner klinkt bij mij werwnuw. Gelukkig zijn ze op papier toch wel geschikt. Dus wat hebben we in de categorie Alexander, Arthur, Casper, Dexter, Melchior, Oliver, Olivier, Oscar, Pjotr, Reinier, Rogier, Tibor, Victor?

101 soms-wel-maar-meestal-net-niet-hockeynamen voor jongens:

 1. Alexander
 2. Andor
 3. Arthur
 4. Asher
 5. Balder
 6. Baltazar
 7. Beer
 8. Bor
 9. Breur
 10. Bronger
 11. Casimir
 12. Casper
 13. Castor
 14. César
 15. Connor
 16. Detmer
 17. Dexter
 18. Diemer
 19. Dieter
 20. Edgar
 21. Emir
 22. Faber
 23. Fedor
 24. Fender
 25. Feodor
 26. Fier
 27. Finmar
 28. Flor
 29. Hector
 30. Hedzer
 31. Helder
 32. Igor
 33. Ingmar
 34. Isar
 35. Isidor
 36. Iskander
 37. Jaïr
 38. Jaromir
 39. Jasper
 40. Jelmer
 41. Jesper
 42. Jor
 43. Jur
 44. Leander
 45. Lester
 46. Lior
 47. Melchior
 48. Miller
 49. Nicander
 50. Nour
 51. Ocker
 52. Olger
 53. Oliver
 54. Olivier
 55. Omar
 56. Oscar
 57. Peer
 58. Per
 59. Pier
 60. Pieter
 61. Pjotr
 62. Reijer
 63. Reinder
 64. Reinier
 65. Renger
 66. Richter
 67. Ridder
 68. Roemer
 69. Rogier
 70. Rover
 71. Rudmer
 72. Runar
 73. Rutger
 74. Sieger
 75. Simmer
 76. Splinter
 77. Svender
 78. Sweder
 79. Swier
 80. Teyler, Tijler
 81. Thor
 82. Tibor
 83. Toer
 84. Tomer
 85. Tuur
 86. Vester
 87. Victor
 88. Vidar
 89. Vitor
 90. Vladimir
 91. Waldemar
 92. Walter
 93. Wander
 94. Werner
 95. Wester
 96. Wieger
 97. Wouter
 98. Xander
 99. Xavier
 100. Zeger
 101. Zilver

De -r naam is overigens al een jaar of veertig op zijn retour, dus doe er als ouder-to-be je voordeel mee. Tot 1970 waren namen als Pieter en Peter enorm populair voor jongens en ‘nieuwere’ roepnamen als Wouter, Sander en Jasper hebben dat niet meer goed kunnen maken.

Jasper was in 2009 de populairste r-naam (met 377 jongens op plaats 37), gevolgd door Pieter, Olivier, Sander, Casper, Alexander, Jesper, Oscar, Wouter, Xander en Amir. In totaal kregen zo’n 5.000 jongens (ofwel 1 op de 20) een -r naam, met daartussen eindelijk weer eens een ontdekking.

Ik vond 33 jongens die Tyler zijn genoemd: een Amerikaansige naam met weinig aantrekkingskracht (voor mij). Een paar ouders spelden de naam als Tijler en als Teyler. Spelden ze Tyler gewoon verkeerd of nep-sjiek? Of hebben ze de nieuwe hockeynaam van 2010 ontdekt?

De hippe ij-klank in combinatie met een -er uitgang, plus een verwijzing naar het oudste museum van Nederland: ik zie potentieel. De namen voor zijn broers heb ik ook al klaar: Webster en Winkler (ieder 1x in 2009). Zeer intellectueel gezin!

36 antwoorden op “Net-niet hockeynamen voor jongens”

 1. Ik ben niet zo van de hockeynamen, hoewel ik wel al jaren in mijn hoofd heb dat, als we ooit een mannetjescavia of -konijn zouden krijgen, ik hem Lodewijk noem. “Leudeweik, kom eens hier…”, haha. Maar tussen dit namenlijstje kon ik toch wel weer drie leuke namen vinden (en dan bedoel ik dus voor echte kinderen, en niet leuk voor hamsters, konijnen, katten etc. 😉 ):
  Jasper
  Victor
  Xander

 2. Meijer zou ook wel mooi in dit rijtje passen. Een voornaam die na WO2 vrijwel volledig in onbruik lijkt te zijn geraakt.

  Winkler komt als voornaam voor in de boeken “De hel” en “Het dolhuis” van Boudewijn Büch: de broers Winkler en Laroux Brockhaus, allebei vernoemd naar encyclopedieën.

 3. Dat doet me eraan denken: ik zat op school met een Ruiter. Toch ook wel een naam met enige potentie, of niet?

 4. Ik vind Zeger erg leuk, maar viel bij ons af wegens niet uit te spreken in een andere taal. Evenals Teijler. Victor vind ik trouwens wel een echte hockeynaam. En is Duuk er misschien ook één in de categorie ‘net niet’? Ook een interessante oud-Hollandse naam in onze (hockey ;-)) omgeving: Zwier (broertje van Boele).

 5. Ja, de -r namen vind ik zoals ik al vermoedde erg leuk (dan wel de net-niet hockeylijst) Helder en Ridder vind ik te ver gaan, maar dat komt waarschijnlijk omdat de achternaam ook op -er eindigt en ik dat dan weer niet vind klinken. Vladimir is mij ’te russisch’ en Melchior vind ik mooier bij iemand met een kleurtje en niet zo’n bleek gevalletje als wij op de wereld gaan zetten.
  Manlief had een Splinter in zijn voetbalteam, ik dacht in het begin dat het een bijnaam was met een verwijzing naar een ‘kleiner geslachtsdeel’ zoals dat bij voetbalmannen onderling (tijdens het douchen) gaat… maar het bleek zijn echte naam te zijn. Ben toch op één of andere manier niet van die associatie afgekomen.

 6. @ Romy: Lodewijk voor een konijn vind ik fantastisch… een teckel met die naam lijkt me ook geweldig.

 7. Ik ken 3 peuters met de namen Pjotr, Casimir en Hector. Heb al kunnen wennen aan deze namen en begin zelfs Pjotr een grappige naam te vinden. Casimir vind ik trouwens een vreselijke naam, ik zie me die naam nog niet roepen in een speeltuin.

  Mijn favorieten zijn Victor, Rutger en Pieter, ws de saaiste namen uit het rijtje.

 8. Ik vind Reinder een leuke naam, maar zo heet de beste vriend van m’n man…dus toch maar niet.
  Hij staat er bijna in: Redmer, staat bij mij hoog genoteerd, maar nu nog manlief overhalen..

 9. Ik ben geen liefhebber van de -r (op het eind van een naam), maar ik ben wel een fan van hockey namen. Zoals je al aangaf vind ik hockeynamen meestal echter zo inspiratieloos dat ik mijn kinderen tcoh niet snel zo’n naam zo geven.

  Er staan een aantal namen op het lijstje die ik mooi vind:
  Alexander
  Andor
  Arthur
  Casper
  Castor
  Helder
  Oscar
  Runar
  Svender
  Victor
  Zeger, liever Seger

  Behalve Helder en Seger vind ik ze echter allemaal de populair of niet mooi genoeg.

 10. Oh, wat is de naam César heerlijk pretentieus. Bij de naam Reijer heb ik een lekker retrogevoel – de oude vader van mijn vroegere buurman heette zo (en die was ergens begin 20e eeuw, misschien zelfs wel eind 19e eeuw geboren).

 11. Juist in hockeykringen kunnen ze de r op het einde van een woord/naam niet uitspreken; misschien dat er daarom maar dertien echte hockeynamen tussen zitten ;)?

  Vind het merendeel best mooi, ben fan van Pieter!

 12. Ik ben niet zo’n fan van “hockeynamen” maar veel van deze -r namen vind ik inderdaad leuk. Mijn favorieten zijn:

  Arthur
  Casper
  Ingmar
  Jasper
  Jelmer
  Jesper
  Jur
  Olger
  Oscar
  Victor
  Zeger

  Dus dat zijn er best veel. En er zijn er maar weinig die ik écht lelijk vind (maar ze zitten er wel tussen hoor zoals Breur, Ocker, Ridder, Rover, Toer)

 13. @ Amanda: de teckel van een vriendje van mijn dochter heet Lodewijk 🙂 Typische teckelnaam misschien?

 14. Ook voor mij moeilijk uit te spreken, die namen eindigend op -r, maar er zitten echt wel een paar leuke bij: César, Fedor, Oliver, Olivier, Oscar, Reinier, Victor en Xavier springen er voor mij positief uit.

  Ronduit afgrijselijk vind ik: Balder, Beer, Bor, Breur, Bronger (ik houd klaarblijkelijk niet van namen met een B), Dieter, Fier, Iskander, Jor, Jur, Nicander, Ocker, Peer, Ridder, Rudmer, Simmer, Splinter, Svender, Toer, Vester (lijkt op Fester…), Walter en Werner.

 15. Ik kan dit jaar kwartetten met alle geboortekaartjes van Olivier(en).
  Ik mis nog de naam Holger in je rijtje.

 16. Nice, dank je voor dit leuke lijstje! Heel fijn dat de net-niet-net-wel hockey naam van onze zoon in aantocht er ook bij staat! Bevestigd weer onze keus wat meer… Nu nog de tweede naam, vind Teyler stiekem juist leuk, dus misschien…?

 17. Leuke lijst Emma, er staan veel namen in die ik mooi vind favorieten (en dat zijn er best wel veel) zijn: Arthur, Asher, Casimir, Casper (wel liever Caspar), Dexter, Edgar, Emir (liever nog Amir of Amer), Faber, Finmar, Helder, Ingmar, Jasper, Oliver, Oscar, Pieter, Reinder, Roemer, Teyler/Tijler (of liever nog Teijler), Thor (al geef ik de voorkeur aan Thore of Tore), Victor, Wester, Zeger en Zilver.

  Overigens vind ik dat Tijler en Tyler verschillend uitgesproken dienen te worden namelijk tijler (met echte ij klank) en tailer (meer met een ai klank). Een naam die ik nog mis in het rijtje: Redmar, op mij middelbare school zat een jongen met die naam, heb het altijd een mooie en bijzondere naam gevonden.

 18. Hey de drie koningen staan ertussen. Melchior, Balthasar en Caspar. Dat vind ik wel weer leuk. Ik heb ooit eens een boek gelezen, waarin de hoofdpersonen zo heetten.

  En toen ik een klein meisje was, vond ik Alexander een leuke naam.

  Wouter vind ik echt een op en top kaknaam. Hoewel ik ook wel even aan Woutertje-de-kabouter heb gedacht. Maar Walter (en Rover) vind ik weer totaal niet hockey.

  Wat Splinter en Peer betreft. Geen commentaar…

 19. Oh, dus als je niks invult komt er anonymous te staan. Haha en ik maar denken dat er iemand “The truth about love” had gekeken 🙂 Maar de laatste anonymous hierboven, dat ben ik dus!

 20. Ik heb geen probleem met het uitspreken van -r namen, De Zuid-Limburgse -r is niet achter in de keel, maar voor in de mond. Wel zo makkelijk 🙂

  Hier nog wat namen die wat mij betreft ook in het rijtje passen. Voor de duidelijkheid: Ik vind ze zelf niet allemaal even, mooi 😉

  Spijker – Spyker – Vechter – Zeiler – Almar – Ivar – Gregor – Cleander – Evander – Gunnar – Toor -Heiner – Silvester – Isgar – Diesmar – Jolger – Borger – Floor – Casander – Gelmar – Jomar – Dan(c)ker – Lothar – Delmar – Elmar – Idwer – Giesmar – Meander – Luther – Holger – Gulliver – Timander – Jacomar – Halvar – Helmar – Hilmar – Ilmar – Olger – Jelger – Isander – Jilmar – Nander – Siegmar – Junior – Lander – Lysander – Melser – Nicander – Osmar – Ruber – Palmer – Selmar – Radmer – Redmar – Reimer – Romaer – Tilmar – Ulfer – Vosmar – Werther – Wilmar – Wolfer – Winmar

 21. Leuke lijst!

  Mijn favorieten:
  Arthur
  Casper
  Castor
  Fender
  Fier
  Iskander
  Jur
  Leander
  Pieter
  Runar
  Sieger
  Sweder
  Tuur
  Wieger
  Zeger

  Ik vind Arthur een hele mooie naam.
  Nadeel aan deze naam is de uitspraak. In mijn omgeving wordt de ‘r’ op een hele harde toon uitgesproken, ik hoor daar dus ook bij. Arthur loopt dan niet lekker en klinkt dus niet mooi, helaas.
  Bij mensen met zo’n mooie R, vind ik hem wel heel mooi!

 22. Erg gelachen om de uitspraak van Werner (wernuw). Mijn mans naam wordt inderdaad vaak verbasterd.

 23. Emir, Faber en Oscar vind ik erg mooie namen. Jaromir vind ik een prachtige klank hebben, toch denk ik niet dat ik mijn zoontje zo zou noemen.

 24. @Emma, zie mijn berichtje hierboven en match hem maar eens met het geboorteregister van het NRC van afgelopen zaterdag; thanks voor de inspiratie!! 🙂

 25. Jesper is mijn overduidelijke favoriet! Maar vind Ingmar ook heel leuk.

 26. TOER is absoluut favoriet! ontzettend leuke en stoere jongensnaam.

 27. Hm.., ik denk dat je voornamelijk moet kijken waar je het kind een plezier mee doet. Iskander heet een familielid van mij en dat viond ik wel mooi maar zou er zelf niet voor kiezen. Geef mij maar de echte hockey namen. Matthijs Sebastian Een goede keuze 😉

 28. Ik sta bijna in de lijst en comments.

  Ik lees namelijk; rudmer, redmer… Etc.

  Groet,
  Redmar

 29. Wat leuk om hier terecht te komen, ik was eens aan het googelen op de namen van mijn zoon. HIj is nu 12 en heet Sweder Casper Marijn. Casper en Marijn zijn vernoemingen naar mijn opa en de opa van mijn man. Sweder past gewoon heel mooi bij mijn zoon. Hij is ook een echte Sweder hahaha. En wat ook leuk is om te vermelden: ons konijn die de hele dag door de tuin struint heet Pieter. De Russische dwerghamster gaat al 2 jaar als Peer door het leven…maar we hockeyen niet……we zeilen hahahaha.

Reacties zijn gesloten.