Scandinavische namen: Bente en Jens

Deze week een miniserie van namen die vaak binnen een gezin worden gegeven. Vandaag deel 7: de Scandinavische namen die inmiddels zo Nederlands zijn als een Billy boekenkast.

De ouders die in de jaren zestig van de norm afweken en hun kind Lars noemden in plaats van Laurens, of Annika in plaats van Anna, konden nog op opgetrokken wenkbrauwen rekenen. Omstreeks de eeuwwisseling kon je echter geen envelop meer openen of er zat een geboortekaartje van een Britt of Sven in.

Hoewel er nog altijd vele honderden kinderen per jaar met een Noordelijke Naam worden geboren, lijkt de trend over zijn hoogtepunt heen.

meisjesnamen jongensnamen
Anika, Annika Arne
Bente, Bentje Bjorn
Birgit Brent
Dagmar Ingmar
Fenne Ivar
Ilja Jens
Ingeborg Jesper
Kirsten Jorg
Marit Jorik
Merle Jorn
Silke Jort
Thessa Kai, Kaj, Kay
Kars
Kjeld
Kjell
Lars
Mats
Niels, Nils
Olaf
Ralf
Steffan
Sten
Sven, Swen
Twan

NB Er zijn natuurlijk veel meer Zweedse, Deens en Noorse voornamen en de namen in dit rijtje zijn niet allemaal Scandinavisch (zoals Twan). Dit zijn echter allemaal namen die relatief vaak met elkaar in een gezin voorkomen.

36 antwoorden op “Scandinavische namen: Bente en Jens”

 1. Wat leuk, in het vorige item kwam de naam van mijn jongste zoon voor en in dit item die van mijn oudste zoon: Olaf !
  De meisjesnamen loop ik niet warm voor. Kirsten en Ilja vind ik wel leuk (voor een ander).

 2. Al vind ik dat er best veel leuke Scandinavische namen zijn, ik zie er niet zo veel van terug in dit rijtje Dagmar vind ik de leukste meisjesnaam met Kirsten en Birgit als leuk voor een ander. Bij de heren springen Olaf en Ingmar eruit, Bjorn en Nils vind ik nog wel leuk voor een ander.

 3. Ja mooi! Ben zeker fan van Scandinavisch. Had zelf nog bijna Annika geheten, had ik ook best leuk gevonden. Ik vind alle meisjesnamen hiervan mooi, behalve Thessa, maar dat is omdat meerder honden ken die zo heten. En bij de heren ga ik voor Jort of Mats.

  Vind trouwens Linnea een supermooie Zweedse naam.

 4. Jort en Mats vind ik erg leuke namen.
  Bij de meisjes vind ik weinig van mijn gading. Terwijl mijn dochter toch een noordelijke naam heeft: Astrid.

 5. ik ben geboren in ’77 en toen was Sigrid nog redelijk populair (in België), nu hoor je het nooit meer voor een pasgeboren kindje. Mijn broers zijn begin jaren 80 geboren en heten Arne en Nils. Dat waren indertijd nog “nieuwe” namen, maar nu staat vooral Arne in alle top 10-tjes. Ik vind Sigrid persoonlijk nogal “zwaar op de maag liggen” 🙂 Maar Arne en Nils vind ik mooi. Ik weet niet waarom, maar mijn moeder heeft blijkbaar altijd een voorliefde voor Scandinavische namen gehad.. Bij mijn broers waren ook Lars, Britt, Mats,.. opties.

  1. Mijn nichtjes heten Sigrid en Marit (= tweeling). Erg leuke scandinavische combi!

 6. Bij ons komt “Lasse” in de buurt ook veel voor. Was zelf altijd fan van Kjell, maar ook te vaak gehoord…

 7. Wat leuk ik kijk in het rijtje jongensnamen en ik zie de namen van mijn 2 zoontjes staan Jorn en Kars. Ik vind het zelf leuke stoere korte namen.
  Maar volgens mij zijn dit allebei Friese voornamen.

 8. Kjell is een mooie (Noorse) naam… helaas weet niemand hier hoe je hem écht uitspreekt: vooraan de ‘sj’ zoals in sjaal. Alsof je “Michel” zegt en de mi- weglaat.

  1. Leuk! Inderdaad noit geweten. Nu ben ik benieuwd spreek je de naam Kjeld dan ook uit als “cheld”?

   1. Als je in het Noorden zou zijn, ja. Maarja, de Zweden spreken Göteborg ook uit als Joteborg, maar daar hebben wij ons ook nooit wat van aangetrokken ;-).

 9. Mijn kinderen heten Nina en Kaj en zijn inmiddels volwassen ,krijg nog steeds complimenten i.v.m mooie namen helaas hoor ik hun namen steeds vaker erg jammer.

 10. Marit en Merle vind ik heel erg mooi, perfecte namen voor een tweeling vind ik.

 11. Wat grappig mijn dochter en zoon heten Bente en Jens!

 12. Wauw,echt geweldig,die scandinavische namen,alle namen vind ik erg mooi maar bij de meisjes springt Anika, Silke en Merle er echt uit, en bij de jongens Arne Kars, Kjell, en Mats. Erg leuk en vooral ook stoere namen! Passen ook goed bij mijn dochters (hollandse) naam Lotte.

 13. Ik houd erg veel van Scandinavische namen! Wat ik ook wel mooi vind is Signe (meisje) en Olle, Otto, Tove (jongen). Maar in dit lijstje vind ik er niet zo’n heel mooie terug (behalve Bente en Fenne), ook al zijn er prachtige Scandinavische namen.

 14. Ik kan me vergissen maar volgens mij heb ik Tove ook als meisjesnaam gezien.

  1. Die scandinavische namen zijn overigens helemaal “mijn ding”. Ik heb ze, een enkele uitzondering daargelaten altijd al mooi gevonden.

 15. Ik zie veel mooie namen!

  Dagmar, Fenne, Kirsten, Marit, Silke, Merle, Brent, Kjell, Ivar, Ingmar, Jorn, Swen, Twan

 16. Ik heb jaren in Scandinavië gewoond, maar zie weinig bekends terug in dit rijtje… Ook zijn namen als Kars, Jorik, Jort, Ilja en Merle helemaal niet Scandinavisch volgens mij.

  De mooiste Scandinavische namen die ik ken zijn Dorthe, Dagny en Linnea voor een meisje, en Tjelvar en Anders voor een jongen. Maar Anders zou ik in Nederland een kind toch niet aandoen…

 17. Wat leuk, mijn dochters heten Marit en Fenne!
  Vooral op Fenne krijg ik vaak positieve reacties.
  Maar is het wel Scandinavisch? Volgens het namenboek waar ik het uit heb, is het een Friese naam.
  Hoewel Fries en Scandinavisch dan weer wel aan elkaar verwant zijn, volgens mij…

 18. Ik vind Sven een hele leuke naam, en ook Lars, Jens en Mats vind ik geweldig.
  Voor de meiden vind ik Merle heel leuk, en ook Marit, Silke, Fenna en Bent(h)e vind ik heel leuk,
  ik geloof dat ik ook fan ben van de scandinavische namen 🙂

 19. Ik kom altijd de (standaard) combinaties : lars en sven, lars en niels, lars en sven en niels tegen.
  Bij heel veel gezinnen is dit het geval!
  Miss een leuk idee voor een artikel, (miss is het er al hoor!)
  Maar dus: vaak gebruikte combinaties bij namen?

 20. In het boek ‘Over voornamen’ staan dit soort lijstjes. Op deze website trouwens ook. Ik zie nu pas dat deze reactie bij een van die artikelen staat.

 21. Hier fans van Scandinavische namen? Ik hoop vanaf 2015 mijn kinderwens in vervulling te kunnen laten gaan en als namengek betekent dat dat ik nu alvast los ga met namen zoeken ;). Mijn passie is de natuur, dus ik wil natuurnamen. En dan in het liefst namen van planten, bloemen en bomen. In het Noors, hoewel ik Zweeds ook mooi vind. Voor een meisje ben ik eruit, dat wordt Linnea Syrin. Linnea naar het bloempje Linnaea Borealis (en naar Carl Linnaeus) en Syrin is Noors voor sering. Voor een jongen denk ik nu aan Björk Hassel. Björk betekent berk en Hassel betekent hazelaar. Maar dit zijn dan ook meteen de enige twee Noorse namen van bomen, planten of bloemen die ik kan vinden en als jongensnaam niet gek zijn. Heeft iemand een aanvulling? Meningen over de namen Linnea Syrin en Björk Hassel zijn ook altijd welkom!

  1. Linnea Syrin: heel mooi!

   Hassel ook mooi, maar Björk vind ik niet zo (sorry!)

   1. Sluit ik me bij aan! Hassel is leuk, Björk vind ik echt niks…

  2. M:

   Ik heb tien jaar in Zweden gewoond; zal van de week zien of ik iets van een lijstje met zulke natuurnamen voor je kan maken!

   Linnea (ook wel gespeld Linnéa) is overigens een heel populaire meisjesnaam in Zweden. Vind hem zelf ook mooi klinken.

   1. Margherita, misschien weet jij dit? 🙂

    Ik kwam de naam Mayla tegen. Dat zou ook een Scandinavische naam zijn en waterlelie betekenen. (of een soort waterlelie zijn). Weet jij of dat klopt?

    Ik vind de naam wel leuk als zusje voor Linnea. 😉

   2. Ik weet inderdaad dat Linnea heel populair is in Zweden (en ook in Noorwegen). Snap ik wel, want is gewoon een prachtige naam natuurlijk ;-).

    Als je een lijstje zou willen maken, graag!

  3. Bjork is een Ijslandse zangeres…..ik weet niet of je die naam aan een jongen moet geven…..

 22. Mijn favorieten hiervan: Bente, Fenne, Kjeld en Ingmar

 23. Ik ken twee zusjes Rikke en Lenne ook wel leuk en bijzonder.

 24. Mijn zoon heet Ole en mijn dochter Elin. Ben nog altijd blij met dese Scandinavische keuzes.

 25. Mijn moeder was een zweeds-sprekende finse. Wij, haar kinderen, Maj-Britt Ragnhild, Birgitta en Olaf hebben altijd onze namen moeten spellen en verbeteren. Vaak bracht dát irritatie maar soms ook een leuke gespreksopening. Ik spreek over de jaren 60/ 70.
  Om onze “roots” te eren hebben mijn broer en ik onze kinderen Finn, Kerstin, Maj-Liss en Nils genoemd. Mijn kleindochter heet Liv. Ik heb mijn kinderen een tweede naam gegeven die in Nederland gangbaarder is zodat ze die kunnen voeren. Dat hebben ze overigens nooit gedaan.

Reacties zijn gesloten.