Tess en Daan zijn (tot nu toe) de populairste babynamen van 2013

Tess Milne - populariteit meisjesnaam Tess
Presentatrice Tess Milne (foto: wikiportraits via Wikipedia)

Hoera! Er gebeurt weer wat op de namenlijsten. Of, laat ik wat specifieker zijn: bij de meisjes.

Schijnbaar vanuit het niets is daar ineens Tess, een naam die vanaf de vroege jaren tachtig rustig aan populairder werd, om twintig jaar later ineens een vlucht te nemen.

Waarom Tess?

Tess is een naam die prima past in de kort & stoertrend die al tijden aanhoudt. Toch komt deze meisjesnaam al een jaar of dertig voor in Nederland. De ouders van de eerste meisjes met de naam Tess waren waarschijnlijk geïnspireerd door de gelijknamige film uit 1979, met in de titelrol de mooie actrice Nastassja Kinski.

In 2005 vertegenwoordigde de toen 13-jarige zangeres Tess Gaerthé Nederland in het Junior Songfestival, haar voornaam daarmee nog wat meer in de kijker spelend.

In dat jaar begon NET5 bovendien met het uitzenden van de Australische serie McLeod’s Daughters, dat kon rekenen op een fors aantal kijkers in de groep aanstaande en jonge moeders. Een van de twee zussen in de hoofdrol is Tess (de andere heet Claire).

Op het hoogtepunt van de Tess-stijging, tussen 2008 en 2010, speelde actrice Nathalie Edwardes de rol van dokter Tess Lindeman in de inmiddels ter ziele gegane soap Onderweg naar Morgen.

populariteit meisjesnaam tess
Populariteit meisjesnaam Tess (afbeelding: Meertens Instituut)

Maar waarom Tess dit jaar ineens zo populair werd? Dat heeft, vrees ik, alles te maken met presentatrice Tess Milne (1988). In 2010 en 2011 werkte ze voor TMF en MTV, maar vorig jaar stapte ze over naar de hoge kijkcijfers van SBS6.

Daar deed ze met Gerard Joling voor een miljoenenpubliek verslag van de verpletterende activiteiten van BN’ers in Sterren Springen en Sterren Dansen op het IJs. Bij RTL5 dartelde ze als ‘Mooiste vrouw van Nederland’ (aldus FHM) bovendien rond op de witte stranden van Expeditie Robinson.

Er zullen maar weinig ouders zijn die zeggen dat ze hun kind vernoemd hebben naar de blonde presentatrice, maar haar geregelde verschijning op televisie zal best iets hebben geholpen.

Populairste babynamen 2013 (eerste kwartaal)

rang meisjes jongens
1 Tess Daan
2 Emma Bram
3 Julia Finn
4 Sophie Luuk
5 Saar Sem
6 Lisa Lucas
7 Anna Levi
8 Sara Milan
9 Mila Thijs
10 Lieke Noah
11 Fleur Stijn
12 Isa Jesse
13 Eva Tim
14 Fenna Ruben
15 Lotte Jayden
16 Zoë (‘nieuw’) Julian
17 Lynn Lars
18 Elin (nieuw) Thomas
19 Noa Gijs (‘nieuw’)
20 Roos Max
eruit Sanne, Sarah Liam

.
Bron: Sociale Verzekeringsbank 2013

Andere voornamen om in de gaten te houden

meisjesnamen
Zoals al eerder gezegd: kijk uit voor de gecombineerde populariteit van Evi+Evy+Evie, maar ook met Saar+Sara+Sarah.

Ook de snelle stijging van met name Mila – maar ook Elin en Fenna – is iets om in de gaten te houden als je het belangrijk vindt dat je dochter niet met drie naamgenoten op de crèche belandt.

jongensnamen
Snelle stijger Bram is onverminderd populair, hoewel Daan het nog even volhoudt op 1. Vermijd Daan, Luuk, Bram en consorten als je niet op zoek bent naar de Jeroen en Martijn-combinatie van de jaren ’10.

De wat waterige jongensnaam Finn beleeft dit jaar een revival – vier jaar geleden was ‘ie al op zijn retour, maar blijkbaar hebben nieuwe ouders de houdbaarheidsdatum wat verlengd.

jut&jul
De meest voor de hand liggende zus-broercombinatie van 2013 is natuurlijk Tess & Finn, of Tess & Lynn voor twee zusjes. Niet doen, als je het mij vraagt.

133 antwoorden op “Tess en Daan zijn (tot nu toe) de populairste babynamen van 2013”

  1. Ik ook, met nog twee broertjes wiens namen ook op twee medeklinkers eindigen (nee, geen Finn).

 1. Wat is dat met die functieloze dubbele medeklinkers? Toegegeven, mijn dochter heeft een onhoorbare -h- in haar naam, maar toch.

  Wat is er mis met Tessa? Té retro?

  1. Meertens laat zien dat van 1990 en 2005 het populairst was. Nu is de enige Tessa die ik ‘ken’ schrijfster De Loo, uit 1946. Haar psuedoniem verzon ze wellicht begin jaren 80, enige tijd voor haar debuut in 1983. En zo kwam ik op het verkeerde been.

  2. Tess is een Engelse afkorting van Tessa of Tessy, wat weer koosvormen van Theresa zijn. In het Engels blijft de dubbele s dan staan.

   Als je Tess als een Nederlandse naam zou beschouwen (bijvoorbeeld als afkorting van Tessel), dan ligt uiteraard de spelling Tes meer voor de hand.

 2. Ik ben weer een van de weinigen zeker die Tess niets vindt? Ik vind Tess eigenlijk een Tessa-met-een-vergeten-A.. Absoluut slordig en niet mooi.
  Net zoals ik altijd het idee heb dat Lynn het laatste gedeelte is van een langere (en mooiere) naam.
  Het moge duidelijk zijn: dit zijn NIET mijn favoriete namen! Integendeel!

  1. Volgens Meertens is Lynn een vorm van “Linda, mogelijk ook verkorting van Carolyn, Kathlyn en dergelijke”.

   Mij lijkt een verkorting van Lynnette meer voor de hand liggen, maar misschien ben ik bevooroordeeld (mijn schoonmoeder heet Lynette, roepnaam Lyn).

   1. Ik ken de naam Linnet uit een Engelse roman, de naam betekent; “vlasvink” en werd gegeven aan een meisje, dat bij haar geboorte op een vogeltje leek.

    1. Ja, een linnet is een vogeltje, wist ik niet.

     Lynette is ook een personage uit de legendes van koning Arthur, waar ze de zus is van Lyonesse. Ook de spelling Lionette komt wel voor, wat doet vermoeden dat de naam zoiets als ‘leeuwtje’ betekent.

  2. Ben het met je eens Annelies, ik vind Tess ook niks en inderdaad Tessa-zonder-A.

  3. Nee hoor, je bent niet de enige. Vind de naam ook echt helemaal niets.

 3. meisjesnamen Eva en Mila en jongensnaam Milan zijn mijn favorieten. Beetje jammer dus dat Mila weer zo aan het stijgen is…

  1. Ja dat had ik ook met Mila. Potverdrie, had ik eindelijk een naam gevonden, begint die óók al te stijgen 😉 (mijn absolute nummers 1 voor jongens en meisjes blijven overigens vér weg uit elke top 10, misschien die met “namen die je nu ab-so-luut niet meer aan kinderen geeft”)

 4. Ik vind het ook heel erg jammer dat Mila zo aan het stijgens is. Is al jaren mijn favoriete meisjesnaam.

 5. Ik heb een stiekeme zwak voor Tessel, dus Tess snap ik ook wel, kort, stoer…ik vind zelf 1 lettergreep bij een meisje wel wat karig..

  En goed nieuws: mijn eigen naam uit de top-20…

   1. Tessel vind ik ook erg leuk. Mooier dan Tessa.
    Tessel zou een kanshebber geweest zijn.
    Maar dan snap ik nog niets van Tess.

    1. Tessel een kanshebster? Ken geen Tessel maar wel een Tessa. En wat denk je! Ze wordt meestal gewoon Tes(s) genoemd. Denk dat het bij Tessel ook het geval zou zijn.

     Veel korte namen zijn een afkorting. Als de afkorting je niet aanstaat moet je je kind toch maar anders noemen.

     Net als Bent(h)e. Wil je echt dat je meisje Ben genoemd wordt?

     Nee, doe mij dan maar gelijk een leuke korte naam.

     1. mijn zus heet bente en wordt niet ben genoemd [red: scheldwoorden weggehaald]

  1. Mijn dochter heeft Tessel als tweede voornaam. Ik ken overigens een Tess die ouder is dan mogelijk volgends de statistiekjes van Meertens. Die heeft vast een andere doopnaam (Theresa?), maar ze is wel Tess met dubbel S.

 6. Ik vind Roos zo leuk!
  De hype nu met Elin en Fenna verbaast mij een beetje; ik dacht dat Elin wel voorbij zou zijn en Fenna, waar komt die ineens vandaan? Prachtige naam, ik had in de jaren ’90 een juf die zo heette. Mijn nichtje heeft vorig jaar een dochter gekregen, genaamd Fenna.

  1. Elin = Hanna Verboom in De Co-assistent (2007-2010)

   Fenna = Wendy van Dijk als Fenna Kremer in Moordvrouw (2012-heden)

   En als er eenmaal een paar honderd schapen over de dam zijn na het kijken van een televisieserie, volgt de rest vanzelf na het bekijken van de geboortekaartjes op het bord van de verloskundige 🙂

   1. Daarom niet je geboortekaartje naar de verloskundige sturen als je de naam een beetje uniek wilt houden. 😉

    1. Of naar je huisarts! Mijn tweede dochter heeft een naamgenote omdat iemand haar naam op het geboortekaartje in de praktijk zag hangen!

     1. Gewoon helemaal geen geboortekaartjes meer sturen dusss… 😉

     2. Oh, geboortekaartjes sturen kan best nog hoor. “We zijn dolblij met de geboorte van onze dochter/zoon!” Punt. Niks geen naam noemen 😉

   2. In heel veel steden wordt ook een register van de nieuw geboren babies vermeld in de buurtkrantjes. De babynamen staan hier met eventuele tweede en derde namen vermeld. Dus hierin zou je ook kunnen zien of een naam in dezelfde periode als jouw babynaam voorkomt.

    Ik heb wel eens gezien dat er een vrij aparte meisjesnaam was gegeven en dat vlak daarna een paar andere meisjes deze naam ook hadden gekregen. Zij het op een andere schrijfwijze. Weinig origineel van die andere ouders, want vaak heb je toch al eerder een naam uitgekozen voor je kind, dan pas na de geboorte.

    Ik zou dit zelf niet gauw doen. Maar ja het is nou eenmaal niet verboden. Maar dan denk je een aparte naam te hebben voor je kind en dan heb je van die naäpers.

    1. Echt? Hoe komen ze dan aan die namen vraag ik me af. Toch niet uit de basisadministratie mag ik hopen?

 7. Verrassend dat Sarah uit de top 20 is verdwenen, maar dat Sara wel is blijven staan.

  Betekent dit dat meer mensen voor de ‘stoere’ vorm gaan ipv de klassieke? Ben benieuwd!

  1. Saar en Sara zijn ook gezakt.

   Sara is in heel 2012 in totaal 530 keer gegeven. Afgelopen kwartaal 121 keer, wat dus neerkomt op 484 keer per jaar.

   Saar is in 2012 585 keer gegeven Afgelopen kwartaal pas 129 keer, op jaarbasis 516.

   1. Zo’n beetje alle namen zijn in frequentie gedaald, vermoed ik? De economische crisis en het kleine aantal kinderen dat tussen pakweg 1975 en 1990 is geboren (en die nu voor een nieuwe generatie moeten zorgen) zijn daar debet aan. Ik kijk tegenwoordig bijna liever naar het percentage kinderen dat een bepaalde naam krijgt, of de rang van de naam, dan naar het aantal.

 8. Volgens mij is Sophie de enige naam waarvan ik het echt jammer vind dat hij zo populair is. Al moet ik bekennen dat ik ook enigszins een zwak heb voor Fenna en Mila en bij de jongens voor Milan en Lucas. Ik vind Tessa en Tessel trouwens ook een stuk leuker dan Tess.

 9. Over die jut&jul combi gesproken: ik ken drie zusjes Tess, Lynn en Britt. Tja, het zal je smaak maar zijn; kort en krachtig!

 10. Fijn dat Sarah steeds minder voorkomt, is toch echt mijn persoonlijke favoriet!
  Uit de meisjeslijst van nu zou ik voor Elin gaan,
  bij de jongens voor Levi.

 11. Het zijn allemaal korte krachtige namen, zelf zou ik niet gauw voor een afgekorte versie gaan, maar het origineel aanhouden, afkorten of verkleinen kan dan altijd nog als roepnaam.
  Ik houd zelf meer van drie-letter-greep namen.

 12. Ik hou veel meer van de naam Tesse, prachtig! En weinig voorkomend, maar laat mijn vriendinnetje nou net zo heten…

  1. Ook ik heb een zwak voor Tesse, maar ook Tessel blijf ik mooi vinden. Tess vind ik op de één of andere manier zo “onaf”. Het staat zo raar met die dubbele s op het eind.

 13. Het hondje van mijn directeur heet Tess 😉
  Wel leuk dat er wat beweging in de top 20 zit.

 14. Jammer dat Elin zo aan het stijgen is. Dat vind ik nu echt een leuke naam.

  Verder heb ik een groot zwak voor Ilse! Maar die naam is flink op z’n retour (gok ik).

 15. O nee, mijn favoriete meisjesnaam is weer gestegen….

 16. Kan iemand mij uitleggen waarom het gros van de ouders de zogenaamde “kort- en-stoer” namen uitkiest? Wellicht vaak toch gewoon een kwestie van kuddegedrag?

  Ik hou zelf van klassieke (veelal langere) namen, ben dus niet geheel objectief …

  1. Is dat niet ook een beetje Hollandse nuchterheid? Ik denk dat veel Nederlanders zich niet zo op hun gemak voelen bij wat langere, klassieke namen.

  2. Ik hou zelf niet van die overdreven, saaie ‘klassieke’ zoals Anne-Lore, Eleonore-Nore, Nore-Lore, Annemijn-Sophie. Overdreven voor een kind als je het mij vraagt. En al helemaal erg zijn die lange creatieve namen zoals Jackson-Fay, Jaycee-Lynn, Shalisha-Nine, Kashayda-May.

   1. Ben jij zelf niet een beetje overdreven? Mensen moeten toch zelf weten welke naam ze hun kind geven? En wees blij dat veel mensen de naam Zoë mooi vinden. De betekenis ervan is ook mooi nl. “leven”
    En oké, Jackson-Fay en Jaycee-Lynn zijn ook niet mijn smaak maar om dat nou gelijk overdreven voor een kind te noemen? Nogmaals, het is de keus die de ouders maken en die keuze is persoonlijk.

    1. Zoë geeft toch ook maar haar mening? Net als jij ei dat Betty niet jouw smaak was? dat leek me ook een persoonlijke keuze van daniël en inge?

     1. Met je eens Anon! En dat is toch ook waarom we het hier reageren? Vanuit respect naar elkaar, maar wel onze persoonlijke mening.

    2. Zoé mag uiteraard haar mening hebben, maar het is een beetje raar dat ze zegt”mensen moeten stoppen met na-apen” en dat is wat ik probeer te verduidelijken.

     1. Want Liaantjuh is wel jouw echte naam?? lijkt me zuur voor je! Ik reageer altijd als Anon: dus vrij duidelijk wie ik ben

    3. Het is alleen zo jammer, dat het kind in kwestie, met zo’n naam door het leven moet. Ik zou echt niet blij zijn als mijn ouders mij Kashayda-May oid, hadden genoemd. Wat moet je daar in godsnaam van maken, als je een beetje normale roepnaam wilt hebben. Maar Eleonora is de naam van mijn schoonmoeder en dat heb ik altijd en mooie naam gevonden, zou het verkleinen tot Lenora.

 17. Ik baal dat mijn naam zo populair wordt. Mensen moeten stoppen met naäpen. Mijn moeder heeft me de naam gegeven eind jaren tachtig, toen nog bijna niemand die naam had. Nu lijkt het wel alsof iedereen Zoë heet.

  1. Waar moeten mensen anders hun inspiratie vandaan halen?
   Ik zou er geen probleem van maken, wees blij dat mensen dus blijkbaar je naam mooi vinden.

  2. Je moeder was gewoon trendsetter 🙂
   Het is zo wel leuker dan dat het nu belegen naam is, toch?

 18. Tess… echt niet leuk. Meer de come back van Tessa en dat vond ik altijd zo’n ordinaire naam!

  Blij dat onze half-Slavische dochter trouwens geen Mila heet. Nog overwogen. Heb je er het volste ‘recht’ toe als Slavische, heet half Nederland zo! In Russische films trouwens ook vaak gebruikt om de slettebak van de film te benamen, naast uiteraard Natasja.

 19. mijn moeder koos Tirza voor mij, omdat die ook niet té populair was.

 20. Blij dat al die zielloze ultrakorte hippe namen in de top 20 verzameld zijn, ik zou ze niet kiezen. Vaak hebben de broers of zusjes van deze Tess, Lynn, Saar, Jim en Luuk’s ook allemaal zo’n éénlettergreep-naam. Op die manier neigt dat naar kwik-kwek-en-kwak… niet mijn smaak.

 21. Ik ben ook niet zo van de korte namen.
  Als roepnaam gaat het nog, maar zou liever voor de naam voluit gaan
  Tess als verkleining van Therese bv
  Lynn ” ” ” Carolyn of Evelyn
  Saar “. ” ” Sarah
  Jim ” ” ” James
  Luuk ” ” ” Lucas
  Het staat allemaal net iets volwassener.

 22. Mijn naam wordt voledig afgekraakt.
  dankjewel ik voel me nu echt lelijk.

  1. Het gaat hier om meningen over bepaalde namen.
   Niet om personen.. Je hebt dus geen enkele reden om je lelijk te voelen.

 23. Ik heb nog een kleine 3 maanden om een andere naam dan Tess te verzinnen ;(

  Ik vind Tess een erg leuke naam, maar zou het niet leuk vinden als ze met 4 andere kinderen met dezelfde naam in de klas zit.
  Ik hou wel van korte namen (vind Lynn ook een leuke naam), maar ze lijken allemaal erg populair te zijn…

  Vorig jaar stond Tess nog op 10, dat vond ik al iets te populair maar nog wel te doen, maar nummer 1 van 2013 ..? ;(

  Iemand nog een idee voor een korte, niet al te populaire meisjesnaam? 😛

  1. Ik zou gewoon lekker voor Tess gaan als ik jou was 🙂

  2. Lynn, Puck, Jill, Lois, Isa, Maud, Renee, Jet, Lizzy, Noor

   1. Vanwege de betekenis zou ik dat toch echt NIET doen!!!

  3. Mara 🙂 ? Zo heet ik, zoals je ziet, zelf :). Hoor het vrijwel nooit, mensen beschouwen het als ook een korte, krachtige naam. Het lijkt mij wel leuk om straks wat meer kleine Mara’s te zien. 🙂 Meningen verschillen, maar zelf ben ik heel blij met mijn (niet veel voorkomende) naam. Het maakt je naam een beetje bijzonder als je hem zelf niet vaak tegenkomt.

   1. Ben zelf overigens nu 20, ben eigenlijk wel benieuwd of deze naam gedaald of gestegen is, in de afgelopen 20 jaar..

 24. Fee, Kee, Fien, Lot, Tai, Lou, Lea, Em, Liz, Este, Cis, Moa, May, Sue, Luz (ljus), Pien, Lois (dit zijn allemaal namen van mensen die ik ooit ontmoet heb, maar ben deze namen niet vaak tegengekomen)

  1. Bedankt voor de ideeen! Lynn, Lea, Liz, Noor en Isa vind ik ook erg leuk, maar manlief helaas niet.

   Noor of Nora vinden we allebei wel leuk, maar we vonden het niet zo mooi bij de achternaam staan.

   Misschien moet ik toch eens kijken naar wat langere namen. Ik kwam Noralie (of Noraly) tegen en ben daar eigenlijk wel heel enthousiast over. Door de toevoeging -lie vind ik het wel kunnen icm met de achternaam, maar manlief is nog niet overtuigd.

   Ideeen zijn altijd welkom! 😀

   1. Ik vind noralie ook heel erg leuk! Helaas voor mij lijkt hetniets te veel op mijn eigen naam 🙁

 25. Ja denk je een orginele naam te hebben komt er een bnn er tv serie of voetballer en boem hom staat kn de top 20 dus niet teveel van,aantrekken .toen Luyt gebore. Werd 9 maand later ook ee luyt in de buurt en ja ze gaan naar de zelfde school 🙁

  1. Kijk, dat vind ik dus niet leuk. Hebben jullie je zoon de originele naam Luyt gegeven is er iemand in de buurt die exact dezelfde naam geeft. Hoe hebben jullie hierop gereageerd? Ik zou hartstikke boos worden in ieder geval!

 26. Beetje raar misschien, maar ik zou niet zoveel kijken naar wat andere vinden… Het gaat toch ook het gevoel wat je bij de naam hebt? Mijn man en ik houden wel van de afgekorte namen, mede omdat wij allebei lange namen hebben en deze altijd afgekort worden. Ik ben dan misschien simpel maar ik wil niet dat officiële naam en roepnaam verschillen bij ons kindje. De naam van onze dochter staat wel in de top 10, maar de naam van onze zoon niet. Onze kinderen heten Saar en Teun. Wij vinden dit uiteraard de mooiste namen, en gelukkig smaken verschillen 😉

 27. Weet je wat het volgens mij vooral is? Dat mensen altijd iemand kennen die die naam al draagt.
  Zo vind ik Levi heel erg leuk, maar zo heet de hond van de buren. Dat doe je dan toch minder snel….
  terwijl een hond geen eeuwig leven heeft en buren ook kunnen verhuizen.

  Als je op je gevoel afgaat en alles uitschakelt dan is het nog steeds lastig. Mijn zoon heet Jens,
  lekker kort en dat kon ik niet afkorten. Als ik nu boos ben hoor ik mezelf JENSEMAN! roepen
  hahahaha lekker opgeschoten dus.

 28. ik had niet verwacht dat Tess op nummer 1 zou staan 2013,mijn naam is Engels dus zal ik niet snel op nr. 1 staan. Ik vind Tess wel een leuke naam een beetje, maar ik had dan verwacht dat die op 3 ofzo zou staan

 29. Ben ik even blij dat ik Kess heet. Heeft mijn moeder goed gedaan! Kunnen ze in ieder geval geen Kessa van maken. Althans, als je geen ruzie wilt.
  Kes komt uit een sience fiction serie. Leuk toch! Mijn moeder vond met 2 x een s leuker.

  Kes / Kess is ook nog unisex. Dus ook jongens met deze naam.

  1. Ik vond Kess altijd zo’n mooie naam. Was ook een mooi personage.

 30. Ik ken een fleur, bram, Isa, Roos, Julia, Lisa,Anna, Levi, Stijn, Jesse, Emma, Lars, Gijs, Thomas, Lotte, Lynn, Noa en Sarah.
  Bijna meer dan de helft van de lijst ofzo!

 31. Tess en Daan zijn ook beide leuke namen. MAAR juist omdat het zo populair is zou ik er nooit voor kiezen.
  Beetje origineel zijn is wel zo leuk voor je kind.

 32. Haaiii!
  Ik heb een best wel unieke naam ik ken niemand die ilsa heet! (kun je uitspreken als: ilsa en ielsa)

 33. Mijn dochter heb ik dit jaar Mila genoemd. Dacht dat die naam niet zo populair was, niemand in mijn omgeving heeft die naam. In het ziekenhuis waar ze een maand heeft gelegen kenden ze die naam ook niet, maar na mijn dochter waren er in een keer nog 2 op de afdeling. Zou jammer zijn wanneer ze net nog een paar Mila’s in de klas zou eindigen, maar spijt van de naamheb

  1. Mooie naam, maar inderdaad wel steeds populairder. Volgens het Meertens Instituut in 2012 al 452 keer gegeven en nog wel stijgende lijkt het. Maar wie weet gaat ‘ie nu wel minder gegeven worden. 🙂

 34. Gelukkig komt de naam van mijn dochtertje niet in de lijst voor! Ze heeft wel een redelijk veel voorkomende naam maar we schrijven het dan net weer anders! Namelijk Esmay ipv Esmee

 35. Ik ben wel benieuwd wat er ‘waterig’ aan Finn is?

  1. Ik neem aan omdat een Vin daar thuishoort? Ik heb dit altijd om die reden een vreemde naam gevonden…

 36. Ik vind tess wel een leuke naam, maar ik hoorde laatst van teske, die naam vind ik nog veeeel leuker!

 37. Mijn dochter heet Anna (tweede keus, man en ik kwamen er niet uit), maar ik kom de naam nooit tegen! Kan toeval zijn, maar toch.

 38. Wow mila zo erg gestegen! Onze dochter hebben we dit jaar zo genoemd. Toen zagen wij dat die naam erg laag stond en we vinden het zo,n prachtige naam! Achja maakt niet uit!

 39. Ideaal dit soort lijstjes weet je gelijk wat je niet moet kiezen!
  Bij onze zoon waren we er snel uit oerhollands en vooral geen top 30 naam… en opa hadden we niet blijer kunnen maken heel gewoon Jan!
  Wat ik zo jammer vind dat mensen in hun zoektocht tot uniek zijn het kind een zo debiel mogelijke naam te geven met een zo moeilijk mogelijke schrijfwijze!
  Leuk joh je hele leven je naam spellen en vertellen hoe het het uitspreekt!

 40. ik ben wel van de korte namen…
  onze dochter en zoon heten Indy & Levi

  ik hou ook wel van de Tess,Linn,Sepp en Senn namen…

  en in plaats van Esmee vind ik Ismay erg leuk!!

  en ik ken iemand die een zoon heeft met de Zeb

  de dochters van mn broertje heten Delain & Arwen
  zeker niet allerdaags,moest er eerst ook aan wennen,maar vind het nu leuk!!

  zo heeft ieder zijn eigen smaak in naam keuze,en fijn dat dat kan!!

 41. Ben blij dat mijn kindernamen nooit in die lijstjes van populaire namen zijn voorgekomen, mijn zoon heet Carlos, ook een krachtige naam en zijn zusje Solane, zonnige naam en volgens mij passen ze ook goed bijelkaar, de laatste 3 letters van carlos=los en dan achterstevoren zijn de eerste 3 letters= sol van zijn zusje, zo kun je dus ook puzzelen met namen, succes allen die nog leuke en originele naam zoeken:-)

 42. Mijn favoriete meisjesnamen, Nanske Meri en Leóna.
  Ben ze nog niet tegen gekomen!

 43. Mijn naam staat aan de top!!!
  Kim echt wel een goede naam net zoals vanessa en fien!!!

 44. Onze zoon heet Finn en onze dochter heet Tess!
  Zoals ik hier lees een lekker Jut en Jul gehalte.
  Maar dat maakt ons niets uit, het zijn heerlijke kinderen met prachtige namen waar ik echt geen moment spijt van heb gehad.

  1. Leuk, leuk!
   Bij elkaar passende namen hou ik wel van. Niet met dezelfde voorletter en laatste letter. Lijkt dan weer teveel.

   Namen als Hidde, Jelle, Seppe vind ik ook leuk maar door al die e’s of het eind toch maar niet.

 45. Onze zoon heet Liam. Vonden het allebei een prachtige naam.
  Zag dat hij uit de top 20 is. Prima!

  1. Mijn dochter zou Liam heten als het een jochie was geweest. Moet zeggen dat ik het wel jammer vind dat het nu zo’n populaire naam geworden is. Alleen daarom al ben ik blij dat ik een meid heb gekregen hoewel het geslacht me eigenlijk niet uitmaakte.
   Maar het blijft een mooie naam.

 46. mijn naam is zoooo uniek, nog nooit gehoord.
  mijn zus heeft ook eenheel unieke naam namelijk Svenja.
  ik ben blij met mijn naam!!!!

 47. Ik lees diverse reacties en wat mij op valt dat er in de meningen weinig/geen rekening gehouden wordt met de culturele achtergrond. Mijn man heeft, vanuit zijn jeugd ,een sterke voorkeur voor namen die in het Engels ook goed uit zijn te spreken. Sommige namen moeten sterk van klank veranderen om uitgesproken te worden… Soms krijg je dan een betekenis die je niet wilt. Dat is voor ons iets om rekening mee te houden. Daarnaast heeft het onze voorkeur om een (afgeleide) bijbelse naa te kiezen… Hoewel er genoeg in de top 20 staan, kiezen we liever voor minder populair. Maar voor hetzelfde geld zet onze naam een trend. Het blijft lastig maar gekgenoeg komt het altijd goed 🙂

 48. Hoi hoi,

  Mij maakt het wat minder uit of een naam nou heel erg populair is of niet. Als het maar bij jezelf past. Wij wonen in een klein dorpje en dan vind ik het wel prettig als de naam niet pas bij een ander kindje is gebruikt en voor de rest denken wij, wat wij mooi vinden is prima.

 49. De namen van mijn dochter zijn Elize Maxime vernoemd naar opa en oma…roepnaam is Liz! Ze is op school en in de omgeving de enige. Ben blij dat ik haar deze naam heb gegeven. Het is een echte Liz!

  Ik ken ook 2 zusjes Tess en Lynn.
  Bij ons in de buurt is er een gezin en die kids heten…Jotte, Diede, Seppe en Fedde

 50. ik gebruik deze site voor mijn spreekbeurt over namen heel erg leerzaam

 51. Tess super leuke naam! Wij houden van korte namen. Onze zoon heet Tom en onze dochter puk!! Wij houden van kort maar krachtig,maar smaken verschillen en dat is maar goed ook:))) een klas vol met allemaal Daan en tess is ook weer lastig voor de juffen en meesters-:)))

  1. Ja inderdaad, gelukkig maar dat smaken verschillen. Ik vind Puk een verschrikkelijke naam, sorry!

   1. Dan nog liever Puck. Maar het blijft een naam waar ik rare associaties bij heb.

  2. En Tom is (was) toch ook gewoon een top 10 naam? Met dan ook nog Thomas erbij.

   Puk vind ik niks. Moet altijd denken aan een grote pukkel. Puck is nog wel ok en samen met Thom ook.

 52. Mijn dochter is eind 2011 geboren en we hebben haar toen Tess genoemd. Toen was deze naam nog helemaal niet zo hip! Je weet gewoon nooit wat een naam doet 🙂

 53. Ik vind mijn eigen naam best origineel. Ik zie heel veel bekende namen terug in de lijst. Mijn moeder heet Tes, mijn zus Roos, beste vriendin Fenna, en dat terwijl ik zelf 26 ben. 20 jaar geleden waren die namen helemaal niet zo populair. Grappig om te zien. Ben ook blij dat iedereen zijn eigen smaak heeft, want anders zouden we allemaal hetzelfde heten.
  Mijn naam heeft de lijst nooit gehaald. Vind ik helemaal niet erg.

 54. Wij hebben een Tess uit 2007…. toen hoorde je het nog weinig in onze omgeving… en nu?
  Vaak, heel vaak!

  We hebben overigens in 2010 een dochter gekregen die we Liss hebben genoemd, die naam heeft niet zo’n stijgende populariteit 🙂

Reacties zijn gesloten.