Emma en Daan zijn (weer) de populairste babynamen

Crisis op de beurzen, de huizenmarkt, de arbeidsmarkt, maar ook op de voornamenlijsten.

Saai, saai, saai. Zo ziet de lijst van 2012 eruit. Het is allemaal al jaren hetzelfde: Emma, Sophie en Julia delen de top 3, terwijl Daan, Sem en Lucas elkaar bij de jongens afwisselen. De enige opmerkelijke stijger was Bram, waarover hierna (iets) meer.

Populairste babynamen 2012 (hele jaar)

rang meisjes jongens
1 Emma Daan
2 Sophie Bram
3 Julia Sem
4 Anna Lucas
5 Lisa Milan
6 Isa Levi
7 Eva Luuk
8 Saar Thijs
9 Lotte Jayden
10 Tess Tim
11 Lynn Finn
12 Fleur Stijn
13 Sara Thomas
14 Lieke Lars
15 Noa Ruben
16 Fenna (nieuw) Jesse
17 Sarah Noah (‘nieuw’)
18 Mila (nieuw) Julian
19 Sanne Max (‘nieuw’)
20 Roos Liam
eruit Jasmijn, Maud Mees, Sven

.
Bron: Sociale Verzekeringsbank 2013

Voornamen om in de gaten te houden

meisjesnamen

Sanne is bijna uit de top 20, na ruim twintig jaar! Interessanter zijn natuurlijk de stijgers. Hou rekening met Evi+Evy+Evie, maar ook met Saar+Sara+Sarah (allen in de top 20!).

Ondanks dat er weinig veranderingen in de top 20 zijn, gebeurt er toch wel wat spannends onderin de meisjeslijst: zie Elin, Fenna en Mila, de nieuwe sterren aan het firmament.

jongensnamen

Afvalgoeroe Sonja Bakker noemde haar jongste zoon op de laatste dag van het jaar Bram, de plotselinge nummer 2 van 2012. Reken er maar op dat er in 2013 nog een hoop bij zullen komen. Ik denk dat ook Liam een naam is die nog verder zal groeien.

Verder is er weinig spannends te zien bij de jongens. Lucas en Luuk blijven in de top 20 (en Luca net daarbuiten). Nieuwe binnenkomers Max en Noah zijn natuurlijk geen verse aanwinsten, maar laatste oprispingen van voormalige modenamen.

modenamen?

Er staan natuurlijk weer heel veel ‘aparte’ namen in de lijst (lees: namen die niet als zodanig herkenbaar zijn), zoals er ook échte modenamen zijn. De komende tijd krijgen jullie de beste overzichten!

44 antwoorden op “Emma en Daan zijn (weer) de populairste babynamen”

  1. De stijging van Bram is erg opvallend!

    Ik had verwacht dat Sara/Sarah/Saar meer zou stijgen. Misschien schrikt het feit dat ze alle drie in de top 20 staan ouders toch een beetje af.

    1. Ik las dat in Brabant de populairste namen Daan en Saar zijn; in Den Bosch zijn dat Mees en Fenna. Ik vind Elin en Fenna opvallend, ik hoor ze inderdaad nu vaker. Elin al jaren langzaam steeds meer… Vroeger (jaren ’90) had ik een lerares die Fenna heette, dat vond ik toen al zo mooi. En nu heet een achternichtje (geboren 2012) zo 🙂

      1. Fenna klinkt idd heel mooi, ook wel passend bij lieve kleine meisjes, maar ik kom niet echt los van de associatie van hard en schel Drents pratende dametjes met permanent, die sokken breien bij de plattelandsvrouwen. Een blik bij het Meertens Instituut bewijst dat ik ook niet helemaal gek ben met zo’n associatie 🙂

    2. Oh, en jouw laatste eigen stuk, Maarten: wat erg… bijzonder!

  2. Ik vind het aantal x dat vajen als naam is gegeven ook wel opmerkelijk. 174x in 2012.
    Als ik naar de site van Meertens Knaw ga dan zie ik dat in 2010 Vajen 5x als eerste naam voorkwam en <5x als 2e naam

  3. Populariteit van de naam Bram gaat misschien samen met de geboorte van Bram in GTST?

  4. Ik zag opeens wel mogelijkheden voor Brem. Vergelijkbaar met Sem naast Sam. Natuurnaam. De naam is vorig jaar 1 keer gegeven.

    1. Maar Brem is een bloemetje, en bloemennamen vind ik meer iets voor meisjes.

      1. Een struik, die soms ook bloeit. Ik vind het anders dan bijvoorbeeld Aster (dat in België een jongensnaam is).

  5. Ik zag gisteren bij de Voice Kids ook weer wonderlijke namen voorbij komen. Dries (8) met zusje Frida en broer Finn bijvoorbeeld. Vorig jaar kwam daar ineens Vajen vandaan. En Fenna is natuurlijk Wendy van Dijk in Moordvrouw. Bram is denk ik inderdaad van GTST. Dus als Nina dit jaar een baby krijgt, wordt t vast ook een stijger in de lijst.

  6. De meisjesnamen vind ik bijna niets naar mijn zin, enkel Roos is wel leuk.
    Bij de jongensnamen zijn Finn, Ruben en Jesse mijn absolute favorieten. Ook Daan, Lucas en Thomas zijn erg leuk.

  7. Bij de meisjes vind ik Mila, Roos en Noa leuk. Bij de jongens Daan, Ruben en Thomas, maar dan liever zonder H, dus Tomas. Jammer dat Sven eruit is, dat vind iik ook een leuke naam.

    Emma vind ik een leuke naam. Niet omdat ik zelf zo heet. Als ik anders had geheten, had die naam op m’n lijstje gestaan.

  8. De cijfers zag ik vorige week in de praktijk bewezen: een kinderfeestje met 3 Lucas/Lukas-kindjes, de kleinste een baby van 4 mnd. Ik zou het echt heel erg vinden om de moeder te zijn van een kind met zo’n populaire naam, maar goed, misschien wisten zij de namenlijsten nergens te vinden?

  9. De reportage gezien op ik meen SBS over de ‘unieke’ Nxt (next) Borrel. Arm schaap. Ook het benoemen waard.

  10. Van de jongensnamen vind ik de klassiekers Lucas en Thomas mooi. Jayden en Julian vind ik niets.
    Isa en Sophie staan bij mij fier bovenaan wat betreft de meisjesnamen, Lynn, Fenna, Lieke en vooral Sanne vind ik erg saai. En anders dan de absolute ‘winnaars’, ben ik niet erg fan van de namen Emma en Daan.
    Isa lijkt me overigens wel lastig in het buitenland. Dan moet je er weer Isabelle van maken denk ik?

  11. Mijn dochters heten Sophie en Isa, in de lijst populaire namen, maar in onze omgeving komen beiden namen niet voor. Op de hele school zijn ze de enigen die zo heten. Evenals op zwemles, balletles en in mijn eigen kring van vrienden en collegas en dergelijke. Dus soms is het ook de vraag, wat doe je met een populairiteislijst. Er bestaat een kans dat er nieuwe kinderen op de school wel dezelfde namen dragen. Mijn dochter zit inmiddels in groep 4, en in die 4 jaar dat ze er opzit is er geen naamhgenoot bijgekomen. Het ligt er maar net aan waar je opgroeid. Ik zat vroeger wel met 2 naamgenoten in de klas, maar nu ben ik altijd de enige op mijn werk en omgeving.

  12. Het valt mij op dat het allemaal vrij korte namen zijn en normale schrijfwijze.
    Mijn schoonzoon(1977) heet Ruben, een naam die toen niet erg populair was.
    Nu op plaats nummer 15.
    Ik zelf zou toch niet gauw een naam uit de top 20 kiezen voor een kind, hou meer van aparte, maar wel normale namen, niet van die zelfverzonnen spellingen.

  13. Mij valt op dan de naam van onze tweede dochter (Elfi) dit jaar 2x zoveel is gegeven als vorig jaar, wellicht dankzij jouw vermelding in een eerder bericht? 😉

    met 5x per jaar alsnog geen enorme topper natuurlijk…

    1. Bij mijn dochter zat ook een Elfi op de peuterschool, dit was in begin 1980.
      Vond het toen een grappige naam. Ik geloof dat er toendertijd een tekenfilmserie op televisie was, waar die naam in voor kwam.

  14. En toch blijf ik Emma zo mooi vinden! Ik wacht al jaren tot íe een keertje gaat zakken in de lijsten. Al sinds mijn peutertijd is het mijn favoriete meisjesnaam.

    Bij onze twee zonen hebben we bewust voor iets onbekends doch bekends gekozen. Bij een meisjesnaam hebben we ook een dergelijke variant liggen, maar steeds bekruipt me het gevoel dat we ooit toch voor Emma moeten gaan. Laat ik me dan teveel leiden door lijstjes?! Als het voor mij/ons nou de top-naam is?! Dat alternatief dat we hebben is minstens zo mooi, maar die droom van een dochtertje Emma is toch nog wel springlevend.

    1. Gewoon geven, toch? Van al deze topnamen kom ik er op m’n dochters (best grote) crèche maar weinig tegen, dat maakt dat ik een tweede ook best Sophie zou kunnen noemen (wat ik als 12-jarige al leuk vond). En zeker als je er zo dol op bent, zou ik me niets van zo’n lijst aantrekken. Je kunt nog meenemen in de afweging dat Emma veel houdbaarder en klassieker is als zoiets als Lynn en Evi.

    2. Als je Emma al zo lang een mooie naam vindt, ga daar dan voor!
      Bij mijn eerste wilde ik mijn dochter graag Sophie noemen, maar die naam stond toen al zo hoog in de populariteitslijst dat we ervan afzagen. Toen ik zwanger was van mijn tweede dochter vond ik Sophie het allermooiste, maar ja, het was 2011, en een immens populaire naam. Ik heb vele weken slecht geslapen, we konden maar geen andere naam vinden. Uiteindelijk de knoop doorgehakt, het werd Sophie. Ik ben er nu maar wat blij om!

  15. ‘Mijn’ kinderdagverblijf publiceerde op de website dit bericht nav de publicatie van de SVB:
    “Van alle nuljarigen die Spring Kinderopvang (Oost-Brabant en Noord-Limburg)
    in 2012 verwelkomde, zijn Bram, Cas, Fenne en Saar de populairste namen.
    Na Bram en Cas zijn Noah, Ruben en Sven de meest gekozen jongensnamen bij Spring. Daan, de nummer 1 van Nederland, volgt bij Spring pas na Loek, Luuk en Siem. Wat betreft meisjesnamen worden Fenne en Saar opgevolgd door Fleur, Isa, Janne en Maud. Emma is in het werkgebied van Spring niet populair. Ook de andere meisjesnamen uit de landelijke top vijf (Sophie, Julia, Anna en Lisa) komen maar weinig voor onder de nuljarigen die Spring in 2012 ontving.
    Opvallende namen die bij Spring in 2012 maar één keer voorkwamen: Bloom, Brenn, Danthe, Daylano, Djarmo, Firy, Fadumo, Finette, Firy, Kane, Maahdie, Marisol en Novi.”

    In het lijstje van 10 populairste meisjesnamen staan bij de meisjes verder nog Imke, Iris, Lara en Lynn zag ik.

    1. Ooh wauw, er zitten prachtige, maar ook bijzondere en lelijke namen tussen, waarvan ik niet zo één-twee-drie zou weten of het nou een jongen of een meisje is… Ik heb toch wel het idee dat er (‘hier’) in Oost Brabant inderdaad andere namen gegeven worden. Dat bevestigt jouw berichtje ook. Ik vind Finette erg mooi!

  16. Als je Emma mooi vindt zou ik het gewoon doen Marlies! Zeker als je de naam al zo jong mooi vond en nu nog steeds!

    Het is denk ik ook zo dat wij op populairiteitslijsten kijken. Niet iedereen doet dat. Mijn familie kijkt er nooit naar. Had van de naam Isa bijna nog nooit gehoord. Nadat onze Isa geeboren was, zag mijn moeder de naam opeens soms bij geborenen in de krant staan, en toen zei ze wat raar, dat ik het nu zie, maar dat ik de naam anders nog nooit gehoord had. Ze keek ook nooit gtst dus van Isa Hoes had ze ook nooit gehoord. Ik keek voordat ik zwanger was ook nooit in de lijsten. Sophie vond ik een leuke naam, en ik was verbaasd dat hij later in de lijsten bleek te staan, ik kende niemand in mijn omgeving met die naam.
    Mijn vriendinnen kijken ook allemaal nooit in de lijsten.

    Nu kijk ik wel, maar als ik de lijsten niet zou kennen, en ik zou puur naar mijn omgeving kijken, de school, de clubs, de buurt. En ik zou een lijst moeten samenstellen waarvan ik dacht dat de namen populair zouden zijn, dan zou het een heel andere lijst zijn.

  17. Tegenwoordig wordt er steeds meer rekening gehouden met de populariteit van namen. Vrioeger werd je vernoemd en kwamen er soms in één familie al veel dezelfde namen voor. Ik ben geboren in de vijftiger jaren en heb in mijn familie en vriendenkring heel veel mannen met de naam; Henk, Hans, Theo, Eric, Max en Ben. Diverse vrouwen met de naam Petra, Marjan, Tinie en Thea. Je moet er dan altijd de naam van eventuele partner bij vermelden of de achternaam.

    Ach als er nu een paar kinderen op school zijn met dezelfde naam, wil dat toch niet zeggen, dat die voor de rest van hun leven bij elkaar blijven.

    En als er in een grote stad een paar kinderen zijn met dezelfde naam, kunnen die toch in heel verschillende wijken wonen en elkaar misschien nooit ontmoeten.

    Terwijl als je je kind in eerste instantie een aparte naam geeft, hoeft er maar een populaire serie oid te komen, waar die naam in voorkomt of een populaire persoon geeft zijn/haar kind die naam en het is gedaan met de apartheid van zo’n naam.

  18. De lijsten zijn natuurlijk samen gesteld op heel Nederland, zelf kun je dan net in een plaats wonen waar de naam minder voorkomt. Mijn dochter heeft de populaire naam Sophie, en wilde zelf graag Emily heten hihih. Ze kent niemand met de naam Sophie, en in de klas noemen ze haar soms heel flauw Soppie, omdat je het zo schrijft. Laatst zag ze op de tv wat meisjes die Sophie heten, en ze was helemaal blij, ik zei zie je wel dat het een gewoon normale naam is. Ik heb haar ook de populairiteitslijsten laten zien en toen ze las dat de naam heel hoog stond had ze zoiets van het is inderdaad echt een heel normale naam, die zelfs populair is. dus zo erg vinden kinderen het denk ik niet als er meerdere met die naam zijn, Al zal dat voor iedereen anders zijn.

    Op onze school komt de naam Amy juist heel veel voor, en Indy is een naam waar er best veel van zijn.

  19. Ik vind het altijd een beetje jammer als ik hoor dat er weer ergens een ‘Sofie’, ‘Lisa’ of ‘Julia’ is geboren. Heb op de een of andere manier altijd een beetje het gevoel dat de ouders niet echt inspiratie hadden.

  20. Wel..ik weet zeker dat mijn kind in ieder geval geen naam uit deze lijsten zou krijgen.
    Voorkeur bij ons gaat uit naar een portugeze naam..Ook omdat mijn partner portugees is en ik zelf niet hou van al die ‘standaard’ namen die ik hier in de lijst zie staan. XD

  21. Je doet het volgens een ander nooit goed, de 1 houdt van klassieke, langere namen. De ander van namen die vaak in de top 20 lijst voorkomen, weer een ander van wat apartere namen. Of juist van ultra kort en hip.
    Hoe je het ook wendt of keert, de naam is voor de ouders altijd speciaal en mooi genoeg, dus wat maakt het uit! 🙂
    Ik vind de reacties hier, altijd super leuk en interessant om te lezen, het is dan ook een aantal jaren al 1 van mijn favoriete sites. Maar soms, in andere rubrieken, wordt er wel een beetje te negatief op andermans ‘smaak’ gereageerd!

  22. Wat vinden jullie van Iskander en Modestus voor jongens? Misschien een beetje ver gezocht, maar ik vind ze toch mooi. Maar ik zou ze niet aan m’n kinderen geven.

    1. Iskander vind ik prachtig (L)
      Modestus niet. Vind ik meer een naam voor een huis of een meubel van Ikea. In ieder geval geen mens.

  23. Mijn kinderen hebben geen gangbare namen. Dat was een bewuste keuze omdat ik het gewoon niet leuk vind als mn kind straks naar school gaat en er dan nog 3 kids in de klas zitten die zo heten. Wat daar nog bij komt is dat een naam op een gegeven moment ook een nare bijsmaak kan krijgen. Vanwege bv een aso kind in de buurt die ook zo heet of een of andere pedo of crimineel die in het nieuws komt met dezelfde naam als mijn schattige baby. Dat zou ik echt niet trekken.

    1. En wat als je kind nu Joran heet omdat die naam niet zo vaak voorkomt, maar die naam nu wel opeens een hele nare bijsmaak heeft?
      Ik vind dus dat wat jij zegt, niet op gaat..

  24. Mijn dochter heet Lana en ik vind het nog altijd heel mooi. Nu zwanger van een tweede en weet totaal geen naam. Ik vind niets zo mooi als Lana

  25. Ben een boek aan het lezen
    Met jongensnaam Kieran en meisjesnaam Aine en Kira

    Ook leuk

  26. Ach ja ,ik wilde ook altijd een net veel voorkomende naam,maar blijkbaar heb ik een aanal mensen in de buurt geïnspireerd !
    Je ziet dat zo vaak .Ik weet dat ik 15 jaar geleden een jongetje in de klas had die Dante heette ,in de jaren daarna ben ik er nog 3 tegengekomen op dezelfde school!

  27. Geen namen uit een top tien lijst maar wel oer Hollands:
    Floris en Kuno (afgeleid van Koenraad). Ik wist dat ik een jongetje (2 dus)zou krijgen en wilde een mooie maar niet te veel voorkomende naam maar niet extravagant of zo want ze moeten er hun hele leven mee toe. Voor een meisje vind ik de klassieke namen Emma, Julia erg mooi, maar ook Wiesje, Elsje en Hanneke hadden een kans gemaakt.

Reacties zijn gesloten.