Anna en Adam zijn populairste voornamen in Amsterdam

peuter-voetjesMohamed is al zeker dertig jaar de populairste babynaam in Amsterdam, maar dit jaar is hij zo goed als ingehaald door een nieuwe naam: Adam. Bij de meisjes gaan Sara en Anna aan kop.

De tweedeling in de stad, met een relatief kleine middenklasse, is goed zichtbaar in de lijst van populairste kindernamen (2012-2013). De best scorende namen zijn ofwel hockey, ofwel Turks/Arabisch.

Namen die in verschillende spellingen op de lijst voorkomen, heb ik samengevoegd.

Populairste voornamen in Amsterdam 2013

rang meisjes jongens
1 Sara, Sarah (zie ook Saar) Mohamed, Mohammed, Muhammad
2 Anna Adam
3 Lina Max
4 Olivia Noah
5 Mila Benjamin
6 Nina Samuel
7 Saar Olivier
8 Julia (zie ook Julie en Juliette) Jayden
9 Sophie (zie ook Sophia) Rayan
10 Emma Gijs
11 Julie (zie ook Julia en Juliette) Casper
12 Noor (zie ook Nora) James
13 Aya Emir
14 Lena Felix
15 Lisa Julian
16 Sophia Hugo
17 Yasmin Willem
18 Elin Thomas (zie ook Tom)
19 Bente Boris
20 Cato Sami
21 Mia Teun
22 Nora Abel
23 Charlotte, Eva, Isabel, Isis, Juliette, Kate, Victoria Tom (zie ook Thomas)
24 Jasmijn, Tess Ahmed
25 Hailey, Pippa Nassim, Otto, Sebastiaan

Bron: Het Parool (lijst hele gemeente, lijsten per stadsdeel)/Gemeente Amsterdam, 2014

Moham(m)ed en Sara(h)

Door de spellingen Mohamed en Mohammed – Sara en Sarah bij elkaar op te tellen, ontstaat een iets ander beeld. Die namen bezetten nu zonder meer de eerste plaats in de jongens- en meisjeslijst van populairste voornamen in Amsterdam. Net als de afgelopen decennia, overigens. (Feitje: In de landelijke lijst vinden we Mohamed pas op plaats 60, maar met de diverse spellingen bij elkaar geteld, zou hij nét de top 20 halen!)

Mooi om te zien dat ook Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond steeds vaker kiezen voor een naam die in beide culturen bruikbaar is: Adam en Lina bijvoorbeeld zijn enorm in populariteit gestegen de afgelopen paar jaar.

populariteit jongensnaam adam - populairste namen in amsterdam 2013
Landelijke populariteit jongensnaam Adam (afbeelding: Meertens Instituut)
populariteit meisjesnaam lina - populairste namen in amsterdam 2013
Landelijke populariteit meisjesnaam Lina (afbeelding: Meertens Instituut)

Grachtengordel en Oud-Zuid versus buiten de ring

Centrum, Zuid, Watergraafsmeer (Oost): De nieuwe ouders in de duurdere wijken houden het als gewoonlijk bij conservatieve, klassieke namen voor hun nageslacht: Anna, Emma, Julia/Julie/Juliette, Noor, Olivia, Sophia/Sophie bij de meisjes en Benjamin, Casper, Felix, Gijs, Hugo, Olivier, Samuel en Willem bij de jongens.

Amsterdam-Noord en Nieuw-West: Hier wonen relatief veel Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond en daarmee zie je een heel ander soort namen. Hier heersen Adam en Mohamed, Lina en Sara. Ook vind je er namen als Ahmed, Emir, Nassim, Rayan en Sami, Aya en Yasmin.

West en Oost: In nieuwbouwwijken als het Oostelijk Havengebied en IJburg (Oost), maar ook binnenstadswijken waar zich de afgelopen jaren veel afgestudeerden met hun gezinnen hebben gevestigd (West), zie je de wat kortere namen terug: Elin, Lena, Lisa, Mila, Nina, Saar en James, Jayden, Julian, Noah bijvoorbeeld. Maar dankzij de gemengde bevolking komen er ook meer traditionele namen als Adam en Sara(h) voor.

Zuidoost: In dit stadsdeel wordt het meest geëxperimenteerd met voornamen. De belangrijkste namen op dit moment zijn het Engelse Jayden (en Mohammed/Muhammad) voor jongens en Angel voor meisjes. Ook Shanaya werd er een aantal keer gegeven, de fonetische variant van Shania.

Populairste voornamen in Amsterdam per stadsdeel (2012-2013)
Populairste voornamen in Amsterdam per stadsdeel (2012-2013)

Overlap met de Nederlandse top 10

Opmerkelijk is dat Amsterdam echt haar eigen namen heeft. In de jongens-top 10 is er maar een naam hetzelfde als in de landelijke top 10: Jayden. Bij de meisjes zijn er iets meer overeenkomsten, namelijk Emma, Julia, Mila, Sara en Sophie.

Geef jij de voorkeur aan de Nederlandse, of aan de Amsterdamse top 10 van populairste babynamen?

32 antwoorden op “Anna en Adam zijn populairste voornamen in Amsterdam”

 1. Hé, Jayden komt veel voor in de Bijlmer. Natuurlijk geven Surinamers vaak Engelse namen, maar ik associeerde deze naam altijd met de blanke onderklasse (een groep die je in deze stad weinig meer vindt, hoogstens nog in Noord) – onterecht dus! (Ik vind hem nog steeds vreselijk trouwens, maar dat terzijde.)

 2. De Amsterdamse top 10 vind ik veel leuker! Olivia, Julia/Juliette, Emma, Sophia, Mia, Eva, Isabel, Kate en Pippa: fantastisch 🙂
  Van de jongensnamen vind ik Adam, Benjamin, James, Julian, Boris en Abel heel leuk!

 3. De Amsterdamse meisjesnamen zijn over het algemeen heel mooi, de Amsterdamse lijst spreekt mij meer aan!
  Mijn dochters zouden zomaar de volgende namen kunnen krijgen: Sophia, Jasmijn, Sophie, Sarah, Saar, Isabel, Anna, Victoria, Charlotte, Juliette, Julie.
  Ook de jongensnamen zijn leuk: Hugo, Olivier, Willem, Benjamin, samuel.
  Ik denk dat we in deze lijst de namen vinden die we de komende jaren in de landelijke lijst terug gaan vinden. Kate lijkt me echt een snelle stijger, net als Pippa. Van die hippe trendy namen!

 4. Dat Mohammed als je alle spellingen bij elkaar optelt de top 20 zou halen, zoals ook de NOS beweerde, lijkt me wat kort door de bocht.

  Als je bij Mohammed alle varianten samenvoegt, moet je dat bij alle andere namen ook doen (Lucas + Lukas en misschien Luuk, Luc, Loek en Luke ook nog erbij, want ook niet alle varianten van Mohammed worden hetzelfde uitgesproken).

  Dan scoort Mohammed ongetwijfeld alsnog een stuk hoger dan nu, maar top 20? Ik weet het niet.

  1. Het gaat in Amsterdam maar om kleine aantallen, dus ik denk niet dat Lucas plus een zeldzame spelling als Lukas tezamen ineens een ander beeld zouden geven voor de stad. Voor Nederland als geheel maakt het ook al niet uit, omdat Lucas in zijn eentje al beter scoort dan Mohamed en Mohammed bij elkaar genomen.

   Als ik naar het overicht kijk zie ik dat Mohamed en Mohammed echter bijna even vaak worden gegeven, althans in Amsterdam, dus het lijkt me terecht dat daar rekening mee wordt gehouden.

   Ik vind die top 20 hier op de site met alle spellingen opgeteld een beter beeld geven dan de officiële top 20 van de kinderbijslag. Ga je die weer maken Emma?

   1. Ik heb het over heel Nederland en Lukas is bepaald geen zeldzame spelling 🙂

    Ik ben ook heel benieuwd naar de top 20 met alle spellingen bij elkaar opgeteld. Maar die is een heidens karwei om samen te stellen!

   2. Ik snap wel dat Mohamed/Mohammed hoog eindigt. In de twee kleuterklassen op de dchool waar ik werk zitten 34 leerlingen waarvan er 5 Mohamed heten!

 5. De Amsterdamse lijstjes zijn veel mooier! Bij de meisjes vind ik de volgende namen leuk: Olivia, Saar, Sophie, Julie/ Juliette, Noor, Lena, Elin , Cato en Eva.
  Jongens: Gijs, Boris, Hugo, Willem, Abel en Teun.

 6. Hailey, Rayan en Jayden vind ik overigens ontzettend lelijke namen maar dat is een kwestie van smaak. Ik ben helemaal niet van de Engelse namen.

 7. Angel en Shanaya, dat is wel het allerergst. Ben je later een vrouw van 80 en heet je Angel of Shanaya. Ik blijf het een vreemd idee vinden en kan me er nog steeds helemaal niets bij voorstellen. Ik kan er niets mee!

 8. Misschien heeft de populariteit van Adam ook iets te maken met de afkorting van Amsterdam (A’dam)? Ik heb namelijk weleens gehoord dat een Aletta relatief vaak in een Aletta Jacobsstraat zal wonen en een Irene vaak in de Irenestraat, veroorzaakt door onbewuste voorkeur voor iets waar je jezelf mee associeeert.

 9. Inderdaad, grappig gezien A’dam en Adam! In den Haag heeft ook een bn er zijn kind Denne genoemd naar de Denneweg. Nieuw item geografische names of is dat al geweest?

 10. Heerlijk die jongensnamen Adam, Benjamin, Samuel, Casper, James, Felix, Hugo, Willem, Boris, Abel, Otto en Sebastiaan zouden hier het overwegen waard zijn. Van de meisjesnamen ben ik minder fan Lina, Lena, Mia, Sophie/Sophia (liever met een f) en Nora vind ik leuk, maar alleen die laatste twee zou ik ook echt overwegen.

 11. Super leuk overzicht!! Ben benieuwd hoe dit er voor andere steden uitziet 🙂
  en als ik een verzoek mag indienen dan heel graag Haarlem!

 12. Ja, ik vind ook deze lijst “mooier”. Mijn twee favorieten namen staan hier in de top 20.

 13. ik weet maar 1 iemand die Adam heet, en die is ongeveer 30. Verder nooit iemand met die naam gehoord, k vond m altijd wel een beetje apart.

 14. Wat een leuk overzicht! En enorm herkenbaar, want van alle dames uit mijn pufclub en andere zwangerschapskringen waarin ik verkeer dankzij de geboorte van mijn dochter in 2013, zitten de meeste namen wel in dit overzicht. Vind de Amsterdamse top trouwens een stuk leuker dan de Nederlandse!

 15. Hieruit haal ik voor mezelf juist weer een hele andere top 5.

  1. Olivia
  2. Julie
  3. Isis
  4. Kate
  5. Elin

  1. Noah
  2. Olivier
  3. Rayan
  4. Julian
  5. Tom

  Wat een verschil met de nationale top.

 16. Leuk de amsterdamse top! Net even wat anders, vooral Pippa erg gave naam!

Reacties zijn gesloten.