Vijflingen en zeslingen in Nederland

vijflingen zeslingen
In 1957 werd in Roosendaal een vijfling geboren (afbeelding: Haarlems Dagblad, 23 maart 1957)

Er wonen in Nederland en Vlaanderen meerdere vijflingen en zeslingen. We hebben voor zover bekend geen zevenlingen of achtlingen.

Begin dit jaar (2009, red.) werd er in Amerika wél een achtling geboren, waar tot ver over de landsgrenzen ophef over ontstond. Zelfs onze eigen Reinout Oerlemans was er als de kippen bij en maakt nu (vanuit Nederland) een docusoap over de enorme familie van ‘Octomom’.

Laatste wijziging artikel: 29 januari 2016

Nederlandse en Vlaamse zeslingen

Voor zover ik kan nagaan is een zesling die in 1977 in Leiden werd geboren de enige van Nederland. Bij de familie Nijssen uit Heemskerk werden Patricia, Priscilla, Mirella, Ivo en Dennis geboren (dat zijn er vijf van de zes) en dat was wereldnieuws.

Aanvulling 26-6-10 (dank je Miek!): Dennis is helaas overleden. Patricia, Priscilla, Mirella, Ramona (die naam miste nog) en Ivo staan bekend als de Heemskerkse vijfling.

In Belgie werd in 1983 ook een zesling geboren. Moeder Ria Gadeyne-Vanhove uit Blankenberge was toen pas 23 jaar oud! Ze noemde haar enige dochter Veerle en haar vijf zonen Arne, Bruno, Jelle, Lode en Tom.

Jongste vijfling is al volwassen

Ook vijflingen zijn ook uitermate zeldzaam. De laatste in Nederland werd geboren in het AMC, in 1992. Matthieu en Joyce van Hooren uit Nederhorst den Berg hadden al een zoontje van vier, Etienne. De nieuwe aanwinsten kregen de namen Maurice, Lucien, Yannick, Blanchette en Yvette mee.

In 1984 werd in Boxtel het gezin van Ria Brands-Van Kempen verblijd met de komst van Martijn, Lonneke, Maaike, Koen en Noortje.

In 1988 kregen Hannie en Frans van den Heuvel uit Diessen in Utrecht vier jongens en meisje: Koen, Harm, Joost, Ruud en Marloes (met dank voor de aanvulling Rachelle!).

In 1987 kwam in Hardenberg een vijfling ter wereld. Van deze vijflingen heb ik zo gauw geen namen kunnen vinden. Ook van een van de eerste vijflingen van Nederland, geboren in de familie Den Outer in 1976 in ‘s-Gravensande, heb ik alleen een foto met de toenmalige Koningin Juliana kunnen vinden.

Aanvulling 4-12-09 (dank je Cara!): drie van hen heten Tessa, Marloes en Ernst. En aanvulling 4-3-10: de andere twee heten Rik en Martijn.

Lezeres Ans meldde dat er in 1990 in Weesp nog een vijfling geboren werd, waarvan later helaas een kindje overleed: Safiya, Redoun, Rachide, Rachid en Fatima.

Ook in Maastricht werd in 1990 een vijfling geboren: Mick, Claire, Manon, Sanne en Sten. Evelien Grijmans vertelt op 30 mei 2010 in de reacties dat “de beide jongetjes het niet gered [hebben], maar voor mij, de moeder, blijft het een vijfling.”

Aanvulling 29-1-16 (met dank aan Tiny, die als ik het goed heb een nichtje van de vijfling is): in 1957 meldde het Haarlems Dagblad dat er op 23 maart in Roosendaal een vijfling ter wereld was gekomen. Cornelia Dymphna Antoinetta (Corrie) Heijnen en haar echtgenoot Hubertus Adrianus (Bart) van Hassel werden drie maanden te vroeg ouders van Catharina Maria (Carientje), Jacobus Johannes (Jacky), Christina Maria (Tinneke), Hubertus Gerardus (Huber), Cornelia (Keesje). Ze hadden toen al een tweeling: Johannes Cornelis Maria (John) en Gerardus Cornelis Maria (Ge). Vier kindjes overleden helaas al vlak na de geboorte; het vijfde kind later die dag.

In het buitenland nog wel ‘grote meerlingfamilies’

Door voorzichtiger vruchtbaarheidsbehandelingen komen grote meerlingen in West-Europa niet meer zo vaak voor. Toch was het vorig jaar in Duitsland nog raak. In oktober 2008 werden de Poolse Roskana (24) en Hikmet (35) in Berlijn ouders van zeslingen Rana, Adem, Esma, Zeynep, Zehra en Ahmed.

Spontane bevalling

Fysiek is het wellicht een wat mindere ervaring, maar vandaag doen we weer eens een spontane bevalling. Leuk om over te fantaseren, hoe je je eigen zesling zou noemen. Drie meisjes en drie jongens: leef je uit!

141 antwoorden op “Vijflingen en zeslingen in Nederland”

 1. Meiden: Akkie, Wiep, Imme, Jette, Joosje en Afra
  Jongens: Kobe, Wiek, Joes, Thije, Jonne en Roef

 2. Jongens: Dylan, Jason, Alex, Tyler en Justin

  Meisjes: Esmee, Jamie-Lynn, Aimee, Jessica en Denise

 3. Meerlingen zitten in de familie, maar 6 pff maar ze zouden als volgt heten:

  Lucie, Jasmijn, Fiene, Stan, Arnout, Juliën

  Denk ik haha.. Moeilijk toch 6 namen!

 4. Ward, Leo, Jeff, Jette, Clementine en Hannah
  Of:
  Fedde, Egon, Fos, Veerle, Lieve en Billie

 5. Leuk idee!

  Voor mij:

  Dorthe, Davita, Maryse, Josja, Idhuna en David.

  Al moet ik over de jongensnamen nog maar eens goed nadenken, want David is de enige die ik op het moment kan bedenken, maar David (Engels uitgesproken) en Davita samen is toch niet zo praktisch.

  1. Okay, vandaag zou ik ze op zijn laatst aan moeten geven bij de burgelijke stand, dus bij deze. Ook aangepast de vereiste drie jongens, drie meisjes – dat had ik over het hoofd gezien. (Wat het overigens niet makkelijker maakte – noch voor de jongens, noch voor de meisjes!)

   Bij deze dus:
   3 meisjes: Dorthe, Jördis en Idhuna
   3 jongens: David, Ilja en Angelo

   Ze zouden allemaal toch wel twee namen krijgen, maar daar heb ik me even niet mee bezig gehouden…

 6. Hmmm. Lastig…

  Meisjes: Ross, Siobhan (Iers, spreek uit als Sjevon), Noa
  Jongens: Hidde, Alex, Tom, Ian (4 namen, ik kon niet goed klezen :p )

 7. Meisjes: Femm, Lies, Puck, Noor, Jet, Fien
  Jongens: Loek, Mats, Eef, Jur, Ids, Sem

  Het mooiste vind ik samen:
  Lies, Eef, Noor, Mats, Jet, Loek 🙂

 8. Jongens:
  Timo, Max, Kees, Wisse, Louw, Zeger

  Meisjes:
  Wies, Evi, Cato, Fien, Jet, Lotte

  Mix:
  Timo, Max, Kees, Wies, Evi, Lotte

 9. Meisjes: Louisa-Olivia , Aimey , Laysa-Roos , Christana-Fien , Rose-Noah, Kim-Sofhy.
  Jongens: Nils-Semme , Jonas, Rein, Gerard-Hinderikcus, Hidde, Mats-Tyris.
  Allebij: Louisa-Olivia, Rose-Noah , Kim-Sofhy , Nils-Semme, Hidde-Mats, Gerard-Hinderikcus.
  ?

 10. Op 23 maart 1957 is in Roosendaal een vijfling geboren. Helaas wel na de geboorte overleden

 11. Meisjes: Olivia, Philou, Julie
  Jongens: Berend, Max, Hidde

 12. Meisjes : Prijanka , Priscilla , Roza , Chloe , Kyra & Rachida

  Jongens : Ahmed , Boaz , Tom , Lucas , Jayson & André Jr.

Reacties zijn gesloten.